Takamine eg 260c

Kristijan
Uvaženi član

Re: Takamine eg 260c

Post by Kristijan » 18 Nov 2009, 16:52

Upravo tako, cenim da si jako precizno prokomentarisao obe gitare. Međutim, to ti je milina kad imaš izgrađeno ime, možeš da prođeš na tržištu kako god da igraš... bar neko vreme...

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 19 Nov 2009, 23:00

Da ne otvaram drugu temu,molio bih te Kristijane za savet.Bacio sam pogled u unutrasnjost gitare preko ogledala na bridge plate tj. ono ojacanje ispod kobilice za koje se hvataju zice.Nasao sam na netu da usled stalnog menjanja zica,one glavice mogu da prosire rupe oko pinova i da dodju do same kobilice,a u nekim slucajevima i da je odvoje od tela.Kao preventiva postoji neka mesingana plocica debljine 1mm koja sluzi kao neka vrsta platne na koju se oslanjaju glavice od zica.E sad,ja sam napravio nesto slicno ali od celika 2mm debljine.Spoljne mere 65X13mm i rupa za zice 4,5mm.Ja ne primecujem neku razliku u tonu,mada majstori na americkim sajtovima ne savetuju nikakvo otezavanje kobilice,zbog vibracija iste usled sviranja.Dali si imao iskustvo sa tim,posto mi deluje kao idealno resenje,Ili je majstorska fora da bi isti imali posla oko popravki kobilica?
Image

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 19 Nov 2009, 23:36

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Nov 2009, 06:54

Ja nikad nisam uspeo da razglavim rupe menjanjem žica, a čuo sam se i sa nekim kolegama "sa kilometražom" i nikome nije poznat ovaj problem. U krajnjoj liniji, pogledaj dužinu pina, to je definitivno dužina koja premašuje debljinu kobilice, a jako su male šanse da onaj valjčić na krau žice uspe da se "progura" pored pina.

Pa u krajnjoj liniji - gitara može da te služi duže od auta, ali i na gitari povremeno nešto mora da se zameni i popravi. Ja se oko ovoga ne bih uznemiravao. Da li je komad metala dobro staviti? Iskreno, mnogo više me brine kako utiče na zvuk ugrađeno predpojačalo na ozvučenim gitarama, jer je to kvadar metalnog kućišta, i ne samo da je komad metala ispinjen žicama i plastikom, nego onako dobro štrči u unutrašnjosti gitare, dakle mora biti da makar na tom mestu čudno "lomi" zvučne talase. Da li bi ti se dopalo da ti neko metkom prosvira gitaru? A ipak pristajemo da imamo rupu za jack, koja je slične dimenzije kao da ti je neko iz "Škorpiona" pucao u gitaru... I još unutra imaš onaj kontakt "listić" jacka, pa kabl do predpojačala... Sve to nekako utiče na zvuk, a ipak se koristi. Tako da je teško reći ko je tu luđi - ovi što misle da će gitara bez dodatne "šasije" da strada, ili ovi što misle da će zalepljena metalna pločica da upropasti zvuk. Mnogo priče, malo svirke. Ako kreneš suviše da se opterećuješ sa tim detaljima - consumed by the dark side you are! :lol:

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 20 Nov 2009, 20:12

I to sto kazes ima smisla.A opet koliko akusticna gitara i zadrzava akusticne osobine u osnovnom znacenju sa svim tim drangulijama od elektronike.Nisam ni razmisljao,samim tim kad se stavi ozvuka na otvor,ona otezava kobilicu.Ja ono laicki gledam da onda ton krace traje,ali ko te pita kad ti struja resava sve probleme.Meni se bas svidja ovako ton na suvo bez tih dodatnih transmisija kroz tranzistore,kola itd

Trzalica

Post by Trzalica » 09 Dec 2009, 22:55

teodorica wrote:I to sto kazes ima smisla.A opet koliko akusticna gitara i zadrzava akusticne osobine u osnovnom znacenju sa svim tim drangulijama od elektronike.Nisam ni razmisljao,samim tim kad se stavi ozvuka na otvor,ona otezava kobilicu.Ja ono laicki gledam da onda ton krace traje,ali ko te pita kad ti struja resava sve probleme.Meni se bas svidja ovako ton na suvo bez tih dodatnih transmisija kroz tranzistore,kola itd
Tebi se svidja "na suvo", ali neko ko želi nešto da nasnimi i nema živaca da žonglira sa mikrofonima, stalcima za iste, korovom kablova, da stoji kao kip isper mikrofona i ne pomera se dok okida omiljene akorde na svojoj akustičnoj gitari, ... možda, ipak možda, misli malo drugačije.;)
Na kraju krajeva, ne postoji drugi način da se zvuk akustične gitare nasnimi ako prethodno ne "prodje" kroz tranzistore, kola i sl. pa bio to mikrofon prikačen na čukundedin gramofon za ime boga .... Samim tim, ... za sviranje u parku i za komšije na terasi u predvečernjim satima je dobra i neka tarabica ...
No, javih se u ovoj temi da se pohvalim da sam najzad probao tu famoznu Washburn gitaru o kojoj svi toliko pričaju i moram reći da zvuči lepo ali ne sa tolikom razlikom u odnosu na sl. modele iz tog cenovnog ranga da nema premca kako se baš navodi.
U ovom niskom cenovnom rangu nema baš previše izbora koliko vidim i gotovo da se za ispod 300€ dobija ista stvar, samo zapakovana na drugi način ... :(
Neko reče da je bačen novac za modele ispod 500€, ja podvlačim to isto!

Post Reply