Nadam se da svi znate na koji deo čivije mislim - ne znam da li postoji naša reč za taj deo, a svakako je to cilinder oko koga se namotava žica.
E sad, moje pitanje... Primetio sam da postoje čivije kod kojih je ovaj deo osetno viši, pa se žica na nutu "lomi" pod manjim uglom. Ako ukombinujem nešto iskustva i malo logike, tebalo bi da ovo prouzrokuje manji pritisak na nut, što bi kao rezultat trebalo da ima nešto otvoreniji ton, malo manje sustaina i malo mekši osećaj pod prstima. Ovo je samo moja predpostavka. Da li neko ima neke preciznije i pouzdanije informacije s tim u vezi? Da li su ove moje predpostavke ispravne? Kopao sam po internetu, i nisam naišao na neke konkretnije podatke na tu temu. Gledao sam sajtove proizvođača čivija, i nisam uspeo da nađem čak ni da izdvajaju modele na osnovu dužine ovog cilindra, a kamoli da objašnjavaju šta se postiže kada je cilinder duži... Ili nisam pregledao dovoljno sajtova...
Ako neko ima više iskustva sa ovim, molio bih da ga podeli. Nisam do sada nikad posedovao gitaru koja ima čivije sa višim (dužim) cilindrima na koje se namotava žica, a u poseldnje vreme sam ih isprobao nekoliko, eto baš juče još jednu - pa rekoh da proverim u čemu je fora.
string post, machine head capstan... kakogod...
Re: string post, machine head capstan... kakogod...
u nekom momentu izrade gitara postavio sam sebi isto pitanje.
Ja sam to gledao ovako, klasicne g. imaju ugao glave od 12 - 15 stepeni kod akusticni ide od 7 pa navise i to mi otvori pitanje
zasto variraju po tom pitanju? sta se dobiva itd....
onda sam napravio probu tako sto sam zamenio polozaj zica na rolerima i time dobio razliku od 2-3 stepena te koliko se secam nisam nasao ili primetio neku razliku...
medjutim svima su nam slusni organi razliciti a test je jednostavan, probaj i mene bi interesovalo sta si utvrdio
poz
Fric
Ja sam to gledao ovako, klasicne g. imaju ugao glave od 12 - 15 stepeni kod akusticni ide od 7 pa navise i to mi otvori pitanje
zasto variraju po tom pitanju? sta se dobiva itd....
onda sam napravio probu tako sto sam zamenio polozaj zica na rolerima i time dobio razliku od 2-3 stepena te koliko se secam nisam nasao ili primetio neku razliku...
medjutim svima su nam slusni organi razliciti a test je jednostavan, probaj i mene bi interesovalo sta si utvrdio
poz
Fric
Kad bih imao 2 identične gitare koje samo imaju različite čivije - onda bih i mogao da izvučem neki pravi zaključak. Ovako samo teoretišem, i nadam se da neko ima neki odgovor iz prakse.
da da razumem te , meni je bila klasicna glava u pitanju gde 1 i 6 zica imaju isti ugao , 2 i 5 imaju taj ugao za oko 2-3 stepena manji i isto vazi za zice 3 i 4 koje imaju oko 6 stepeni manju ugao u odnosu na 1 i 6-tu zicu.
i tu kada sam zamenuo mesta izmedju 1,6 i 3,4 kolko se secam nisam primetio bas neku bitnu razliku jer bi mi ostala u secanju
i tu kada sam zamenuo mesta izmedju 1,6 i 3,4 kolko se secam nisam primetio bas neku bitnu razliku jer bi mi ostala u secanju