Gitarski volume pot za "duzi hod"
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Gitarski volume pot za "duzi hod"
Pitanje za gitarske elektronicare i njihova iskustva:
Koliku vrednost i kakav treba da bude volume pot na gitari, po vasim iskustvima, za bolji "violin" ton. I, ima li preporuke za odredjenu marku koja garantuje kvalitet?
Probao sam nekoliko , i 250, i 500, i odavde, i narucenih, na "obe" vrste gitare, i sve mi dodje slicno (lose). Npr, na Godin LGX mi jos stoji fabricki pot od 250 (bez obzira na humbuckere), koji jako brzo stisava, tako da se efekt gudala i ne primeti. Na Stratu sam menjao originalni pot takodje originalnim, i isto. Posle sam stavio jedan od 500 zbog Hot Raila, slicno se desava. Na ostalim krshevima koje imam nisam ni pokusavao tako nesto, niti mi treba.
Znaci, treba mi volume pot koji daje linearnu dinamiku zvuka (znam da za volume treba da je audio taper ili logariramski pot, izrazavam se slikovito kako bih bolje opisao), odn. "smooth" promena jacine.
nesto ovako:
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/FDXy3xsM4BM&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/FDXy3xsM4BM&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
poznajem ovakvu tehniku sviranja, ali mislim da bi mi brze bilo da vrtim malim prstom pot, nego da volume pedalom proizvodim slicno (mnogo je sporije, a i noge bole)....
Koliku vrednost i kakav treba da bude volume pot na gitari, po vasim iskustvima, za bolji "violin" ton. I, ima li preporuke za odredjenu marku koja garantuje kvalitet?
Probao sam nekoliko , i 250, i 500, i odavde, i narucenih, na "obe" vrste gitare, i sve mi dodje slicno (lose). Npr, na Godin LGX mi jos stoji fabricki pot od 250 (bez obzira na humbuckere), koji jako brzo stisava, tako da se efekt gudala i ne primeti. Na Stratu sam menjao originalni pot takodje originalnim, i isto. Posle sam stavio jedan od 500 zbog Hot Raila, slicno se desava. Na ostalim krshevima koje imam nisam ni pokusavao tako nesto, niti mi treba.
Znaci, treba mi volume pot koji daje linearnu dinamiku zvuka (znam da za volume treba da je audio taper ili logariramski pot, izrazavam se slikovito kako bih bolje opisao), odn. "smooth" promena jacine.
nesto ovako:
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/FDXy3xsM4BM&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/FDXy3xsM4BM&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
poznajem ovakvu tehniku sviranja, ali mislim da bi mi brze bilo da vrtim malim prstom pot, nego da volume pedalom proizvodim slicno (mnogo je sporije, a i noge bole)....
- Rocket Roll
Re: Gitarski volume pot za "duzi hod"
Baš to o čemu pričaš je problematika kojom se puno bavio i Danny "The Humbler" Gatton - kao i, uostalom, većina "Telekasterista" - pa potraži njihova iskustva.
Deni je, recimo, koristio 250K "Volume" pot sa 0.05uF kondenzatorom i megaomski "Tone" pot sa 0.05uF kondenzatorom, i smatrao je to najboljim rešenjem, ali - pošto je Deni koristio Joe Burdon magnete, a ne standardne singlecoils - ti potraži i druge savete. 500K/0.05uF za "Volume" pot bi moglo da bude dobro rešenje, ali možda bi voleo i da smanjiš "Volume" kondenzator na neku standardniju vrednost.
Deni je, recimo, koristio 250K "Volume" pot sa 0.05uF kondenzatorom i megaomski "Tone" pot sa 0.05uF kondenzatorom, i smatrao je to najboljim rešenjem, ali - pošto je Deni koristio Joe Burdon magnete, a ne standardne singlecoils - ti potraži i druge savete. 500K/0.05uF za "Volume" pot bi moglo da bude dobro rešenje, ali možda bi voleo i da smanjiš "Volume" kondenzator na neku standardniju vrednost.
pa ako imas humbucker u bridgu ipak je bolja opcija 500Kohm volume pot, ali fora kod ovih volume swell-ova je da imash ukljucen i kompresor, posto ti on malo ispegla zvuk i ucini da to sve zvuci onako glatko, a takodje ti i produzi zvuk. I po meni volume pedala nije pogodna za ove brze fore. E sad kod Ernnie Ball Volume Pedale imash switch koji ti menja nacin pojachavanja zvuka, jedan polozaj je kao na gitari tj. volume se pojachava logaritamski tj. progresivno, a drugi je linearno i na njemu moras da "prosetash" pedalu od dna do vrha da izvuces to. Mislim da ovaj lik na snimku ima i ukljucen compressor kao i neki modulation delay koji mu josh dodatno da na shmeku.
Ne bih se slozio. To bi bilo tacno u slucaju da je volume pot posle compressora ali posto nije, ovako ce volume swell biti brzi tj. nece biti tako postepen prelaz...dweezil wrote: ali fora kod ovih volume swell-ova je da imash ukljucen i kompresor, posto ti on malo ispegla zvuk i ucini da to sve zvuci onako glatko
- Rocket Roll
Uhm, šta?Funkomat wrote:To bi bilo tacno u slucaju da je volume pot posle compressora ali posto nije, ovako ce volume swell biti brzi tj. nece biti tako postepen prelaz...
Ako je kompresor posle volume pot-a on ce vec i najmanji signal pojacati a ostatak ce dobijati vise na boji nego na jacini.
1 na potu na gitari sa kompresorom je glasnije nego 1 bez kompresora a 10 je isto i bez i sa kompresorom...
Pa ne?
1 na potu na gitari sa kompresorom je glasnije nego 1 bez kompresora a 10 je isto i bez i sa kompresorom...
Pa ne?
- Rocket Roll
Da, upravo je u tome i fazon, takav se zvuk i traži - "violinski ton", tako kaže Buca, "smooth promena", odnosno - rečnikom američke muzike koji bolje razumem od ilahijskog i sevdalinskog - "pedal steel zvuk", "zvižduk lokomotive". To je baš ovo:Funkomat wrote:Ako je kompresor posle volume pot-a on ce vec i najmanji signal pojacati a ostatak ce dobijati vise na boji nego na jacini.
I ta fora traži kompresor, da.
Eto, Turčin na tom YouTube snimku koji je Buca postovao je baš krljnuo kompresor onako muški i stavio dugi eho iza svega, što vrlo očigledno pokazuje, rekao bih, da i Turci slušaju kantri i uče od kantri muzičara.

samo je donekle tako kako ti pricas uostalom probaj sam sa kompresorom i bez njega da izvlacis te zvuke, jer on ipak ispegla i i zravna malo zvuk a opet ga i produzi.Funkomat wrote:Ako je kompresor posle volume pot-a on ce vec i najmanji signal pojacati a ostatak ce dobijati vise na boji nego na jacini.
Pa ne?