Gitara i tehnike sviranja za pocetnike

Ivke

Gitara i tehnike sviranja za pocetnike

Post by Ivke » 19 Jan 2010, 00:58

Evo, danas sam posle visesatnog smarajuceg pretrazivanja raznih domacih i stranih muzickih foruma odlucio da se registrujem ovde, jer mi se ucinilo da ovaj forum ima najveci izbor tema kao i kvalitetne odgovore od (meni se bar cini) pouzdanih clanova sa iskustvom, sto je meni izuzetno bitno.

E sad, ja inace sviram klavijaturu, vec nekih 10-tak godina, svirao sam klasiku,rock,pop itd...da ne nabrajam sad maltene sve zivo. Nakon sto sam sviranje klavijature vec odavno usavrsio, zeleo bih da predjem na gitaru. Svirao sam i klasicne i akusticne(western) i elektricne gitare i naravno odmah sam znao da odsviram "nesto" na njima, ali to se uglavnom svodilo na prevodjenje lestvice sa klavijature na jednu zicu i sviranje raznih melodija kao i obicno mehanicko ucenje nekih melodija, poput Smoke on the Water :D :D :D i otherside ili cak nekih klasicnih kao sto su tema iz filma Kum(Godfather) i slicno. Vidim da mi gitara vrlo lako pada, vazno je da imam zelju i muzikalnost.

E sad, problem je sledeci.Ja pretezno zelim da sviram pop/rock muziku. Kako sam pocetnik na gitari, osim par stvari moze se reci da nemam pojma. Citao sam malo forum, delimicno su mi jasni izrazi poput fingerpicking,thumbpick i ostalo. Ne poznajem tehnike sviranja i ne znam da li da za pocetak uzmem akusticnu ili klasicnu gitaru. Razmisljao sam i o elektricnoj ali sam odlucio da nju uzmem kasnije. Sto se tice para, mogu da izdvojim nekih 10-tak hiljada. Takodje, bilo bi mi vrlo korisno ako bi mi dali neki savet kako da pocnem,odakle da ucim, i ako bi mi objasnili neke od tehnika sviranja na gitari. Nadam se da ce ova tema biti korisna,kako za mene, tako i za buduce muzicare koji ce je tu i tamo posetiti. Hvala

Kristijan
Uvaženi član

Re: Gitara i tehnike sviranja za pocetnike

Post by Kristijan » 19 Jan 2010, 07:21

Što se tiče izbora samog instrumenta, tu moraš sam da prelomiš šta te više interesuje. Ako si više okrenut klasičnom repertoaru, mediteraskoj muzici, etno uplivima u pop muziku, derivatima flamenka, latino zvuku, i još pride ako te interesuje da više sviraš tako što žice okidaš prstima - onda uzmi klasičnu. Pomenuta tema iz "Kuma" po mom mišljenju bolje zvuči na klasičnoj gitari. S druge strane, ako te interesuje više rock, blues, country, ako voliš oštriji i prodorniji ton, i više te zanima sviranje trzalicom, onda je western austična bolji izbor. Ne možeš da očekueš da ćeš na jednoj gitari sve da sviraš, ni jedna nije napravljena za sve muzičke stilove. Ljudi koji su već zaista majstori na svom instrumentu uspevaju da nađu neke cross over varijante, pa sviraju na klasičnoj gitari i ono što nije na prvi pogled spojivo sa klasičnom gitarom, ali ti radovi, iako impresivni sami za sebe, uglavnom nisu upotrebljivi u bendu, nego samo za solo nastup. Opet, iako sam pomenuo da klasična gitara ume da iznenadi u određenim aranžmanskim akrobacijama, zaboravi zakivanje kvinti 5. i 6. žici, nema tu dinamike i prodornosti koja je potrebna za takvu svirku. S druge strane, na čeličnim žicama klasični repertoar zvuči grozno, i tu nema pomoći, jednostavno ne može da se koristi za tu svrhu, ma kako da izvođač pušta mašti na volju.

Čelične žice su inače "najmlađe" žice za gitaru, ako ne tehnološki, a onda svakako po primeni. Do pre 100 i kusur godina svi su svirali gutstrings, i klasičari, i folkeri. Današnje najlon žice za klasičnu gitaru bi trebale da budu po karakteru tona i tenziji žica najsličnije gutstrings. Čelične opet omogućavaju upotrebu magneta, nema električnog zvuka bez čeličnih žica.

Tek kad ovo pretreseš, kad sam zaključiš šta te više interesuje, onda vredi da se priča o odabiru gitare. Između ostalog, onda vredi da se priča o tehnikama sviranja, jer iako ima puno srodnih elemenata u sviranju, ipak ima i dosta razlika. Na kraju krajeva, to su nstrumenti koji se po gabaritu toliko razlikuju, da ti ni položaj tela nije isti, položaj leve ruke na samom vratu nije sasvim isti, desna ruka radi drugačije zbog nekoliko razloga... Ima tu dosta finesa. Ali da podvučem, prvo moraš da odabereš koja te muzika više privlači.

Postoji mišljenje da je neophodno startovati sa klasičnom gitarom. Ja sam startovao sa klasičnom gitarom u školi, i meni je to bio pravi recept, ali znam da nije za svakoga pravi recept. Neko jednostavno očekuje od gitare nešto drugo, i znam mnogo ljudi koji su odustali od gitare jer su startovali sa lasičnim repertoarom. Takođe znam ljude koji su završili nižu muzičku sa sasvim pristojnim uspehom, i više nikad nisu zasvirali. Kod određenih ljudi klasični način učenja i klasični repertoar nekako "zacementira" mozak, jednostavno ništa drugo posle i ne pokušavaju da sviraju, i ubrzo izgube naviku vežbanja, onda lagano zaborave i onih par komada koje su svirali napamet, i gitara završi u podrumu. Dakle nema univerzalnog recepta. To da mora da se startuje sa klasičnom gitarom je propaganda školovanih profesora gitare. Svakako se slažem da treba izgraditi dobar položaj ruku, i tehniku čistiti studiozno i strogo kao u muzičkoj školi, ali nije nužno znati svirati Taregu da bi se ikako svirala gitara. Ja nisam ni jednog sekunda žalio što sam išao u muziku školu, ali nemoj da veruješ onima koji tvrde da je to jedini put. Upoznao sam dosta muzičara koji su daleko sposobniji, agilniji i muzikalniji od onih koje sam sreo u muzičkoj školi. Na raju sve zavisi od pojedinca. Kako je neki mudar čovek lepo primetio: "Um nije sud koji se puni nego vatra koja se raspaljuje". Ako u sebi nemaš "vatre" - nema ni jednog načina učenja koji će od tebe da napravi gitaristu.

Konačno, iako sam više puta napljuvan zbog ovog stava, moram da kažem da ne bih da dajem savete sa instrumente do 100 evra. Za 120 kod western gitara još i ima da se nađe ponešto što koliko toliko svira, a kod klasičnih mislim da ispod 150 nema iole pristojne gitare. Naravno, mnogi se ne slažu samnom. Ja ne mogu da te ubedim da sam ja u pravu, samo boli kad kroz godinu dana shvatiš da se slažeš samnom, ali sada te više od nešto pristojnijeg instrumenta ne deli još 50 evra, nego celih 150. Drugim rečima, savest mi ne da da dajem savete za kupovinu gitare do 100 evra. Ja to ne bih kupio mom detetu, i bio bih licemer kad bih to nekome drugom preporučivao. Da, ima izuzetaka, može i među tim gitarama da se izdvoji komad kji bolje svira, ali to podrazumeva da si iskusan gitarista koji razlikuje finese u tonu, i koji ima vremena i mogućnosti da isproba 5 ili 10 komada istog modela, pa da ubode srećnije napravljen komad. Dešava se to, ali ti si apsolutni početnik, i igrati na početničku sreću je prevelika lutrija.

Razlika između gitare od 100 i 120 evra je mala kad gledaš sumu od 20 evra, ali u procentima, to je 25%. Kod bilo koje robe, razlika od 25% nije nešto što odbaciš tek tako. Kod jeftinih gitara, svakih 10 evra se "čuje". Da li su te pare otišle na neke za nijansu bolje čivije, da li na malo pažljivije lepljenje, da li na preciznije sklapanje koje omogućava preciznije toniranje - ali vidi se zašto neka gitara radi bolje od druge.

Sad si ti na potezu. Imaš neke generalne smernice, pa razmisli.

Ivke

Post by Ivke » 19 Jan 2010, 13:26

Eh sad... Prvo, hvala ti za prilicno opsiran odgovor i trud koji si ulozio pisuci ga. Vidim da imas dugogodisnje iskustvo sto se tice sviranja gitare, ali isto tako mogu da primetim da si poceo u muzickoj skoli. Ja u muzicku nikad nisam isao iz vise razloga,i ne kajem se zbog toga, da jesam verovatno bih posle tih 6 godina zamrzeo i klavir i sviranje a najverovatnije nikad ne bih svirao (elektricne) klavijature i rock/pop muziku. Umesto toga sam isao kod vise "velikih" privatnih profesora kod kojih sam naucio dosta toga, tehniku sviranja mogu reci da sam sam razvio ali i dan danas se osecaju posledice nepohadjanja muzicke skole. Poenta je u tome da sam se ja orjentisao na sviranje,ucenje kompozicija napamet i razvijanja virtuoznosti vise nego na ucenje notnih zapisa i savladavanje istih. Takodje, ni solfedjo nikad nisam pohadjao. Sada medjutim, moram sve to da nadoknadim, a planiram to da uradim i kroz sviranje gitare. Ne verujem da ce mi biti potrebno mnogo vremena da "prosviram", ali sam se nadao da ce mi neko odavde pomoci u tome. Kao odgovor na tvoje pitanje, rekao sam da me interesuje prevashodno rock/pop muzika. Nije problem, izdvojicu i koji evro vise, ali bi mi stvarno pomoglo ukoliko bi mi dao neki savet kako da pocnem ucenje i gde da naucim neku od tehnika sviranja na gitari. Danas cu najverovatnije da skoknem do jedne muzicke radnje i uzecu akusticnu gitaru. Da li moram da sviram sa trzalicom,posto mi to za sada predstavlja problem jer na nju nisam navikao. Da li da ucim sa nekog sajta, ili da uzmem neku knjigu i sam krenem da vezbam. Naravno, skinuo sam i neke programe kao sto su guitar pro 5.0, koji ce mi,uveren sam, prilicno pomoci.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Jan 2010, 14:17

Na gitari, posebno ako se ne baviš klasičnom gitarom, ništa ne mora. Pa ne mora ni trzalica. Ja na čeličnim žicama koristim prste, plus thumb pick na palcu (a i gde bih drugde :D ). Mada i ne sviram muziku koja zahteva flat pick (što mu dođe neki kao precizniji naziv za onu najobičniju trzalicu). Ako tebi zvuči dovoljno dobro to što sviraš bez trzalice, onda je sve OK, mada računaj da nešto od rock repertoara ne može da se svira tako, jednostavno neće imati zadovoljavajuću dinamiku.

Ja sam mislio da budući da sviraš klavijature imaš teorijsko znanje, pa nisam računao na ovu situaciju... Možda ne bi bilo loše da ipak kreneš sa nekim časovima, ali onako elementarno da se informišeš, dok nekako ne pohvataš paralele sa onim što već znaš (a svako sviračko predznanje je korisno, bez obzira koji je instrument).

Imaš ovde na forumu 2 podforuma, "Početnici" i "Teorija i tehnike", a sve u grupi podforuma pod naslovom "Muzička teorija i edukacija". Tu ima dosta korisnih stvari.

Teško je da ti neko "pokaže" nešto od sviračkih tehnika ovako na forumu. Pretražuj čega ima na youtube, tamo ima dosta klipova koji se bave prvim koracima u sviranju gitare.

Za kraj, nekoliko modela koji po meni predstavljaju minimum minimuma da možemo da pričamo o instrumentu koji vredi uzeti za početak:

Yamaha F310. Pristojan instrument, ništa posebno, ali radi. Nije da ga baš ono od srca preporučujem, ali ne znam gde ćeš da ideš u kupovinu, i znam da ovaj model relativno lako može da se nađe. Ako si ikako u situaciji da uzmeš neku drugačiju gitaru, preskoči ovu. Dakle ova je, iako je prvu navodim, po meni na dnu lestvice.

Ibanez V72. Manje više ista stvar kao ona Yamaha. Pristojno, radi nekako, ali nije topla preporuka. Prosto nije totalna ispala.

Takamine G220. Bolji materijal od ove 2 gore pomenute, zanimljiv izbor za oblik trupa, nije dreadnought kao gore pomenuta Yamaha i Ibanez, možda je idealna kombinacija za nekoga ko nije još sasvim precizno odlučio šta bi i kako bi što se muzičkog stila tiče.

Oscar Schmidt OG2. U stvari, najradije bih ti preporučio OG6, ali to je već duplo skuplje od onoga što si planirao da uzmeš. Ovo je sasvim solidan instrument, ništa spektakularno, što se i da očekivati od instrumenata iz ove klase, ali je lepo napravljena gitara, svira to sasvim fino.

Oscar Schmidt OF2. Manji trup, drugi karakter tona. Vredi da čuješ i da sam proceniš.

Washburn D9. Ovde bih takođe najradije rekao D10, li važi ista opaska kao i za Oscar Schmidt OG6.

E sad, kad bi mi rekao koliko to para najviše možeš da potrošiš, bilo bi daleko jednostavnije, jer bih možda mogao da pomenem još neki model. Ovako se sve trudim da budem bliže cifri od 10000 nego cifri od 20000 dinara.

Nadam se da ti ovo pomaže makar malo.

Ivke

Post by Ivke » 19 Jan 2010, 21:14

Evo sad sam bio u(ne znam da li je dozvoljeno pominjanje radnji na ovom forumu), muzickoj prodavnici u admirala geprata(mm) ako znas na koju mislim, pricao sam sa onim likom sto radi tamo i on mi je covek lepo objasnio da je za mene najbolja gitara yamaha f310. :D Igrom slucaja, ti si nju prvu pomenu. :D

Gitara kosta 11000, uz nju ide komplet torba,digitalni stimer,trzalica i jos par stvari. Cena nije velika, gitara(meni) lepo zvuci, ali uzevsi u obzir da se ja bas mnogo i ne razumem u razliku izmedju gitara, predpostavljam da je ovo sto si ti napisao tacno. Sutra cu da skoknem da je uzmem, pa da krenem polako da sviram. Sta mislis da uzmem thumbpick uz sve ovo, pa da odmah krenem da sviram sa njim da kasnije ne bih imao problema.

Ono za teorijsko znanje, ne znam na sta si mislio, ali sto se tice gitare definitivno ga nemam,jer ne poznajem instrument dovoljno, ali sam uveren da ce mi znanje o muzici koje imam pomoci dosta. Na kraju krajeva, i u muzickoj sta god da sviras, imas predmet klavir :D

Sad se samo nadam da ces mi pomoci oko toga kako da krenem, ako imas neki koristan sajt ili tako nesto pomoglo bi mi dosta. Ili da uzmem neke casove. Hvala

Critical
PedoBear

Post by Critical » 19 Jan 2010, 21:58

E sad, problem je sledeci.Ja pretezno zelim da sviram pop/rock muziku. Kako sam pocetnik na gitari, osim par stvari moze se reci da nemam pojma. Citao sam malo forum, delimicno su mi jasni izrazi poput fingerpicking,thumbpick i ostalo. Ne poznajem tehnike sviranja i ne znam da li da za pocetak uzmem akusticnu ili klasicnu gitaru. Razmisljao sam i o elektricnoj ali sam odlucio da nju uzmem kasnije. Sto se tice para, mogu da izdvojim nekih 10-tak hiljada. Takodje, bilo bi mi vrlo korisno ako bi mi dali neki savet kako da pocnem,odakle da ucim, i ako bi mi objasnili neke od tehnika sviranja na gitari. Nadam se da ce ova tema biti korisna,kako za mene, tako i za buduce muzicare koji ce je tu i tamo posetiti. Hvala
Posto si vec svirao i sviras klavijature nece ti biti problem oko tonova, akorada i skala :D to je kul

E sada, na ovom nasem forumu imas poprilicno stvari za pocetnike imas cak i posebnu temu "tehnike sviranja gitare" :D

Ono sto bi trebalo prvo da naucis je tonovi i nazivi zica na gitari pa da naucis kako se pravilno drzi ruka pri hvatanju akorada pa onda polako uz to skale :D

Pozdrav! :ziveli:

Ivke

Post by Ivke » 19 Jan 2010, 22:05

Da, znam :D ali ljudi kako ne shvatate,meni treba savet GDE da naucim sve to, da li da ucim sa nekih sajtova, preko programa, da ucim sam ili da uzmem nekog profesora koji ce za 5 casova da mi uzme para za koje sam mogao i telecaster da uzmem. To mene zanima...:D

Critical
PedoBear

Post by Critical » 19 Jan 2010, 22:42

pa sugurno poznajes nekoga ko svira gitaru, moze ti on pokazati .... mislim da nemas potrebe da trazis profesora i da bacas pare :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Jan 2010, 08:07

Ako dobro stojiš sa engleskim, traži na youtube video klipove. Na primer ovako.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Jan 2010, 08:33

A teorija je ono... da li poznaješ konstrukciju durske i molskih lestvica (gde su celi a gde polustepeni), da li poznaješ konstrukciju intervala, trozvuka, četvorozvuka... da li znaš na primer zašto u F7 imaš Es iako tog tona nema u F duru... i tako, te zafrkancije... Imaš u jednoj mojoj temi u podforumu posvećenom početnicima celu grifplatnu gitare, gde piše gde se koji ton nalazi, pa ako poznaješ teoriju, akordi će da ti budu vrlo jednostavni za učenje. Mislim, mogu da se nauče i napamet, ali ovako znaš sistem, što nije loše.

Na http://www.ultimate-guitar.com možeš da tražiš tablature i akorde za raznorazne pesme, i tamo recimo imaš tekstove pesama, pa iznad teksta stoji gde koji akord treba da se svira, ali akord je hyper link koji, kada samo nadneseš kursor iznad oznake akorda, pokreće verovatno neki java skript koji ti izbaci nešto nalik na minijaturni pop up u kome je nacrtana šema akorda, kružići na mestima gde treba da idu prsti na vratu. Ma ima milion tih pomagala na netu, ovo sam sad tražio, jer se sećam da je postojalo na nekom sajtu, pa eto naišao na tu foru na Ultimate Guitar.

Thumb pick - da ili ne? Ako merim po sebi, onda svakako da. Samo to ne garantuje da će tebi da se dopadne. Ja sam godinama peglao gitaru samo prstima dok nisam počeo da koristim thumb pick, i ne znam da li je to idealna alatka za početak, stvarno ne znam, pa ne mogu ništa da kažem. Meni je flat pick u mnogo čemu bio ograničavajući faktor, a eto većina modernih gitarista baš to koristi. Šta da ti kažem, to je nešto što će tvoje iskustvo da ti kaže, nema univerzalnog recepta. Samo je sa klasičnom gitarom "lako" - svira se prstima i ćao, nema alternativnih tumačenja. Za sve ostalo moraš sam da osetiš i smisliš šta je tebi najbolje.

Inače nije ni najmanje loše uzeti profesora, samo je velika lutrija potrefiti pravog, da nije mistifikator. Sretao sam ljude koji idu godinu dana na časove, a lepo vidiš da se predavač trudi da im nigde ne otkrije celu sliku, da im pomogne da povežu neke stvari, nego ih mrcvari da što duže dolaze na časove kod njega. Dobar predavač će da ti pokaže mnogo toga na par časova.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 20 Jan 2010, 09:30

Inače nije ni najmanje loše uzeti profesora, samo je velika lutrija potrefiti pravog, da nije mistifikator. Sretao sam ljude koji idu godinu dana na časove, a lepo vidiš da se predavač trudi da im nigde ne otkrije celu sliku, da im pomogne da povežu neke stvari, nego ih mrcvari da što duže dolaze na časove kod njega. Dobar predavač će da ti pokaže mnogo toga na par časova.
:1: :bravo:

Ivke

Post by Ivke » 20 Jan 2010, 13:07

Odlucio sam se za yamahu f310, western gitaru. Sta mislite jel vredi kupovati?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Jan 2010, 13:24

Pa već sam ti napisao šta mislim o ovom modelu. Nije uvala, ali nije ni posebno dobra kupovina. Yamahin najjeftiniji instrument. Glavni adut joj je cena, a koliko para toliko i muzike.

Franja

Post by Franja » 31 Jan 2010, 22:07

Pazi ovako, sto se tice toga kako da pocnes sa sviranjem, mislim da bi ti pomoglo ako ti prenesem moja iskustva. Ja gitaru sviram vec nekoliko godina i glavni problem je sto nikako ne mogu da kazem da znam da sviram. Poceo sam tako sto sam, iz pesmarica, nalazio pesme koje zelim i njihove akorde, gledao kako se ti akordi sviraju i tako je to islo... ipak i kad sam skinuo akorde nisam mogao tecno da sviram. Mnogo je vremena proslo dok mi neko nije objasnio da moram da se pozabavim ritmovima. Isto je bilo i za mnoge druge stavke koje sviranje podrazumeva. Kasnije sam provalio neke sajtove, ali je vec bilo kasno da se vracam na neke stvari sa kojima je trebalo da se pozabavim na pocetku, iz prostog razloga jer me mrzi... :) Da ne duzim, poenta mog izlaganja je da ces uz neciju pomoc (narocito uz tvoje znanje koje vec posedujes), gitaru da savladas jako brzo i ustedeces mnogo vremena i zivaca. Mnogo je dobrih samoukih muzicara, ali ja mogu samo da zamislim kroz kakve su muke prosli dok su ucili da sviraju. Ja sam se sa nekim stvarima mucio, a onda su mi neki ljudi to u dva minuta objasnili(pretpostavljam da si imao slicna iskustva sa klavijaturama). Siguran sam da bih jos odavno bio dobar muzicar da sam imao bilo kog pored sebe ko se bar prosecno razume u sviranje gitare. Ako smem da te posavetujem, ako vec ne zelis da dajes pare na privatne profesore, nadji nekog makar i skroz prosecnog sviraca koji ce s vremena na vreme da te usmerava. Mnogo je bitan redosled stvari koje ces da ucis! Ne treba tu nista mnogo da se objasnjava, ali kao sto rekoh nesto sto neko moze da ti objasni za dva minuta moze da te koci mesecima. Na youtube-u imas dobre lekcije, ali su cesto razbacane i tesko se pohvata redosled. To su ti moja iskustva pa ti sam prosudi. Uostalom, krenuces pa ces i sam, posle odredjenog vremena, da uvidis sta ti je ciniti. Sve u svemu srecno i mogu da ti kazem da vredi truda! :ziveli: :D

dogfighter13

Post by dogfighter13 » 31 Jan 2010, 22:38

mislim shta da ti kazem...
ja sviram vec jedno 8 meseci ...
samouk sam...i isao logikom i jako ogranicenim znanjem iz teorije ali sam se polako ispravio...
ne mogu da kazem da sam neki muzicar zato sto stvarno nisam... Moj saveti su ti pogledaj neke sablone skala i nauci par njih
pogledaj one osnovne dursku molsku i blues . nauci da koristis sve prste i gledaj da ne udaras u gitaru samo da bi bilo jako.
najace nije skoro nikad najbolje...posle toga kad naucis da koristis sve prste sve ide lakse i svojim tokom
koliko sviras toliko ces napredovati...dva najveca napredka (barem tako kazu) osetis posle 6 meseci i posle 3-4 godine.
al to sve zavisi...
Tezak sam i ja amater i sad ce iskusniji da me pljuju^^Nije bitno.ja tako nesto malo se ponaucih i idem dalje^^
srecno nadam se da sam bar malo pomogao...

Post Reply