Puce glava :S

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Mithrandir
MF veteran

Puce glava :S

Post by Mithrandir » 20 May 2008, 10:25

Ne pitajte me kako, zasto... Dovoljno sam iznerviran i ovako.

Image Image Image

Dakle moje pitanje je da li ovo moze da se popravi? Ako moze, koliko bi kostalo i gde? Gitara nije nista posebno, ali mi je prva, pa bih voleo da je imam kao uspomenu, celu. Dakle, ako moze za relativno male pare da se popravi... Ako ne, da cuvam pare za neku novu... Pomagajte ppl :(

goodlikesweeper

Re: Puce glava :S

Post by goodlikesweeper » 20 May 2008, 10:35

Moze,to je obicno drvo.Samo odnesi kod nekog majstora za gitare.Cena popravke ce verovatno biti oko 20 evra.Zalepi drvo samo i gotovo,nista strasno.Meni je majstor rekao da cak i ako se cela glava odvoji opet nije problem zalepiti.Nemas sta da se nerviras nije ovo nista strasno. :)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 20 May 2008, 11:14

Meni je puko ceo vrat na kontrabasu i popravio ga majstor bolje nego sto je bilo za 30 evra. Pa, kontam da je ovo prava sitnica.

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 20 May 2008, 12:34

Uf, dobro je. :)
Aj, ako nije frka, nabacite (ili bacite na pm) neku adresu, ime majstora i slicno.

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 20 May 2008, 12:39

Mithrandir wrote:Uf, dobro je. :)
Aj, ako nije frka, nabacite (ili bacite na pm) neku adresu, ime majstora i slicno.
Ja sam iz Novog Sada tako da ti ne mogu pomoci oko toga,ali imas valjda temu na forumu o majstorima za odrzavanje instrumenata... :)

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 20 May 2008, 18:48

ovo ti moze biti kao tremolo samo povuces unazad glavu i pici!!!

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 20 May 2008, 19:19

:mrgreen:
U stily Tommy Emmanuela :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 20 May 2008, 19:40

Brate mene zanima ta pozadina. :shock:
Taj prozor je genijalan. Mislim da jos nikad nisam video takav prozor bez parapeta ali kakva je ta svetlost gore?
Verovatno je nesto jednostavno ali ne kontam sta... Sta je to covece? :)
To je otvoreno ili... neonke... ne razumem.
Last edited by Funkomat on 20 May 2008, 19:43, edited 1 time in total.

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 20 May 2008, 19:42

Prvo, sorry za double-post, nije mi dao da editujem prethodni...

Evo sad sam skinuo zice i sada mi nekako deluje bolje (logicno). Kapiram da bih mozda ja to mogao da zalepim sam? Nije da sam skrt, ali zasto bih dao nekom liku 30 eura ako mi samo treba neki dobar lepak?

Critical
PedoBear

Post by Critical » 20 May 2008, 20:53

Brate kako se sjebala glava , mislim jel pala ,si je udario ,sta je bilo :D

Bodomovac

Post by Bodomovac » 20 May 2008, 22:40

Mithrandir wrote:Prvo, sorry za double-post, nije mi dao da editujem prethodni...

Evo sad sam skinuo zice i sada mi nekako deluje bolje (logicno). Kapiram da bih mozda ja to mogao da zalepim sam? Nije da sam skrt, ali zasto bih dao nekom liku 30 eura ako mi samo treba neki dobar lepak?
Pa zalepi, al to će ti se brzo raspasti...

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 20 May 2008, 23:06

Hahha, vi ste ludi :)

@ Funkomat: Potkrovlje je u pitanju, plafon je iskosen i prozor u pozadini je takav. A svetlost je sa (krovnog) prozora iznad :mrgreen: Bice da je zbunjujuc efekat delo loseg objektiva na telefonu :lol:
@Critical: Svirao sam neki metal na njoj pa me ponela pesma i tras u zid :lol: Raspremao sam krs po sobi i ne znam kako zakacio gitaru koja je pala sa stalka na pod. Nije joj prvi put :hide:
@Bodomovac: Nista bez majstora?

dovlabj

Post by dovlabj » 20 May 2008, 23:36

Sto? Bas mocno izgleda ovako :)
Ostavi je tako i onda unucima mozes da prepricavas avanture i da pokazes "zive" dokaze :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 May 2008, 11:53

Popravka u kućnoj radinosti - što da ne - ako budeš pažljiv i (u idealnom slučaju) nađeš nekog ko ima iskustva sa obradom drveta da ti pomogne.

Dobri lepkovi su jači od drveta - dobro popravljen prelom / naprsnuće je jače nego što je do tada bilo. Treba ti "nesalomiv" lepak - nešto što ne može da popusti od vlage i toplote - pošto nemaš nameru da ikada razlepljuješ tu pukotinu. Jedino referentno delo koje kod sebe imam na tu temu je Donald Brosnac, "Electric Guitar: Its History And Construction" (Omnibus press, London, 1975.) On savetuje da se epoksidi izbegavaju kada dođe do lepljenja drveta, i da se za "konačno" lepljenje (lepljenje delova koji se neće skidati) koristi "powdered resin" (ureaformaldehid) odnosno "Resorcinol" (vrsta dvokomponentnog lepka). Ne zaboravi da mesto lepljenja treba stegnuti (stolarskim stegama obloženim gumom, recimo) na najmanje 12 sati ali (zavisno od vrste lepka koji koristiš!) ne odmah-odmah posle lepljenja (pusti lepak da se malo upije u drvo, pa onda zatisni stegu). Ipak, pažljivo pročitaj uputstvo proizvođača lepka!!!

Dobar rad stegama je presudan. Pritisak stega treba da se lepo prenese na celu površinu koja se lepi, drvo treba jako zatisnuti, ali stege ne smeju da oštete finiš gitare.

Inače imaš 1001 sajt na temu "headstock repair" - danas se uglavnom preporučuje (dvokomponentni) epoksid za drvo. Lepak za drvene čamce (marine epoxy) se smatra dobrim rešenjem - vrlo je jak, ali se i ugiba po potrebi. Ovaj link je dobar: http://www.frets.com/FRETSPages/Luthier ... erlay.html

Image

Image

Image

Image

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 21 May 2008, 13:19

Rocket, kao i uvek, veliki respect! Hvala, kao sto te neko nazva, ziva enciklopedijo!

Post Reply