Помоћ!

Post Reply
Seven7

Помоћ!

Post by Seven7 » 21 Nov 2011, 14:35

Поздрав!

Желео бих да ставим магнет на гитару Ibanez V50. Који магнет да ставим и да ли би могао да свирам са дисторзијом?

Kristijan
Uvaženi član

Re: Помоћ!

Post by Kristijan » 21 Nov 2011, 20:14

Imaš Seymour Duncan magnete, 3 modela u Woody seriji, a imaš i onaj Lipstick Tube, mada treba proveriti šta stvarno kod nas može da se nađe. Na sajtovimaprodavnica uglavnom piše da ima sve, ali treba proveriti. Imaš Fishman Neo-D. Pa onda razne Artec magnete koji se isto kao i svi gore navedeni stavljaju na zvučni otvor. To su sve varijante od 30 do 60 evra. Onda imaš skuplje kao Fishman Rare Earth... Sve to manje više slično radi.

E sad, to sa distorzijom... U teoriji može, ali nećeš dobiti ton kao na električnoj gitari, a za nastupe je gotovo potpuno besmisleno misliti o tome, jer će da se javlja mnogo mikrofonije. Ne znam šta si tačno planirao sa takvom postvakom, ali ako si mislio na neku tešku riljažu - to zaboravi odmah.

Seven7

Post by Seven7 » 21 Nov 2011, 21:46

Сад треба да кренем са акустичним свиркама а то са дисторзијом чисто за моју душу. :) Желео бих да уградим магнет. :) Можеш ли ми дати тачно линкове?

Seven7

Post by Seven7 » 22 Nov 2011, 15:42

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/335 ... ---------/

Ако бих узео овај магнет. Да ли би се то све лепо чуло на овим жицама:
http://www.mixmusic-company.com/compone ... gory_id=42

И да ли би са њим могао да свирам на обичном појачалу и да ли може нека мала дисторзија?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Nov 2011, 16:10

Ah, pa to ne znam. To sa idealnim parom žica i gitare, i žica i magneta - to je igranka bez prestanka, i to niko ne može da ti kaže. Ja konkretno te D'Addario žice ne volim, ali to je stvar ukusa. I ne volim ništa tanje od .011 na akustičnoj gitari. Ali i to je stvar ukusa.

Ovaj magnet bi ti verovatno omogućio i sviranje sa malo distorzije, ali po meni on ne daje baš pravu sliku akustične gitare. Ne možeš sve imati, i najmanje šuma, i sasvim transparentan zvuk akustičnog instrumenta...

Akustična gitara ne može da da osobito ubedljivu distorziju, ali može pomalo da "reži". Pa ti sad vidi. Zaista ne znam šta tačno hoćeš da postigneš, ali onako u načelu, nije to baš pravljeno za to.

Seven7

Post by Seven7 » 22 Nov 2011, 18:05

Разумем те. Хоћу да само помало "режи". :) Значи углавном би радио магнет које год акустичне жице да узмем. И да ли је могуће да израдим улаз за кабал?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Nov 2011, 18:43

Moguće je. Izvadiš postojeće dugme za remen na dnu gitare i ugradiš... pa ne znam kako se to pametno prevodi... end pin jack. Dakle malu metalnu skalameriju koja je istovremeno i dugme za remen, i konektor za jack.

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 24 Nov 2011, 11:49

Video sam tutorijal ugradnje 2 piezo elementa sa bocnih strana ispod kobilice.Sve to ide kroz endpin jack.E sad kakav je zvuk na suvo kod takve ugradnje?Dali je skracen sustain,mislim koliko ti elementi ogranicavaju vibracije gornje ploce zbog svoje tezine?Takodje isto pitanje kod magneta na kruznom otvoru.Dali se isti moze montirati ali da ide kroz endpin jack,u fabrickoj varijanti,bez lemljenja,posto mi se ne svidja landaranje kabla oko pikgarda.Znaci kad namontiram tehniku da je vise ne skidam,ali da mi ne ogranicava akustiku na suvo.
Primetio sam da kad sam na bivsu jamahu stavljao plocicu ispod kobilice da se kuglice ne usecaju u istu,da je zatupljen ton,ali mislim da je to vise zbog transfera vibracija celik-drvo nego zbog tezine plocice

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 24 Nov 2011, 18:27

Piezo elementi koji se lepe pod kobilicom se i stavljaju na tom mestu jer bi trebalo da se tu najmanje oseti njihovo prisustvo u smislu otežavanja zvučne ploče. E sad, trebalo bi da su dovoljno lagani da ne prave baš veliku razliku, svakako ne kao kad se stavi metalna pločica.

Što se tiče magneta za zvučni otvor, svakako može da se trajno poveže sa end pin jackom, a dovoljno je da se kablu da lufta za dužinu end pin jacka - kad se provuče napolje kroz otvor za end pin da se zalemi, i onda da se gutne nazad zajedno sa end pinom. Znam da kod fabrički ugrađene ozvuke često postoje plastične vezice zakačene za bracing koje obezbeđuju da kabl ne landara. Kod DIY varijante to nije baš lako izvesti. Opet, kabl koji ima lufta oko 4 cm ne bi trebalo da baš pravi problem i predpostavljam da je to sasvim OK.

Post Reply