Modifikacija kofera

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
teodorica
MF veteran

Modifikacija kofera

Post by teodorica » 26 Jun 2008, 00:58

Uzeo sam Stagg-ov kofer za gitaru kojim nisam bas bio zadovoljan.Naime odbojnici za vrat nisu ga fiksirali bas 100% kad se kofer zatvori,a pri tom su napravljeni od mog omrazenog materijala-stiropora.Posto sam zivac po prirodi pocupam te stare odbojnike i pocnem da pravim nove,ali od jasena.Posle skontam da sam se zeznuo posto je drvo jako kao celik,ali nema nazad.Bilo mi je problem da podesim da se vrat podjednako oslanja i u korenu i u head stock-u,ali napravim da se malo vise oslanja u korenu vrata-razlika u odnosu na head stock 2 mm.taman kad se zatvori kofer-vrat se malo napregne unazad i nema mrdanja ni mm.Lezista sam oblozio kvalitetnom gumom.Mozda sam se zeznuo oko plocice koja je od bukve,ali cu i nju verovatno ponovo napraviti od jasena,da sve bude u jednom tonu.Hteo sam da to lakiram dvokomponentnim lakom ili da toniram u neku nijansu ,pa me interesuje vas savet.
Mozda ce ovo nekom liciti na budzevinu ali sam bar resio problem ,ili posluzi kao varijanta za vintage Stagg guitar case :lol: Evo slicica-predjasnje i sadasnje varijante
Image
Image
Image
Image
Image

teodorica
MF veteran

Re: Modifikacija kofera

Post by teodorica » 26 Jun 2008, 12:40

Evo i nove plocice.Izvinjavam se sto nisam odmah postavio URL zbog brzeg otvaranja
Image
Image
Image

viden

Post by viden » 26 Jun 2008, 13:07

Zašto novougrađene delove kofera ne presvučeš nekom tkaninom ili skajem (nešto što se slaže sa ostalim delovima u unutrašnjosti)?
Mislim da je to bolje rešenje od farbanja.
Ukoliko farbaš računaj na to da će kofer dugo, dugo mirisati (da ne kažem smrdeti) na boju (bez obzira koja da je u pitanju).

Critical
PedoBear

Post by Critical » 26 Jun 2008, 13:17

viden wrote:Zašto novougrađene delove kofera ne presvučeš nekom tkaninom ili skajem (nešto što se slaže sa ostalim delovima u unutrašnjosti)?
Mislim da je to bolje rešenje od farbanja.
Ukoliko farbaš računaj na to da će kofer dugo, dugo mirisati (da ne kažem smrdeti) na boju (bez obzira koja da je u pitanju).

Upravo,slazem se sa videnom, lepse ce da izgleda i nece smrdeti,dobro mozda malo od lepka, nadjes negde plis (ili frotir) nesto nezno :D

Btw,lepo si uradio:)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 26 Jun 2008, 13:49

Slažem se sa kolegama iznad, ulepšaćeš svoj već ionako dobro urađen posao... :)

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 26 Jun 2008, 15:29

Hvala na predlozima.Pitanje za Videna:Jel ne smeta sto se malo vrat napregne unazad za ta 2 mm?Isao sam logikom,bolje i tako nego da ima lufta u korenu vrata,da se ne krivi.U principu vrat je na maloj vagi u korenu

viden

Post by viden » 27 Jun 2008, 12:21

teodorica wrote:Hvala na predlozima.Pitanje za Videna:Jel ne smeta sto se malo vrat napregne unazad za ta 2 mm?Isao sam logikom,bolje i tako nego da ima lufta u korenu vrata,da se ne krivi.U principu vrat je na maloj vagi u korenu
Nisam siguran da te dobro razumem.
Da li to znači da se telo podigne kad zatvoriš kofer, tj. da ima lufta ispod tela gitare?
Ako je tako mislim da neće smetati.
Međutim, pošto sam ja fanatik za takve stvari gledao bih da podmetnem neki materjal ispod tela i izjednačim visine tako da se vrat samo oslanja na deo koji si uradio.
Da li je to problem ili nisam dobro shvatio?

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 27 Jun 2008, 12:54

E,ako si ti fanatik,ja sam jos veci.Ne podigne se telo,nego pklopac pritisne vrh vrata nadole za 2-3mm dok ne legne u lezista,ali pre nego sto si postovao,sredio sam problem.Sad se uslanja na sve tri tacke,u korenu vrata,kod nuta i na telu podjednako.Nema nigde lufta.Odlepio sam gumu na ovom srednjem delu,ismirglao leziste i sad je super leglo.
Ipak bih te delove pre tapaciranja premazao nekom zastitnim sredstvom protiv buba,jer sam primetio po koju rupicu.To je od nekog sto godina starog ormana.Te rupice sam zatvorio metal gitom,e sad,ako znas neko zastitno sredstvo,za svaki slucaj.Hvala u svakom slucaju
Najveca komedija bi bila kad bi mi crvi pojeli gitaru,nedaj Boze :cry:

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 27 Jun 2008, 13:00

Ako si zatvorio rupe, onda ti ni crvi nece praviti probleme.
P.S.MAli off ali moram, da li zna neko gde mogu da kupim kofer za Jazz bass?

viden

Post by viden » 27 Jun 2008, 22:46

teodorica wrote:Najveca komedija bi bila kad bi mi crvi pojeli gitaru,nedaj Boze :cry:
Pa možeš te rupice premazati nekim insekticidom (npr. ETIOL).
Jedini problem je što i on SMRDI :( . Međutim taj neprijatni miris će se izgubiti nakon 2-3 dana.
Za gitaru nemoj da brineš. Koliko vidim lakirana je dobro i to, čini mi se, poliuretanom. Nju sigurno neće napasti crvi.

Post Reply