RAVNANJE VRATA

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bojke

RAVNANJE VRATA

Post by bojke » 04 Jul 2008, 14:52

Pozdrav svima...

Da li moze neko da objasni metode RAVNANJA VRATA.Dobro bi dosle neke sto mogu da se izvode u kucnoj radinosti. Preciznije: akusticna gitara.Klasicna.
Ruzino drvo je vrat.

Hvala ljudi...

pozz... iz tople Banjaluke :P

viden

Re: RAVNANJE VRATA

Post by viden » 05 Jul 2008, 08:42

Ravnanje čega?
Drveta, pragova?
Kakav konkretan problem imaš s vratom i kako se on manifestuje?

Rock`n`Roller
MF veteran

Post by Rock`n`Roller » 05 Jul 2008, 21:56

Mark Arnquist, "Guitar Setup And Maintenance - Google Search

Koliko se secam imash u ovoj video skoli primer sredjivanja tog problema.Ali je na elektricnoj...Mozda bi bilo bolje da je odnesesh kod pravog majstora.

bojke

Post by bojke » 10 Jul 2008, 12:46

U pitanju je samo vrat.Ne pragovi.
Jedan majstor radi nekim velikim turpijama.

viden

Post by viden » 10 Jul 2008, 20:24

bojke wrote:U pitanju je samo vrat.Ne pragovi.
Jedan majstor radi nekim velikim turpijama.
Ali zašto ga ravna?
U čemu se ogleda problem na gitari? Žice zuje, ne može se naštimovati, pretvrda za sviranje...?
Zašto želiš "ravnati" vrat na klasičnoj gitari?
Ovo pitam da bih razumeo problem i eventualno pomogao.
Pretpostavljam da ne želiš ravnati vrat iz čista mira.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 11 Jul 2008, 00:47

Moj prvi bas je imao skroz kriv vrat, onako izvitoperen, vise je bio kriv ispod E i A zice, a skoro ok ispod G. Ja to nisam pojma imao da proverim kada sam ga kupovao.

Onda sam ga odneo kod jednog ovdasnjeg majstora koji je uradio sledece. Prvo je skinuo pragove, onda je izdeljao fingerboard tako da bude sve u istoj ravni, vratio pragove i izlakirao headstock (posto je malo morao da potkaci i pocetak istog). To nije bilo lose uradjeno, a sama gitara i nije bila toliko losa, imala je Dimazzio magnete i schaller civije i kobilicu i relativno dugo sam je svirao. Ali, uvek je postojao neki osecaj mlitavosti i nesto mi je falilo pri sviranju.

Ovo mi zvuci kao slican problem.

viden

Post by viden » 11 Jul 2008, 09:16

sirac-šunka wrote:Ovo mi zvuci kao slican problem.
Ma ja još nisam shvatio u čemu je problem :).
Upravo zato i pitam šta konkretno smeta pri sviranju.
Inače, vrat na basu, naročito ako je bolt on, je sasvim druga priča od vrata klasične gitare.
Kod boljih klasičnih ekstremno retko dolazi do potrebe da se vrat (ili fretboard - kako sam shvatio) ravna. To se dešava jedino ako je gitara dugo, dugo bila izlagana izuzetno štetnim uslovima (vlaga, stalne i nagle promene temperature...).
To je čak redak problem (mislim na fret board) i kod najjeftinijih klasičnih gitara.
Pomoglo bi kada bi bojke rekao ŠTA MU SMETA KOD SVIRANJA TE GITARE (ako uopšte može da se svira).
Ovako možemo samo da nagađamo i pričamo u prazno.

bojke

Post by bojke » 11 Jul 2008, 16:12

Pa sad ..konkretan problem je ulegnuce na prvom pragu.Ova gitara sto je radim.Je moj prvi pokusaj restauracije.
Ali postavio sam temu samo da cujem kakve sve metode ravnanja imaju.
Recimo ovaj moj problem.

Zbog ulegnuca na jednom pragu vjerovatno ce se morati citav vrat izbrusiti da se dobije skroz ravna ploca.
Interesuje me sta da radim.Posto jos nisam dosao do muzicke strane gitare.Tek kasnije kad zavrsim sve i krenem postavljati pragove i zice.Slijedi usviravanje.To nikad nisam radio.Vjerovatno ce mi ono ulegnuce predstavljati problem.ZUjanje i ostalo.

Mislim da sam malo konkretizovao problem...

viden

Post by viden » 12 Jul 2008, 09:31

Pa..., sad je malo jasnije :) .
Nisam baš shvatio šta je tu "ulegnuto". Prag ili drvo?
Ako je ulegnut prag onda zameniš prag.
Ako je ulegnuto drvo nije obavezno brušenje selog grifa (fretboard-a). Taj se problem može rešiti saniranjem samog ulegnuća i to na mnogo načina (piljevina i lak, piljevina i lepak za drvo, epoksi smola...). Zavisi kakvo je i koliko ulegnuće.
Pomoglo bi ako bi stavio neku sliku problema.
I još nešto.
Uvek treba krenuti od MUZIČKE STRANE gitare. Ako se to zanemari onda i nema smisla raditi (osim ako ne praviš "suvenire za na zid" :) ).
Ako već hoćeš da se baviš restauracijom i izradom instrumenata trebalo bi da od početka to radiš kako treba (bez kompromisa).

bojke

Post by bojke » 12 Jul 2008, 16:03

Ja ovu gitaru radim samo zbog nekog iskustva.Dugo sviram ali nikad nisam radio ovako nesto.Ovo nije nista ozbiljno.Nemam vremena za to josh.
ALi ako na kraju bude losa svriljivost gitare necu se razocarati.Imacu neko iskustvo.Nesto cu znati.

Mozda kasnije nesto ozbiljno krenem

Nego interesuje me to sa lijepkom i piljevinom.Cuo sam za to.Ali ne mogu da zamislim kako izgleda kada se stavi.Znam da se krpi sa tim drvo.
Imas li neke slike

I jos jedno pitanje ako nije problem,
Kada lijepis kobilicu za trup da li prvo lakiras trup sav pa onda nalijepis ili zajedno sa kobilicom samo nju zastitis trakom.
I koji lepak koristis.

Hvala puno ...

pozdrav iz vrele banjaluke

viden

Post by viden » 13 Jul 2008, 00:11

bojke wrote:E sad mislim da se moze nesto od nje uraditi.
Naravno da može.
Lavovski deo posla si odradio skidanjem starog laka.
Na slikama ne mogu tačno videti gde je i koliko je udubljenje i da li ga treba izbrusiti ili "krpiti".
Što se tiče piljevine to je u suštini jako prosta stvar,samo je potrebno malo iskustva. Izmeša se sitna piljevina (dobivena šmirglanjem istog ili sličnog drveta) s lepkom ili bezbojnim lakom. Od toga se napravi smesa kojom se popune udubljenja. Nakon sušenja sve se to lepo pobrusi da bi se dobila ravna površina.
Kobilica se stavlja na već lakirani trup s tim što moraš krep trakom precizno zaštititi mesto gde će ona biti zalepljena. Znači ona se lepi na drvo a ne na lak:
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... a&start=30
Ovde imaš sliku kako bi to trebalo da izgleda.

kljaja

Post by kljaja » 13 Jul 2008, 11:55

Imam istu takvu gitaru staru 40 god i nikako da je restauriram. Cini mi se da je proizvodjac melodia menges.
(sry za off) :D

bojke

Post by bojke » 13 Jul 2008, 13:04

Gitara je simpaticna
Svidja mi se dizajn.

E sad kakva je ovako sa muzicke strane to ne znam.

javi se pa da zajedno raidmo :lol:

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 18 Jul 2008, 21:56

Ostavi moj dragi kum i basista koji me prati nekih 15 godina bas u prostoriji za vjebanje, bukvalno bacenu na pod bez futrole (jos neko nabacao nekih stvari na nju)v jedno 40 dana i rezultat ultra iskrivljen vrat basa.
nije velika steta jer je bio neki jeftini peavey milestone .. ali mene bas nesti to nasekiralo i uzmem ja bas i ...
stavim ga na sto u sobi i napravim kao polugu teziste uz pomoc knjiga na dijelu vrate gdje pocinje da se krivi o opteretim vrat sa gornje strane sa nekoliko knjiga da pritisnu vrat prema dole u smjeru kontra od onog kako se iskrivio ...
rezultat: nakon 2-3 dana skoro potpuno ravan, ako ne i ravan vrat basa.
Ova metoda zahtijeva cestu provjeru stanja, 4-5 puta dnevno ...
Funkcionise majke mi ... :)

Post Reply