H/S/H :: provjera elektronike

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Molotov
MF veteran

H/S/H :: provjera elektronike

Post by Molotov » 21 Aug 2008, 20:05

Izvinjavam se moderatorima odmah, ako postoji tema koja je vec podobna za ovo pitanje, ali nakon nekoliko desetina minuta nisam uspio da se snadjem i odaberem pravu.

Naime,
imam jednu staru Washburn gitaru kojoj je oslabila elektronika. Drvo je fenomenalno, super je lagana za svirku, ali dobila je nepozeljne brumove i izgubila snagu signala koji je prije 4-5 godina vrijedio za "opasan" u drustvu.

Zelio bih da je repariram, da promjenim komplet instalacije i zamijenim komponente koje treba da se mijenjaju, samo zelim prije toga da i sam imam nekakva predznanja o tome.

Postoje li negdje propisane vrijednosti komponenti (mislim na provjeru unimerom) odredjenih konfiguracija elektronike tako da mogu da znam sta je zaista potrebno promijeniti?
Mislim na magnete, potove, provodnike, prekidace ... konkretno sve komponente u gitari.

Isto tako ima li neki tip za "buzdenje" signala?

Ajte braco pomaziter, zao mi gitare, a bila je vec dva puta kod na popravci bez nekih velikih poboljsanja. Zamjenio sam vec potove, stavio neke CTS kvalitetne, ali nije to to ....

Bodomovac

Re: H/S/H :: provjera elektronike

Post by Bodomovac » 21 Aug 2008, 22:30

Sve zavisi, od magneta do magneta... potenciometri su ti najverovatnije 500oma, ako ne onda 250oma ili 1koma, humbuckeri se kreću od recimo 7-8 do 15k, a snglovi oko 5k...
Al moraš imati tačne vrednosti, to potraži na netu, ima sigurno negde specifikacija tvoje gitare....

Post Reply