Nailazio sam na razna rešenja i pristupe, posebno kad je u pitanju "petlja" kojom se osigurava žica da ne proklizava na čiviji, ali sam tokom godina došao do zaključka da je metod opisan na ovom linku po mom skromnom mišljenju najupotrebljiviji. Dakle ja to ovako radim, i preporučujem ovaj metod.
Dopada mi se što je ovde pažnja posvećena i pravilnom nameštanju onog kraja žice na kome je kuglica.
Ukoliko znate za još neki koristan link, bilo bi fino da ga podelite sa ostalima, i ako je moguće, da navedete na osnovu ličnog iskustva zašto smatrate da je izvesni metod dobar.
Zamena žica na western akustičnoj gitari
Re: Zamena žica na western akustičnoj gitari
Potpuno se slazem da je ovo ubedljivo najbolji nacin za montiranje zica, koji obezbedjuje dovolno frikcije za najkriticnije zice koje nemaju namotaje i potpuno su glatke i klizave.
Pogledajte ovaj setup Ibanezovih gitara, sto manje vise odgovara i za druge proizvodjace. Nadam se da ce se ovim otkloniti ubedjenje, da se odvrtanjem/zavrtanjem truss rods imbus kljucem sniziti/povisiti akcija u nekom iole znacajnijom velicinom. To se jedino u dovoljnoj meri moze postici spustanjem (struganjem) sedla na kobilici.
http://www.megaupload.com/?d=YCA6AODA
Pogledajte ovaj setup Ibanezovih gitara, sto manje vise odgovara i za druge proizvodjace. Nadam se da ce se ovim otkloniti ubedjenje, da se odvrtanjem/zavrtanjem truss rods imbus kljucem sniziti/povisiti akcija u nekom iole znacajnijom velicinom. To se jedino u dovoljnoj meri moze postici spustanjem (struganjem) sedla na kobilici.
http://www.megaupload.com/?d=YCA6AODA
Ovo verovatno jeste najbolji način, i ako sam baš taj veoma retko praktikovao. Navika, šta li je već.
Prvo, kraj žice nikada nisam nasljanjao na rupu kobilice pa onda stavljao pin, već uvek prvo stavim kraj žice u pin, pa pin u taj otvor i onda, dok jednom rukom držim pin na mestu (da ne izleti, jelte), žicu lagano povlačio na gore dok ball-end ne legne na svoje mesto (tj dok ne klikne).
Na čiviji sam veoma retko, možda samo par puta, "zaključavao" žicu tim podvlačenjem prvog namotaja. Obično samo provučem kroz čiviju, ovaj kraći deo koji se kasnije secne povučem na gore (od headstocka) i tako namotam 3 kruga oko čivije. Nikada mi se nije desilo da se bilo šta raštima. Inače, prve dve žice, tj E i H, sam uvek namotavao, a bogami i dalje namotavam, cele (i na električnoj a i na western akustarama). Bukvalno odsečem samo po par cm od obe, po završetku namotavanja i naštimavanju.
Eto.

Prvo, kraj žice nikada nisam nasljanjao na rupu kobilice pa onda stavljao pin, već uvek prvo stavim kraj žice u pin, pa pin u taj otvor i onda, dok jednom rukom držim pin na mestu (da ne izleti, jelte), žicu lagano povlačio na gore dok ball-end ne legne na svoje mesto (tj dok ne klikne).
Na čiviji sam veoma retko, možda samo par puta, "zaključavao" žicu tim podvlačenjem prvog namotaja. Obično samo provučem kroz čiviju, ovaj kraći deo koji se kasnije secne povučem na gore (od headstocka) i tako namotam 3 kruga oko čivije. Nikada mi se nije desilo da se bilo šta raštima. Inače, prve dve žice, tj E i H, sam uvek namotavao, a bogami i dalje namotavam, cele (i na električnoj a i na western akustarama). Bukvalno odsečem samo po par cm od obe, po završetku namotavanja i naštimavanju.
Eto.

Istini za volju, kad sam bio dete, nisam znao za ove "osiguravajuće" metode, i samo sam uredno namotavao žice na čivije, koliko god ima mesta na čiviji. Ne znam da kažem koliko lufta dam žici za namotavanje, verovatno bih mogao jednom da izmerim, a radim to onako prilično rutinski, pa je "odoktaivna" metoda u pitanju. Ne sećam se da sam imao probleme sa proklizavanjem žica... Mada, davno je bilo, možda se i dešavalo. Bilo kako bilo, od kad su me prvi put upozorili na to da treba da kod namotavanja žica obratim pažnju na ovaj detalj, ja sam tako radio, pa eto...
Ova "petlja" po meni ima daleko više smisla od onog metoda gde kraći deo žice ostavimo slobodan, a kod namotavanja vodimo računa da prvi namotaj ide iznad kraćeg dela žice, a drugi ispod, pa onda kao namotaji "uštinu" žicu, i tako je osiguraju. To ima koliko toliko smisla na basovim žicama, jer one imaju bronzane namotaje, koji u teoriji mogu da zapnu jedni o druge, ali na "golim" žicama to je potpuno isto kao da i ne radim tako, nego da namotavam najobičnije.
Inače i ja pre namotavanja cimnem žicu kod kobilice, a pin dobro pritisnem palcem da ne mrdne, da kuglica zapne na pravo mesto. Jednom mi se, kad sam bio klinac, desilo da to nisam uradio, pa se, dok sam namotavao žicu na čiviju, žica izvukla na kobilici. Em sam posle jedva našao pin, koji je izleteo kao metak, em sam, u pokušajima da žicu razlabavim na čiviji i malo da je ispravim uspeo da je pokidam kod čivije, pa više nije bila dovoljno dugačka da je namestim
! Sad ovo verovatno zvuči kao mnogo priče niokočega, i danas definitivno i ne razmišljam šta radim kad menjam žice, ali znam da nisam imao koga da pitam kad sam to prvi put radio, i da mi je u to vreme to bila prilična noćna mora.
Ova "petlja" po meni ima daleko više smisla od onog metoda gde kraći deo žice ostavimo slobodan, a kod namotavanja vodimo računa da prvi namotaj ide iznad kraćeg dela žice, a drugi ispod, pa onda kao namotaji "uštinu" žicu, i tako je osiguraju. To ima koliko toliko smisla na basovim žicama, jer one imaju bronzane namotaje, koji u teoriji mogu da zapnu jedni o druge, ali na "golim" žicama to je potpuno isto kao da i ne radim tako, nego da namotavam najobičnije.
Inače i ja pre namotavanja cimnem žicu kod kobilice, a pin dobro pritisnem palcem da ne mrdne, da kuglica zapne na pravo mesto. Jednom mi se, kad sam bio klinac, desilo da to nisam uradio, pa se, dok sam namotavao žicu na čiviju, žica izvukla na kobilici. Em sam posle jedva našao pin, koji je izleteo kao metak, em sam, u pokušajima da žicu razlabavim na čiviji i malo da je ispravim uspeo da je pokidam kod čivije, pa više nije bila dovoljno dugačka da je namestim

- Rocket Roll
"Zaključavanje" žice slikano iz drugog ugla:

Apsolutli! Moje neko iskustvo sa svim gitarama koje ne koriste najlonske žice i tremolo, je da je sasvim dovoljno (i možda najbitnije) da svaki sledeći namotaj ide "gusto" pribijen na prethodni i da ih ima više od 2, a manje od 4/5. Naravno, govorim o namotanim, tj ne golim, žicama. Sasvim dovoljan dokaz za takvu teoriju je i samo skidanje - "zaključavali" žice ili ne, ako su namotaji uredni, one jedva silaze sa čivije pri zameni.Kristijan wrote:Ova "petlja" po meni ima daleko više smisla od onog metoda gde kraći deo žice ostavimo slobodan, a kod namotavanja vodimo računa da prvi namotaj ide iznad kraćeg dela žice, a drugi ispod, pa onda kao namotaji "uštinu" žicu, i tako je osiguraju.
Kristijan wrote:Jednom mi se, kad sam bio klinac, desilo da to nisam uradio, pa se, dok sam namotavao žicu na čiviju, žica izvukla na kobilici. Em sam posle jedva našao pin, koji je izleteo kao metak

Meni se to desilo pre godinu dana, 2 sata pred svirku. Posle mnooogo nerviranja i traženja pina, sasvim slučajno sam ga napipao u podvrnutom rukavu košulje.