Kako malo pojačati bas na akustičnoj gitari?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Kako malo pojačati bas na akustičnoj gitari?
Da li je moguće nekako malo pojačati bas na akustičnoj gitari?
imam yamahu cpx 5 i sviram thumbpick gde bas žice igraju važnu ulogu, ali mi se čini da bas nije dovoljno dubok..
postoje li neka rešenja za to , neka setovanja kobilice, podizanja žica radi veće tenzije isl..ili je tako kako je?
Zahvaljujem
imam yamahu cpx 5 i sviram thumbpick gde bas žice igraju važnu ulogu, ali mi se čini da bas nije dovoljno dubok..
postoje li neka rešenja za to , neka setovanja kobilice, podizanja žica radi veće tenzije isl..ili je tako kako je?
Zahvaljujem
- Rocket Roll
Re: Kako malo pojačati bas na akustičnoj gitari?
Komplet žica sa debljim "wound" žicama?
-
ne znam..sada imam 11-ticu, čini mi se da su fabričke bile 12 i da je opet bas bio slabušan..
Mozda graficki ekvilajzer?To je moja preporuka.
Pa, meni se čini da je tako-kako je.Boogie Woogie wrote:postoje li neka rešenja za to , neka setovanja kobilice, podizanja žica radi veće tenzije isl..ili je tako kako je?
Veća akcija neće imati željeni efekat. Naprotiv, smanjiće se i bas i sustein.
Bokovi i leđa Yamahe cpx5 izrađeni su od nato-a koji ne daje baš "previše topline" i basovi su uvek problematični.
Za tvoj stil sviranja odlična bi bila gitara sa leđima i stranama od mahagonija ili palisandra (koga neki nazivaju i rosewood-a to nije).
Naravno, da ne ispadne da je cpx5 loša gitara. Jednostavno se desi da nekom ko ima više iskustva (i sluha) zasmeta taj nedostatak basova koji, opet, nije toliko strašan.
Sve ovo što sam napisao važi ako se gitara svira "na suvo". Sa razglasom ili akustičnim pojačalom nije problem "doterati" basove. Još ako se koristi još nešto od elektronike...
-
ma naravno, pričamo o sviranju na suvo..
juče mi je bio drug koji isto ima yamahu (ali drugi model) i bolji bas, videh da su mu žice malo podignute i sa jačom tenzijom, pa reko da nije u tome štos..
juče mi je bio drug koji isto ima yamahu (ali drugi model) i bolji bas, videh da su mu žice malo podignute i sa jačom tenzijom, pa reko da nije u tome štos..
viden wrote:... palisandra (koga neki nazivaju i rosewood-a to nije).
..
Sorry za skretanje sa teme, ali kako to misliš?
http://en.wikipedia.org/wiki/Dalbergia
Ajd' da probam da odgovorim bez suvišnog cimanja botanike.b-Looser wrote:Sorry za skretanje sa teme, ali kako to misliš?viden wrote:... palisandra (koga neki nazivaju i rosewood-a to nije).
..
http://en.wikipedia.org/wiki/Dalbergia
Kao što se na linku vidi Dalbergia je rod (familija) biljaka u koje spada mnogo, mnogo podvrsta, koje se međusobno jako , jako razlikuju.
Logično je da su onda neke pogodnije za izradu instrumenata a s nekima je to nemoguće izvesti.
Iz celog roda (Dalbergia) samo NEKE podvrste nose naziv rosewood. To su one podvrste koje imaju prijatne mirise jer sadrže aromatična ulja.
Da skratim priču: dalbergia baroni je iz tog roda i još se zove palisander i uglavnom je od njega napravljeno 90% gitara (tj. njihovih delova). Pravi rosewood (honduras, brazilian...) je uglavno zaštićen i seče se pod jakom kontrolom, pa je zbog toga, a i zbog svojih specifičnih osobina (akustičnih) mnogo, mnogo skuplji.
Stvar je u tome što su izgleda proizvođači instrumenata palisander nazvali ROSEWOOD (treba konsultovati i neke ozbiljne knjige iz botanike) kako bi njihovi proizvodi "dobili na težini" (a i na ceni

Naravno, palisander je jako dobro rešenje za grif-ove, leđa i bokove gitara ali ne toliko dobro (i ne toliko skupo) kao PRAVI rosewood.
Inače, interesantan je podatak da pravo ružino (južnoameričko) drvo ima osobinu da tone u vodi (iako nema preveliku težinu).
I na kraju da probam da ilustrujem priču (rečima

Očigledno je da pripadnice ove familije nemaju iste karakteristike u bilo kom pogledu. Tako je isto i sa familijom dalbergia.
Rosaceae je familija ruža ali niko jabuku, šljivu ili jagodu ne zove ružom niti ružu jabukom, niti jabuku šljivom... Možda ćemo i to videti ako nekada , nekome to bude ekonomski odgovaralo

E da, iz tvog prvog posta sam stekao utisak da palisander nije UOPŠTE rosewood, mada sam znao da spada u tu grupu i ima te osobine. A kao što se vidi, wikipedia kaze i za najskuplji i strogo zasticeni brazilski reosewood Dalbergia nigra da se srece i pod nazivima Palisander de Rio Grande i Jacarandá, sto ce reci da laickih i marketinskih naziva ima mnogo i da se ne moze tvrditi da je palisander samo jedna podvrsta rosewood-a, vec da ih ima nekoliko.
E sad, stvar je u tome da se kod nas naziv palisander srece cesto i oznacava rosewood, a konkretno koji to je vec pitanje za prave majstore i poznavaoce egzoticnih vrsta drveta.
I na kraju, saglasan sam sa Videnom kada kaze da vrsta drveta od koje je urađeno telo gitare puno utice na karakteristiku zvuka. Naravno i konstrukcija. Meni je puno lepsi i bassovitiji zvuk gitara sa leđima od rosewooda
tj od necega sto proizvođac kaze da je rosewood, nego nekih drugih vrsta punog drveta (koje sam probao), a mozda postoje i neke egzotike koje su lude za sve pare, ali o njima ne znam nista.
I to je i meni postala najbitnija stvar koju ocenjujem kod zvuka akusticne gitare. Prvo da cujemo kakav je taj bas a posle... posle mozemo i da vristimo
E sad, stvar je u tome da se kod nas naziv palisander srece cesto i oznacava rosewood, a konkretno koji to je vec pitanje za prave majstore i poznavaoce egzoticnih vrsta drveta.
I na kraju, saglasan sam sa Videnom kada kaze da vrsta drveta od koje je urađeno telo gitare puno utice na karakteristiku zvuka. Naravno i konstrukcija. Meni je puno lepsi i bassovitiji zvuk gitara sa leđima od rosewooda

I to je i meni postala najbitnija stvar koju ocenjujem kod zvuka akusticne gitare. Prvo da cujemo kakav je taj bas a posle... posle mozemo i da vristimo

Svaki rosewood jeste palisander ali ne i obrnuto.
Cela zabuna dolazi od toga što se koristi engleski naziv rosewood koji se upotrebljava kako proizvođaču odgovara.
Nekad ga, vrlo promišljeno, koriste za celu familiju dalbergia a nekada (kako bi bilo pravilno) samo za one vrste "koje mirišu", tj. imaju aromatična ulja u sebi.
Kada je gitara izrađena od vrhunski kvalitetnog drveta obavezno se u specifikacijama naglasi: brasilian (honduras, indian) rosewood. Ovako, kada je reč o "proseku" napišu samo rosewood.
Kada bi se držali latinskog zabune uopšte ne bi bilo
.
Uh, al' odosmo u off...
.
A što se tiče basova, oni ne fale ni gitarama izrađenim od mahagonija.
Opet, i tu ima razlike u kvalitetu, pa su tako južnoameričke vrste daleko bolje i skuplje (takođe zaštićene) od npr. afričkih ili azijskih koje se uglavnom gaje na plantažama ( za jako kratko vreme postignu veličinu dovoljnu za seču).
Slična stvar kao i sa rosewood-om
.
Cela zabuna dolazi od toga što se koristi engleski naziv rosewood koji se upotrebljava kako proizvođaču odgovara.
Nekad ga, vrlo promišljeno, koriste za celu familiju dalbergia a nekada (kako bi bilo pravilno) samo za one vrste "koje mirišu", tj. imaju aromatična ulja u sebi.
Kada je gitara izrađena od vrhunski kvalitetnog drveta obavezno se u specifikacijama naglasi: brasilian (honduras, indian) rosewood. Ovako, kada je reč o "proseku" napišu samo rosewood.
Kada bi se držali latinskog zabune uopšte ne bi bilo

Uh, al' odosmo u off...

A što se tiče basova, oni ne fale ni gitarama izrađenim od mahagonija.
Opet, i tu ima razlike u kvalitetu, pa su tako južnoameričke vrste daleko bolje i skuplje (takođe zaštićene) od npr. afričkih ili azijskih koje se uglavnom gaje na plantažama ( za jako kratko vreme postignu veličinu dovoljnu za seču).
Slična stvar kao i sa rosewood-om

Meni se cini da cpx 5 uopste nije pravljen za sviranje na suvo. Taj gabarit trupa po meni ne moze da da bolje basove ni da je od drugacijeg drveta, samo bi neka nijansa bila u pitanju. Zbog manjeg i tanjeg trupa ova gitara je jako zgodna za scenski nastup, a kad je vec sviras "na struju" mozes joj doradjivati ton kako ti volja.
Uh..., da.Kristijan wrote:Meni se cini da cpx 5 uopste nije pravljen za sviranje na suvo. Taj gabarit trupa po meni ne moze da da bolje basove ni da je od drugacijeg drveta, samo bi neka nijansa bila u pitanju. Zbog manjeg i tanjeg trupa ova gitara je jako zgodna za scenski nastup, a kad je vec sviras "na struju" mozes joj doradjivati ton kako ti volja.
Stvar koju sam potpuno zaboravio

Zapremina corpus-a kao i njegova unutrašnja građa isto toliko utiču na ton (naročiti na izraženost basova) koliko i drvo.