Akusticna gitara, do 200 evrica. ^___^

Midnight Moon

Akusticna gitara, do 200 evrica. ^___^

Post by Midnight Moon » 20 Apr 2010, 19:45

Kao prvo, znam da ima mali milion istih tema, ali ja nikako ne mogu da se snadjem, izvinjavam se. :(
Moram da napomenem da nemam ama bas nikakvog iskustva, totalni sam pocetnik, ni akorde ne znam... -.-
Svirala bih neki rock, malo popa...nemam neke ambicije, ja bih to onako za svoju dusu i u drustvu, ali vazno mi je da mi gitara odgovara i kasnije, kada (mozda xD) steknem neko iskustvo...

Kristijan
Uvaženi član

Re: Akusticna gitara, do 200 evrica. ^___^

Post by Kristijan » 20 Apr 2010, 20:12

Yamaha FG700
Oscar Schmidt OG6
Washburn D10

Za neku kinticu preko bih mogao da prepoučim još neku gitaru. Ali sam prilično siguran da ćeš od ove 3 moći da odabereš neku koja ti odgovara. Budući da si totalni početnik, bolje da te ne zatrpavam sa mnogo podataka. Ako imaš nekoga ko zna bilo kako da svira, koliko da može da ti demonstrira kako gitara zvuči, obavezno tu osobu vuci sa sobom kad budeš kupovala. Srećno.

Midnight Moon

Post by Midnight Moon » 20 Apr 2010, 20:39

Hvala puno! :)

Midnight Moon

Post by Midnight Moon » 22 Apr 2010, 19:46

http://www.musiccentar.com/i-2779/applause-ae127-5
A sta mislis o ovoj? Drug mi je preporucio, pa da proverim...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Apr 2010, 20:45

Ja to nikad ne bih kupio jer ne volim zvuk tih rezonatora što imaju samo gornju ploču od drveta, a ostatak od fiber materijala ovalnog oblika. Što ne znači da je loš izbor, prosto ja ne volim taj zvuk. Ako ti je drug preporučio tu gitaru, predpostavljam da zna da svira, pa je najbolje da ga vodiš u kupovinu, i da onda možeš da čuješ razliku u zvuku. Možda će tebi da se dopadne zvuk ove gitare.

S druge strane, budući da je to prilično specifična gitara, nisam siguran da je najsrećniji izbor za početnika. Modeli koje sam ti ja predložio su svi od reda dreadnought gitare, i mislim da je za nekoga ko nema iskustva to najsrećniji izbor, jer ima zvuk kakav i inače najčešće može da se čuje, u poslednjih nekoliko decenija to je najprisutniji zvuk akustične gitare. E tek kad se ovlada sviranjem mislim da ima smisla kretati se ka nečem specifičnijem. Dreadnought je uvek korisna gitara, taman i da jednog dana zaključiš da ti treba i neka drugačija gitara, teško da ćeš da zaključiš da baš nikako više nećeš koristiti dreadnought. Za malo koji drugačiji tip gitare mogu da kaže nešto slično, bar kad pričamo o gitarama sa čeličnim žicama.

Vrlo bitna stvar kod ove Applause gitare - uglavnom je nezgodna za sviranje kad stojiš i okačiš gitaru, čudno se izvrće zbog ovalnog trupa (ne znam da li vidiš to na slici, ceo rezonator je zapravo kao kornjačin oklop, ravna je samo ova gornja ploča, koja ima okrugli zvučni otvor). Obavezno traži neki remen u prodavnici, i okači je da je isprobaš. Ja takve gitare nikad nisam mogao da sviram drugačije nego sedeći, a poenta gitare sa ugrađenom ozvukom jeste da si na sceni slobodniji - da ne brineš o mikrofoniji i da možeš da se krećeš. Ako si zakovan za stolicu, onda možeš da postaviš i mikrofon ispred gitare, ne treba ti ozvuka.

parker

Post by parker » 23 Apr 2010, 14:36

@Kristijan
- ja sam juce malo gledao gitarice i probao washburn d10, i svidja mi se. covek je izneo jednu (da tako kazem standardnu, odnosno od mahagonija - kao ova koju ti preporucujes, samo u sunburst varijanti) i jednu, takodje d10 ali sa telom valjda od ruze (rosewood) i u natural boji. meni se malo vise svidja zvuk ove druge (a sunburst izgled prve :)). zanima
me, jel se ta gitara smatra mekanom za sviranje, pa da steknem neku predstavu o tome... inace, mahagoni je nesto ispod 18h a ruza oko 22h
- druga stvar, mozes li malo da prosiris izbor na cene do recimo 300e (vidim da i sam kazes da bi imalo jos ponesto da se preporuci za koji dinar preko 200e). akcenat je da bude neozvucena gitara mekana za svirku, tako nesto...
- inace probao sam na kraju i jednog taylora u mitrosu, ne secam se tacno koji model ali kostao je oko 70h. e, i ja laik video sam razliku :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Apr 2010, 23:21

Meka gitara... hmmm, to je za mene teško pitanje. Ja slabo razmišljam o tome, a kad razmišljam, onda ipak zaključim da više volim malo "tvrđe" gitare, ne volim mnogo nisku akciju i tanak vrat. Za malo temperamentniji strumming i za slide je definitivno bolja malo tvrđa gitara. Bar se meni tako čini. E sad, Washburn ima malo tanji vrat, što meni nije naročito drago, ali verujem da ima ljudi koji to posebno cene. I ima neku normalnu akciju, nije ekstrem ni u jednom pogledu.

Sad sam baš jako umoran, pa ću podrobnije da pišem sutra.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 24 Apr 2010, 10:02

Meni je Ibanezova Art Wood serija jako zanimljiva, to su vrlo lepo urađeni nstrumenti. AW10, AW15, AW30 i AW40 po ceni upadaju u ovu kategoriju koja tebe interesuje.

Tu je i jedna gitara iz Sage serije, SGT630. E sad, to je jumbo gitara, pa moraš da se preračunaš da li ti to odgovara. Za nju je velika drama nabaviti kofer kod nas, to može da bude minus.

Cort Earth 100 i Earth 200 su veoma fini instrumenti. Earth 200 je osetno bolji, ali mislim da je malo preko 300 evra, mada vredi svaku paru.

Takamine G220S je isto vrlo simpatičan isntrument, ali je mnogo bitno da napomenem da je to mala gitara, regularne je dužine ali ima omanji rezonator, više je kao folk gitare, pa to ne znam da li ti vrši posao. Nje to nikakav minus, ali treba napomenuti. Tu je i veći, dreadnought model, koji je vredan pažnje, G330S. Obrati pažnju - između G220 i G220S, kao i između G330 i G330S je velika razlika, pazi da se tu ne zbuniš.

Još jedna "mala" gitara je Yamaha FS720. Vrlo lep instrument. FG720 isto nije loš izbor... ali kako se ponuda akustičnih gitara kod nas širi, sve ređe preporučuem ovu gitaru, mislim da ima da se nađe bolja dreadnought gitara za iste pare. Nekada mi je FG720 bio etalon, sada je druga priča.

Takođe treba da proveriš čega ima od Crafter gitara. Ima ih Mitros, i u tom cenovnom okviru ima lepih komada. Kako sam ih samo onako informativno pogledao, na žalost ne znam da ti izdvojim neki model, nisam zapamtio, ali su mi generalno gitare ostavile prilično solidan utisak.

Za veći spisak moraš da imaš i malo veći budžet. I ono što je vrlo bitno - ovo je kratak pregled onoga što sam u raznim momentima u različitim radnjama isprobao, zaista ne mogu da ti garantujem da sve ovo sada mođe da se vidi i čuje po prodavnicama.

Vaske023

Post by Vaske023 » 25 Apr 2010, 02:04

Kako vam se cine epiphone akusticne,na primer meni ove deluju ok:

Epiphone AJ-100CE NT
Image
TELO : mahagoni zadnja ploča i stranice
PEDNJA PLOČA : smreka
VRAT : mahagoni sa rosewood kotnom pločom
BOJA : Natural
16650 din.

Epiphone DR-200CE
Image
Telo: zadnja ploča, stranice i vrat-mahagoni;
prednja ploča-smreka.
Kotna ploča: rosewood.
Ozvuka: piezo i aktivna elektronika poznatog proizvođača Shadow (4-pojasni ekvilajzer+volume, phase), kontrola baterije. Čivije su hromirane.
22500 din.

Imaju ih u Noti.Pozdrav!!! :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Apr 2010, 09:37

Dreadnought gitara sa izrezom na rezonatoru i piezo ozvukom ima toliko mnogo kod nas, počev od cene od 12000 dinara, da stvarno mislim da je ponuda u toj kategoriji vrlo solidna, i nisam siguran da je mudro kupovati Epiphone. Mislim da instrument istog ranga može da se nađe za manje novca, jednostavno ti neko u startu naplati i to što na gitari piše Epiphone. Nisu te gitare totalni upad, ali realno - po čemu se razlikuju od konkurencije? Pravljene su u Kini, zvuče kao 95% sličnih gitara, izgledaju isto... Dakle samo je natpis drugačiji. Ne bih mogao mirne savesti da je preporučim.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Apr 2010, 10:06

Izvinjavam se, isteklo vreme za uređivanje prethodne poruke, pa dupliram post. Sad sam gledao Notin sajt, i ne vidim jednu gitaru koju su ranije imali u ponudi, a koju bih ja rado preporučio, iako mi je na oko nepodnošljiva - Epiphone Hummingbird. To je veoma, veoma fina gitara. Takođe sam se iznenadio da više nemaju u ponudi jednu jako sličnu gitaru ovoj za koju si se ti raspitivao, ali bez izreza i ozvuke, dakle gola akustika - DR200S. To je po meni daleko ubedljiviji instrument od DR200CE. Kad god imaš za slične pare gitaru koja je samo akustična gitara i ništa više, i isti model ali sa izrezon i ozvukom - vredi razmisliti da li je iko dovoljno šašav da ti gotovo pokloni ozvuku sa ugrađenim predpojačalom. To mora da ide na uštrb kvaliteta nečeg drugog.

Baš u Noti imaš D-Tar ozvuku, i ja uvek radije preporučujem da se kupi što bolja "gola" akustična gitara, pa da se u nju ubaci ova ozvuka, jer to u tandemu daje daleko bolji rezultat od bilo koje gitare koja je fabrički ozvučena u klasi do 400 evra. Istina je da ne deluje najpraktičnije, ali ako pričamo o zvuku - to je dobitna kombinacija.

Vaske023

Post by Vaske023 » 25 Apr 2010, 13:30

Kvalitetan i obrazlozen odgovor :) ,svaka ti cast Kristijane.Bas me je zanimalo,posto sam ljubitelj epiphona,kako tu stoje stvari sa akusticnim gitarama tog cenovnog ranga,hvala ti i pozdrav :D !!! :ziveli:

parker

Post by parker » 25 Apr 2010, 20:24

kristijane, hvala za ovaj trud. proverio sam i trenutno nema cort earth 200, a to cu obavezno ici da probam. pored toga pogledacu i ibanez aw40 (onaj bez ozvuke, mislim da je oznaka NT) i mislim da izbor pada na te tri gitare (uz washburn d10). cort ce biti, kako kazu, za par nedelja

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Apr 2010, 20:57

Cort drži i Nota i Lyra, proveri i kod jednih i kod drugih.

parker

Post by parker » 25 Apr 2010, 21:49

ok, hvala. ja sam trazio u liri i kod njih nema, videcu u noti.
i sve ce se svesti na to koja mi od te tri najbolje legne.
aj ziveli :ziveli:

Post Reply