tekamine EG320C

Post Reply
gorex

tekamine EG320C

Post by gorex » 31 Dec 2009, 19:58

Jel moze neko da mi kaze nesto vise o ovoj gitari(Tekamine EG320C),posto sam bio u jednoj prodavinici muzicke opreme u Cacku i kada sam je probao nije lose zvucila...sada, problem je sto kosta 29900 cini mi se,pa dali se isplati davati tolike pare na takvu gitaru ili moze da se nadje bolja za tolike pare.Problem je sto nemam bas neka iskustva sto se tice kupovina gitara,inace sviram vec oko godinu dana klasicnu gitaru, a nju sam uzeo bas na pocetku od jednog lika za 30e :lol: i da ne bude zabune da sviram klasiku zbog toga sto imam klasicnu gitaru, vec sviram nas domaci rock,strani itd...

Kristijan
Uvaženi član

Re: tekamine EG320C

Post by Kristijan » 01 Jan 2010, 11:53

Budući da ta gitara ima da se nađe za 22 465 dinara, svakako nemoj da je kupuješ tu gde si je ti video.

Takamine je firma koja je posvećena akustičnim gitarama, i kad pričamo o nekoj višoj klasi instrumenata, oni imaju zaista čime da se pohvale. Međutim, moj opšti utisak je da u nižoj i srednjoj klasi nemaju dobar odnos cene i kvaliteta. Ovaj model o kome ti pričaš je po meni preskup, jer ponajviše plaćaš čuveno ime. Ne može da se izvuče baš mnogo tona iz gitare koja ima sve ploče rezonatora od laminiranog materijala. Ne kažem da ne može da se svira takva gitara, nemoj pogrešno da me shvatiš, ali ja uvek preporučujem da se za gitaru koja ima rezonator od laminiranih plča ne daje ni eurocent preko 200 evra, i znam da za ove pare ima da se pazari i nešto bolje. Meni fali malo prostornosti uzvuku ove gitare, veliki je to rezonator, a ton je onako... zakinut na basovima, i po tome se ova gitara ni najmanje ne razlikuje od gomile dreadnought akustičnih gitara iz niže srednje i niže klase, tako da po mom skromnom mišljenju treba da tražiš dalje. Još jednom da naglasim, ne zato što je to načisto loš instrument, nego zato što instrument takvog kvaliteta može da se nađe za manje pare, odnosno za te pare može da se nađe nešto osetno bolje.

gorex

Post by gorex » 01 Jan 2010, 15:12

Ok, hvala na odgovoru...Kada sam video na netu da kosta 22500din ova gitara,a da tamo kosta 29900din nisam mogao da verujem.Posto vidim da se dobro razumes,jel imas neki predlog da mi das,ako imas navedi par modela koje bih da pogledam.Kubio bin neku gitaru koja daje dobar zvuk i sa kojom bih bio zadovoljan, hvala unapred...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Jan 2010, 16:48

Pa recimo za iste te pare imaš Ibanez AW15 i AW30, obe imaju gornju ploču rezonatora od soli materijala, još je jedna kedar a druga omorika, pa možeš da biraš šta ti više leži po pitanju tona. Istina, ni jedna nema ozvuku, dok Takamine ima, ali buduć da znam kog je kvaliteta ozvuka na gitarama iz ovog ranga, nisam siguran da si iako na dobitku s tom ozvukom. Tu su i 2 "zicer" varijante koje često preporučujem, a koštaju i manje - Washburn D10 i Oscar Schmidt OG6, takođe obe sa solid gornjom pločom rezonatora. Za neki dinar preko 24 000 imaš Takamine G330 koja takođe ima solid gornju ploču. Za nešto manje od 24 000 imaš Ibanez SGT630, koja je vrlo zanimljiva gitara, ima solid gornju ploču od omorike, i mada ima jumbo trup, nema tipičan ton jumbo gitare, jer ima vrat, bočnu i zadnju ploču od javora. Nešto malo skuplja, a isto fina gitara je i Yamaha FG720, oko 27 000 dinara.

Možda bih uvrstio ovde i neku gitaru sa ugrađenom ozvukom, ali od kad sam video da u Beogradu ima da se nabavi D-Tar piezo ozvuka koje se ne montira ispod sedla, nego u rezonatoru ispod kobilice - svaka gitara sa jeftinom fabričkom ozvukom ispada iz igre, jednostavno je bacanje novca.

gorex

Post by gorex » 01 Jan 2010, 17:35

Pogledacu ove gitare sto si nabrojao, u svakom slucaju uzecu ne ozvucenu gitaru.Kao sto kazes samo je bacanje para uzeti ozvucenu gitaru iz takve klase.Hvala na opsirnom odgovoru...

MUzzY

Post by MUzzY » 18 Jan 2010, 13:52

Kristijan wrote:\..., ali od kad sam video da u Beogradu ima da se nabavi D-Tar piezo ozvuka koje se ne montira ispod sedla, nego u rezonatoru ispod kobilice - svaka gitara sa jeftinom fabričkom ozvukom ispada iz igre, jednostavno je bacanje novca.
Gde? :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Jan 2010, 20:03

Kod onih "neopredeljenih" što se zovu Nota/Control Sound/Music Trade. Možda stvarno treba neko da im kaže da bi bilo divno da se opredele za jedno ime i da više ne zbunjuju kupce.

Post Reply