Takamine eg 260c
Takamine eg 260c
Trebala bi mi pomoc oko ove gitare.Znaci gitara do plafon 200e,ali da ima usek za pristup visim tonovima.Nisam u mogucnosti da probam puno gitara jer zivim u S.M.Kakvi su vasi utisci sa ovom gitarom u tom cenovnom rangu?Dali ima livene civije i kakav je otprilike opsti kvalitet ove gitare?Laik sam za akusticne gitare,a i nebih da bacam pare na nesto bez veze.U principu i ne mora da bude ozvucena.Bitno mi je da ima usek i pristojan ton za pop-rok i sve to do 200 e,naravno metalne zice
Re: Takamine eg 260c
I mogu i ne mogu da ti pomognem u ovom slučaju. U principu, nećeš da se načisto zezneš sa ovom gitarom, mada ja moram da kažem da sa tonom na suvo kod Takamine gitara iz ove cenovne klase nisam bio oduševljen, uz malo isprovabanja mislim da za manje pare dobiješ isto ili bolje - moj stav je uvek da u toj nižoj cenovnoj klasi bolje prolaziš sa manje poznatim proizvođačem, nekako je besmisleno da ti deo cene pojede neko zvučno ime. S druge strane, to je pristojan instrument, nisu bačene pare, ali imam utisak da može i bolje da se pazari. Istina, to podrazumeva da obijaš noge po prodavnicama, a ako nisi u situaciji da to izvedeš, onda nemaš mnogo izbora.
Da li si apsolutno siguran da ti treba akustična gitara sa izrezom na rezonatoru? Znam da ovo pitanje zvuči debilno, ali moram svakoga to da pitam, jer za ono malo sitnog pletenja koje ljudi izvode preko 14. polja ima načina da se svira i kad nemaš izrez. Sve, naravno, zavisi koliko mnogo sviraš "u sitne žice". E sad, zašto te ovo pitam. Gitare sa izrezom na rezonatoru teško mogu da se nađu bez ugrađene ozvuke. I sad, to podiže cenu. Ozvuka ugrađena u gitaru od 200 evra je najniže klase, i po meni daje dosta neprijatan ton koji sa akustikom često ima manje veze nego dobar clean na dobroj električnoj gitari. Da bi se sve to spakovalo u cenu od 200 evra, sve ploče rezonatora su laminirane. A ako ti taj izrez nije posebno bitan, možeš da nađeš instrument koji ima solid gornju ploču rezonatora, što bitno utiče na ton, daleko više se izvuče iz gitare koja ima makar jednu ploču rezonatora od solid materijala. Koliko vidim, nije ti presudna ozvuka, dakle predpostavljam da te pre svega zanima ton gitare na suvo. Onda valja juriti gitaru sa solid gornjom pločom rezonatora, a ima ih za 190 do 200 evra.
Razmisli, pa javi šta si smislio, pa da se dalje konsultujemo.
Šta da ti kažem, mnogo je to nezgodna cenovna klasa, teško je odlučiti.
Da li si apsolutno siguran da ti treba akustična gitara sa izrezom na rezonatoru? Znam da ovo pitanje zvuči debilno, ali moram svakoga to da pitam, jer za ono malo sitnog pletenja koje ljudi izvode preko 14. polja ima načina da se svira i kad nemaš izrez. Sve, naravno, zavisi koliko mnogo sviraš "u sitne žice". E sad, zašto te ovo pitam. Gitare sa izrezom na rezonatoru teško mogu da se nađu bez ugrađene ozvuke. I sad, to podiže cenu. Ozvuka ugrađena u gitaru od 200 evra je najniže klase, i po meni daje dosta neprijatan ton koji sa akustikom često ima manje veze nego dobar clean na dobroj električnoj gitari. Da bi se sve to spakovalo u cenu od 200 evra, sve ploče rezonatora su laminirane. A ako ti taj izrez nije posebno bitan, možeš da nađeš instrument koji ima solid gornju ploču rezonatora, što bitno utiče na ton, daleko više se izvuče iz gitare koja ima makar jednu ploču rezonatora od solid materijala. Koliko vidim, nije ti presudna ozvuka, dakle predpostavljam da te pre svega zanima ton gitare na suvo. Onda valja juriti gitaru sa solid gornjom pločom rezonatora, a ima ih za 190 do 200 evra.
Razmisli, pa javi šta si smislio, pa da se dalje konsultujemo.
Šta da ti kažem, mnogo je to nezgodna cenovna klasa, teško je odlučiti.
Hvala na pomoci.Nisam znao da neprave gitare sa usekom bez ozvuke.Gledao sam i Arie otprilike do 20000,ali sto kazes da ne bude all in one,a od svega vrlo malo.Svidja mi se i f-310 i koliko vidim bez paketa u Mitrosu na popustu je do 14000.6000 din za ozvuku i usek mi je bacanje para.E sad dvanaesti prag koliko vidim je malo vise iznad tela nego kod melodija tako da mislim da ima prostora i za neke vise tonove
Ne, ne, nisi me dobro razumeo, prave se gitare sa izrezom i bez ozvuke, ali ne u ovoj klasi do 200 evra. Obično koštaju duplo ili trostruko više.
A za 200 evra (ili koji evrić gore-dole) imaš Oscar Schmidt OG6, Washburn D10, Ibanez iz Sage serije, čini mi se da je oznaka modela 630... i ove gitare imaju solid gornju ploču rezonatora, što je ipak ozbiljna prednost u odnosu na bilo koju "konfekcijsku" gitaru sa ozvukom.
A za 200 evra (ili koji evrić gore-dole) imaš Oscar Schmidt OG6, Washburn D10, Ibanez iz Sage serije, čini mi se da je oznaka modela 630... i ove gitare imaju solid gornju ploču rezonatora, što je ipak ozbiljna prednost u odnosu na bilo koju "konfekcijsku" gitaru sa ozvukom.
Ja nisam ni približno toliko upoznat sa akustičnim gitarama kao Kristijan i uopšte ne sumnjam u njegov sud (biću slobodan da te i ja malo davim kada i sam kupujem akustičnu gitaru nekad), ali imao sam prilike da probam pomenutu gitaru pre nekih godinu dana u Lyri u Nišu. Mislim da je sasvim korektna gitarica, prilično svirljiva (bar ovaj primerak koji sam ja držao u rukama). Zvuk je već stvar ukusa, odnosno sluha samog korisnika pa se tu ne bih ni mešao. Mislim da će bolji ton na suvo da ti da model EG-320 ili EG-321c (mislim da je razlika samo u boji ako se ne varam) jer je samo telo veće a takođe i na tim modelima imaš usek (cutaway) za lakši pristup višim pragovima. Ako se lepo sećam cena je bila skoro identična.
Toliko od mene iz ličnog iskustva a Kristijan će da potvrdi ili opovrgne ovo što sam napisao...

Toliko od mene iz ličnog iskustva a Kristijan će da potvrdi ili opovrgne ovo što sam napisao...

Gitara je narucena.Stize prekosutra.Da ne izbaksuziram,ako sve bude kako treba,javljam se sa recenzijama
Koju gitaru si naručio?
Nikola, mislim da je nešto skuplja ova EG320, možda 20 ili 30 evra. To je dreadnought rezonator, a ova 260 je neka varijacija na temu jumbo rezonatora (ima Takamine neko ime za taj rezonator, samo sad ne mogu da se setim... ma piše na sajtu...) pa svakako imaju drugačiji karakter tona. Ja više volim balans tona kakav ima dreadnought, ili full jumbo rezonator, više brundanja basa. Na tome sam rastao, to mi je sada u DNK
i nema nazad. Za gitaru koja ima ozvuku to uopšte ne mora da ima prednost, ali na suvo... da, puniji je ton. E sad, cena. Ja sam u fazonu da za gitaru sa laminiranom gornjom pločom rezonatora ne bih dao više od 200 evra, ama ni evrić više, pa taman da ume da sprema lazanje i da voli da pegla veš
Ja to ovako gledam... imaš recimo Washburn D10 za 190 evra i on ima solid gornju ploču rezonatora. Fina gitara. Probaj da je nađeš u oglasima da je kupiš. Nema, neće ljudi da se odvoje od svoje najbolje kupovine! E sad ona nema ozvuku, a ako mene pitaš - i bolje što nema! I imaš već za 2000 ili 2500 dinara nekakvu piezo ozvuku... Ili za nešto više imaš one magnete za zvučni otvor. I to zajedno dođe plafon 250 evrića, a šalje na otpad i u penziju bilo šta što ima fabrički spakovanu jeftinu ozvuku u rezonator kome su sve ploče laminirane, i košta iste pare.
Nikola, mislim da je nešto skuplja ova EG320, možda 20 ili 30 evra. To je dreadnought rezonator, a ova 260 je neka varijacija na temu jumbo rezonatora (ima Takamine neko ime za taj rezonator, samo sad ne mogu da se setim... ma piše na sajtu...) pa svakako imaju drugačiji karakter tona. Ja više volim balans tona kakav ima dreadnought, ili full jumbo rezonator, više brundanja basa. Na tome sam rastao, to mi je sada u DNK

Samo cu reci solid top,nista vise iz gore navedenih razloga
Evo ovako.Gitara je Yamaha FG423S,2004-godiste.Uzeo sam je na slepo brzom postom pa kud puklo.E kad sam otvorio kutiju imao sam sta i da vidim.Gitara je skoro mint stanje.Pazljivo sam je pregledao i nisam video ni ogrebotinu kamoli nesto ozbiljnije.Na prva 4 praga se vide tragovi sviranja naspram e(tanke) i h zice,ali tek primetni,nema buzza.Grifplatna skoro da nije ni ciscena(sramota za bivseg vlasnika).Sedefne tackice na vratu i binding oko tela i vrata su ekstra.Na gitari su 11-ice i pored malo vise akcije deluje mekano za sviranje(u odnosu na Melodiju
)Vrat je kao preslikan sa aes 620 tako da ce i privikavanje biti malo lakse.Ton,nemam pojma,deluje super ali nemam drugu gitaru da uporedim sem drugovu Musimu,ali ona ima plasticne zice pa se ne racuna.Podseca me eventualno na drugarovog Ovationa sa jajastim telom i metalnom grifplatnom(nije zabuna pragovi i cela grifplatna-jedan komad),samo onako topliji dosta.Civije lepo drze stim i zatvorenog su tipa.Gitara je tajvanske proizvodnje,ako to ista znaci.
Uz malo cenkanja sam spustio cenu na 140e.Mislim da je nisam preplatio mada sam mogao da kupim novog d-10 za 190-200e.Valjda nisam pogresio,mada sam sebi rekao nikad vise polovnu gitaru.Bacicu koju fotku ako treba
Hvala Kristijane za savet.Ako moze neki tvoj komentar posto si strucniji.E da,kako se menjaju zice?

Uz malo cenkanja sam spustio cenu na 140e.Mislim da je nisam preplatio mada sam mogao da kupim novog d-10 za 190-200e.Valjda nisam pogresio,mada sam sebi rekao nikad vise polovnu gitaru.Bacicu koju fotku ako treba
Hvala Kristijane za savet.Ako moze neki tvoj komentar posto si strucniji.E da,kako se menjaju zice?
Ja sam ipak za "konfekcijski" model zbog cene prvenstveno, zatim dizajna i ozvučenja koje poseduje što olakšava početnicima sviranje i eventualno usnimavanje na kućnom PC-u.Kristijan wrote:Ne, ne, nisi me dobro razumeo, prave se gitare sa izrezom i bez ozvuke, ali ne u ovoj klasi do 200 evra. Obično koštaju duplo ili trostruko više.
A za 200 evra (ili koji evrić gore-dole) ... Washburn D10... i ove gitare imaju solid gornju ploču rezonatora, što je ipak ozbiljna prednost u odnosu na bilo koju "konfekcijsku" gitaru sa ozvukom.
P.S. ne bih baš rekao da je 'Washburn D10' samo "koji evrić" gore-dole u odnosu na Takamine EG260c.
Washburn D10 = 800 dolara prosek na of. sajtu( ovde )
Samim tim, razlika je ogromna, ili pak u Srbiji ima za ispod 300€ takva gitarica???
Pitam ovo zato što bih i ja poput mnogih ovdašnjih članova "pazario" sebi jednu akustičnu gitaru(ozvučenu) i vrlo rado bih sebi nabavio Yamaha apx-500 model bar lepše dizajniran ako ne i bolji po zvuku od Takamine ali postoje velike razlike u ceni koje se kreću od 290-380€ tako da je predmet razmatranja vredi li dati baš za "konfekcijski" model iz Yamahe gotovo 100 i više € u odnosu na Takamine?!?
Samim tim, mislim da se za 220€ u ovoj našoj državi isplati kupiti Takamine EG260c i uživati u ozvučenoj akustičnoj gitari u kućnoj pa i nekoj light klupskoj svirci, zar ne?!?
Gitara kupljena,svi zadovoljni
moze lock

Evo ovde:Trzalica wrote:[
P.S. ne bih baš rekao da je 'Washburn D10' samo "koji evrić" gore-dole u odnosu na Takamine EG260c.
Samim tim, razlika je ogromna, ili pak u Srbiji ima za ispod 300€ takva gitarica???
D10
A i ovo je vrlo fin izbor:
OG6
Inače ja ne bih kupovao APX 500, mene nije oduševila.
Hvala, hvala, hvala! Ko bi rekao ....Kristijan wrote:Evo ovde:Trzalica wrote:[
D10
A i ovo je vrlo fin izbor:
OG6
Inače ja ne bih kupovao APX 500, mene nije oduševila.

Kada se tiče APX 500 moram priznati da na prvi pogled pleni dobrim dizajnom i završnom obradom.
Naime, moje interesovanje za ovu Yamaha seriju ozvučenih akustičnih gitara je počelo u periodu Apx-5, APX-6, APX-7,APX-8, APX-10 modela i sticajem okolnosti u skorije vreme posle toliko godina ja rešio nabaviti jedan takav model(APX-6 ili eventualno APX-7 recimo), ... sada ispade da je ta serija dobla još jednu nulu u nazivu i gotovo identične cene ...
APX-500 je oko 300€ dok se model APX-700 nalazi ispod 500€ što je neki ekvivalent cenama u tadašnjim nemačkim markama za prošlu seriju.
U svakom slučaju, danas je mnogo više poznatih proizvodjača ponudilo svoje budžet model ili ti "za početnike" i ima se velikog izbora u ovom nižem cenovnom rangu.
Verujem vam na reč kada se tiče Washburn gitara! Hvala još jednom za cene i informaciju!
Inače APX 5 nikako nije ista kategorija sa APX 500, 5 je bolji instrument od 500. Sve se to malo srozalo
APX 500 sa svojim gabaritom trupa predstavlja zaista praktičan instrument za scenu, ali ja to ovako gledam - ako je već rezonator toliko mali da ne daje nikakav upečatljiv ton na suvo, pa samim tim nedovoljno "boji" ton koji se da isporuči ozvuka, onda sam pre za one varijante kao Godinovi modeli Acousticaster, ASC ili Multiac. Nema drame sa mikrofonijom, ili je svedena na minimum, a gitara je zaista pogodna za transport i rukovanje na sceni.

APX 500 sa svojim gabaritom trupa predstavlja zaista praktičan instrument za scenu, ali ja to ovako gledam - ako je već rezonator toliko mali da ne daje nikakav upečatljiv ton na suvo, pa samim tim nedovoljno "boji" ton koji se da isporuči ozvuka, onda sam pre za one varijante kao Godinovi modeli Acousticaster, ASC ili Multiac. Nema drame sa mikrofonijom, ili je svedena na minimum, a gitara je zaista pogodna za transport i rukovanje na sceni.
Vala ... probah ja APX500 i mogu reći da je dobra samo kao ukras na sceni iza muzičara lepo postavljena na stalku ... ljubi je majka. Da ne grešim dušu, nije ona toliko loša koliko mnogo košta za ono što pruža!Kristijan wrote:Inače APX 5 nikako nije ista kategorija sa APX 500, 5 je bolji instrument od 500. Sve se to malo srozalo![]()
Takamine iz naslova nije ni za ukras(sramotili bi profesiju "gitarista") - ona je verujem jedino valjana kao zamena za veslo ako se kojim slučajem nadjemo na otvorenom moru. No, da li od iste eg 260c ima koristi i kao zamena za veslo ... diskutabilno je ...
Verujem da uradi sam projekat sa načukanim ekserima na kojima bi natezali žice klještima zvuči sl. kao i ova Takamine ako ne i bolje.
Ovako srozati vrhunsku marku gitara koju koriste svetski priznati muzičari je smešno. Zaista ... očekivao sam više, mnogo više i od najjeftinijeg modela iz Takamine brenda. Ljudi, pa bolje zvuče one tarabe iz perioda bratstva i jedinstva kupovane po robnim kućama širom jugoslavije ...
Videću da skupim koje slobodno poslepodne i prošetam do radnje sa Washburnim-a i javljam ...