akustara za pocetnika?
Re: akustara za pocetnika?
iskreno gitara je lepolegla u ruke, tako da verovatno nije jumbo..a sto se tice zvuka dobar je...prodorniji je od ibaneze koju mi je dao da probam i malo je meksi zvuk od nje...sad ne znam koja je ibaneze al ajde...cena je 13.965 dinara...koliko sam video Yamaha f310(neki pack) ima u mitrasu, mada je nisam probao i nesto je skuplja od ove..sad pitanje, da li je ona ozvucena (yamaha) i da li je bolje uzeti nju...
Da Grand J i J modeli su jumbo. Ona Yamaha što je tebe interesovala, LJ26, to je takođe jumbo. Ova Takamine, ako je poredimo sa Martin modelima, više liči na 00 ili OM modele. To je neka smanjena verzija jumbo trupa, i trup je nešto tanji.sevastokrator wrote:Kris da te pitam jel grand koncert modeli od martina su sa jumbo trupom
Yamaha F310 je dreadnought, i razliku sam pominjao u prethodnom komentaru. To nije ozvučena gitara. Ko zna koliko sam tih Yamaha imao u rukama. I ponekad ne znam šta da kažem. To je korektno skockana gitara. Za mene je fascinantno s kojom preciznošću je urađena gitara koja toliko košta. I kako lepo sve na njoj funkcioniše. Uzmeš bilo koju i uhvatiš otvoreni E ali posle 12. polja, i to tonira perfektno. E sad ton... za te pare, to je pristojan ton, ali ja nisam oduševljen, posebno što od komada do komada to prilično varira. Tako je to sa svim tim gitarama koje se nalaze na dnu lestvice bilo kog proizvođača. Ipak, mislim da nije bačena para kupovina ove gitare. Često čujem da i ljudi koji su je već nekako prerasli i nabavili bolju gitaru i dalje čuvaju F310 kao drugu gitaru, odnosno gitaru koju će da ponesu na izlet ili kampovanje. To je basovitija gitara od ove Takamine, na kraju krajeva i sam si primetio da je ton na Takamine prodorniji. Moguće je da bi ti F310 bila univerzalnija. Ali isprobaj obe, pa vidi koji ton ti više prija. U tim stvarima ne možeš nikome dati savet, ne postoji tu pogrešan ukus. Ja volim da mi gitara brunda za sve pare, i verovatno bih pre uzeo dreadnought, možda zato što mi je prva gitara koju sam imao bila dreadnought, pa sam ostao navučen na taj ton, ali šta ti imaš s time, zar ne? Kupuješ gitaru za sebe, tako da su tebi relevantne samo opšte smernice, a finese oko odabira pravog tona... e tu nema dovoljno upotrebljivog saveta.raf wrote:iskreno gitara je lepolegla u ruke, tako da verovatno nije jumbo..a sto se tice zvuka dobar je...prodorniji je od ibaneze koju mi je dao da probam i malo je meksi zvuk od nje...sad ne znam koja je ibaneze al ajde...cena je 13.965 dinara...koliko sam video Yamaha f310(neki pack) ima u mitrasu, mada je nisam probao i nesto je skuplja od ove..sad pitanje, da li je ona ozvucena (yamaha) i da li je bolje uzeti nju...
iskreno jedini razlog zasto ne bih uzeo yamahu je tvoj komentar da su krenuli da ih rade malo losije i da kvalitet varira(sa neke druge tem)...naravno, ako je to isti slucaj sa Takamineom, onda cu jos se odluciti za onu koja mi malo vise prijanja ili bolje zvuci..a ako ne Takamine uzimam..nadam se da necu pogresiti!
Hvala!
Hvala!

- sevastokrator
zasto ne bi razmislio o Fender Sonoran SCE tu je sa cenom ko f310, pazi znam da svi govore akusticni fender je fuj, ali slusao sam lika koji je imao ovaj model i gitara lepo zvuci pogotovu za rock
Uuuu, ovo si odlično iskopao, nije mi pala na pamet ova gitara jer je inače iz sasvim druge cenovne klase, ali sada je na popustu i stvarno upada u ovu kategoriju. Ako stvarno može da se kupi za 14000 dindži, to je neviđena ponuda, jer ova gitara ima solid gornju ploču rezonatora. U suštini ovakva prilika ne treba da se propusti, ovo bih na neviđeno preporučio. Poznata marka, dobar rezonator - i zadovoljavajući ton i prednost u preprodaji. Čoveče, ovo je bezmalo upola cene...
ovaj fender je extra ponuda...no najbolje je da odes u prodavnicu isprobas gore navedene gitare, pa koja ti najbolje lezi, ciji ti se zvuk najvise svidja, nju uzmes...
i ne zaboravi da javis sat si uradio....
i ne zaboravi da javis sat si uradio....
okej, pitanje, da li je bolje kupiti fender za pocetak pa onda skupljati repa za torbu i zice ili kupiti za iste pare yamahu f310 sa nekom obicnom torbom(navlakom
), zicama, trzalicama u paketu....

Ako pričamo baš o ovom Fenderu, koji ima solid gornju ploču rezonatora, onda tu Yamaha F310 nema šta da traži. 2 sveta, 2 različite kategorije, nema poređenja. Inače je sve što dobijaš u tim paketima nekog "može da prođe" kvaliteta, šteta da propustiš bolju gitaru zbog par pinkli koje možeš naknadno da nabaviš. Ja bih svakako sve pare stukao na instrument a ostatak opreme nabavljao kasnije. Samo kad budeš gledao tog Fendera, pogledaj od čega je vrat. Video sam i fotografije gde je vrat od mahagonija, i fotografije gde je vrat od javora. To ume kompletan zvuk da "pomeri", pa vidi šta ti više leži.
da li vrat utice na kvalitet zvuka ili na mekocu(ili kako se kaze vec)...i od kog materijala je bolji zvuk,po tebi?
Stvar ukusa. Ja sam navikao na vratove za akustičnu gitaru od mahagonija ili natoa. Mahagoni - sustain i prostornost, javor - ton u kome se bolje ističe gornji registar i generalno je definicija tona nekako "razgovetnija", "kristalnija"... Ipak, budući da je to vrat, kapiraj ove razlike kao mali začin tonu koji dolazi iz rezonatora, ne kao glavno obeležje.
To sto je u paketu yamahe nevredi ni 1000 dinara sve zajedno torba nikakva stiti samo od prasine al bukvalno - takvu krpenjacu moze svaka snajderka da ti sasije, trzalice komad oko 50 dinara, ove zice koje su ti vec na gitari bi trebalo da ti potraju bar mesec dana tako da mozes da skupis jos 500 kinti za druge zice posle.....
e a sta mislite o Fender GDO-200 OM?
Ovaj drugi Fender je prodat, tako kazu na sajtu...
Ovaj drugi Fender je prodat, tako kazu na sajtu...
Da se izrazim rečima "besmrtnog duha dalekih predaka": "Šinko, ne pucaj dok im ne vidiš beonjače!"
Šta piše na sajtu domaćih prodavaca i šta je u magacinu i šta je u glavi prodavca - to su uglavnom neuporedive kategorije, i svakako su nama smrtnicima te "suptilne" razlike nedokučive. Šta vidiš na licu mesta - to je merodavno, sve drugo je šarena laža. Dakle idi ti ipak do prodavnice. Možda ipak imaju tu gitaru.
GDO 200 OM ima laminiranu gornju ploču, i samim tim ne dobijaš od te gitare ništa spektakularno. Strah me da pišem bilo šta, jer nisam svirao ovu gitaru, ali koliko vidim, sve ploče rezonaora su od istog materijala, laminirani jasen. Nikad nisam čuo akustičnu gitaru kod koje su sve ploče od istog materijala a da mi se ton dopao. Meni tu nešto uvek fali, zvuku fali neka dimenzija koju ne umem da opišem. Jasen nije posebno čuven kao savršen izbor za akustične instrumente, a i kod solid body gitara važi da mu balans tona nije ujednačen, malo su srednji tonovi zapostavljeni. Ima varijanti gde to savršeno odgovara, i ima jasen odličnu primenu, ja volim solid body gitare od jasena, ali nisam uopšte siguran da je to ok za rezonator akustične gitare. Opet, ovde smo u zoni individualnih ukusa, moraš da čuješ gitaru.

GDO 200 OM ima laminiranu gornju ploču, i samim tim ne dobijaš od te gitare ništa spektakularno. Strah me da pišem bilo šta, jer nisam svirao ovu gitaru, ali koliko vidim, sve ploče rezonaora su od istog materijala, laminirani jasen. Nikad nisam čuo akustičnu gitaru kod koje su sve ploče od istog materijala a da mi se ton dopao. Meni tu nešto uvek fali, zvuku fali neka dimenzija koju ne umem da opišem. Jasen nije posebno čuven kao savršen izbor za akustične instrumente, a i kod solid body gitara važi da mu balans tona nije ujednačen, malo su srednji tonovi zapostavljeni. Ima varijanti gde to savršeno odgovara, i ima jasen odličnu primenu, ja volim solid body gitare od jasena, ali nisam uopšte siguran da je to ok za rezonator akustične gitare. Opet, ovde smo u zoni individualnih ukusa, moraš da čuješ gitaru.