Veoma cenim šta radiš, i znaš da cenim tvoje mišljenje, ali ovde moram ozbiljno da se nesložim s tobom, i pri tom moram da naglasim da sam ja počeo s klasičnom gitarom kad sam imao 11 godina, i da je dan danas sa radošću sviram. Slažem se ja da ne valja slepo kopirati tuđi stil, tuđu opremu i tehniku, međutim ovde se ipak ne radi o tome. Sasvim bih se složio da u dobroj meri gitaru s plastičnim žicama možeš koristiti u jazzu, ali ne uvek, ne svuda. U bluesu... pa čekaj, slajd na plastičnim žicama zvuči strašno, ali stvarno toliko mršavo i neubedljivo da je prosto neverovatno. Bending? 2. žicu treba pogurati do 5. da bi eventualno izvukao pola stepena. OK, karikiram, ali kapiraš o čemu pričam... Trup je osetno manji i daje neku desetu boju tona od gitara koje su od starta pravljene za čelične žice. Sustain je drugačiji, sve je drugačije. I da ponovim, ne radi se tu o kopiranju, pa sad kao nismo 1 na 1 uboli boju tona... S druge strane "Sećanje na Alhambru" na čeličnim žicama zvuči grozno, probao sam

I sada mogu da nabrojim mnogo toga što na čeličnim čicama ne daje dovoljno dobar utisak. Jednostavno to su 2 instrumenta za različite namene. Mnogo volim klasičnu gitaru, i sviram je mnogo, ali zaista mislim da ovde grešiš, nije klasična gitara, odnosno bilo koja gitara sa plastičnim žicama toliko univerzalan instrument. Slično je i sa drugim instrumentima koji su doživeli svoje različite inkarnacije. Klavir, čembalo, Rhodes i sint mogu zajedno da se koriste, ali ne mogu jedan drugog da zamene.
Znam da ima muzičara koji u nekoj beskrajnoj potrazi za korenima dođu dotle da blues sviraju na plastičnim žicama, ali hajde onda da se svira blues na lauti, ipak je to preteča gitare... Jednostavno ne ide. Odnosno, ide - ali onda to više nije blues. Pitanje je za čim čovek traga.
Inače ja uglavnom sve sviram prstima, i na električnoj, i na western i na klasičnoj gitari, povremeno koristim thumb pick. Tehnika desne ruke iz klasične gitare je vrlo korisna i široko primenljiva, tu se apsolutno slažem, ali ovo drugo po mom mišljenju ne stoji.