...o carinama

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
vbraca
vrabac

...o carinama

Post by vbraca » 27 Nov 2008, 18:21

Danas sam dobio informaciju u jednoj od prodavnica elektronskih delova, da je carina na elektronske komponente 1%.Koliko sam cuo od ljudi, koji su narucivali preko interneta iz inostranstva, naplacena im je carina od 20% za iznose preko 20 eur.
Ne znam ko je lud, a kome noge smrde?
Ima li neko tacne informacije? Da li ce se od Nove godine, nesto promeniti po tom pitanju?

Rocket Roll

Re: ...o carinama

Post by Rocket Roll » 27 Nov 2008, 22:45

Carina od 1% važi samo za firme. PDV od 18% se ne oprašta ni njima, tako da je iznos od ukupne cene koji firme plaćaju državi - 19%, a iznos koji fizička lica plaćaju državi - 33%.

Ili sam barem ja tako obavešten.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 28 Nov 2008, 13:47

Onda to znaci da pravna i fizicka lica nisu jednaka pred zakonom. Da li je to po ustavu?
Koliko sam cuo, od Nove godine bi trebalo da carinska stopa prema EU bude 1%, a prema ostalima 2%. Naravno iz svega toga su izuzeti automobili. Da li sam na pravom tragu?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Nov 2008, 13:53

Mislim da je to obaranje carina stopirano zbog recesije. Sećam se da sam pročitao kako je MMF preporučio da se carine ne ukidaju, i da je Vlada prihvatila taj predlog.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 28 Nov 2008, 17:05

Rocket Roll wrote:Mislim da je to obaranje carina stopirano zbog recesije. Sećam se da sam pročitao kako je MMF preporučio da se carine ne ukidaju, i da je Vlada prihvatila taj predlog.
sigurno su na jedvite jade prihvatili predlog :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Nov 2008, 17:27

Da, dugo su promišljali da li da tako naštete našoj dobrobiti... :mrgreen:

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 25 Mar 2009, 13:35

Ovako narucio sam preko banzai-a nesto u vrednosti 100e + 17e njihov "shipping" (platio preko virtuon kartice)
cekao dve nedelje i sad mi stigao paket (koji ima oko 0.5kg)
i treba da platim "carinu" za njega 3000din :eek4i_2: ::ranting:: :wallbash_2:

znaci carina na 33% od vrednosti robe!

naravoucenije j*** ovu drzavu! :cekic:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Mar 2009, 15:04

A ako mi neko iz Amerike šalje paket, dakle ne šalje mi firma, niti prodavnica, nego fizičko lice šalje fizičkom licu - postoji li neka varijanta da se spasem od plaćanja koječega? Ima li ona varijanta - dobio sam poklon od prijatelja iz Amerike? Nešto sam načuo da je to u nekoj sivoj zoni, kao kako ti se potrefi, ali ne uspevam da dođem do konkretnijih informacija. Neki mi kažu da svakako moram da platim carinu, posebno ako se radi o nekoj tehničkoj robi. Drugi mi kažu da se malo i gleda kroz prste, pogotovo u ovo doba godine, dok recimo tamo pred Novu godinu posebno vole da deru kožu s leđa, u fazonu: "Kad imaš tetku u Švajcarskoj da ti šalje poklone, onda imaš para i da platiš carinu!"

oboss

Post by oboss » 25 Mar 2009, 15:12

pa stvarno shit. a ja u fazi porucivanja robe za nekih 200 jura. jos razmisljam da iz par tura porucim ili od raznih dobavljaca. ali kako god ima da me zakaci. doduse vidim da ponekome i prodje posiljka bez "nameta", ali to izgleda kako kome grah padne. strasno.

guv'nor

Post by guv'nor » 25 Mar 2009, 15:27

Kristijan wrote:postoji li neka varijanta da se spasem od plaćanja koječega? Ima li ona varijanta - dobio sam poklon od prijatelja iz Amerike?
Ja sam slično probao kada mi je sestra slala Zoom iz Japana.
Sve što ide uz njega je ponela ona (sve papire, ispravljače, uputstva, kablove...), originalna kutija je bačena, a procesor je umotan u one zaštitne kese i sl. Čak je paket poslala brodom, da bi bila maximalno soc. varijanta - fizičko lice šalje fizičkom licu polovan paket-poklon.
Pored svega toga, na carini je zvekio šamar od preko 50 evra! :?

Nemam pojma, jedino što mi pada na pamet, a u slučaju da na samoj carini nemaš neku vezu, je da probaš sa forom da je u paketu neispravna oprema - ali opet, nemam pojma koliko to njima znači, verovatno ni malo...

m@T@

Post by m@T@ » 25 Mar 2009, 15:51

a recimo da odem do grcke i kupim neku pedalu .
kolko bi me kostala carina ?

guv'nor

Post by guv'nor » 25 Mar 2009, 15:53

Pa zavisi od toga da li ćeš da se javiš kada čike carinici pitaju:"Da li neko ima da prijavi nešto za carinu?" :lol:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 25 Mar 2009, 17:28

Imam i ja jednu pricicu...
Jednom je drugar kad je bio u Berlinu pazario jedan eksterni hard disk, jer mu je trebalo hard prostora za projekte kojim se tamo bavio. Projekte je srecom uspesno zavrsio, ali se hard po povratku u Srbiju ubrzo pokvario. Krenuo je da bombarduje meilovima customer support firme koja je proizvela hard, ovi rekli da nema nikakvih problema, samo da im posalje pokvareni hard, oni ce sve da srede isl...
Posle par nedelja zovu oni njega sa carine, stgla posiljka iz inostranstva, treba da se plati. On poceo da se buni u fazonu, aman ljudi ja sam taj proizvod pazario i koristio ovde pre vise od mesec dana, imam racun i ostale stvari, ali bez carine da se prodje nema sanse! Nije mu se isplatilo da placa carinu u usporedbi sa cenom novog slicnog harda i digo covek ruke. (Neko je na carini dobio dodatni besplatni hard prostor)

A sto se tice pedale, strpaj to u dzep i cuti i nemoj da racunas na garanciju ako se stogod ne daj boze pokvari :)
Samo bio sam u Grckoj letos, imao sam isti plan, ali nisam nesto bio odusevljen ni ponudom ni cenama.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Mar 2009, 17:51

Hmmm, pa budući da je moj "pakleni plan" podrazumevao nešto glomazniju pedalu, a to je solidno manje od Zoom 9.2 a opet solidno veće od pedale koja staje u džep, sad više nisam pametan... A to carinik od oka određuje koliko to košta? Ili uzima u obzir cenu toga i slično? I kako se utvrđuje cena? Mora da piše na pošiljci? Mislim, teško da išta može da me iznenadi ovde, i uvek očeujem najgori ishod, pa sada pokušavam da anticipiram taj najgori ishod.

guv'nor

Post by guv'nor » 25 Mar 2009, 18:10

Kristijan wrote: A to carinik od oka određuje koliko to košta? Ili uzima u obzir cenu toga i slično? I kako se utvrđuje cena?
Jeste da je bila igra gluvih telefona, ali mamine koleginice muž radi u carini. :mrgreen:
Vest koja je stigla do mene je da nije ista carina za sve što dolazi, ali muzički uređaji su skroz solidno cenjeni!
Povrh svega, oni imaju kataloge i spiskove sa "svim" proizvodima i njihovim cenama i na taj način određuju šta i koliko.
Jedino što pretpostavljam da može da te izvuče su boutique pedale, koje ne mogu da se nađu u regularnoj prodaji po radnjama, samim tim nemaju pojma koja im je cena.

Valjda će da se javi neko ko je uspeo da "prevari sistem" i podeli iskustva sa nama. :)

Btw, olakšavajuća okolnost je da su pedale veoma lagane, pa je samim tim i transport neka sića lova...

Post Reply