Ja sam se danas ponovio sa Ibanez AW10-NT Artwood za 20480din u radnji. Ne znam da li će ikome opis mog izbora biti od pomoći, ali evo kako sam do toga došao.
U jednoj drugoj radnji daju popust na te Ibanez gitare, tamo sam, između ostalog, probao AW15 što je ista ta gitara ali sa kedrovom gornjom pločom. Ta mi se manje svidela, čini mi se i da je zvuk na debljim žicama bio previše mutan za moj ukus.
Takamine G320S (u prvoj radnji) je meni više ležala što se tiče vrata, na Ibanezima je vrat manji i uži dosta sličniji vratu električne gitare. Ali, zvuk kod Ibaneza AW10-NT je meni bio daleko više po volji od mnogih gitara koje sam probao. Zvuk je dosta primetno bogatiji, a sustain daleko bolji od Takamine G320S. Naravno, ograđujem se, vrlo je moguće i da je moj ukus zapravo bizaran i da sam ja podsvesno samo tražio zvuk sličan gitari koju sam ja nekada imao. Sve je moguće, pogotovo što na primerku kojim sam oduševio i kupio - žice su čak zarđale koliko su stare. Možda je to zapravo moja ideja zvuka "gitara koja zvuči jeftino" koji sam tražio, vrag će ga znati. Opet, na Takaminama su koznakakve žice fabrički (a još i "zveče" valda jer su nove) a na ovim Ibanezima su DAddario bronze.
Što se tiče sedla, mislim da na ovim Ibanezima uopšte nije loše sedlo, pa je možda i to razlog što sam zadovoljan sastejnom. Oni to zovu Ibanez Ivorex, njihova verzija Tusq-a.
@nikolic025, probao sam i tu Takamine EGS330SC. Na suvo mi je zvučala vrlo vrlo slično sa Takamine G320S. Taj cutaway i ozvuka više sigurno opravdavaju razliku u ceni, ali meni u ovom trenutku su te dve stvari nebitne. Poredio sam je i direktno sa ovom što sam uzeo i opet mi je ova moja dosta lepše zvuči. Garant je to sve subjektivno, a da ja ponekad imam bizaran ukus - to sam se već više puta uverio.