Farbanje gitare na Hard Core mazohisticki nacin

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 11 Jun 2006, 21:57

Naslov sve govori.Pred vama je uputstvo za farbanje gitare bez ikakvih fancy pomagala i alata.
Ovo se moze uraditi na drugi nacin, i verujem da je taj drugi i bolji, ali kako je moj moto "zasto lako kad moze komplikovano" ovo je jedini pravi nacin.Bar sto se mene tice.
U krajnju ruku zasto bacati pare na neke tamo alate kad imate svoje ruke, zasto kupovati neke ultra-cool boje kad mozete kupiti auto-lak za 200 kinti na buvljaku?I najvaznije: zasto nositi gitaru kod nekih "strucnjaka" koji ce da vam uzmu pare kad mozete sami da odradite posao?
Jeste logicnije da se posao prepusti profesionalcu, ali tu se opet vracamo na moj moto...je li...
Prvo da rascistimo, ja imam jos jednu gitaru tako da mi nije bilo preterano vazno kako ce ovo ispasti.A i matora je, farba je totalno propala i puna je ogrebotina tako da sta god da joj uradim bolje ce izgledati.

Aj' da pocnemo.
Najbitnija stvar je da na samom pocetku skinete sve delove sa gitare (koji se mogu skinuti) :) .
Tada ce vasa gitara izgledati ovako (ne nece se odjednom transforimsati u bas ovakvu gitaru bice ista kao sto je bila samo rastavljena).

Image

Sledece sto vam je potrebno je smirgla granulacije 100...necega.Valjda tih zrna, ne znam u kojim "jedinicama" se to meri.
E sada dolazimo do fancy alata i pomagala.
Ako nemate, pravo da vam kazem ne znam ni kako se to sve zove, one neke alate na koje se nakaci smirgla pa se oni vrte ili tresu i vibriraju mozete iskoristiti parce neke daske i nesto slicno.Ne bih mnogo objasnjavao, na slici se lepo vidi.Umotate smirglu oko parceta daske i smirglate sa tim.

Image

Fora sa tom daskom je logicna:necete pritiskati smirglu prstima (sto posle nekog vremena ume da bude nezgodno) a i ravnomernije ce se prenositi pritisak na drvo i lepse/bolje ce se skidati farba.

Bilo bi dobro da nabavite neke rukavice kako ne bi izsmirglali vase muzicke prstice.Ili uzmite nesto (papir, papirna maramica...) sto ce stajati izmedju prstiju i smirgle.Verujte mi posle 20 minuta smirglanja bez "zastite" prsti pocinju da lice na smirglu.
E a sada sledi neverovatno dosadan, mentalno i fizicki zamarajuci proces. Mrdanje smirgle levo-desno-gore-dole.
Dakle, prvo odradite samo ravne delove.Oko malo nezgodnijih mesta i rogova se zezajte kasnije.Za jednu stranu gitare ce vam biti potrebno oko 1,5 sat sa sve pauzom za cigaru.
I pazite da se ne zadrzavate previse na jednom mestu kako ne bi napravili rupu u gitari.

Image Image Image

Ovaj deo sam ostavio za kasnije kao i krive delove gitare.
Ako vasa gitara ima neke delove koji se ne mogu skinuti(kao kod mene)najbolje je da zalepite izolir traku preko.U svom tom zanosu, da ne kazem dosadi dok smirglate moze da se desi da ostetite te delove.

E sada ste skroz skinuli farbu sa gitare i ona izgleda lepo i divno, tj. ovako:
Image Image

Sledece sto uzimate u ruke je fina smirgla (granulacije 320) i sa njom se sve lepo sredi.

Image

E sada zbog silnih ogrebotina i rupa prelazimo na gletovanje.Nemam pojma koju glet-masu da koristite , ja sam uzeo neku koju sam imao u kuci.Verovatno da postoji neka koja je za drvo ili odgovara i za drvo, najbolje da pitate prodavca.

Image

Glet masu nisam nanosio samo preko rupe nego i malo (vise) okolo.Budite oprezni, brzo se susi.Kasnije se ponovo osmirglaju ti delovi tako da maltene skinete skroz glet masu sa ravnih delova.Ona ostane samo u rupama.

E to je sad sve gotovo...sledi farbanje.Procitajte uputstvo na spreju, stavite neku masku i dajte mu ga po farbanju.Ja sam presao 3 puta sa razmakom od oko 5 min.
Kao sto se vidi na slici dole gitara je visila na ovim kanapima kao bi mogao da je okrenem(koliko-toliko) kako bi mogao sto ravnomernije da je ofarbam.

Image

Ovako kako sam uradio boja je ispala mat.Da bi bila sjajna MISLIM (kad kazem mislim znaci da nisam siguran...) da bi trebale bolje boje, nekoliko slojeva razlicitih boja koje odgovaraju jedna drugoj...ili tako nesto.Ali ja nisam ni hteo gitaru koja ima visok sjaj (+ je crna) jer bi bilo otisaka prstiju na sve strane.Ovako se manje vidi.I opet MISLIM da sam samo malo "izgrebao" originalnu farbu a ne skinuo skroz i tako farbao, da ne bi ispalo mat nego bi se sijala.

E sad glava.Sa glave nisam skidao skroz boju, samo sam presao koji put smirglom. Posle sam polepio ovu neku traku(navodno za to i sluzi, mada moze i izolir traka)i zalepio je na delove koje neci da farbam.I preko celog vrata sam za svaki slucaj stavio novine:

Image

posle farbanja

Image

I kraj:

Image

Jos o farbanju (ali od pametnijih ljudi :)) :
http://www.projectguitar.com/tut/tutorial5.htm

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Jul 2006, 15:15

Fino odradjeno i nisi mnogo odstupio od nekih "klasicnih" metoda. Za punjenje drveta si mogao da razmotris i firnajz, a konacan sloj je trebalo da bude nitrocelulozna farba (kao na Fenderima) ili tecni poliuretan (ako kod nas moze da se nabavi) i onda bi finish imao sjaj (u stvari su i nitro farbe i poli farbe plastika koja stiti drvo).

Osnovna poenta farbanja je - sto manje, to bolje (da se drvo ne oklopi suvise i time ne smanji kvalitet tona).

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 02 Nov 2006, 22:02

NEVEROVATNO!!!!! blows my mind ....sad sam se uplasio jako :S
Ja sam samo jednom farbao gitaru...i to bas gitaru...istu bas gitaru!!!! bila je ista boja...i farbao sam je u crnu...samo sto sam ja napravio pickguard od lima. i napravio sam mu rogove \m/ :D nije lose ispalo...stim da je kupljena za 2000 din x) i ja sam za dzabe popravljao...cak sam i izlaz pomerio, da ne bude tamo gde je sada, nego da ivici gitare...

Post Reply