Pomoć oko kupovine ozvučene akustične gitare?

balevr

Re: Pomoć oko kupovine ozvučene akustične gitare?

Post by balevr » 17 Feb 2010, 22:26

Ja resio nedoumicu i pazario Yamahu APX 500 u Mitrosu...dobro da sam i to nasao jer nemaju nikakav izbor...prvu yamahu koju sam probao kriv vrat sacuvaj boze,pa su mi doneli drugu iz magacina i ta je onakva bas kakva meni odgovara,u medjuvremenu sam gledao jednu gitaru marke ovatio 2778x-4 i mogu vam reci da na suvo sasvim zadovoljava mada je nisam svirao u razglas kao ovu moju yamahu,eto samo bi te 2 gitare izdvojio iz cele mitrosove radnje,u svakom slucaju sta je tu je,zelim da se zahvalim svima koju su mi slali odgovore.pozdrav svima i sve najbolje...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Feb 2010, 22:36

Da te lepo služi i da ti donese silne novce da kupiš neku namunjeniju gitaru!

Samo mi jedno reci - što si samo u Mitrosu gledao?

balevr

Post by balevr » 17 Feb 2010, 23:31

Hvala prijatelju da si mi ziv i zdrav!!!Ma pravo da ti kazem imao sam jednu neprijatnost na putu ka Nisu tako da sam onako iznerviran otiso pravo u Mitros zelevsi da po svaku cenu pazarim nesto sto ce da zavrsava posao i da odledim sto pre kuci i to je to,nisam hteo da se razvlacim po Nisu tamo-vamo...sviracu ovu yamahu neko vreme pa ako mi bude dosadila dodacu neki dinar pa cu uzeti nesto sasvim drugacije pa nisam se vencao za nju,a tako cu vremenom steci vise znanja i iskustva oko gitara pa necu da dosadjujem ljudima na forumu,jer bitno je imati u ruke svaku od njih da bi se videla razlika i da bih kasnije mogao da iznosim svoje utiske na forumu pa i da pomognem nekome ako je to potrebno...eto to bi bilo to,sve najbolje pa se cujemo...pozdrav

balevr

Post by balevr » 20 Feb 2010, 14:47

Da li mi neko moze reci koje bi zice najvise odgovarale za Yamahu APX 500 jer ove fabricke su katastrofa sinoc sam nastupao nisam mogao nista od odsviram,jako su tvrde i neelasticne???

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Feb 2010, 16:09

Pa svakako treba da promeniš žice kad kupiš gitaru, s tim žicama je verovatno doputovala iz Azije, pa tu više nema tona.

Na kakvim si žicama do sada svirao? Predpostavljam da si imao neku manje više ustaljenu debljinu žica na gitari koju si do sada koristio, pa da znaš koje ti žice odgovaraju. Ne postoje idealne žice za neku gitaru, postoji samo idealni individualni osećaj. Recimo ja na toj gitari ne bih koristio .012 i .013 žice, mislim da taj rezonator sa tim žicama ne daje osobito zanimljiv ton, ali moguće je da neko i to voli. Ja koristim .011 na dreadnought akustičnoj, a deblje žice sam koristio uglavnom na jazz boxovima.

Predpostavljam da bi .011 sasvim fino radile i na toj tvojoj gitari, a računaj da su najtanje žice za akustičnu .010, tako da nemaš tu baš puno manevarskog prostora. Ako hoćeš da tezgariš sa akustičnom gitarom, moraš da stekneš mnoooogo jaku šapu, nema ti druge. Akad ruka ima adekvatnu snagu - na debljinu žica se uglavnom i ne obazireš.

Ako hoćeš da ti bude baš-baš lako za sviranje, možeš da staviš i žice za električnu gitaru, one su meke kao žvaka. Ipak, te žice ne daju adekvatan ton, mislim da time ništa ne dobijaš, osim malo udobnosti na koju se i onako nećeš obazirati kad stekneš malo kilometraže. Tezgarenje je naporan posao, nema tu lakše varijante.

balevr

Post by balevr » 20 Feb 2010, 19:22

Sto se kilometraze tice ja je imam podosta i to nije glavni problem.Problem je sto do sada nikad nisam svirao na ozvucenoj akustari jos sa metalnim zicama.Na elektricnoj gitari sviram 010 d'addario i to je po meni sasvim dovoljno,na akusticnoj sam predpostavio da bi najvise odgovarala debljina 011 kao sto ti kazes,ali me interesuje koje su se marke zica pokazale kao najbolja varijanta za ozvucenu akustaru.Ove fabricke zice mi se nimalo ne svidjaju,sinoc smo svirali od 21h do 00.01h veruj mi da me jos uvek peku prsti,jos slag na tortu je to da je treca zica imala one namotaje sto inace imaju 4,5 i 6 zica.Sad se pitam da li bih napravio gresku ako bih na nju stavio recimo d'addario 011 za elektricnu gitaru?Inace sinoc sam bio odusevljen soundom preko razglasa obzirom da do sada nisam svirao ozvucenu akustaru pa mi je to sve nekako novost i bas me ispunjava.pozdrav za Kristijana

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Feb 2010, 20:33

Ah, pa ne da se uporediti sviranje na električnoj kada je napor koji trpi ruka u pitanju. Inače sve žice za akustičnu gitaru imaju namotaje na 3. žici, odnosno tek po neki proizvođač ima i setove žica sa "golom" 3. žicom, ali to se jako retko nađe kod nas, pa je jednostavnije da o tome i ne misliš.

Teško je preporučiti žice, to je isto stvar afiniteta. Ja sam svakakve isprobavao, i nikad nisam kupovao neke šoder žice, i posle svih eksperimenata na kraju se opet vratim na Ernie Ball Earthwood žice. Svirao sa na raznim kvalitetnim žicama, i nisam nalazio krupne zamerke, ali kad je u pitanju šta mi je baš totalno po meri - to su Earthwood žice. Koje su prave žice za tebe - to moraš sam da otkriješ. Jednostavno ne postoje najbolje žice. Svaka marka sa ozbiljnom tradicijom pravi dobre žice, samo je pitanje koje se tebi dopadaju. Nemoj nikad da se upecaš da ozbiljno slušaš prepucavanja oko žica, ima samo da te šetkaju kao ping pong lopticu, i ništa nećeš da shvatiš jer svaki Ciga hvali svoga konja, nema tu šta pametno da se čuje. Inače baš Ernie Ball ima Earthwood Rock and Blues žice koje su žice za akustičnu u rasponu . 010 - .052 sa "golom" 3. žicom, ali setovi koji počinju sa .010 žicom obično se završavaju sa .050 žicom, tako da ovaj Rock and Blues set ima za tebe prednost što ima tu 3. žicu bez namotaja, ali ima baš "masne" basove žice, što možda neće da ti odgovara.

Ja ne preporučujem upotrebu žica za električnu gitaru na akustičnoj gitari. Ja sam tome pribegao samo kada sam kao klinac počeo da tezgarim, pa sam radio sa nekim fusion triom, ali sam bio "šegrt" gitarista, morao sam po 3 i 4 sata da deljem akorde kao besan dok stariji kolega ljušti skale. Međutim, rado sam batalio ovakve žice čim sam malo nabildovao ruku, jer imaju strašno mršav ton. Ako porediš set žica za akustičnu i električnu, i ako kod oba seta 1. žica ima istu dimenziju, recimo .011, računaj da je regularna stvar da na akustičnoj 6. žica dogura do .052 dok je kod električne dogura do .048, dakle masivnije su žice za akustičnu gitaru, posebno basove žice, i to se odražava na trajanje tona. Bronzani namotaji se drugačije ponašaju od nikl namotaja, drugačiji je ton. Akustična gitara sa žicama za električnu gitaru, pa taman da su ganc nove, nikad neće lepo da "zazvoni". Opet, i to je donekle stvar ukusa. Merle Travis je koristio na Martin D28 gitari žice za električnu gitaru, jer je smatrao da na toj gitari ne zvuče dobro žice za akustičnu. Ja ne posedujem Martin D28, pa ne mogu da tvrdim kako tu stoje stvari, ali ja baš ne volim na akustičnoj gitari žice za električnu.

Nisam ti baš pomogao. Kao što vidiš, nije to tako prosta stvar.

Inače sam se baš pre 2 dana onako pošteno nasekirao, jer sam video da je Ibanez AW40 na popustu, u Beogradu košta valjda 370 evra, a ja ti rekao na osnovu informacije koju sam pročitao na sajtu da je ta gitara van cenovnog okvira za koji si se odlučio. I OK, jeste skuplja 20 evra, ali opet... Znaš kakva gitara... Moraš da budeš baš profesionalac teške kategorije da ti bude potrebno nešto bolje od toga.

dweezil

Post by dweezil » 21 Feb 2010, 11:35

da vii´sh i Tony Rice spominje da je na svom Martinu D-28 (prethodni vlasnik Clarence White) voleo da stavlja steel zice, tj. nickel-silver wound zice, kaze on i Norman Blake su jedini koji to rade. Interesting :) a ovamo preferira phosphore bronze live a za studio brass tj. bronze wound kao jer mu phosphore bronze duze traju od obicne bronze, pa kao bolje su za live a za studio kao brass.

balevr

Post by balevr » 22 Feb 2010, 18:26

Pozdrav svima...ja stavio na yamahu Ernie Ball Earthwood žice al' se zeznem pa kupim 010 debljinu,posle me mrzelo da se vracam u radnju...sviracu njih pa cu kad dotraju da stavim 011,jedino sam imao problema dok sam ih stavljao,stalno se vadila ona okrugla plastika sto drzi zice na kobilici dole,al' snasao sam se valjda nece da ispadne u toku svirke...interesuje me samo jos nesto?Kad motam zice da li namotaji treba da idu prema unutra ili prema spolja,za elektricnu znam ali ovo sad prvi put namestam na ozvucenoj akustari???pozdrav

Ramirez

Post by Ramirez » 22 Feb 2010, 20:41

Imas na ovoj temi : viewtopic.php?f=19&t=11415
detaljno razradjene tehnike zamene zica na akusticnoj gitari.

SomiKnight

Post by SomiKnight » 25 Feb 2010, 23:25

Interesuje me kupovina akusticne gitare, pa imam jedno pitanje. Trenutno imam Hohner HEA 60CEQ model, i uopste mi se ne svidja. Pored toga sto je zvuk skroz tup, po meni je jako tvrda gitara. Iz tog razloga bih pazario neki drugi model, dakle da nije ozvucena i da je mekana za sviranje. Probao sam pre neki dan Takamine G330s i Yamaha FG730. E sad, kad pogledate snimak na primer ovaj http://www.youtube.com/watch?v=7hN4VaZr ... PL&index=5 gde Gilmour u 0:12 pravi bend sa D na E na G zici, dakle prag 7, e to na ovoj mojoj je skoro neizvodljivo, znaci ja tu moram baaaaas da zapnem i kad dignem za ceo ton nekad krcne i drvo po malo koliko jako mora da se podigne zica do tog tona :) . Na Takamine je malo bolja situacija, mada opet mora malko jace da se pogura zica, zaboravih ovo da probam na Yamahi, probacu ovih dana.
Dakle pitanje, zna li neko koja gitara je mekana na kojoj bi mogle da se sviraju ovakve stvari lagano, ili makar lakse od drugih, ne bih znao tacno da formulisem pitanje, ali koja akusticna a da je svirljiva, ili sto blize svirljiva poput elektricne?
Mene interesuje NEozvucena, mada je tema za ozvucenu ali vidim pricali ste o zicama, mekoci, a da ne otvaram novu temu mozda bolje ovde. Ja mogu sada da idem redom po prodavnicama i da probam sve gitare ali mi nista ne vredi, jer nemam iskustva da ocenim u cemu je tu problem, do zica, radijusa vrata, duzine vrata, vrste drveta, stvarno ne znam, a bezveze da otpisem neku gitaru zbog mozda neke sitnice koja moze da se resi, zato pitam za vase iskustvo. I da, neka bude do cenovnog ranga Yamahe fg730 mozda eventualno malo gore dole.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Feb 2010, 06:50

Ako je gitara pretvrda za sviranje, postoji nekoliko mogućih razloga. Prvo, može da se desi da zakrvljenost vrata nije kako treba, i to bi trebalo da može bez problema da se reši okretanjem truss roda. Drugo, može da bude previsoko sedlo na kobilici, što se rešava turpijanjem ili šmirglanjem, ako si uopšte imao iskustva sa takvim stvarima, odnosno kupovinom novog sedla, za slučaj da te je strah da nešto ne upropastiš. Tu je takođe i debljina žica u pitanju, svakako sa predebelim žicama ne možeš podjednako uspešno da radiš bending. Ljudi koji mnogo rabe bending gledaju da koriste set žica za akustičnu gitaru koji ima golu 3. žicu, bez bronzanih namotaja, i to valja pomenuti. Čak i kad su iste žice u pitanju, postoje kod različitih proizvođača i razlike u tenziji žica. Neke žice naprosto budu mekše od drugih. Konačno, možda ipak moraš da prihvatiš činjenicu da akustična mora da bude tvrđa od električne, kao i to da Gilmour svira gitaru ceo dan, svaki dan, i tako poslednjih nekoliko decenija, tako da je sasvim za očekivati da ima vrlo razvijenu "šapu". Nešto je prosto do vežbe.

Zašto je teško da ti se da precizan odgovor? Prvo, gorepomenute varijable su samo predpostavke, a niko ne može da zna šta te čeka kad u prodavnici uzmeš gitaru u ruke. Drugo, korisno je da pomenem da preterano mekana akustična gitara nema pravi ton akustične gitare. Nedovoljna definicija tona, koja je gotovo neizbežna kod tanjih žica slabije tenzije, u sprezi sa velikim rezonatorom kakav imaju gitare koje tebe interesuju, daje prilično muljav i sladunjav ton.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Feb 2010, 07:28

Na žalost, isteče vreme za izmenu prethodnog posta.

Sad gledam malo pažljivije video klip za koji si ostavio link. Prvo, definitivno bih rekao da ima golu 3. žicu, a uvek se lakše benduju gole žice od ovih namotanih. Drugo, jeste ovo Taylor gitara, i svira je Gilmour, ali da izvineš - meni ova gitara ima mnogo "mljackav" ton, i kad je čujem kako zvuči sa drajvom, definitivno vidim da je podešena više kao električna nego kao akustična gitara. Dosta se čuje fret slap, što znači da ima dosta nisku akciju, a to po mom skromnom mišljenju ne daje baš spektakularne rezultate na akustičnoj gitari. Odnosno, ako je koristiš ovako scenski kao Gilmour, i hoćeš da bude nekako univerzalna, onda je manje-više u redu, ali za čistu akustiku mislim da to nije pravo rešenje.

SomiKnight

Post by SomiKnight » 26 Feb 2010, 09:20

Mislim da nije do sipke i visine sedla, to znam da podesavam, a koliko me nervira ova gitara govori cinjenica da se visina sedla podesava sa plasticnim listicima koji se nalaze ispod njega, meni laiku ovo resenje koje su stavili nema bas lep uticaj na ton gitare.

Stekao sam utisak da tvrdoca gitare najvise ima veze sa zicama koje su na njoj, ne secam se koje su na ovoj sada, mozda 11, a mozda i 10. Dobro, prvo cu da vidim da uzmem zice sa golom G, svojevremeno sam cini mi se trazio ovakav set ali nije bilo u radnjama. Pa da vidimo makar je li to u pitanju, poz.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 26 Feb 2010, 13:35

Sto se tice Yamahe, ja imam Fg720, skoro isti model. Kod ortakinje sa .010 zicama gitara je jaaako mekana za sviranje, mozda bas ono sto ti treba. Mada ja drzim .013 koje su basbasbas debele, za onako pun bluesy zvuk

Post Reply