Pitanja za Majstora Videna......

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Jimmy Henderson

Pitanja za Majstora Videna......

Post by Jimmy Henderson » 21 Aug 2008, 22:54

Danas navratih u radnju kod Slovenca. i covek mi pokaze telo gitare koje mu je pripremio i farbao neki lakirer ,
majstor u struci . kako kaze. Jako je nezadovoljan - previse bezbojnog laka , previse akrilnog laka i previse filera.
sve u svemu gitara je previse otezala. Kaze da je gitara previse lepo lakirana , bezbojni lak je ko staklo.
njega to ne zanima , zanima ga da ima veoma tanak sloj a da bezbojni lak ima one sitne strukture ,
vec i sam znas zasto - zbog onih uzduznih pruga .
Uzeo sam gitaru i spremam se da je restauriram.
Za pocetak , imam glavobolju - fotke ce ubrzo biti okacene- primetices jednu fleku koju sam prebrusio da vidim
kako je drvo spojeno. Radi se o tome da je to gitara iz pocetka sedamdesetih - primetices da je to ona zlosretna serija
sa tri rupice za plocicu ( ljubazno molim rocketta ako moze da nam pruzi vise informacija o toj gitari)
slovenac kaze da je ta gitara pre nego sta mu je lakirer upropastio , odlicno zvucala - sada nikako.
To je serija gitara koje su radjene bez tremola , pa time u originalu nemaju nikakav otvor na poledjini.
Prijasnji vlasnik te gitare je dao ispiliti rupe za tremolo . slovenac je izbacio tremolo i ubacio nazad komad drveta
( mozes uociti prelaz na drvetu) . Zasmetalo ga je to sta je ubrzo lak seo ( ne postoji takav kit koji moze dva komada drveta
koji su u istoj ravnini da prekrije , jer kasnije sve ima tendenciju da "seda" i opet se vide linije)

Videne , molim te kao majstora za drvo za savet - kako da prekrijem taj ubaceni komad drveta a da mi se ne dogodi
da sve "sedne" i opet se pokazu ispucale linije .
Neceg sam se dosetio. kako bi bilo da izmedju starog i novog drveta izdubim rupu u obliku slova "V" ?
ali CIME da to zatvorim a da mi ne puca ili "seda" ? onda bih mogao lako da prekitam na tanko i obrusim , sta nije problem
ako mu je podloga ispod cvrsta i stabilna .
Primetices da staro drvo ima zanimljive linije , kad sa noktima prevuces po toj povrsini drveta - nokat zapinje .
imam utisak da se radi o odlicnom komadu drveta . naravno , mora opet biti bela boja.
Sta mislis o ideji da prelakiram gitaru sa kunstharz lakom ? iako je odavno "izbacen " iz upotrebe smatram
da je dovoljno kvalitetan . jedan sloj sa brzim unakrsnim prelazom je taman dovoljno
Ostat ce tanak , imat ce sjaj i onu sitnu strukturu na povrsini.

Ovih dana cu da skinem lak . Zanimljivo - mnogi to resavaju sa ekscentar masinama ili sa skidacima lakova . that´s wrong !
jedino resenje - pljuni i zapevaj :-((
cim skinem sav lak . ponovo cu okaciti fotku da bolje vidimo o kakvom je drvetu rec .
Videne , veselim se tvom strucnom odgovoru
najlepsi pozdrav !

Rocket Roll

Re: Pitanja za Majstora Videna......

Post by Rocket Roll » 22 Aug 2008, 00:00

Image

Image

Ako je Fender - onda je CBS Fender, i najverovatnije je u pitanju "težak" kanadski jasen (gusto drvo). Ali ne znam šta je tačno u pitanju. :D

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 22 Aug 2008, 00:12

Rekao bih da je Fender iz `77 godine, jer su bas tada dosta pravili gitare od jasena i imali su 3 bolt neckplate.

viden

Post by viden » 22 Aug 2008, 09:20

Ajd' da probam da pomognem.
Sto se tice kita, tu si u pravu i on nece resiti problem kasnijeg sleganja laka.
Kako se realno nisam sretao s takvim slučajem mogu samo da odgovorim šta bih ja uradio u ovom slučaju.
Ja bi pokušao da problem rešim cianiakrilnim lepkom. Tu će trebati malo veća količina (srećom nije skup :) ) jer će drvo upiti izvesnu količinu lepka.
Onda bi' stavio više slojeva po ivicama gde je drvo spajano (sa sušenjem od 15-ak minuta između slojeva) i tako potpuno popunio te "pukotine" gledajući da sloj laka bude iznad drveta (da štrči).
Onda bi usledilo brušenje (nakon sušenja od 24h) finom šmirglom do potpunog izjednačavanja nivoa lepka i drveta.
Kasnije, prilikom lakiranja cianoakrilni lepak neće reagovati s bilo kojim lakom a takođe nema šanse da se ulegne i "pokaže" gde su ivice drveta (treba samo dobro izbrusiti - izjednačiti te spojeve drveta)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Aug 2008, 21:50

Još par slika (farba je skinuta, vidi se spoj umetnutog komada drveta i tela gitare):

Image

Image

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 22 Aug 2008, 22:37

Hvala rockett !
Danas sam nakon 2 sata rucno skinuo stari lak. Poceo sam sa 220 , ali je sloj bio isuvise debeo , pa sam presao na 150.
Na slici prvoj vidi se rucno skidanje laka ( vidi se po "prasini") sa pomocnim sredstvima koji se vide na slici.
Sta mozemo da vidimo ? da je drvo iz jednog komada i da je od jasena , ako se ne varam......
meni je drvo jako lepo , pogledajte te uzduzne linije ( sta bi sirmium dao za to drvo ....)
vidite li kit ? veoma los , porozan i supljikav ......
brusio sam tako da uvek idem po uzduznoj liniji . na drugoj fotki jasno se vidi od pre "brutalno" brusenje sa veoma grubim
smirglom tako da je telo dobilo i poprecne ostre crte . zato je i stavljen prilican sloj filera - katastrofa !
Da bih isao na minimalni utrosak matreijala na telo , stavit cu HENELIT bezbojni filer . Najvise u 3 sloja .
Videne , znas na sta mislim - filer - susenje -brusenje , pa triput...... tako da na kraju ostane filer koji je popunio rupice i
sitne pukotine. Sad kad si detaljnmi vidio ovu fotku , smatras li da nije potrebno nikakvo dodatno manje udubljenje
da bi cianakrilni lepak dobro seo ? taj dodatni komad drveta je u potpunoj ravnini sa ostatkom . razmak izmedju njih je vrlo
minimalan tako da ima premalo mesta za taj lepak . sta da se radi majstore ? moram li skinuti do kraja stari kit ?
molim te , prosvetli me sa tim cianakrilnim lepkom . prvi put cujem za njega . sa obzirom da nece biti vise starog laka
moram li "spustiti" umetnuti komad drveta ? Svaki tvoj savet ce mi vredeti zlata .
Taj slovenac je itekako zasluzio da mu pomognem , a itekako je ostavio traga na ovom nasem najboljem muzickom forumu .
sledecih dana prelazim na brusenej rubova . ako sam trebao rucno dobra 2 sata da skinem stari lak , mislim da samo za rubove trebam jos 2 put toliko . secam se kad si opisao muke skidajuci lak koji ti nije dobro ispao . itekako ti verujem
radeci na mom "stojadinu" ( uvek mi nesto upadne pa nikako da privedem kraju)

i dalje se nadam i veselim tvom dragocenim savetima
lep pozdrav !

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 22 Aug 2008, 22:41

Samo da kazem da se CBS Fenderi nisu pravili od jednog komada drveta nego najmanje dva.

Srecno sa daljim radom! :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Aug 2008, 22:52

Eh, nije to za nebo zakovano, da su se CBS Fenderi... Uostalom eto slika - jedan komad (koliko ja mogu da vidim). Bolje se vidi na drugoj nego na prvoj.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 22 Aug 2008, 22:58

Ja bih rekao da je lepljen po sredini gitare, ali to nije ni bitno.

dweezil

Post by dweezil » 22 Aug 2008, 23:14

two pieces, a vidite da je desni deo onako zuckastiji, a levi je crvenkastiji. kakvi smo detektivi drveta

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 22 Aug 2008, 23:49

vbraca , dweezil , da li je telo te gitare od jednog ili od dva dela morat cu naknadno proveriti tek kad obrusim prednji deo.
kako veoma cenim majstora Videna , njegovo misljenje izuzetno cenim ,. pa jedva cekam da se javi.
Ono sta me buni kod te gitare ( a sve sta znam o Fenderima naucio sam od rocketta ) to je da prvi put vidim Fendera
bez tremola ??
Molim rocketta za detaljnija objasnjenja o toj seriji bez tremola . kako i zasto je doslo do toga ?
"ako" je telo te gitare radjeno iz jednog komada , zasto su skrtci iz CBS isli na takvu produkciju ?
vbraca , puno ti hvala na podrsci. drugar si .
svima lep pozdrav !

dweezil

Post by dweezil » 22 Aug 2008, 23:58

da to je hardtail bridge, pa pravio je Fender takve gitare, to sto nema tremolo nije minus jednostavno drugaciji je fazon. Meni se svidja hardtail bridge, ima vise sustaina. Kod tebe je koliko vidim toploader bridge, zice idu odozgo a ne kroz telo.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Aug 2008, 00:10

Jedino što mi pada na pamet je da je u pitanju klasičan hardtail Strat koji je prvo konvertovan u Strat sa tremolom, da bi nakon toga rupa za tremolo bila zatvorena tim blokom.

Hardtail Strat sa leđa (možete zamisliti kako je tekla konverzija u Strat sa tremolom, pa onda ubacivanje bloka):

Image

Pomislio sam da možda nije u pitanju telo sa Strat Elite (onaj model sa FreeFlyte tremolom), ali bi onda bio bušen za four-bolt-on... Dotle mi top-load Strat zvuči neverovatno - nisam čuo za tako nešto u CBS eri. Moguće je da je i to u pitanju, ali to bi za mene bilo nešto novo.

dweezil

Post by dweezil » 23 Aug 2008, 00:17

Jimmie pa koji konjic si dobio uz gitaru tj. uz to telo?!

viden

Post by viden » 23 Aug 2008, 10:03

Jimmy Henderson wrote:... moram li skinuti do kraja stari kit ?
molim te , prosvetli me sa tim cianakrilnim lepkom . prvi put cujem za njega . sa obzirom da nece biti vise starog laka
moram li "spustiti" umetnuti komad drveta ?
Pa, ako finiš ne bude bezbojan nije potrebno potpuno skinuti stari kit. Mislim da je potrebno samo sve dobro izravnjati.
Inače, cianoakrilni lepak je onaj super lepak (moment) koji se prodaje u malim tubicama, mada sam kupovao od kineza i veća pakovanja (5-10ml). Taj kineski je, inače, sasvim dobrog kvaliteta.
Ja ga koristim upravo za takve stvari - popunjavanje šupjina drveta, naročito u slučaju kada su šupljine suviše male i tesne da bi u njih mogla da se stavi npr.mešavina piljevine i laka (ili lepka). Treba ga samo staviti u dovoljno slojeva (jer je tečan) i ne žuriti sa obradom nego ga pustiti da se dobro stvrdne (posle poslednjeg sloja najmanje 24h).
Ideja za korišćenje ovog lepka mi je pala na pamet kada sam "patio" pokušavajući da nađem način da popunim jako sitne šupljine na telu jednog strata od jasena (pokušavao sam kitom ali je stalno ispadao prilikom brušenja).
Inače,koliko vidim sa slike, mislim da nije potrebno nikakvo dodatno udubljenje da bi lepak seo. Čini mi se da je dovoljno da se stavi nekoliko slojeva po obodima umetnutog drveta dopuštajući da poslednji slojevi pređu na oba komada (i na telo i na umetnuto drvo). U stvari, lepak treba da bude nešto uzdignut od tela kako bi se nakon brušenja dobila potpuno ravna površina (koja nikako neće dopustiti "propadanje laka").
Kada je u pitanju filer raspitaj se kako se "slaže" sa finišem koji si namenio (nitro valjda) da ne bude iznenađenja u samoj završnici (mada uglavnom većina filera podnosi nitro lakove).
Što se tiče toga iz koliko je komada telo jedno je sigurno:ako je iz dva dela onda su perfektno zalepljeni pa, u suštini, nije ni bitno koliko je komada :) .
Ja sam, inače, imao Fender strata iz 79-te koji je bio bez tremola ( sasvim pristojna gitara).

Post Reply