Pomoc: da li je ovo mandolina, prim ili nesto trece...

parker

Re: Pomoc: da li je ovo mandolina, prim ili nesto trece...

Post by parker » 21 Feb 2010, 20:42

pise da je proizvodjac 'melodija menges' i receno mi je da je to 'prim 3'. moze li biti to?
i kako god, da li da uznem gitarske eadg i nastimam, to je negde ta velicina, a da sviram kao mandolinu?

Irinej

Post by Irinej » 21 Feb 2010, 21:21

Pronasao sam na netu instrument vrlo slican ovome, zove se bas prim ili brač. Mozda je to to? :?

"The bas-prim or brač, Hungarian basszprím or brács (two double strings and two single strings), a slightly bigger, lower instrument than the bisernica but played in a similar fashion."
Inace bisernica je drugi naziv za prim
Image

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Feb 2010, 21:28

Pogledaj ovde šta kažu o štimovanju i dimenzijama. Ako se ova tvoja sprava uklapa po dimenzijama u neku od pomenutih tambura, onda je štimuj po predloženim vrednostima. E sad, našao sam na netu da prim tambura može da ima i 2 udvojene žice, baš kao ovaj tvoj instrument. Problem je što ne mogu da ustanovim da li je prim i bisernica uvek sinonim. Odnosno, svaka bisernica jeste prim, ali izgleda da prim može da bude raznih dimenzija, dakle nije svaki prim bisernica, koja onda valjda dođe najmanji prim.

U teoriji bi ovo mogao da bude prim 3 kako si čuo, ali nisam dovoljno iskusan da bilo šta tvrdim. Ja bih rekao da je ovo bas-prim, mada sam češće viđao da ono što zovu bas-prim ima telo više nalik gitari. Opet, po dužini skale nagađam da je ovo bas-prim.

Mala dopuna: problem je što izgleda da ne postoji zaista strog standard u izradi tambura. Gledajući neke fotografije, video sam neke koje su po dimenzijama najsličnije bisernici, a opet imaju rezonator nalik gitari. A tek je kod onih najvećih, nalik kontrabasu, prisutan ogroman broj varijacija. I naišao sam na vrlo oprečne informacije po pitanju štimovanja, ni tu nema strogog pravila. Eto ti veselja sa narodnim instrumentima :D
Last edited by Kristijan on 21 Feb 2010, 21:34, edited 1 time in total.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Feb 2010, 21:29

Mozda bi Cilal Najed resio misteriju?

parker

Post by parker » 22 Feb 2010, 10:36

HVALA NARODE. KAD STIGNEM OVIH DANA PROUCICU NA ONOM TAMBURASKOM SAJTU STA BI OVO MOGLO BITI PA CU JAVITI... ILI BAR KAKO SAM JE NASTIMAO...

Milicevic Marko

Post by Milicevic Marko » 22 Feb 2010, 14:00

Da li je ovo, mozda, prim tri.... izrada MELODIJA MENGES....

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 22 Feb 2010, 17:44

tamboora bre, prim je ovolicni

rodrigues

Post by rodrigues » 01 Mar 2010, 02:34

Možda je malo off-topic, ali pošto sam proveo jedan deo života svirajući u tamburaškom orkestru da pokušam da malo razjasnim (ako je moguće :) )

Da krenem ovako, instrumente u tamburaškom orkestru (ovde se misli na veliki orkestar tipa tamburaškog RTV Novi Sad i sličnih) možemo podeliti u dve grupe (vrlo gruba podela - kao što će se videti):

1. instrumenti koji se štimuju iz A - generalno štim A - E - H - Fis i tu imamo 4 vrste po ulozi u orkestru
- basprim 1 - drugacije se jos naziva i A-basprim 1 ili A-brač 1
- basprim 2 - drugačije se još naziva i A-basprim 2 ili A-brač 2 - između ova dva instrumenta nema razlike u veličini i obliku ili štimu, razlika je jedino u nameni u orkestru - basprim 1 uglavnom svira glavnu melodiju dok je basprim 2 svira melodiju u terci ili manje pasaže (u zavisnosti od kompozicije)
- čelo - ne znam da ima neki drugačiji naziv - štim je za oktavu niži od basprimova i telo instrumenta je znatno veće od basprimova
- bas - neki ga zovu i kontrabas - štim za oktavu niži od čela i služi za davanje osnovnog ritma, bas i čelo su inače prepoznatljivi po violinskoj glavi

2. instrumenti koji se štimuju iz E i tu imamo 4 vrste po ulozi u orkestru:
- prim 1 - ili bisernica 1 - štim E - H - Fis - Cis
- prim 2 - ili bisernica 2 - štim E - H - Fis - Cis - slično kao kod basprimova, oblik i velicina su potpuno isti samo je uloga u orkestru različita (ponovo po istom principu kao kod basprimova) inače to su instrumenti (prim 1 i prim 2) za kojih će 90% ljudi reći tamburica
- E-basprim - ili prim 3 ili jos i E-brač - štim E - H - Fis - Cis za oktavu niži od bisernice, najčešće istog oblika kao A-basprim, samo malo većeg tela i dužeg vrata
- kontra - ili bugarija ili jos i E-kontra - štim E - H - Gis - E - mada je bilo primera da je naštimovan i kao prve četiri žice od gitare, zajedno sa basom je zadužen za harmonsku pratnju u tamburaškom orkestru

E sad skoro svi instrumenti (u orkestru u kojem sam ja svirao) sa izuzetkom čela i basa imaju 5 žica pri čemu je prva žica udvojena. U poslednje vreme sam viđao da ima majstora koji prave sve instrumente sa 4 žice (kažu isključivo zbog praktičnih razloga).

I da konačno stignem i do teme, instrument na slici (na početku teme) je definitivno E-basprim ili E-brač ili prim 3, kako god da vam se više sviđa, i mislim da je napravljen u Hrvatskoj. Imao sam prilike da vidim takav instrument na jednoj od smotri orkestara, imao je 6 žica pri čemu su prva i druga bile udvojene i instrument je bio napravljen u Hrvatskoj. Ono što je mene posebno začudilo tada je oblik jer on u suštini izgleda kao uvećana bisernica, dok su E-basprimovi koje smo imali kod nas u orkestru (a i oni koje sam video kod većine orkestara) bili oblika kao basprimovi - dužina vrata ista kao kod kontre dok je telo veličine između kontre i basprima.

Edit:
Zanimljivih fotografija ima na ovom sajtu: http://www.tamburetatic.net/foto%20galerija.html

parker

Post by parker » 01 Mar 2010, 05:23

druze, zaista ti hvala na prosvetljenju. pomisljao sam da je to ali sad se zna definitivno...
kazi jos samo nesto malo o zicama. imaju li neke posebne zice koje cu da stavim... ili gitarske pa da prilagodim

sezam

Post by sezam » 03 Mar 2010, 23:41

rodrigues wrote:Možda je malo off-topic, ali pošto sam proveo jedan deo života svirajući u tamburaškom orkestru da pokušam da malo razjasnim (ako je moguće :) )

Da krenem ovako, instrumente u tamburaškom orkestru (ovde se misli na veliki orkestar tipa tamburaškog RTV Novi Sad i sličnih) možemo podeliti u dve grupe (vrlo gruba podela - kao što će se videti):

1. instrumenti koji se štimuju iz A - generalno štim A - E - H - Fis i tu imamo 4 vrste po ulozi u orkestru
- basprim 1 - drugacije se jos naziva i A-basprim 1 ili A-brač 1
- basprim 2 - drugačije se još naziva i A-basprim 2 ili A-brač 2 - između ova dva instrumenta nema razlike u veličini i obliku ili štimu, razlika je jedino u nameni u orkestru - basprim 1 uglavnom svira glavnu melodiju dok je basprim 2 svira melodiju u terci ili manje pasaže (u zavisnosti od kompozicije)
- čelo - ne znam da ima neki drugačiji naziv - štim je za oktavu niži od basprimova i telo instrumenta je znatno veće od basprimova
- bas - neki ga zovu i kontrabas - štim za oktavu niži od čela i služi za davanje osnovnog ritma, bas i čelo su inače prepoznatljivi po violinskoj glavi

2. instrumenti koji se štimuju iz E i tu imamo 4 vrste po ulozi u orkestru:
- prim 1 - ili bisernica 1 - štim E - H - Fis - Cis
- prim 2 - ili bisernica 2 - štim E - H - Fis - Cis - slično kao kod basprimova, oblik i velicina su potpuno isti samo je uloga u orkestru različita (ponovo po istom principu kao kod basprimova) inače to su instrumenti (prim 1 i prim 2) za kojih će 90% ljudi reći tamburica
- E-basprim - ili prim 3 ili jos i E-brač - štim E - H - Fis - Cis za oktavu niži od bisernice, najčešće istog oblika kao A-basprim, samo malo većeg tela i dužeg vrata
- kontra - ili bugarija ili jos i E-kontra - štim E - H - Gis - E - mada je bilo primera da je naštimovan i kao prve četiri žice od gitare, zajedno sa basom je zadužen za harmonsku pratnju u tamburaškom orkestru

E sad skoro svi instrumenti (u orkestru u kojem sam ja svirao) sa izuzetkom čela i basa imaju 5 žica pri čemu je prva žica udvojena. U poslednje vreme sam viđao da ima majstora koji prave sve instrumente sa 4 žice (kažu isključivo zbog praktičnih razloga).

I da konačno stignem i do teme, instrument na slici (na početku teme) je definitivno E-basprim ili E-brač ili prim 3, kako god da vam se više sviđa, i mislim da je napravljen u Hrvatskoj. Imao sam prilike da vidim takav instrument na jednoj od smotri orkestara, imao je 6 žica pri čemu su prva i druga bile udvojene i instrument je bio napravljen u Hrvatskoj. Ono što je mene posebno začudilo tada je oblik jer on u suštini izgleda kao uvećana bisernica, dok su E-basprimovi koje smo imali kod nas u orkestru (a i oni koje sam video kod većine orkestara) bili oblika kao basprimovi - dužina vrata ista kao kod kontre dok je telo veličine između kontre i basprima.

Edit:
Zanimljivih fotografija ima na ovom sajtu: http://www.tamburetatic.net/foto%20galerija.html
Lepo si ovo objasnio sa tamburaškim instrumentima, svaka čast. Instrument o kome je reč zove se čelić. Tačno je da se nalazi u hrvatskim orkestrima, jer ga vojvodjanski tamburaški orkestri nemaju. On ima zadatak u tim orkestrima da pojača i oboji melodiju, štimuje se kao prim /bisernica/ samo za oktavu niže i u orkestru se nalazi izmedju prima /bisernice/ i E bas prima. Otprile mu je ista uloga kao mandole u mandolinskom orkestru, s tim što mandola koja je veća od mandoline ima u harmonskim smislu drugu ulogu.

Post Reply