gde kupiti akusticnu gitaru?

Post Reply
mr.bluesman

gde kupiti akusticnu gitaru?

Post by mr.bluesman » 17 Jul 2011, 14:20

E pa ovako. Resio sam da kupim akusticnu gitaru. Necu klasicnu, nego bas akusticnu.

Pocetnik sam i nisam. Sta to znaci? Pa aktuelno sam svirao gitaru nekih 5-6 godina akusticnu isljucivo. Onda sam prestao, fax, ovo ono. Znaci nisam uzeo gitaru u ruke brat bratu punih 10 godina. Mislio sam da sam sve zaboravio i da sam noob, ali odem slucajno na neku proslavu i za divno cudo jako sam lepo svirao, iako je proslo 10 godina od kad sam drzao gitaru.
Moj glavni problem sada je sto sam izasao iz price. Skroz sam outsider. Niti znam gde da kupim, ni sta je aktuelno itd, ni cene gde je povoljno sta kupiti od modela. U problemu sam opasnom.
Ajmo da nastavim.
Imao sam neku western gitaru ranije, mislim da je pisalo Alabama na njoj. imala je sipku za zatezanje to se secam, metalne zice. U to vreme mnogo mi se dopadao d addario zice i njih sam stalno kupovao. Cisto da zavrsim pricu, ta gitara je i dalje kod nekog majstora nikad je nisam pokupio. Znam treba me ubiti. Ono zasto to spominjem je jer kad sam kupio tu gitaru platio sam je 250 DM. Doba posle inflacije. Sad gledam gitare pa vidim cenu od 70e a slicna gitara kao ta. Pa sam se zbunio. Jel moguce da su toliko jeftine postale?

Sad odjednom neka nagla zelja da kupim gitaru. Znate ono feeling il gitara il da umrem....Pa skoro da je tako.

Ono sto me zanima je samo malo usmerenje. Jednostavno nisam u toku.

Znaci gde bi mogao da gledam dobar izbor gitara. Nasao sam samo mitros music, ali nesto nisam odusevljen.

Mislio sam za prvo vreme da uzmem neku obicnu budget akustaru cisto da ne lomim neku dobru gitaru, pa za godinu dana kad steknem rutinu da uzmem nesto bolje. Iskreno uopste nisam planirao da kupim gitaru, odjednom mi se svira i hocu makar bilo koju... Ako bude dugo cekao citao , gledao odose pare...Nadam se da se razumemo...ha ha ha...

Moje pitanje u vezi gitara je: Sta mislite dal vredi uzeti ove jeftine Stagg gitare? Video sam neke koje deluju pristojno za nekih 7-8000 dinara. Jeftine su, to je osnovno sto me privuklo.... Za prvo vreme ne idem na kvalitet, da se ne lazemo ne moze za te pare da se trazi kvalitet.

Ono kod gitare sto trazim, je da mi zice na daljim pragovima ne beze mnogo od vrata, da budu mekane, za bandovanje itd. Kolliko sam video imaju sipku u vratu, to je dobro, moze da se steluje. Civije ne izgledaju mnogo lose, od nekog metala su, mislim da su bronzane.

Svima unapred hvala za svaki komentar, pomoc i sugestiju. Tako ti je to kad matorac sad vec od 36 godina hoce da se opet oseca mlado i svira gitaru...hahahaha sala mala....

Kristijan
Uvaženi član

Re: gde kupiti akusticnu gitaru?

Post by Kristijan » 17 Jul 2011, 15:31

Sve western gitare imaju šipku u vratu, i one matore i ove nove, to nije samo zbog štelovanja nego da se vrat pod tenzijom čeličnih žica ne bi savio kao Dalijevi brkovi.

Jeftine gitare... I da i ne. Ako odmah znaš da je to instrument za zagrevanje, i računaš s tim da ćeš da ga menjaš u dogledno vreme, onda i da kažem da. Ali ako u neredne 2 godine ne vidiš da ćeš moći da kupiš nešto oubiljnije, onda si ipak deo para zakopao u instrumentu koji nije vredan čuvanja. Tako da je najbolje da to premeriš onako finansijski.

Ako nemaš ambicije da postaješ profesionalac, rašunaj da za 200 do 300 evra možeš da nabaviš gitaru s kojom ćeš biti zadovoljan dok si živ, a takođe i da se ne postidiš i da radiš manju svirku sa istom. Sad ću da potražim jedan spisak koji sam nedavno pravio, mislim da se odnosi samo na gitare oko 200 evra.

Evo teme:
viewtopic.php?f=19&t=17061

Tu lepo imaš za svaki model link do sajta prodavnice.

mr.bluesman

Post by mr.bluesman » 17 Jul 2011, 16:59

Hvala na brzom odgovoru. Ne nisam profesionalac, sviram za svoju dusu iskljucivo. Ali to ne znaci da treba svirati na losoj gitari. Ovu gitaru bi uzeo da ucim po drugi put, a za par meseci bi uzeo novu. I tu ce mi trebati savet dobar... A ovu gitaru bi ostavio klincu da ima. Hvala za link.
Kapiram da su svi saveti dobri, ali da je najvaznije uzivo da se instrument vidi proba itd. To ostvaljam za kraj.

mr.bluesman

Post by mr.bluesman » 18 Jul 2011, 17:34

Odustao sam od kupovine gitare. Nasao sam svoju staru gitaru. Uskoro cu je pokupiti od majstora. Pusticu slike ovde....da cujem i malo strucno misljenje o svemu tome.
Mislim da je to prava stvar. Gitara je daleko bolja od entry level gitara u pomenutom cenovnom rangu.....

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Jul 2011, 18:18

Svakako, besmisleno je kupovati novi, a jeftin instrument, ako već imaš instrument. Lepo te pare što si hteo da potrošiš na jeftiniju gitaru u kasicu, pa čekaj da se nakupi za neki ozbiljniji instrument!

Post Reply