Majstor Za Telekastere (Telecasteri iz Sirmiuma)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

jolana

Majstor Za Telekastere (Telecasteri iz Sirmiuma)

Post by jolana » 31 Jul 2008, 19:21

pogledajte ovog wizarda

http://www.duks.sirmium.org/

viden

Re: majstor iz Sirmiuma

Post by viden » 31 Jul 2008, 20:06

Lepe gitare.
Čovek se očigledno specijalizovao za telecastera.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 31 Jul 2008, 20:11

Interesantan je onaj pickguard na stratu...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 31 Jul 2008, 20:20

Dodat u temu o "Domaćim majstorima za izradu..." - viewtopic.php?f=18&t=54&p=41209#p41209

friedman

Post by friedman » 31 Jul 2008, 22:53

Strat mu je blago receno prelep :D
Kao i TC 004 :)

jolana

Post by jolana » 31 Jul 2008, 23:21

na zalost jos nisam posetio sugradjanina da probam te gitare,ali na oko su prelepe i , majtor Duks mi reche da je radulovic procenio gitaru na 2 iljade jurona,on je sad ceni 1300 ako se ne varam, i pritom mu reko da je bolji od svakog fendera kojeg je svirao.......svaka cast majstore

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 01 Aug 2008, 13:02

jolana wrote: majtor Duks mi reche da je radulovic procenio gitaru na 2 iljade jurona
To stvarno znaci!Ali sve treba unapred probati!

analogboy

Post by analogboy » 01 Aug 2008, 14:05

Ne bih zeleo da omalovazavam tog lika iz Sremske Miutrovice ali to tipicno srpsko kovanje u zvezde ili tipa " bolje je od Fendera", ne bih hteo da vredjam ali ja bih uvek pre kupio Fendera nego ono. Sta Radulovic je neki parametar, a ja bih sad mogao ovde da kazem svasta o nekim njegovim gitarama al necu da se ne pretvori u pljuvanje. U svakom slucaju ako je ta gitara procenjena na 2 soma eura, mislim da za te pare mozes da biras koje Tele ces da narucis u Fender Custom Shopu.

Sava

Post by Sava » 01 Aug 2008, 17:29

Da li su mu poznate reference, da li njegove gotare koristi neko od poznatih gitarista?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Aug 2008, 18:24

Poslao sam mu mail, pošto me ionako zanima... Poznate mušterije na stranu, izbor drveta mi se (sa slika) čini odličnim. U svakom slučaju, telo Telekastera od jednog komada drveta može da se naruči u raznim custom-šopovima, ali plaća se više od 2 000 evra. Uostalom, svako može da se raspita o tome.

Nećemo da ga napadamo dok neko uživo ne vidi njegov rad, ili ne sazna nešto više, ok? Činjenice su na prvom mestu.

Rocket Roll

Re: Majstor Za Telekastere (Telecasteri iz Sirmiuma)

Post by Rocket Roll » 05 Aug 2008, 12:57

Gospodin Lazić mi se javio, kaže da su nove gitare po 1 500 evra, i da je hardver na njima krivac za 520 evra od te cifre. Od onih sa sajta, ostao mu je model TC001, ostale se naručuju. Tog primerka bi se odrekao za kompenzaciju od 1 100 evra.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 05 Aug 2008, 18:25

Lepe su gitare, a naročito tc4 i strat, mada mi se jako nesviđa položaj potenciometra kod strata, mada ionako neću svirati takvu gitaru, a kamoli još imati, tako da... :D

Sava

Post by Sava » 05 Aug 2008, 21:54

Rocket Roll wrote:U svakom slučaju, telo Telekastera od jednog komada drveta može da se naruči u raznim custom-šopovima, ali plaća se više od 2 000 evra. Uostalom, svako može da se raspita o tome.

Nećemo da ga napadamo dok neko uživo ne vidi njegov rad, ili ne sazna nešto više, ok? Činjenice su na prvom mestu.
Ajde ti pažljivo pratiš sve te "fazone" oko gitara pa te molim da mi (nam, nama) objasniš prednost gitare iz jednog komada drveta. Znam da je poenta Martin akustičnih gitara kada se urade iz tri komada, takođe znam da Fender objašnjava da radi gitare iz ne znam čini mi se četiri komada pa je to navodno bolje itd., itd. Takođe znam da je čuveni Taylor objašnjavao prednost vrata iz dva komada, navodno je to čvršće i bolje. Dakle, u čemu je tu caka?

Pitao sam za reference jer je jako bitno ako je neki dobar gitarista odabrao njegov proizvod zbog neke posebne tonske karakteristike pa bi bilo interesantno znati koja je to karakteristika. Konkrektno Radulović se baš i nije proslavio kod srpskih gitarista pa mi njegov komentar nije od prevelikog značaja.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Aug 2008, 01:12

Takvo telo je skuplje, ređe i time čini instrument "vrednijim". Ali da izložim najpre problematiku:

Jova i jasen ne daju baš velika stabla, i "krupni" komadi daske dovoljne veličine da se od njih naprave tela za gitare iz jednog komada nisu tako česti - a samim tim su i skupi. To "tela gitara iz jednog dela", kada su u pitanju jasen i jova, u startu ograničava na Custom Shop proizvode... No ipak ima jedan razlog zašto telo iz jednog dela jove/jasena u startu nije poželjno: predstavlja rizik. I jova i jasen su relativno elastični - naročito jasen, od kojeg se prave bejzbol-palice, štapovi za bilijar, drške za čekiće i sekire, lukovi i slične stvari koje zahtevaju gusto ali savitljivo drvo. Imajući u vidu da je standardna tenzija žica na električnoj gitari u E-štimu oko 46 kilograma, i da je to neprestana tenzija (gitara je uvek u štimu, decenijama), jasno je da telo od jednog komada jasena/jove može da "proradi" i da se savije.

Iz tog je razloga tradicionalno najcenjeniji dizajn tela (što se Stratokastera i Telekastera tiče) telo iz dva dela, spajano tačno na sredini...

Image

...kako bi rizik od savijanja pod tenzijom žica bio minimalan a vibracija tela (gledano od sredine ka krajevima gitare) bila što prirodnija. Ipak, tela od jednog komada jasena ili jove su veoma na ceni, i kako vreme prolazi cena im raste (dobrog drveta je sve manje). Recimo, lako se da proveriti na Warmothovom sajtu da je doplata za "one-piece body" (birajte odeljak Guitar->Bodies->Body Options) oko sto dolara. Fender, inače, nigde ne objašnjava prednost gitara iz više komada (niko ne voli "sendvič s lepkom", naravno, tim manje ako treba da ga plati hiljadu i više evra), već triku "petodelnog-sedmodelnog tela" pribegava da bi smanjio cenu drveta koje kupuje i količinu drvnog otpada. Custom Shop modele, međutim, Fender uglavnom uvek reklamira kao "two-piece body" (kao, na primer, tog Mary Kaye Strata na slici gore, modele '54 i '62), i slično.

Retkost i ekskluzivnost, dakle. Dosta Stratova i Telekastera "iz prvih godina" (da kažemo, do 1958.) imalo je tela od jednog komada jasena, a neki današnji custom proizvođači (kao Callaham) brane takva tela kao "jedina prava". I to nije odlika samo "Fenderaša" - pogledajte šta vlasnici Les Paula govore na tu temu... Ako treba da bude "custom", onda definitivno treba razmisliti o telu od jednog komada jove/jasena.

Sava

Post by Sava » 06 Aug 2008, 09:58

Rocket Roll wrote: Fender, inače, nigde ne objašnjava prednost gitara iz više komada (niko ne voli "sendvič s lepkom", naravno, tim manje ako treba da ga plati hiljadu i više evra), već triku "petodelnog-sedmodelnog tela" pribegava da bi smanjio cenu drveta koje kupuje i količinu drvnog otpada. Custom Shop modele, međutim, Fender uglavnom uvek reklamira kao "two-piece body" (kao, na primer, tog Mary Kaye Strata na slici gore, modele '54 i '62), i slično.
Hvala za objašnjenje.

Pratim forume fenderforum.com i fender.com pa sam negde tamo pročitao da se gitare rade iz više komada jer je tako čvršće. Ponavljam da Martin posebno ističe trodelnu plioču, Taylor dvodelni vrat (ili čak trodelni, zaboravio sam) i tvrde da je to bolje. Šta znam, gitara ili zvuči ili ne zvuči dobro i baš me briga iz koliko je komada, zato sam pitao za reference dotičnog majstora.
Rocket Roll wrote: Retkost i ekskluzivnost, dakle. Dosta Stratova i Telekastera "iz prvih godina" (da kažemo, do 1958.) imalo je tela od jednog komada jasena, a neki današnji custom proizvođači (kao Callaham) brane takva tela kao "jedina prava". I to nije odlika samo "Fenderaša" - pogledajte šta vlasnici Les Paula govore na tu temu... Ako treba da bude "custom", onda definitivno treba razmisliti o telu od jednog komada jove/jasena.
Nekada nije bilo gitara u prodavnicama kao danas pa smo ih sami pravili. Ne sećam se da je iko pravio drukčije nego iz jednog komada, a glavni razlog je bio taj što je to stolarski lakše, a pri tom je drvo bilo jeftino u to doba.

Post Reply