Održavanje gitare - alternative
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Održavanje gitare - alternative
Bilo je dosta priče o sredstvima za čišćenje i održavanje gitara, ali tih sredstava nije uvek ranije bilo, a danas ih ima, ali nisu baš ni jeftina. Svojevremeno sam tražio alternative pa je njihova upotreba kod mene ostala aktuelna do danas. Jedino fabričko sredstvo koje koristim je Martin sprej za čišćenje, ali i njega sve ređe.
Evo šta ja koristim:
1. Orahovo ulje
Namenjeno je uglavnom za mazanje kose radi (valjda) jačanja korena kose. Jako dobro čisti lakirane delove, ali se fantastično pokazalo i kod održavanja kofera pa i plastičnih delova kojima da svežinu. Lagano se utrlja krpom, a zatim prebriše čistom. Ne oštećuje lak niti druge površine bilo da su metalne ili plastične. Ja koristim ulje makedonskog proizvođača.
2. Parafinsko ulje
Namenjeno je za creva (pije se), ali se meni jako dobro pokazalo za određenu vrstu podmazivanja. Kada nameštam nove žice na Stratu kanem po kap u utor za svaku žicu na kobilici i ako je prethodno tremolo dobro podešen nema raštimavanja niti bilo kakavih problema. Najbolje je umočiti iglu u ulje pa tako preneti zaista malu kap. Za nut je bolji grafit, ali ponekad i u njega sipam sićušne kapi ovog ulja. Ne nagriza ništa tako da može sa sigurnošću da se upotrebljava.
4. Limunovo ulje
Ono se obično preporučivalo za mazanje freatboarda, ali je nekako najsporije i došlo kod nas. Ranije sam ga pravio tako što sam u malu flašicu sipao jestivo ulje i ubacivao sitno seckanu koru limuna. Tako treba da odstoji kojih 10-ak dana i eto nama limunovog ulja. Još jednostavnije je kupiti eterično limunovo ulje u apoteci pa ga pomešati sa jestivim (prirodnim) uljem. Pravi recept ne znam, obično u desetak mll ulja dodam 10-20 kapi limunovog ulja.
Sva ova ulja se kupuju u apoteci i koštaju oko 100 dinara po flašici tako da izdatak zaista nije veliki.
Voleo bih da i drugi napišu svoja iskustva sa ovakvim prirodnim i priručnim sredstvima, ali i sa namenskim poznatih proizvođača.
Evo šta ja koristim:
1. Orahovo ulje
Namenjeno je uglavnom za mazanje kose radi (valjda) jačanja korena kose. Jako dobro čisti lakirane delove, ali se fantastično pokazalo i kod održavanja kofera pa i plastičnih delova kojima da svežinu. Lagano se utrlja krpom, a zatim prebriše čistom. Ne oštećuje lak niti druge površine bilo da su metalne ili plastične. Ja koristim ulje makedonskog proizvođača.
2. Parafinsko ulje
Namenjeno je za creva (pije se), ali se meni jako dobro pokazalo za određenu vrstu podmazivanja. Kada nameštam nove žice na Stratu kanem po kap u utor za svaku žicu na kobilici i ako je prethodno tremolo dobro podešen nema raštimavanja niti bilo kakavih problema. Najbolje je umočiti iglu u ulje pa tako preneti zaista malu kap. Za nut je bolji grafit, ali ponekad i u njega sipam sićušne kapi ovog ulja. Ne nagriza ništa tako da može sa sigurnošću da se upotrebljava.
4. Limunovo ulje
Ono se obično preporučivalo za mazanje freatboarda, ali je nekako najsporije i došlo kod nas. Ranije sam ga pravio tako što sam u malu flašicu sipao jestivo ulje i ubacivao sitno seckanu koru limuna. Tako treba da odstoji kojih 10-ak dana i eto nama limunovog ulja. Još jednostavnije je kupiti eterično limunovo ulje u apoteci pa ga pomešati sa jestivim (prirodnim) uljem. Pravi recept ne znam, obično u desetak mll ulja dodam 10-20 kapi limunovog ulja.
Sva ova ulja se kupuju u apoteci i koštaju oko 100 dinara po flašici tako da izdatak zaista nije veliki.
Voleo bih da i drugi napišu svoja iskustva sa ovakvim prirodnim i priručnim sredstvima, ali i sa namenskim poznatih proizvođača.
Re: Održavanje gitare - alternative
Mene zanima da li MIST & WIPE (finish enhancer by Meguitars) moze da se koristi i za vrat, odnosno fretboard?
Ovo za limunovo ulje je odlicno, postoji li jos neko prirucno sredstvo za fretboard? (iskreno, najvise me zanimaju fretboard i zice, jerbo se i najvise prljaju, telo bas i ne mora da sija:))
Da li parafinsko moze za sve delove (zice, telo, fretboard)?
Ovo za limunovo ulje je odlicno, postoji li jos neko prirucno sredstvo za fretboard? (iskreno, najvise me zanimaju fretboard i zice, jerbo se i najvise prljaju, telo bas i ne mora da sija:))
Da li parafinsko moze za sve delove (zice, telo, fretboard)?
Za koji fretboard ide ovo limunovo ulje?
- DrGreenthumb
- MF veteran
Kaze: not for use on maple fretboards. Ergo - rosewood, pao ferro, ebony...
Super, tnx for the info 

Verovali ili ne, ja sam moju gitaru, naročito fretboard, čistio "limunadom" (limunov sok + malo vode), i odlično je odradila svoj posao. 
Nemam ni nameru da se bakćem sa tim kojekakvim uljima isl. nakon iskustva sa limunadom.

Nemam ni nameru da se bakćem sa tim kojekakvim uljima isl. nakon iskustva sa limunadom.

- DrGreenthumb
- MF veteran
Voda na fretboard? Uh, promasio si poentu, nije fora u limunu, vec upravo u ulju, da bi impregnirao drvo i sprecio da se pod dejstvom vlage (da, vode) "mrda". Vode se brojne polemike koje je ulje najbolje, da li ovakvo ili onakvo, ali svejedno vodu NE TREBA da koristis, osim ako ti ne smeta da ti koji prag povremeno iskoci iz vrata... Your call...Bodomovac wrote:Verovali ili ne, ja sam moju gitaru, naročito fretboard, čistio "limunadom" (limunov sok + malo vode), i odlično je odradila svoj posao.
Evo i zanimljiv link (mada ih ima milion slicnih) - http://www.muzique.com/schem/fret.htm
A neće valjda baš iskočiti prag...
Stvar je u tome što ne natopim sivonjski, već samo malo navlažim krpu tom limunadom, očistim drvo i obrišem posle toga suvom krpom. Works for me. Nisam primećivao nikakve deformacije, nit bilo kakav znak da je drvo upilo vodu...
A dal je fora u limunu ili ne, pa limunova kiselina razgrađuje mast, ne?

Stvar je u tome što ne natopim sivonjski, već samo malo navlažim krpu tom limunadom, očistim drvo i obrišem posle toga suvom krpom. Works for me. Nisam primećivao nikakve deformacije, nit bilo kakav znak da je drvo upilo vodu...

- DrGreenthumb
- MF veteran
Hmm, wait and seeBodomovac wrote:A neće valjda baš iskočiti prag...![]()

Trebalo bi da je aktivna supstanca d-limonen u ulju, ali nije toliko bitan jer ga nema u ulju pomorandze, oraha, lana koja se takodje koriste. Ako se ja pitam - za ciscenje elbow grease, za impregnaciju bilo koje vocno/petrolejsko ulje.
Ja koristim vec 2 godine (ista bocica, i ostalo mi je jos 1/4
) Dr. Duck's axwax. Koristi se za sve povrsine (telo, freatboard, pickguard) koristim ga i za ciscenje zica, a pise da moze da sluzi za podmazivanje civija i sedala na kobilici. Takodje sprecava oksidaciju pragova. Nakon svakog koriscenja se vidi da gitara zasija.
Koristim ga i za klasicnu i akusticnu i elektricnu tamburu. Isplativo je, dosta dugo traje iako je relativno malo pakovanje (naravno, zavisi od upotrebe) i nije skupo.

Sa Wikipedije:
The traditional lemon oil used on the unsealed rosewood fingerboards of guitars and other stringed instruments is not made from lemons. It's a different product all together, made from mineral oil and a solvent, usually naphtha, and got its name from its color and tart smell, and should not be confused with the corrosive oil of lemons.
The traditional lemon oil used on the unsealed rosewood fingerboards of guitars and other stringed instruments is not made from lemons. It's a different product all together, made from mineral oil and a solvent, usually naphtha, and got its name from its color and tart smell, and should not be confused with the corrosive oil of lemons.
- Rocket Roll
Svakako, moja mašinica za šišanje je došla sa malim pakovanjem parafinskog ulja i savetom da se u apoteci kupi bočica kada se ta količina potroši. Pošto mašinica već pet godina radi bez greške & bez habanja češljića, rekao bih da je parafinsko ulje vrlo dobar izbor za podmazivanje pokretnih delova.Sava wrote: Parafinsko ulje... se meni jako dobro pokazalo za određenu vrstu podmazivanja.
Ipak, ja tremolo ne podmazujem jer nemam poverenja u ulje koje je blizu drvetu. Najgori scenario je da drvo upije ulje i omekša kao sir, što vodi ispadanju / rasklimavanju hardvera. Zvuči kao retko viđen scenario - što i jeste - ali svakih par meseci se poneko požali na FDPu kako je morao da nosi gitaru "na hirurgiju" zbog loše prakse prethodnih vlasnika da, recimo, preterano podmazuju čivije. Majstor onda izbuši "ojeden" usek za šraf širokom burgijom, ukuca i zalepi tipl od čvrstog drveta u tu rupu, i zatim ponovo izbuši usek za šraf.
- sirac-šunka
- vragolan
Pošto ti šišanje?
- Rocket Roll
Za drugare besplatno, s obzirom da ne znam da šišam.
Koristim mašinicu da održavam bradu.

Da, u redu, ali ja sam posebno istakao jako malu količinu ulja koju stavljam na sedla putem igle ili najmanjeg šrafcigera iz kompleta. Drugo, kod Stratocastera ulje može da prođe niže u metal, a ne na drvo. Kod LP višak takođe ostaje na metalu tako da nema nikakvog straha čak i u slučaju malo veće količine. Posle izvesnog vremena ta mala količina nestane (valjda ispari) i ostaje samo film na metalu. Kod sledećeg nanošenja uvek prvo četkicom očistim mesto kontakta pa sipam novo ulje. Deluje komplikovano, ali cela operacija čišćenja i nanošenja traje možda minut.Rocket Roll wrote: Ipak, ja tremolo ne podmazujem jer nemam poverenja u ulje koje je blizu drvetu. Najgori scenario je da drvo upije ulje i omekša kao sir, što vodi ispadanju / rasklimavanju hardvera.