do oko 400e - Akusticna - ozvucena - pomoc!
-
Re: do oko 400e - Akusticna - ozvucena - pomoc!
biće Kristijane da je došlo do nekog misand'rstendinga kod tebeka...
Čovek se ograničio na 400 eu.
U tom cenovnom rangu ja bih rekao "fak d solid top", jer mu neće biti bitno, a ti si kolko vidim zapeo za taj solid top i gde mu jeste i gde mu nije mesto.
Da kupuje džitru od par iljadarki, naravno da bih savetovao solid top (ali i to pod uslovom da mu ta razlika u zvuku nešto znači. Ljudi sviraju skupe Gretcheve sa laminatom jer eto vole to što ta gitara pruža, a ja ću sad da savetujem nekome da gleda jeftinu gitaru sa solid topom. Kao ono..kupi Yuga, al gledaj da ima niklovane apuspuhe, kapiraš)
Što se tiče električnih, tu i dalje tvrdim da može da se probere jeftinije a dobro.
Kod akustičnih to često nije slučaj.
Da rezimiramo,
akustičnu gitaru je uvek teže izabrati i tu se uvek zalažem za što skuplju varijantu, ali ako je ipak budžet varijanta u pitanju, onda mu ni solid top ništa ne znači. Čak može da bude mana.
Električnu (pogotovo solid body) je lakše pazariti, izabrati isl. jer je i proizvodnja jeftinija, jednostavnija itd.
jasnije sad?
Čovek se ograničio na 400 eu.
U tom cenovnom rangu ja bih rekao "fak d solid top", jer mu neće biti bitno, a ti si kolko vidim zapeo za taj solid top i gde mu jeste i gde mu nije mesto.
Da kupuje džitru od par iljadarki, naravno da bih savetovao solid top (ali i to pod uslovom da mu ta razlika u zvuku nešto znači. Ljudi sviraju skupe Gretcheve sa laminatom jer eto vole to što ta gitara pruža, a ja ću sad da savetujem nekome da gleda jeftinu gitaru sa solid topom. Kao ono..kupi Yuga, al gledaj da ima niklovane apuspuhe, kapiraš)
Što se tiče električnih, tu i dalje tvrdim da može da se probere jeftinije a dobro.
Kod akustičnih to često nije slučaj.
Da rezimiramo,
akustičnu gitaru je uvek teže izabrati i tu se uvek zalažem za što skuplju varijantu, ali ako je ipak budžet varijanta u pitanju, onda mu ni solid top ništa ne znači. Čak može da bude mana.
Električnu (pogotovo solid body) je lakše pazariti, izabrati isl. jer je i proizvodnja jeftinija, jednostavnija itd.
jasnije sad?
- Rocket Roll
Zašto, kada Washburn D10S dolazi sa solid topom, a košta 200 evra?Boogie Woogie wrote:Čovek se ograničio na 400 eu.
U tom cenovnom rangu ja bih rekao "fak d solid top"...
U čemu je poenta gitare od 400 evra sa laminiranom gornjom pločom, ako će Washburn od 200 evra da je odere? Što onda odmah ne uzeti Washburn, a ostatak para ne uložiti u, recimo, ozvuku?
Da dajem 400 evra na akustičnu gitaru, tražio bih što više "pravih stvari" na njoj. Da posle ne ispadne da sam bacio pare, jer sam za duplo manje para mogao da dobijem isti, ako ne i bolji instrument.
Mislim da debelo nisi u pravu, jer ne pričamo o instrumentu od 100 evra koji se nosi na ekskurziju. Jedini način da ti dokažem da grešiš jeste da ti naporedo sviram na ovakvim i onakvim instrumentima, ali ti tvrdiš da se tu svakako ne čuje razlika, pa i to otpada. Slažemo se da se ne slažemo, doviđenja i prijatno!Boogie Woogie wrote:ali ako je ipak budžet varijanta u pitanju, onda mu ni solid top ništa ne znači. Čak može da bude mana.
-
zato što solid top nije nužno garancija i dobrog zvuka.Rocket Roll wrote:Zašto, kada Washburn D10S dolazi sa solid topom, a košta 200 evra?Boogie Woogie wrote:Čovek se ograničio na 400 eu.
U tom cenovnom rangu ja bih rekao "fak d solid top"...
U čemu je poenta gitare od 400 evra sa laminiranom gornjom pločom, ako će Washburn od 200 evra da je odere? Što onda odmah ne uzeti Washburn, a ostatak para ne uložiti u, recimo, ozvuku?
Da dajem 400 evra na akustičnu gitaru, tražio bih što više "pravih stvari" na njoj. Da posle ne ispadne da sam bacio pare, jer sam za duplo manje para mogao da dobijem isti, ako ne i bolji instrument.
Mnogo stvari zavisi recimo od lepka ili načina spajanja (a to koliko vidim niko ne pominje)
Šta ti vredi solid top ako će posle godinu dana da ispuca po sastavima, ako će vrat da počne da zvoni, a pri tom si gitaru pazio ako retko nojevo jaje..
Gitaru od 400 eu niko neće držati u sobi gde je naročito prilagođena vlažnost za nju bez bojazni da li će da je okači o ovaj ili onaj zid i da li će uopšte da je okači ili da je drži u koferu itd.
Bolje uzeti dobro sastavljenu lamiranu gitaru nego onu kojoj će glavni marketinčki trik biti da joj u specifikaciji piše "solid top!". Kao da trgovci ne znaju da podiđu kome treba..
btw, laminate vs solid top je stara dilema i mnogi se još uvek spore oko toga, stoga Kristijane, laku noć i tebi, a ako poželiš da malo razmisliš svojom glavom onda i dobro jutro

Da li je stara tema ili nije - zaista ne znam. Samo znam šta bolje zvuči. Svirao. Držao u ruci, care!
- Rocket Roll
Evo pored mene jednog D10S koji je par godina zaredom jednom nedeljno svirao na Ski stazi, i u tom procesu "proba - scena - sviruckanje kod kuće" prošao sito & rešeto, pa nije ispucao po sastavima, daleko od toga. Ne verujem da je u pitanju izuzetak.Boogie Woogie wrote: Šta ti vredi solid top ako će posle godinu dana da ispuca po sastavima, ako će vrat da počne da zvoni, a pri tom si gitaru pazio ako retko nojevo jaje.
Biće da solidtop ipak nije ni reklama ni nojevo jaje, to ti pričam iz svog iskustva i, je li, misleći svojom glavom.
-
držim da je solid top kod jeftinih gitara mamac-reklama.
no..
"A The advantage of using laminated woods in guitar construction is simple: reduced manufacturing costs. Laminated woods are much less likely to change dimensionally with humidity and are far more resistant to cracking than solid woods. They’re also cheaper to buy and cheaper to work with.
Laminated tops are curiously less strong than solid tops, because 100 percent of the pressure exerted on the top by the strings is in direct line with the grain. So, all other things being equal, a guitar with a solid top is likely to outlive a guitar with a laminated top.
Solid woods also display better resonance than laminates, so the overwhelming reason for using solid tops and backs is for better tone. But it’s important to recognize that not all instruments are born equal or built to the same design specifications. Thus, a Yamaha guitar made with a laminated top might sound better than a solid-wood Harmony instrument. "
podvukao bih poslednju rečenicu..
no..
"A The advantage of using laminated woods in guitar construction is simple: reduced manufacturing costs. Laminated woods are much less likely to change dimensionally with humidity and are far more resistant to cracking than solid woods. They’re also cheaper to buy and cheaper to work with.
Laminated tops are curiously less strong than solid tops, because 100 percent of the pressure exerted on the top by the strings is in direct line with the grain. So, all other things being equal, a guitar with a solid top is likely to outlive a guitar with a laminated top.
Solid woods also display better resonance than laminates, so the overwhelming reason for using solid tops and backs is for better tone. But it’s important to recognize that not all instruments are born equal or built to the same design specifications. Thus, a Yamaha guitar made with a laminated top might sound better than a solid-wood Harmony instrument. "
podvukao bih poslednju rečenicu..
Pa da, ali ja stvarno počinjem da verujem da je tebi ipak glavni cilj preganjanje! U pomenutoj cenovnoj klasi postoje sasvim poznate marke koje prave gitare sa solid gornjom pločom, tako da to što ti podvlačiš poslednju rečenicu, gde se porede Yamaha i Harmony, nema baš nikakve veze sa ovom temom.
-
m, da..verovatno tebi zvuči kao preganjanje ili neka kontra radi kontre, ali nije tako.
Ja reagujem jer vidim da insistiraš na solid topu gde god i kad god možeš.
Ne mislim da je to loše, ali mislim da je neoprezno sa tvoje strane jer ima ljudi koji ne traže od gitare ono što i ti i kojima stvari ne zvuče isto kao tebi, a da ne govorimo o tome da skuplja laminat gitara može da ima više pluseva od jeftine gitare sa solid topom..a da ne govorimo o tome da o čemu god da govorimo, svako treba da sluša svoje uši, a ne tvoje, a ne ni moje. Stoga to "sviro sam, bolje zvuči" i ne pije vodu..
Napred sam još pomenuo da je bitno za šta će čovek-početnik da koristi gitaru, pa sam u skladu sa tim podvukao da mu ništa neće značiti solid top.(pogotovo što za solid top treba vreme da bi se rasvirao) nego da obrati pažnju PRE SVEGA na udobnost sviranja.
Sve u svemu, nadam se da se postavljač teme smeje oko čega mi ovde "drvimo" i da je već pazario nešto i sad prangija na nekoj žurci..
Ja reagujem jer vidim da insistiraš na solid topu gde god i kad god možeš.
Ne mislim da je to loše, ali mislim da je neoprezno sa tvoje strane jer ima ljudi koji ne traže od gitare ono što i ti i kojima stvari ne zvuče isto kao tebi, a da ne govorimo o tome da skuplja laminat gitara može da ima više pluseva od jeftine gitare sa solid topom..a da ne govorimo o tome da o čemu god da govorimo, svako treba da sluša svoje uši, a ne tvoje, a ne ni moje. Stoga to "sviro sam, bolje zvuči" i ne pije vodu..
Napred sam još pomenuo da je bitno za šta će čovek-početnik da koristi gitaru, pa sam u skladu sa tim podvukao da mu ništa neće značiti solid top.(pogotovo što za solid top treba vreme da bi se rasvirao) nego da obrati pažnju PRE SVEGA na udobnost sviranja.
Sve u svemu, nadam se da se postavljač teme smeje oko čega mi ovde "drvimo" i da je već pazario nešto i sad prangija na nekoj žurci..
Lik nije pocetnik....vsimak wrote:
.
My life story is: kao klinja sam imao privatne casove gitare - klasicna gitara je u pitanju. Veoma kratko, mozda godinu dana. No, pre 2 godine me drugar bas motivisao, i kupio sam u Beogradu, Da Capo W-701. Trenutno imam potrebu da pazarim novu gitaru, vracam se za London za nekih 10ak dana (trenutno sam u BGu) - tamo zivim ( kasnije cu objasniti zasto je ovo relevantno ).
Planirao sam da izdvojim do 400 evra, ali ako je bas tu neka granica gde moze da se nadje nesto sto je daleko bolje za malo vise, onda je na duge staze to isplativije.
- Gitara ce mi najvise sluziti sa sviranje po kucama, sa drustvom, akusticno zezanje, bez elektronike. Ali isto tako ima par prilika gde bih prikljucio gitaru, za npr mozda potencijalnu svirku itd. I zato ne zelim da uzimam ponovo neozvucenu akusticnu gde u nekim situacijama necu moci da sviram.
- Volim da sviram/pevam Jason Mraza, Jack Johnsona, John Mayer-a. Ako to pomaze ista.
.¬
-
privatni časovi vrlo kratko, pre 2 godine ga drugar motivisao..to mu dođe jedva tri..
Dakle, ipak početnik.
Dakle, ipak početnik.
Uf... Šta je to s tobom večeras, Boogie?
Smaraš neopisivo.
Dosad si bio pametan i duhovit, volim da čitam tvoje postove.

Smaraš neopisivo.
Dosad si bio pametan i duhovit, volim da čitam tvoje postove.
-
pa dobro Lazo šta bi ti..?
Naravno. Uvek pomenem i ono što je kvalitetnija varijanta. I pominjem kad treba, a kad ne treba insistirati na određenim tehničkim aspektima. Samo u ovoj temi sam to pomenuo nekoliko puta, samo ti uopšte ne čitaš šta drugi pišu.Boogie Woogie wrote:Ja reagujem jer vidim da insistiraš na solid topu gde god i kad god možeš.
Da si pratio temu, video bi da čovek nije početnik. Bar jednu stvar si primetio tačno - solid top se usvirava, sazreva. Samo to sazrevanje traje i traje, to je gitara koja s godinama dobija na kvalitetu, a gitara sa kompletno laminiranim rezonatorom nema tu prednost, samo lagano propada. A te priče o udobnosti sviranja... Šta to znači? Da je elementarna briga o instrumentu izvor neudobnosti? Što više pišeš, sve mi je manje jasno šta zapravo hoćeš.Boogie Woogie wrote:Napred sam još pomenuo da je bitno za šta će čovek-početnik da koristi gitaru, pa sam u skladu sa tim podvukao da mu ništa neće značiti solid top.(pogotovo što za solid top treba vreme da bi se rasvirao) nego da obrati pažnju PRE SVEGA na udobnost sviranja.
Takođe, da si pratio temu, video bi da čovek već ima jednu akustičnu gitaru, koja je eto komplet laminirana. Dakle ima i za neku "baš me briga" varijantu instrument. A sada hoće nešto bolje.
Skup laminat je bolji od jeftine solid ploče? Pazi, laminat NIKAD nije skup. Laminat je jeftin, i jeftiniji, i nema svrhe da sad jedan jeftin materijal proglašavamo za nešto što definitivno nije. Realno stanje je da su laminat i solid 2 kategorije koje ne treba ozbiljnije porediti. To je kao da porediš domaću i nemačku auto industriju. Najbolji domaći auto je bio uvek lošiji od najgoreg nemačkog, i to je to, nema tu mesta nekoj verbalnoj vratolomiji. Imam i ja jednu skroz laminiranu gitaru sa ozvukom koja se koristi za besomučno vucaranje ovamo i onamo, ali nikoga ne ubeđujem da svira kao gitara sa solid pločom. Ne svira, žao mi je.
Apsolutno nikad nisam sreo čoveka koji žali što je kupio gitaru sa solid gornjom pločom rezonatora, svi do jednog su bili srećni što su odvojili malo više para. S druge strane, uglavnom ljudi koji imaju gitare koje su skroz laminirane teže da ih zamene u jednom trenutku sa nečim što daje prefinjeniji ton. Nemoguće je da su svi oni u krivu, i da su svi naseli na bezobrznu propagandu gramzivih proizvođača. Mani me teorija zavere.
Ja ne moram da navodim citate s neta, jer sve što pišem jeste bazirano na mom ličnom iskustvu. 25 godina sam intenzivno u dodiru sa akustičnim gitarama, i apsolutno sve što izjavim jeste utemeljeno na praksi. Naravno da ima iskusnijih ljudi, naravno da ima boljih poznavalaca, i ne tvrdim da nemam od koga da naučim nešto. Ovo ti pominjem samo zato što vidim da voliš da povremeno staviš neki citat, a nigde ne piše ni ko je, ni na osnovu čega je pisao. Mrtvo 'ladno može da bude da si sam seo pa napisao par redova na engleskom, tako da nemoj da očekuješ da ću da stanem mirno i da popravim kragnu zato što znaš da uradiš copy - paste. Ako imaš da priložiš nešto "teže" - samo napred!
Ja zaista nemam ništa od toga što s tobom razmenjujem mišljenje, i ni najmanje mi ova rasprava ne prija. Ako bih gledao šta mi je najudobnije, prosto bih preskakao sve što pišeš. Međutim, teško mi ide da naprosto pustim da serviraš neke poluinformacije... mada to nije pravi termin, ali hajde da budemo "politički korektni". Tvoj način učešća u diskusijama ponajviše me podseća na upad domaće murije - prvo da bijemo, pa onda da pitamo šta se desilo. To te u mojim očima automatski diskvalifikuje pre svega kao sagovornika, i da budem iskren - na gotovo svim ostalim podforumima već neko vreme uopšte ne čitam šta pišeš. Jedan jedini razlog zašto ti ovde uopšte odgovaram i pratim tvoje izlaganje jeste da povremeno skrenem pažnju kad navodiš nešto što po meni nikako ne može da se kvalifikuje kao podatak, nego kao olako izrečena predpostavka.
Da, naravno da mi deluje kao da uživaš u preganjanju. Većina tema gde sam primetio da si bio aktivan se uglavnom završila tako. Kad god ti je zgodno, prestaneš da se držiš teme, i pičiš na svom koloseku, i spreman si do sidnjeg dana da ubeđuješ sve ostale da su na pogrešnom koloseku. Pre ili kasnije, mnogi će ti reći ovo isto što ti ja sada govorim. Možda ti je baš to cilj, ko će ga znati... Kako god da je, ovo je definitivno poslednji put da ti se direktno obraćam, mislim da je rasprava sa tobom poprilično besmislen posao. Svako dobro ti želim.
-
e moj Kristijane, ti se baš raspis'o..
Pazi, ti bre imaš neki mnogo "ozbiljan sam ko groblje" manir i valjda misliš da je to dovoljno da ti ljudi veruju kada im nešto savetuješ.
Znaš, u ovom trenutku, neki seljak u Africi je doneo kanister žute vode za piće sa izvora koji je 15 kilometara daleko, i u njegovoj kući je jedno malo slavlje, a ti i ja "raspravljamo" o solid topu ? idi begaj...stvarno smo razmaženi.
Podvukao sam ja sve šta sam hteo da podvučem i kapirao da nećeš ići u sitna crevca jer eto "ne možeš da dozvoliš da neko širi poluinformacije". A to što se tvoja "informacija" zasniva na tvom ličnom utisku a la "bolje mi zvuči" to mu dođe kao postulat?
Šta ako neko NEĆE da mu gitara bude krhka i osetljiva i da "zvoni", već hoće čvrst, otporan instrument (da ga vucara po žurkama) i ubode u neko pojačalce?
I stavljaš mi u usta ono što nisam rekao, pa eno brkaš cenu laminata sa cenom drveta, a ja sam rekao samo da ima boljih i skupljih laminatnih gitara od nekih koje imaju solid top ( ja bih npr. pre kupio laminat gitaru sa boljim vratom i čivijama nego solid top sa vratom koji je loš i čivijama koje ne drže štim)
takođe sam još na jednom mestu podvukao da je čovek početnik, jer svira nepune tri godine, pa bi ti to koji sviraš 25 mogao da razumeš da hoćeš, ali kanda da će da ti se od tog razumevanja izgužva kragna, pa prema tome, dabome.
Svako puca tamo gde je najtanji moj Kristijane, a ti (kao što sam pretpostavio) puče upravo na solid top-u
Mora da nisi podesio vlažnost u vazduku
popi neku, valja se..
Pazi, ti bre imaš neki mnogo "ozbiljan sam ko groblje" manir i valjda misliš da je to dovoljno da ti ljudi veruju kada im nešto savetuješ.
Znaš, u ovom trenutku, neki seljak u Africi je doneo kanister žute vode za piće sa izvora koji je 15 kilometara daleko, i u njegovoj kući je jedno malo slavlje, a ti i ja "raspravljamo" o solid topu ? idi begaj...stvarno smo razmaženi.
Podvukao sam ja sve šta sam hteo da podvučem i kapirao da nećeš ići u sitna crevca jer eto "ne možeš da dozvoliš da neko širi poluinformacije". A to što se tvoja "informacija" zasniva na tvom ličnom utisku a la "bolje mi zvuči" to mu dođe kao postulat?
Šta ako neko NEĆE da mu gitara bude krhka i osetljiva i da "zvoni", već hoće čvrst, otporan instrument (da ga vucara po žurkama) i ubode u neko pojačalce?
I stavljaš mi u usta ono što nisam rekao, pa eno brkaš cenu laminata sa cenom drveta, a ja sam rekao samo da ima boljih i skupljih laminatnih gitara od nekih koje imaju solid top ( ja bih npr. pre kupio laminat gitaru sa boljim vratom i čivijama nego solid top sa vratom koji je loš i čivijama koje ne drže štim)
takođe sam još na jednom mestu podvukao da je čovek početnik, jer svira nepune tri godine, pa bi ti to koji sviraš 25 mogao da razumeš da hoćeš, ali kanda da će da ti se od tog razumevanja izgužva kragna, pa prema tome, dabome.
Svako puca tamo gde je najtanji moj Kristijane, a ti (kao što sam pretpostavio) puče upravo na solid top-u

Mora da nisi podesio vlažnost u vazduku

popi neku, valja se..