Pitanje za Kristijana
Pitanje za Kristijana
Posto vidim da se strasno dobro razumes molim te da mi odgovoris na neka pitanja u vezi gitare. Kupio sam skoro Oscar schmidt og2tr(12700 din). Mislim da sam se malo zaleteo i da sam mogao da kupim isti kvalitet ali za manje pare. Elem, sad je bilo sta je bilo pa sam se okrenuo pronalazenju nacina da iz ove izvucem maksimum. Nije da sam nezadovoljan zvukom, to me je i nateralo da se zaletim, ali... Muci me to sto je zadnja kobilica previse podignuta pa su zice daleko od vrata. Jel moguce to ispraviti i kako? Na prednjoj strani ne postoji onaj metalni deo na koj se kaci kais pa me interesuje da li postoji nacin da se kais nekako drugacije zakaci? Mislim da imam jos pitanja ali sad ne mogu da se setim...
Uglavnom, daj pomozi za ovo, bio bih neizmerno zahvalan.

Re: Pitanje za Kristijana
Obzirom da je u pitanju western gitara, visinu zica u odnosu na vrat gitare regulises pomocu imbus kljuca(koji si verovatno dobio sa gitarom), tako sto u otvor gitare(rezonator ili kako vec) zavuces ruku i kljucem podesavas akciju na srafu koji se nalazi unutar gitare na vratu.Ako ovo nisi nikad radio velika je sansa da ces od ovog posla imati vise stete nego koristi,tako da razmisli sam sta ces.Najbolje je to prepustiti nekom ko ima iskustva.
Koliko sam ja video na vecini akusticnih gitara ne postoji onaj metalni deo na koji se kaci kais na prednjoj strani,osim ako ga sam ne nabudzis.Kais se sa prednje strane obicno zakaci (veze) za vrat gitare.
I na kraju,jeste da ja nisam Kristijan,ali ako zelis coveku licno da postavis pitanje onda to uradi preko pp-a.
Posto si otvorio temu,ja sam se "drznuo" da odgovorim.
Mada sam siguran da ce ti Kristijan vise pomoci nego ja!
Koliko sam ja video na vecini akusticnih gitara ne postoji onaj metalni deo na koji se kaci kais na prednjoj strani,osim ako ga sam ne nabudzis.Kais se sa prednje strane obicno zakaci (veze) za vrat gitare.
I na kraju,jeste da ja nisam Kristijan,ali ako zelis coveku licno da postavis pitanje onda to uradi preko pp-a.

Mada sam siguran da ce ti Kristijan vise pomoci nego ja!

-
Nisam Kristijan, ali valjda mogu da pomognem. Strap-on button mozes da kupis , recimo u Mitrosu i da ti neko kvalifikovan namontira na gitari, na mesto koje "lezi", tj. gde bi gitara u stojecem stavu lezala izbalansirano. Sto se tice visine zica, to se radi ili preko truss rod-a ili ako to ne pomogne, tj. moze da se smanji tj. odelje visina kobilice i tako podesi odgovarajuca akcija. Na mom Takamine-u postoje listici razlicite debljine koje mozes da vadis i po zelji, da podesis udaljenost zica od kotne ploca.
Naravno, sve ovo treba da radi kvalifikovana osoba.
Puno pozdrava,
Nenad
Naravno, sve ovo treba da radi kvalifikovana osoba.
Puno pozdrava,
Nenad
Hahaha... Naravno da cenim svako misljenje, hvala sto ste se uklucili i pomogli. 

- KnightOfDoom
- Site Admin
Samo nemoj da trazis strap-on button u mitrosu vec strap button. Cisto da ti se ne smeju i smatraju za perverznjaka 

Iako sam svojeručno na bar 6 gitara nameštao dodatni strap button, nekako mi je uvek žao da bušim gitaru ako ne moram. Ranije sam na svakoj svojoj gitari stavljao strap button, ali sada koristim d'Addaario Quick Release i to mi se više dopada. Ako si baš rešio da bušiš gitaru, gledaj da namestiš strap button na štiklu vrata, tu je najmasivnije, i najmanja je mogućnost da se nešto zabrlja i ošteti.
Kao što su kolege akustičari već pomenuli - truss rod može da se podesi drugačije, može da se sedlo malo modifikuje - ima mnogo načina da se gitara udesi da bude udobnija i mekša za sviranje. Ako nemaš iskustva sa tim, možda je bolje da odeš do nekog majstora. U krajnjoj liniji, velika je sramota za prodavca da ti samo utrapi gitaru i da neće da se potrudi da je odmah malo podesi, ili makar da ti da kontakt nekog majstora s kojim imaju deal oko svih mogućih zahvata na gitarama.
Ne mora da znači da si se zaleteo, niti da ima ne znam ni ja koliko boljih instrumenata za te pare. Nezgodna je to kategorija, kvalitet kod istog modela varira, a da ne pričamo o razlikama od proizvođača do proizvođača. Par puta mi se desilo da idem tako s nekim po prodavnicama i sad sam ja tu kao neki savetnik pri kupovini, i jedan model isprobamo u jednoj prodavnici, a posle isti taj model vidim i u drugoj prodavnici, pa sam ponudio da sad uporedimo taj model sa još nekim koji nije bio u prethodnoj prodavnici - i eto iznenađenja - iako je isti model, gitara jednostavno ne zvuči ni slično kao komad koji sam isprobao u prethodnoj prodavnici. To ti je "ćuti i plivaj" varijanta, za te pare svakako ne možeš da obaviš kupovinu svog života. Imao sam par ovih gitara u rukama, jedna je bila sasvim, sasvim pristojna gitara. Čim je sav rezonator od laminiranih ploča, ne može tu da se priča o ne znam kakvom tonu - ali pristojna gitara za te pare. Mogao si bolje da prođeš samo sa polovnom gitarom za te pare, tako da ne vredi da se ždereš.
I još samo ovo da pomenem. Ovo je krajnje subjektivno, i nemoj mnogo da uzimaš u obzir. Ja recimo volim malo tvrđe gitare, i gotovo nikad na akustičnoj ne izvodim akcije koje će da je učine mekšom za sviranje. Nekako mi tako podešena gitara bolje radi kad sviram otvorene akorde, kad koristim kapodaster, a i kad koristim slide, mada jako malo sviram slide, pa to i nije toliko bitno. Ne znam kakvo sviračko iskustvo imaš, i kakve si do sada gitare koristio, i kako si ih podešavao, ali može da se desi da situacija nije tako tragična kako ti deluje na prvi pogled. Ako ti nije teško, izmeri koliko su žice odmaknute od vrata na 12. polju pa javi. Na mojoj gitari je skoro 4 mm žica udaljena od grifplatne kod 12. praga i tako mi sasvim odgovara, tako da ne mora da znači da ti je gitara felerična, samo je podesi prema sebi.
Kao što su kolege akustičari već pomenuli - truss rod može da se podesi drugačije, može da se sedlo malo modifikuje - ima mnogo načina da se gitara udesi da bude udobnija i mekša za sviranje. Ako nemaš iskustva sa tim, možda je bolje da odeš do nekog majstora. U krajnjoj liniji, velika je sramota za prodavca da ti samo utrapi gitaru i da neće da se potrudi da je odmah malo podesi, ili makar da ti da kontakt nekog majstora s kojim imaju deal oko svih mogućih zahvata na gitarama.
Ne mora da znači da si se zaleteo, niti da ima ne znam ni ja koliko boljih instrumenata za te pare. Nezgodna je to kategorija, kvalitet kod istog modela varira, a da ne pričamo o razlikama od proizvođača do proizvođača. Par puta mi se desilo da idem tako s nekim po prodavnicama i sad sam ja tu kao neki savetnik pri kupovini, i jedan model isprobamo u jednoj prodavnici, a posle isti taj model vidim i u drugoj prodavnici, pa sam ponudio da sad uporedimo taj model sa još nekim koji nije bio u prethodnoj prodavnici - i eto iznenađenja - iako je isti model, gitara jednostavno ne zvuči ni slično kao komad koji sam isprobao u prethodnoj prodavnici. To ti je "ćuti i plivaj" varijanta, za te pare svakako ne možeš da obaviš kupovinu svog života. Imao sam par ovih gitara u rukama, jedna je bila sasvim, sasvim pristojna gitara. Čim je sav rezonator od laminiranih ploča, ne može tu da se priča o ne znam kakvom tonu - ali pristojna gitara za te pare. Mogao si bolje da prođeš samo sa polovnom gitarom za te pare, tako da ne vredi da se ždereš.
I još samo ovo da pomenem. Ovo je krajnje subjektivno, i nemoj mnogo da uzimaš u obzir. Ja recimo volim malo tvrđe gitare, i gotovo nikad na akustičnoj ne izvodim akcije koje će da je učine mekšom za sviranje. Nekako mi tako podešena gitara bolje radi kad sviram otvorene akorde, kad koristim kapodaster, a i kad koristim slide, mada jako malo sviram slide, pa to i nije toliko bitno. Ne znam kakvo sviračko iskustvo imaš, i kakve si do sada gitare koristio, i kako si ih podešavao, ali može da se desi da situacija nije tako tragična kako ti deluje na prvi pogled. Ako ti nije teško, izmeri koliko su žice odmaknute od vrata na 12. polju pa javi. Na mojoj gitari je skoro 4 mm žica udaljena od grifplatne kod 12. praga i tako mi sasvim odgovara, tako da ne mora da znači da ti je gitara felerična, samo je podesi prema sebi.
Kristijane, koliko sam uspeo da skapiram sa slike, na linku koji si mi dao, ovo se kaci oko vrata kao ogrlica a dole se zakaci na otvor rezonatora...? Drugarica mi je picala da je gledala nekog lika koj ovako kaci gitaru, ali nije mogla tacno da mi objasni princip. U svakom slucaju je mnogo prakticnija, a i verovatno jeftinija opcija. Merio sam daljinu na 12 pragu (od metalnog dela do zice, ako sam te dobro razumeo) i razmak je oko 2 mm. Nemam ja problema sa estetikom, niti forsiram solaze, nego je problem sto me boli ruka kad drzim bare hvat. To seze dotle da ne mogu da odsviram celu pesmu u bare akordima. Nisam pocetnik, sviram vec 3 god. ali za svoju dusu(amater). Poenta je da imam gitaru stalno u rukama tako da je do sada, vec odavno, trebala da bude prevazidjena problematika navikavanja. Da li je moguce da sam navuko nesto slicno reumi jer sam ucio da sviram na ''tarabi sa zicama'' koja je bila neopisivo tvrda? Hvala na razumevanju i pomoci. PS. Ako je to slucaj molim vas da negde istaknete obavestenje za pocetnike kako ne bi dolazili u ovu neprijatnu situaciju. Hvala jos jednom 

Problematika bolova u levoj saci (izmedju palca i kaziprsta) je prilicno cesta kod pocetnika i amatera koji nemaju svakodnevni kontinuitet sviranja. Jedan deo svog svirackog angazmana proveo sam u akusticarskim ansamblima koji su svirali narodnjake i starogradsku muziku.Grcevi i bolovi u levoj saci bili su sasvim normalna pojava prilikom sviranja duzih tezgi ali to je jednostavno stvar anatomije. Ako osetis bolove probaj da kombinujes hvatove jer nije bas prijatno drzati bare duze od pola sata.
Kao sto neko rece, sustina svega je : "Vezbaj kao da sutra nece doci" i nestace svi problemi.

Kao sto neko rece, sustina svega je : "Vezbaj kao da sutra nece doci" i nestace svi problemi.

E hvala, a prilicno sam bio ocajan zbog toga! 

Ne, kači se na spoju glave i vrata, samo je prednost to što kod skidanja remena imaš kopču na sred ovog nastavka, pa ti petlja i "polutka" kopče ostaju stalno na gitari, a druga "polutka" kopče je zakačena na remen. Krajnje prosta stvar, možeš i sam nešto nalik tome da iskombinuješ.Franja wrote:koliko sam uspeo da skapiram sa slike, na linku koji si mi dao, ovo se kaci oko vrata kao ogrlica a dole se zakaci na otvor rezonatora...
Ovo što je tebi opisala drugarica je praktično za manje instrumente, za klasičnu gitaru, odnosno još mnogo pre za gitare rađene po uzoru na klasičnu, ali manjeg gabarita.
Pa to nije tako tvrd setup. Ja sam nekako prilično ubeđen da i dalje sviraš na žicama koje su stigle s gitarom. Fabrike često umeju da nakače neke surove "dvanaestice" (debljina 1. žice 0.012 inča) a ti probaj sa tanjim žicama. Ja na dreadnought gitari obično držim "jedanaestice", ali ako ti se baš umara ruka, nije nikakav greh da staviš i "desetke".Franja wrote:Merio sam daljinu na 12 pragu (od metalnog dela do zice, ako sam te dobro razumeo) i razmak je oko 2 mm