Pomoć oko kupovine ozvučene akustične gitare?

balevr

Pomoć oko kupovine ozvučene akustične gitare?

Post by balevr » 14 Feb 2010, 14:09

Hitno mi je jer vec u toku ove nedelje moram da kupim ozvucenu akusticnu gitaru!Sta mislite o Yamahi APX 500:Ibanez AEL40SE-RLV:IBANEZ AEL10E-BK:Washburn D10SCE Acoustic Electric Guitar.Treci put postavljam pitanje i niko da mi bar malo pomogne...zahvaljujem se svima unapred

laza

Re: pomoc oko kupovine ozvucene akusticne gitareee!!!

Post by laza » 14 Feb 2010, 14:22

"Povuci kao slijepac granom, za koga ćeš zapeti do za Radu Ćopića."
To jest: ajde Kristijane.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 14 Feb 2010, 14:39

izbegavaj one sa Solid top-om..oće žižak da ih napane.. :lol:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 14 Feb 2010, 14:46

Jednog dana ce Kristijan da zapali pola foruma jer mi se cini da prepricava iste price svakom ko se pojavi ovde i zatrazi odgovor na ista pitanja.

balevr

Post by balevr » 14 Feb 2010, 15:07

Molio bih konkretne,ozbiljne i opsirnije odgovore kao i iznosenje stecenih iskustava,nemojte se prepucavati medjusobno,sta ce vam to u zivotu?! :mrgreen:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 14 Feb 2010, 15:09

Image

Koristi pretragu

ness

Post by ness » 14 Feb 2010, 15:11

balevr wrote:Hitno mi je jer vec u toku ove nedelje moram da kupim ozvucenu akusticnu gitaru!Sta mislite o Yamahi APX 500:Ibanez AEL40SE-RLV:IBANEZ AEL10E-BK:Washburn D10SCE Acoustic Electric Guitar.Treci put postavljam pitanje i niko da mi bar malo pomogne...zahvaljujem se svima unapred

Lepo odes u radnju,probas sve te gitare,pazaris onu koja ti se najvise dopadne.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 14 Feb 2010, 15:18

balevr wrote:Molio bih konkretne,ozbiljne i opsirnije odgovore kao i iznosenje stecenih iskustava,nemojte se prepucavati medjusobno,sta ce vam to u zivotu?! :mrgreen:
a jesi li ti negde pomenuo za šta ti gitara treba, koju svirku bi svirako isl?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Feb 2010, 15:49

Yamaha APX 500 se meni ne dopada. Na suvo vrlo mršav ton, na struju malo bez karaktera. Jedini plus je to što je malog gabarita, i praktična je za vucaranje amo tamo. I nekako srećno drži cenu u preprodaji. Nije totalni upad, ali ja je ne marim nikako.

Washburn D10 kao gitara na suvo radi odlično, svakako radi fenomenalno za te pare, i već sam nekolko puta pomenuo ovu gitaru kao najbolju kupovinu za te pare. Međutim, nemam nikakvo iskustvo sa ozvučenom verzijom ove gitare, nisam je nikad isprobao. Ne bih da dajem savet za gitaru koju nisam svirao.

Ibanez AEL 10 tandara mandara (kako glupo označavaju modele, pa to je strašno!) ima B-Band predpojačalo u sebi, što je za svaku pohvalu, i dosta srećno zvuči i na suvo, što je takođe lepo, mada mislim da su mogli da se pruže i za solid gornju ploču rezonatora. Da, model je iz donje srednje klase, ali ima gitara koje i za manje pare imaju solid gornju ploču. Meni se ova gitara dopada više od gorepomenute Yamahe.

Ibanez AEL 40 je po meni najbolja kupovina od ova 4 modela koja si izdvojio, mada nisam siguran da bih je ja za sebe uzimao. Vidim da nije tako redak izbor da gitara sa trupom nalik na jumbo trup ima bočnu i zadnju ploču rezonatora od nekog "svetlog" drveta (ovde je valjda javor u pitanju, koji daje nešto "svetliji" ton gitari), posebno kad ima ozvuku, mada ja više volim gitare sa malo brundavijim tonom, posebno kad je trup takvog gabarita. Dakle smatram da je ovo najkvalitetnija gitara među ovima koje si ti izabrao, ali meni nije baš po ukusu, što za tebe ne mora ništa da znači.

Moja rang lista bi bila ovakva:

1. Ibanez AEL 40
2. Ibanez AEL 10
3. Yamaha APX 500

uz napomenu da Washburn ne mogu da ocenim budući da ga nisam svirao, ali ako uzmem u obzir kakav utisak na mene ostavlja bazični model, bez ozvuke, verovatno bi i ova bila bar na 3. mestu ove liste, ako ne i na 2.

Kad kreneš u kupovinu, obavezno isprobaj gitare i na pojačalu. Definitivno na suvo ne možeš da budeš svestan svih kvaliteta gitare koja je namenjena sceni, pa ima i ozvuku.

Ako ne zameraš, dodao bih na spisak još jednu gitaru koja se meni prilično dopala, koja je baš totalno stage-ready, jer ti ne treba DI box, ima XLR konektor, i može da ide pravo u razglas - Ibanez AW 40 (ima još nešto kao oznaku modela, ali to ne znam sad napamet - u svakom slučaju je dreadnought sa izrezom za pristup višim pozicijama na grifplatni, i ima ugrađenu ozvuku).

E da, ovo samo da proverim - vidim da su sve gitare na temu jumbo trup, odnosno mini-jumbo trup (da sad ne ulazimo u sitna crevca oko specifičnih razlika), osim Washburna koji je dreadnought, pa me zanima da li si sve ove gitare već isprobao, i na osnovu čega si izdvojio baš ove 4.

balevr

Post by balevr » 14 Feb 2010, 18:54

Da,imao sam prilike da ih sve drzim u rukama sem yamahe apx 500 i delimicno se slazem sa tobom,ipak cu otici do mitrosa i svaku ponaosob probati i to u pojacalo sto se podrazumeva,malo cu im dosaditi ali na kraju to im je posao sta da im radim,pa se nadam da cu i sam kasnije biti zadovoljan izborom,u svakom slucaju voleo bih da mi preporucite jos koji model gitare koji se pokazao zahvalnim.Ah da...pitao si me Kristijane za koju vrstu muzike mi treba gitara...radim u jednom etno restoranu,sviramo starogradsku,pomalo grcku muzikua,pa i neke blaze narodnjake a nismo izostavili ni domace rock balade,tako da mi gitara u principu vise treba za svirke preko razglasa nego na suvaka.Eto to bi bilo ukratko o tome...ja se zahvaljujem svima koji su izdvojili bar malo svog vremena za mene a najvise Kristijanu koji je dao bas iscrpan odgovor i mislim da je to zahtevalo zaista puno vremena...hvala jos jednom...odgovarajte i dalje zaista mi znaci,za par dana idem u mitros pa mi su mi bitna svacija iskustva...pozdrav

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Feb 2010, 19:47

Aha, pa onda je tebi veličina rezonatora praktično potpuno nebitna, odnosno, sasvim ti je praktično da sviraš neku manju gitaru. Kad uzmem u obzir repertoar, biće da je tebi takođe nebitna i ona "brundajuća" primesa zvuku gitare koju ja cenim, tako da su ove raznorazne umanjene varijacije jumbo trupa sasvim solidan izbor, može biti da bi to bolje radilo posao od dreadnought gitara. Mada... korisno bi bilo da kažeš sastav benda, to sve nekako na kraju ima veze.

Šta je tebi gornja granica što se tiče para? Baci još ove informacije pa da vidimo šta može da se iskopa...

balevr

Post by balevr » 15 Feb 2010, 02:21

Pa vidi,gornja granica neka bude 350 eura ni centa vise imajuci u obzir krizu i recesije i sva ta sranja koja nam dusu izvadise...pitao si me za sastav benda...trenutno smo dvojica,klavir i gitara,obojica pevamo...e sad,na leto ubacujemo klavijaturu i bubanj i to bi bilo to...sad imas kompletnu moju situaciju na uvid pa mi mozes konkretno reci sta mi preporucujes od marki gitara do modela...pozdrav veliki

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 15 Feb 2010, 10:27

Aha... Pa tebi onda ispada iz kombinacije ova AEL 40, ona je skuplja, kao i ova što sam ti ja preporučio, AW 40.

Vidi, to je najnezgodnija kategorija za kupovinu. Meni se čini da je tu najnesrećniji odnos kvaliteta i cene. Recimo kad uporediš gitaru do 100 evra sa gitarom do 200 evra, vidiš zašto je duplo skuplja, a kad uporediš gitaru do 200 evra sa gitarom do 400 evra... pa ono, jasno ti je da je red da je skuplja, ali duplo... teško. Da baš mirne savesti nekome preporučim neki model - ne mogu. Eto, nije loša kupovna ova AEL 10, ali samo uz onu napomenu - koliko para, toliko muzike.

Sve gitare koje budem na dalje pomenuo moraju da idu sa istom opaskom - nije to idealna kupovina. Solidna je Takamine EG440 (ali ona sa gornjom pločom od omorike, ne ona sa furnirom od rebrastog javora), mada Ibanez AEL 10 ima bolju ozvuku, što je u tvom slučaju presudno, ali bi bilo lepo da čuješ i ovu Takamine. Takođe ne bi bilo loše da pogledaš neke modele Ovation gitara. Da budem iskren, ja ne volim taj ovalni trup od fiberglasa, niti volim taj ton, niti mi odgovara kad sviram stojeći, ali moram da priznam da ima momenata kada za taj neki pop-folk zvuk upravo ton ovih gitara legne kao budali šamar. Probaj pa razmisli. Takođe pogledaj Ibanez Talman seriju, neobična je gtara, ali bi mogla za scenu da posluži vrlo solidno. To je od prilike to. I javi šta si kupio!

balevr

Post by balevr » 15 Feb 2010, 11:21

Ok prijatelju javljam ti obavezno,ja vec sutra eventualno prekosutra idem do mitrosa pa cu valjda izabrati nesto,mada kako sam smotan kad udjem u radnju plasim se da ne napravim pogresan korak!pozdrav

balevr

Re: Pomoć oko kupovine ozvučene akustične gitare?

Post by balevr » 15 Feb 2010, 12:22

Upravo sam pogledao na netu Ibanez Talman i mogu ti reci da mi ovako lepo izgledaju na slici sto opet ne znaci da ce isto tako i da zvuce u svakom slucaju svaku gitaru treba uzeti u ruke i probati je a vidim da stoji neka cena od 279 $ sto i nije skupo.

Post Reply