Akusticna gitara za pocetnika do 12000

cizik

Akusticna gitara za pocetnika do 12000

Post by cizik » 22 Jan 2010, 15:32

Evo kako stoje stvari... Sto se tice gitare i uopste sviranja bilo kakvog instrumenta apsulutni sam pocetnik. Hteo bih da nabavim sto je moguce bolju gitaru za sto je moguce manje para. :D Pa eto ako ima neko neki predlog, nek kaze model, moze i par linkova, opis, gde potraziti (u BG), ma bilo sta sto bi moglo da mi pomogne. Unapred zahvalan :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Re: Akusticna gitara za pocetnika do 12000

Post by Kristijan » 22 Jan 2010, 17:18

Kao prvo, zlatno pravilo vezano za kupovinu gitara u ovoj klasi je probaj više komada istog modela, probaj u različitim prodavnicama istu gitaru, nemoj da misliš da si stekao kompletnu sliku o jednom modelu zato što si ga već svirao negde. Razlog je prost - budući da su to najjeftiniji instrumenti, i da je u proizvodnji kontrola kvaliteta malo labava, možeš da nađeš 2 komada sa istom oznakom, gde je jedan osetno bolji instrument.

Drugo, moraš da se pomiriš sa tim da je instrument iz ove klase ipak usputna stanica, i da ćeš ako se razviješ kao svirač svakako imati želju da nabaviš i neku bolju gitaru. Tako da nemoj previše da očekuješ od ove klase instrumenata. Ne znači da na njima ne može da se svira, naprotiv - samo teško da će to da ti bude finalna kupovina.

2 modela koje ćeš najlakše da nađeš, i od prilike su istog kvaliteta su Yamaha F310 i Ibanez V72. Kompletan rezonator od laminiranih ploča, čivije s poklopcima, malo muljav ton, ali korektno napravljeni instrumenti koji će, ako vodiš računa o redovnoj zameni žica, da zvuče dosta pristojno. Ipak, vredi pomenuti još jednom i to da ime ovde diže cenu. Postoje instrumenti istog kvaliteta a manje cene kod sasvim nepoznatih proizvođača. Inače za Ibanez nisam siguran koliko košta, ali znam da je ista klasa kao ova Yamaha. Dakle ako je skuplji od Yamahe - zaobiđi.

Moje je skromno mišljenje da Takamine u ovoj klasi ne nudi nešto posebno zanimljivo, mislim da ih ova kategorija ne zanima posebno, tako da ne bih pominjo ni jedan njihov model iz ove klase. Kad malo bolje razmislim, odavno nisam video ništa osim nekih njihovih klasičnih gitara iz ove klase...

Takođe ne mogu da dam moju preporuku za Aster, Stagg i SX gitare iz ove klase, jer ne samo da je moje iskustvo da su tonski inferiorni, već su i dosta aljkavo urađeni. Zbog ovog mog stava sam više puta optužen da sam snob, pa kapiram da mi još jedna tura katrana i perja neće dodatno naškoditi, a ja moram iskreno da kažem šta mislim po tom pitanju.

Ako Mitros i dalje ima na popustu Fender GDO 200 OM, to nije loše da pogledaš. Blesavo izgleda, ali ja mislim da ton koji izlazi iz OM rezonatora ima jako zanimljiv karakter. Specifična je gitara, i možda ti se neće svideti, i svakako nije gitara koju možeš nekome lako da preporučiš, ali mislim da nije loš izbor za te pare. Kad nije na popustu, osetno je skuplja, a za punu njenu cenu ima i boljih kupovina.

Squier gitare iz ove klase po meni nisu zadovoljavajućeg kvaliteta, i kod njih je ista opaska na snazi - ime vuče deo cene. Po mom skromnom mišljenju, to je deo "crne S trojke" - Squier, SX i Stagg.

U ovoj kategoriji postoji jedna gitara s kojom moraš da budeš obazriv, jer, kako sam na početku pomenuo, kvalitet varira. Radi se o proizvodu firme Fina koji se kod nas prodaje pod 2 naziva - Da Capo W701 i Fina FD 701. Nemoj da se zbuniš, ista je gitara u pitanju. Ne mogu baš da ti kažem "Idi kupi tu gitru!" jer sam nailazio i na komade koji su zaista tužnog zvuka, ali sam nailazio i na komade koji zvuče bolje od Yamahe F310. Pa kako ti se zalomi, to ti je kao lutrija. Ovakve instrumente ipak može da kupuje neko iskusniji, ko ume da čuje razlike između 2 komada iz iste ture.

Još jedna od ne baš spektakularnih, ali u svojoj klasi prihvatljivih instrumenata je Tenson D10. Ne kažem da sam bio zapanjen ovom gitarom, ali svakako nisam bio neprijatno iznenađen. Svira to nekako, nije propast.

Yamaha kod nas može da se nađe u Lyra Style, Mitros Musicu i Stringeru. Ibanez može da se nađe u Mixu, Mitrosu i Music Media Centru. Fender u Mitrosu. Da Capo kod Marića. Takamine u Mixu, Music Media Centru i Mitrosu. Squier u Mitrosu. SX u Music Tradeu, Stringeru, Music Media Centru i možda u Mitrosu. Stagg u Mitrosu, Music Tradeu, verovatno u Stringeru. Aria u Sky Musicu, ponekad u Lyra Style. Tenson u Mega Musicu.

Još jedna napomena. Kako god da ti je atraktivna neka crna, crvena, plava ili tigrasta gitara - kupuj isključivo gitare kojima možeš da vidiš materija od kog su pravljene. Istina je da kod rezonatora samo vidiš spoljašnji sloj furnira, ali daj makar to da vidiš. Sve to što je zafarbano, ima ukrasnu foliju i na bilo koji drugi način skriva od pogleda drvo može da bude svašta... a svakako ništa što će tebe da obraduje.

Sve ovo što sam naveo jeste skromno mišljenje čoveka koji dugo svira i video je i čuo mnogo gitara. Ne tvrdim da sam u pravu, samo iznosim svoje utiske i svoje mišljenje.

henk

Post by henk » 22 Jan 2010, 17:38

Moja najtoplija preporuka svakom početniku je ovo:

Tenson D10-CE Electro-Acoustic Cutaway

uredna, svirljiva i prostojno izrađena gitara, sasvim lepih performansi za tih 125 eura.

cizik

Post by cizik » 22 Jan 2010, 19:09

Hvala puno na kompletnom odgovoru. E sad za tu Yamahu f310 sam pitao jednog iskusnog gitaristu, i on mi rece da je to klasicna gitara, to jest da nije bas adekvatna za muziku koju bih ja hteo da sviram (rock, pop). A citajuci druge teme nekako mi se cini da je svi pominju u smislu ''ako bas moras'', al ipak kroz dosta tema se provlaci taj model, tako da ne znam. Nije mi bas najjasnije to oko obilazenja radnji i isprobavanja instrumenata, mislim ja sa nula svirackog iskustva mogu samo da pokidam zice na gitari. :D Pre sam isao u jednu radnju na Konjarniku al prodavac je bio u fazonu to je izlozeni model, ako ces da kupis mozemo da donesemo iz magacina (odakle vec) druge primerke pa da probas. Jedino sto mogu je da zamolim prodavca da mi odsvira nesto na vise modela pa da tu trazim neku razliku posto se u sluh pouzdam (pevao sam u horu). :) Ili da okidam prazne zice posto akorde ne znam, pa da na osnovu toga nesto zakljucim. hehe Uglavnom nekako mi se izbor sveo na dva modela, da capo w701 koju je kristijan spomenuo, i oscar schmidt og2. Pa eto ako moze neka paralela izmedju ta dva modela, bilo bi korisno.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Jan 2010, 20:34

Ne, Yamaha F310 ne može da bude klasična gitara, pa taman da je izvrneš kao čarapu! To je good ol' dreadnought gitara, čelične žice, ni K od klasike.

Ja sam ti samo naveo modele koji nekako upadaju u tu cenovnu klasu. Strah me da ponovim, ali eto - ja nekako mislim da je prilično šteta da se kupuju instrumenti iz ove klase, jer te često 50 do 70 evra deli od ipak osetno boljeg instrumenta. No znam gde živimo, i nije na meni da sudim kako treba bilo ko da troši novac. F310 nije gitara za primer, ali je famozna gitara u odnosu na one pokušaje da se veslo i varjača za čvarke predstavi kao instrument, kao u vreme kad sam ja počinjao da sviram. I samo tako treba gledati tu gitaru. Upotrebljivo. Zadovoljava osnovne krterijume. Ništa lepše ne može da se kaže.

OG2 je fina gitara, ali kad pogledam da je samo 20 do 30 evra jeftinija od OG6 ili Washburn D10 (koje su po meni najbolje budget gitare na našem tržištu), onda i nije tako fina. To je bolja gitara od Da Capo W701, ali je i razlika u ceni osetna.

cizik

Post by cizik » 22 Jan 2010, 21:54

Aaaaaa osecam da cu na kraju da probijem budzet nekih 50%! :D Ima li ko na zajam kintu? Vracam od prve tezge. :D Moze link od neke domace radnje gde imaju washburn d10 i og6? Mislio sam posto sam novajlija da krenem sa nekom budzet gitarom u slucaju da me brzo prodje zelja za sviranjem, al kad bolje sagledam situaciju isplativije je dati nesto vise novca za puno vise kvaliteta.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 22 Jan 2010, 22:07

E vidi, da me ne grize savest - nije propast uzeti i jeftiniju gitaru, nemoj da te ja sada navodim na neko zaduživanje i šta ti ja znam... Na kraju krajeva, ako se dvoumiš da li si zaista dovoljno naložen na sviranje, možda ti ideš ispravnom logikom ako nećeš da daš preko 120 evra. Samo ja ovako razmišljam - mogu danas da potrošim 120 evra na gitaru koja može da prođe, a mogu da sačekam da skupim 190 i da imam ipak osetno bolju gitaru. Ako danas kupim gitaru za 120, kad poželim da imam makar malo bolju gitaru od te bolje će da me deli celih 190 evra, a ako se strpim neko vreme, ne potrošim danas 120 evra, od te bolje gitare me deli 70 evra...

Možda je moja logika pogrešna, ali znam da jeftinim instrumentima cena drastično padne u preprodaji, ma gotovo da nema svrhe prodavati ih, pa ono što sada platiš 110 ili 120 evra na kraju daš za 60, pošto si mic po mic spuštao cenu, nadajući se da možda ipak možeš da je prodaš za malo bolje pare. I onda je to stvarno čudna investicija.

Washburn i Oscar Schmidt imaš u Artistu, u tržnom centru na Konjarniku.

O.o

Post by O.o » 23 Jan 2010, 00:23

cizik

Post by cizik » 23 Jan 2010, 14:42

Mozda je idealno resenje polovna gitara i iskusan gitarista koji ce to proveriti? Znate li neki sajt sa bogatom ponudom polovnih? Malo sam guglao, al sve nesto po sedam osam oglasa, bez nekih preciznih informacija.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Jan 2010, 14:51

Da, gitara je izdržljivo "magare", i u principu nije lako uništiti je osim ako se baš ne trudiš da to uradiš. Uz elementarnu brigu može godinama da služi, pa onda nije nikako na odmet potražiti polovnu gitaru. No eto, i sam si primetio, potreban je neko iskusniji da gitaru pogleda i da na njoj zasvira. Ako imaš nekog ko može da ti pomogne u tom pogledu, možeš lepo da uštediš.

cizik

Post by cizik » 23 Jan 2010, 15:15

A neka ideja gde traziti? Sajt, oglasi?

O.o

Post by O.o » 23 Jan 2010, 15:29

cizik wrote:A neka ideja gde traziti? Sajt, oglasi?
http://www.kupujemprodajem.com/Gitare-a ... -grupa.htm

pa pogledaj s vremena na vreme. nadje se nesto zanimljivo :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Jan 2010, 15:30

Oglasi, kupujemprodajem ili halooglasi. Nemaš sajt koji se namenski bavi polovnim instrumentima.

cizik

Post by cizik » 26 Jan 2010, 14:04

Citao sam u jednoj temi, neko je hvalio CORT gitare. Pominju se CORT Earth 100 i 200. Jel moze neko poredjenje izmedju Wasburn D10, OG6 i CORT 100, posto mislim da je Earth 200 ipak veci zalogaj (mada nisam nasao cenu al eto, pretpostavljam) :D

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 26 Jan 2010, 15:48

svaka gitara od 12000,00 dinara je bolja od Bosch tiganja HEZ 390230 kome je cena 9990,00 dinara..

Post Reply