Problem sa zujanjem zica
Re: Problem sa zujanjem zica
Kao prvo, poželjno je da promeniš žice kad kupiš gitaru, jer žice koje su na gitari stavljene još u fabrici više nisu za ozbiljnu upotrebu, posebno jeftine žice kakve stavljaju na jeftine modele. Izrabljene žice svakako umeju da zuje na raznim pozicijama, i da imaju prilično umrtvljen ton.
Međutim, ako tebi zuji samo jedna žica samo na jednom polju, može biti da na tvojoj gitari nisu svi pragovi ravnomerno ukucani, i da neki malo viri. To bi bilo dobro da pogleda majstor, jer ako nemaš iskustva sa tim, nije baš pametno da sam petljaš oko toga.
Međutim, ako tebi zuji samo jedna žica samo na jednom polju, može biti da na tvojoj gitari nisu svi pragovi ravnomerno ukucani, i da neki malo viri. To bi bilo dobro da pogleda majstor, jer ako nemaš iskustva sa tim, nije baš pametno da sam petljaš oko toga.
Hvala na odgovoru. Da li je taj posao jako ozbiljan, tj. da li treba puno vremena da se uradi? Ne bih zeleo da ostanem bez gitare na duze vreme... 

Najbolje je da pozoveš majstora da se raspitaš. Rekao bih da je to nešto što se rešava "ambulantno" - odneseš gitaru, malo je načukaju dok čekaš, ideš kući s gitarom.
Nadam se da to mogu da odrade ovde u Mitrosu (u Subotici), gde sam i kupio gitaru...
Ovako.Posto mi ove zice stoje vec 7 meseci odlucio sam da ih promenim.Ranije sam menjao samo najtanju jer mi je samo ona pucala.Lepo sam poskidao sve zice i stavio prvo najtanju.Ubacio je lepo,ali zujala mi je na prvih 5 pragova iako je bila jako zategnuta.kad je opustim onda zuji na jos vise pragova.Zatezao sam je dok nije pukla.Posle sam probao najdeblju ali ista situacija.Zuji na prvih 5 pragova iako je samo sto ne pukne koliko je zategnuta.Znaci kad drzim na 5. zica udara npr u 7. ili 8.Ne znam u cemu je problem posto mi pola sata pre toga stare zice nisu ni malo zujale
U pitanju je ASHTON D25, zice su metalne 12-ice,iste kao i ove stare.
Ako bilo ko zna u cemu je proble bio bih mu zahvalan kad bi mi rekao.
U pitanju je ASHTON D25, zice su metalne 12-ice,iste kao i ove stare.
Ako bilo ko zna u cemu je proble bio bih mu zahvalan kad bi mi rekao.
Kada su sve zice namestene one vuku vrat, i on dobija mali luk, sto i treba da ima, da zice ne bi udarale po pragovima i zvecale... Posto je kod tebe bila namestena samo najtanja, vrat se ispravio, izgubio tu svoju konkavnost, i zbog toga je zica zujala... Da si namestio sve zice verovano bi zujanje nestalo. Mali hint: kad menjas zice, menjaj jednu po jednu, znaci skines prvu pa namestis novu, pa skines drugu, itd...
Nadam se da sam ti pomogao!

Hoce li se to srediti kad stavim sve zice ili moram da nosim kod majstora ?
Najverovatnije hoce. Sto rece Tenji, stavi sve zice pa tek onda stimaj gitaru i proveravaj da li zuje.
Stavi sve žice i sačekaj malo da vrat počne da reaguje na tenziju žica. Po tvom pitanju mislim da nisi puno upućen u podešavanje gitare (izvini ako grešim
) ali možda će trebati da se izvrši malo opuštanje ili dotezanje šipke u vratu. To ipak nećeš znati dok ne budu sve žice na gitari lepo naštimovane na isti štim koji si i pre koristio.

Hvala svima na pomoci. Odoh sad da stavljam zice pa javljam posle sta sam uradio.
Eto stekao si iskustvo za drugi put
. Kao što reče neko od momaka gore sledeći put menjaj jednu po jednu žicu...