Ovu gitaru sam danas isprobao u Artistu, i to je jedina koju su imali izloženu od Seagull gitara, ostale su im u magacinu.
Prvo da napravim mali tehnički prkaz. Gitara ima gornju ploču rezonatora od solid kedra, a ostale ploče rezonatora su laminirana divlja trešnja. Ova trešnja izgleda apsolutno predivno! Nemam iskustva sa ovim drvetom kao tonskim drvetom, i ne mogu da kažem da li je doprinela tonu ili je obogaljila ton, ali vizuelni utisak je više nego povoljan. Vrat je od javora. Finiš je satenski poliuretan, vrat i rezonator su finiširani nezavisno, nema onog zalivenog spoja koji se vidi kod gitara koje se sasvim sastave, pa se onda kompletno finiširaju. Headstock je izuzetno simpatičan, onako kompaktan i uzan. Ovo je mali rezonator, nema mnogo basova, ali ovo je gitara idealna za fingerpicking, gde pojedinačni tonovi treba lepo da se probijaju kroz prostor. I predpostavljam da je odlična kao pratnja za glas, budući da nije previše nametljiva, nije "brundalica". Grifplatna je šira nego na dreadnought gitarama, posebno se to uočava na prvih 5 polja. Grifplatna je velikog radijusa, što u kombinaciji sa pomenutom širinom ovu gitaru svakako čini jako finim izborom za fingerpicking, prosto imam utisak da je pravljen baš sa tim ciljem. Na grifplatni je 21 polje, 14 nad vratom i 7 nad rezonatorom.
Gitara dolazi sa izuzetno kvalitetnim gig bagom, koji definitivno nije samo tapaciran nego ima i nekakvu "armaturu", tako da imam utisak da kad je gig bag u pitanju, da nema baš puno toga pametnijeg na tržištu.
Pozitivni utisci:
Kao neko ko uglavnom svira fingerpicking, meni je ova gitara savršeno svirljiva, i s te strane zaista sam oduševljen. Relativno je mala gitara, što bi je, u mom slučaju, činilo idealnom gitaricom koja se stalno nosi, da uvek bude pri ruci. Ima izuzetno prijatnu boju tona. Divno reaguje na dinamiku, ne samo da je glasnija kod dinamičnijeg sviranja, nego ima i drugu boju tona, gotovo kao da su 2 različite gitare. To je čini univerzalnijom od gitare za fingerpicking, mada mi se svakako čini da je tu najzanimlivija. Satenski finiš je meni uvek bio daleko elegantniji izbor, ne volim flashy gitare. Izrada je na jako visokom nivou, sve je uredno odrađeno, nemam baš nikakve zamerke. Gig bag je zaista odličan.
Negativni utisci:
Gitara nije jeftina, a ipak ima samo jednu ploču rezonatora od solid materijala. Vrat i glava nisu rađeni od jednog komada drveta. Ovo ne mora da bude tragično, ni slučajno, ali prosto imam utisak da za te pare sleduje vrat i glava iz jednog komada. Nije ništa od suštinskog značaja, prosto moje viđenje odnosa cene i kvaliteta. Iako je glava izuzetno simpatična sa onako malim dimenzijama, moram da priznam da me je entuzijazam spram ovako male glave prošao kad sam se latio čivija. Uglavnom sam svirao gitare koje imaju 3 plus 3 čivije, gde je "list" čivije nešto većeg formata, i jako udoban za držanje prilikom okretanja čivije. Ovde to nije slučaj, vrlo sitan "list", kao za čivije koje bi išle 6 u redu. Makar da je "list" najtanji na sredini, nalik starim Fender čvijama, a upravo je obrnuto, najdeblji je na sredini, i nekako sam imao utisak da mi nikako ne leži pod prstima. Opet, nije posebno bitno, ali meni se to nije dopalo.
Završna reč:
Izuzetno fin instrument koji, po mo skromnom mišljenju, neće lako naći vlasnika. Predpostavljam da ova fingerpicking orijentisanost instrumenta neće da oduševi neki značajan broj ljudi, i da ova gitara neće lako da šarmira dovoljan broj gitarista. Rezonator sa samo jednom solid pločom, i vrat i glava iz 2 dela su možda ipak malo jeftino rešenje za gitaru ove cene, mada moram da priznam da se ja ne bih na to obazirao. Svakako ću jednog dana da nabavim jednu folk gitaru, i da je danas bio taj dan, ova gitara bi bila moja. Strašno mi je dobro legla, i stvarno se ne bih žalio da je posedujem. Da se razumemo, ovo nije najbolja gitara iz ove klase, i ne bih je lako preporučio, ali je gotovo kao pravljena za mene. Vredi je isprobati.