Na gitari, posebno ako se ne baviš klasičnom gitarom, ništa ne mora. Pa ne mora ni trzalica. Ja na čeličnim žicama koristim prste, plus thumb pick na palcu (a i gde bih drugde

). Mada i ne sviram muziku koja zahteva flat pick (što mu dođe neki kao precizniji naziv za onu najobičniju trzalicu). Ako tebi zvuči dovoljno dobro to što sviraš bez trzalice, onda je sve OK, mada računaj da nešto od rock repertoara ne može da se svira tako, jednostavno neće imati zadovoljavajuću dinamiku.
Ja sam mislio da budući da sviraš klavijature imaš teorijsko znanje, pa nisam računao na ovu situaciju... Možda ne bi bilo loše da ipak kreneš sa nekim časovima, ali onako elementarno da se informišeš, dok nekako ne pohvataš paralele sa onim što već znaš (a svako sviračko predznanje je korisno, bez obzira koji je instrument).
Imaš ovde na forumu 2 podforuma, "Početnici" i "Teorija i tehnike", a sve u grupi podforuma pod naslovom "Muzička teorija i edukacija". Tu ima dosta korisnih stvari.
Teško je da ti neko "pokaže" nešto od sviračkih tehnika ovako na forumu. Pretražuj čega ima na youtube, tamo ima dosta klipova koji se bave prvim koracima u sviranju gitare.
Za kraj, nekoliko modela koji po meni predstavljaju minimum minimuma da možemo da pričamo o instrumentu koji vredi uzeti za početak:
Yamaha F310. Pristojan instrument, ništa posebno, ali radi. Nije da ga baš ono od srca preporučujem, ali ne znam gde ćeš da ideš u kupovinu, i znam da ovaj model relativno lako može da se nađe. Ako si ikako u situaciji da uzmeš neku drugačiju gitaru, preskoči ovu. Dakle ova je, iako je prvu navodim, po meni na dnu lestvice.
Ibanez V72. Manje više ista stvar kao ona Yamaha. Pristojno, radi nekako, ali nije topla preporuka. Prosto nije totalna ispala.
Takamine G220. Bolji materijal od ove 2 gore pomenute, zanimljiv izbor za oblik trupa, nije dreadnought kao gore pomenuta Yamaha i Ibanez, možda je idealna kombinacija za nekoga ko nije još sasvim precizno odlučio šta bi i kako bi što se muzičkog stila tiče.
Oscar Schmidt OG2. U stvari, najradije bih ti preporučio OG6, ali to je već duplo skuplje od onoga što si planirao da uzmeš. Ovo je sasvim solidan instrument, ništa spektakularno, što se i da očekivati od instrumenata iz ove klase, ali je lepo napravljena gitara, svira to sasvim fino.
Oscar Schmidt OF2. Manji trup, drugi karakter tona. Vredi da čuješ i da sam proceniš.
Washburn D9. Ovde bih takođe najradije rekao D10, li važi ista opaska kao i za Oscar Schmidt OG6.
E sad, kad bi mi rekao koliko to para najviše možeš da potrošiš, bilo bi daleko jednostavnije, jer bih možda mogao da pomenem još neki model. Ovako se sve trudim da budem bliže cifri od 10000 nego cifri od 20000 dinara.
Nadam se da ti ovo pomaže makar malo.