Prošle godine sam čuo za beogradskog majstora Rajka Romanovića koji pravi kofere po porudžbini. On je još jedan od majstora koji su potekli iz nekadašnjeg servisa muzičkih instrumenata "Skala". Poručio sam kod njega kofer za gitaru i dobio sledeće:

Kostur je od 5 i 8 mm šper ploče, presvlaka je skaj. Poenta je u tome da je kofer rađen po meri kao univerzalan za Telecaster i Stratocaster gitare. Pored dužine i širine meri se i visina vrata kao i najviša tačka gitare tako da u finiširanom koferu gitara leži čvrsto, a da ništa ne pritiska delove. Konstrukcija je čvrsta i jaka, ali zamerke idu jeftinim okovima i ručici. No negde se moralo štedeti.

Unutrašnjost je mekano obložena sa posebnim ojačanjima ispod glave gitare...

... pa je to način da glava leži dobro i sigurno, a da se gitara ne raštimava stavljanjem u kofer. Postoje ista takva ojačanja sa gornje strane kojima je zadatak da dobro drže vrat i telo gitare.
Ono što je svima interesantno je cena, a ona je za ovakav kofer 70 euro što se meni čini dosta povoljnim. Kineski koferi koštaju isto toliko i lepo izgledaju, ali im je kostur od plastike, a sve unutra je lepljeno neoprenskim lepkom što može da bude neprijatno za gitare farbane nitrolakom.
Pored gitarskih moguće je po porudžbini dobiti i kofer za bilo koji drugi i nstrument, pedalboard i slično.
Majstor Rajko Romanović ima telefon čiji je broj 063/275-867 ili 011/243-2650.