b-Looser: Izrada PRSa (Sa Slikama)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
b-Looser
MF veteran

b-Looser: Izrada PRSa (Sa Slikama)

Post by b-Looser » 21 Oct 2008, 00:51

Dakle drugari,
kao sto sam naveo u nekom davnasnjem postu, usledice gradnja PRSolike gitare step by step.
Pre svega, vazno je napomenuti da bi gitara trebalo da podseca najvise na PRS oblikom ali ne i da ima druge karakteristike (materijal, zvuk, konstrukcija...) vec da po tome bude samo svoja (i moja naravno :lol: ).
Zasto je to tako?
Pa prosto PRS mi se najvise svideo po obliku a nemam pojma kako zvuci jer ga nikad nisam svirao, a i inace ne sviram el gitaru pa mi to i nije preterano vazno za sada.
Odmah da kazem i to da gitaru pravim cisto rekreativno ali da imam ozbiljan tim iza sebe, jer cak ni u kupvinu ne idem bez plana.

Eto sad kad smo se upoznali i da ne budem mnogo dosadan (>160 karaktera post :wink: ) slede SLIKE!

Image

Ovako je sve pocelo, telo gitare iz jednog dela, izabran hrast iz najprostijeg razloga bio mi pri ruci i onda kad je isecena kocka pristupilo se vrlo odgovornom zadatku - stanji dasku na potrebnu meru! I to rucnim rendetom, e ne salim se stvarno je bilo tako. Evo jos malo ambijenta

Image

Posto je oblik PRSa prethodno digitalizovan i odstampan uredno je prenet na izdeljanu dasku i onda je tu pocela da radi ubodna jer mi je odjednom bilo dosta rucnog alata :)

Image

Posle grubo isecenog ali i vrlo pribliznog oblika buduce remek delo izgledalo je upravo ovako

Image

I ovako

Image

Toliko za sada pa se vidimo uskoro ponovo!
Nastavak, dakle, sledi... 8)

viden

Re: b-Looser: Izrada PRSa (Sa Slikama)

Post by viden » 21 Oct 2008, 07:57

Super izgleda.
Jedino će možda biti malo teža gitara (meni lično to ne smeta - volim "muške" gitare :) ).
Šta se planira za vrat?
I još nešto. Jedan dobronameran savet.
Obavezno kupi/nabavi električno rende za sledeće projekte.
Može neko sasvim jeftino, iz palete proizvoda za hobiste (što je potpuno pristupačno) - ako je potrebno da puno radi pa se zagreva uvek ga možeš "odmarati" malo. Videćeš da je pesma s njim raditi (i što se tiče brzine i što se tiče preciznosti) - ovo govorim iz iskustva 8) .
I da ne zaboravim: ako trebaš stanjiti telo za nekoliko mm najbolje je koristiti šlajferice (rotacionu za malo više skidanja i vibro za preciznije doterivanje). Tu rende ume da "zahvati malo više nego što treba.
Sve u svemu, vidim da je sve dobro prošlo.
Samo napred, očekujemo nove slike.

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 23 Oct 2008, 00:26

Veliko hvala majstor Videne!

Ma kakvo rende vise ni elektricno ni rucno, od sad pa nadalje i ubuduce Diht je majka :lol:

Salim se naravno, hvala za savete i unapred za sve buduce kao i kritike i pohvale, ama bas sve je dobrodoslo.

Elem, vrat!
Pitanje na mestu i mislim da je najbliza divlja tresnja kao ultimate choice. Sta mislis o tome?
Sad posto je vrat po nama naj tricky job pristupilo se izradi jednog probnog modela i to od bukve jelte najmanje stete za ostalu suvu domacu gradju. I kako je ovo build step by step guitar like PRS evo kako je i to izgledalo (mada je manje bitno za celu pricu)
Slika prva

Image

Sto ce reci izrezali smo jedan deo za vrat i jedan za headstock (iako ide od jedne daske mnogo je jednostavnije ali takav otpad smo imali) i oblikovali. Dalje ide opet razno deljanje, a ko mi kaze kako se zove ona alatka sa dve drske ima BESPLATNO probno sviranje na gitari kad bude zavrsena :twisted: . Evo slika

Image

I evo dosadasnji rad all together

Image

Da ne bude da se samo vezba a nista ne radi konkretno telo je svedeno na konacni oblik sto se tice bocnih ivica, znaci mnogo ali stvarno mnogo rucnog smirglanja

Image

Toliko za sad, a ako Vam se nesto ne svidja samo recite pa ce da popravimo.

P.S. E da, umalo da zaboravim ono glavno - Ovo ce da bude gutara za one sto dizu trupce jer oni su najjaci!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 23 Oct 2008, 00:50

Hmm, ja ga znam kao Rende.... rucno stolasko rende...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 23 Oct 2008, 01:13

Mislim da je moj deda u selu zove blanjalica, ali mozda se taj naziv odnosi na neku drugu alatku dunno :shock:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 23 Oct 2008, 08:04

Hmmmm, da ima i toga da se razlicito zove u raznim krajevima zemlje...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Oct 2008, 08:15

Neko to zove maklje, neko makije, neko maklica... Imam ja jednu odlicnu, sluzila mog oca odlicno, sad sluzi i meni. Inace to danas uopste nije lako nabaviti, a posebno nije lako odrzavati. Srecom, znam dobrog kovaca.

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 23 Oct 2008, 12:34

@all

Hmmm, ne znam ajd mozda jos neko ima neku ideju ili lokalizam...
Kristijan wrote:Neko to zove maklje, neko makije, neko maklica... Imam ja jednu odlicnu, sluzila mog oca odlicno, sad sluzi i meni. Inace to danas uopste nije lako nabaviti, a posebno nije lako odrzavati. Srecom, znam dobrog kovaca.
Pa da neke stvari su stvarno pale u zaborav; npr. Imam problema da nadjem cikling jer kazu stariji majstori da se to vise od 15 god. ne proizvodi, a mladji nemaju pojma sta je to a za rucno fino deljanje/rendanje nezamenljivo, pa koristim srču nego mi se brzo iskrza al sta cu.

P.S. Samo da obradujem Dekija koji je hteo prvi da svira PRS-a - na kraju pobednik ima da bude iz Beograda pa makar reko da je to deo od dvorucnog avionskog mitraljeza iz 1918. Pa mislim stvarno, zar čak u Knjaževac da donesem gitaru da bi je ti drndao sat-dva, ili ne daj Bože, do Critical pogodi, pa šta ću onda - gitaru na leđa i da izbacim palac pa kad stignem? Mislim ajmo malo kolegijalnosti :lol:

P.S. Šala naravno, stvarno me interesuje kako se zove ta alatka.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Oct 2008, 13:03

Donesi ti tog PRS-a do Niša, auto-putem vrlo brzo stigneš... :D
A da ti ne pričam što jako volim PRS gitare. Lepo tebi ovo ide... :)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 23 Oct 2008, 13:25

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: ah sudbo kleta!!!!! ::ranting:: ::ranting::

A taman sam poceo da sredjujem stan da bih vas docekao... PRS i tebe!!!!

viden

Post by viden » 23 Oct 2008, 18:15

b-Looser wrote: a ko mi kaze kako se zove ona alatka sa dve drske ima BESPLATNO probno sviranje na gitari kad bude zavrsena :twisted: .
I mi BRADVU za trku imamo:
Image
Tako se bar zove u mom kraju :) .
Što se tiče vrata, ja sam od trešnje radio vratove za gitare s najlon žicama i nikada nisam imao problema u smislu da se vrat krivio.
Pretpostavljam da nećeš ni ti imati takve probleme tim pre što bi u taj vrat trebala ići šipka.
Sve to, naravno, pod uslovom da je drvo koje treba da ide za vrat dovoljno suvo.

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 23 Oct 2008, 18:58

viden wrote: ...I mi BRADVU za trku imamo...
ha-ha-ha i kod mene se Bradva zove! Znaci u Pirot ode PRS na probu :cry: (al preko Knjazevca i Nisa :lol: )

Pa da imam tresnju preko 20 godina susenu i mislim da ce da zavrsi posao, sipka naravno ide ;-) Vise sam pitao zbog zvuka i kako li se slaze sa hrastom a posto ti vec imas iskustva sa njom i moze da prodje valjda ce da bude OK. Hvala, stize PRS.

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 24 Oct 2008, 15:37

Pa bilo je krajnje vreme da se nesto i konkretno uradi na telu pa zato idemo u radionicu.

Tu krecemo sa ravnanjem svih strana - abrihter, tracna za top i back i tocak (ne znam tacno kako se zove) za bocne strane pa sad to bude sve lepo jednake debljine i pod 90 stepeni. Evo nekih slika

Image

i sa tockom

Image

Onda smo napravili sablone za tremolo rupu

Image

magnete

Image

i izbusili smo rupe za potenciometre i prekidac po slobodnoj volji. :lol:

Image

Otprilike nesto sto se da uraditi za jedno popodne zajedno sa premeravanjma i pravljenjem sablona na koje ode najveci deo posla. Nadam se da nije previse slika i da nije opterecena tema, sta kazu nadlezni?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 24 Oct 2008, 16:02

Sjajno, sjajno, sto vise slika to bolje. Nastavite :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 24 Oct 2008, 16:41

bome ako nastavis ovim tempom ne bi me zacudilo da ti karlos pokuca na vrata xD

zaista majstorski(iako se ja nerzumem mnogo meni ovo izgleda odlicno) svaka cast i sve najbolje!

Post Reply