Ibanez V72ECE-BK ???

Post Reply
borden

Ibanez V72ECE-BK ???

Post by borden » 08 Apr 2010, 22:54

kupujem novu akusticnu
dobro bi mi doso neki predlog, savet...

svidja mi se ibanez V72ECE-BK,
al nisam siguran da je to bas najbolji izbor...

Kristijan
Uvaženi član

Re: Ibanez V72ECE-BK ???

Post by Kristijan » 08 Apr 2010, 23:11

Pa definitivno nije najbolji izbor... onako globalno. Ali moraš reći koliko maksimalno para hoćeš da odvojiš, i kako planiraš da koristiš gitaru (nemoj samo reći da planiraš da je sviraš, to se podrazumeva :D ), koje su ti ambicije, mogućnosti...

borden

Post by borden » 08 Apr 2010, 23:24

dao bi do 20 hiljada...mozda neku iljadu vise, al to je to otprilike...
ne bi bilo lose da je ozvucena, mada je to u krajnjem slucaju nebitno

Treba mi gitara uz koju mogu da pevam...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Apr 2010, 07:47

OK, dreadnought je solidan izbor tipa gitare ako tražiš instrument uz koji ćeš da pevaš. Samo ovaj model koji si ti naveo jeste na samom dnu Ibanezove proizvodne skale, i nisam siguran da je pametno potrošena para. Manje više sama gitara, ali plaćaš je skuplje zbog toga što je ozvučena, a ta kategorija instrumenata ima baš jeftinu ozvuku i predpojačalo skromnih mogućnosti, i veruj mi - kad se ubode u pojačalo daje jako praskav, hladan i neprjatan ton. Sve gitare iz tog ranga imaju taj problem. Bez nekog predpojačala koje će da "zagreje" ton uglavnom sve zvuče skoro neupotrebljivo. A onda imaš mali problem usklađivanja, predpojačalo u gitari, plus dodatno predpojačalo koje krpi ton...

Ako ti ozvuka nije najbitnija stvar, odnosno ako dolazi u obzir da gitaru ozvučiš naknadno, ja bih ti savetovao da sve te novce utopiš u samu akustiku, pa posle da dodaš šta ti već odgovara. Imaš kod nas sada svašta da kupiš. Ako ništa drugo, imaš da kupiš taj nesrećni under-saddle piezo element, vrlo sličan ovome što postoji u modelu gitare za koji se raspituješ. Imaš baš svašta od onih magneta za zvučni otvor, i jeftine i skupe varijante, i single coil i humbucker varijante, i smeštene u kućište od oraha, i u kućište od javora, pasivne i aktivne... koječega ima... Ali ono što se meni najviše dopada, jeste sistem koji traži malo više petljancije kod nameštanja, ali daje ubedljivo najkvalitetniji ton, a to je D-Tar sistem, gde se u unutrašnjost rezonatora, ispod kobilice, stavljaju 2 piezo elementa, a donje dugme na rezonatoru se zameni sa dugmetom na koje i kačiš kaiš, i koje služi kao konekor za jack. Nije najpraktičnije rešenje, ali je najbolje što ima kod nas u prodavnicama da se nađe, i daje najbolji ton. I u ovom slučaju je potrebno koristiti neko spoljašnje predpojačalo, jer je ovo pasivan sistem. I ne mora nikakvo skupo predpojačalo da se koristi, možeš komotno da uzmeš Behringer ADI 21 i nećeš da se pokaješ, a košta nešto manje od 3000 dinara.

Same gitare... Imam stara 2 favorita kada je trošenje 200 evra na akustične gitare u pitanju, i jednog novog favorita. Wshburn D10, Oscar Schmidt G6 i Yamaha FG700. Ovu poslednju sam skoro svirao kod kolege iz benda, i gitara radi vanredno dobro, potpuno je van svoje cenovne kategorije.

Ako ipak pucaš na gitaru sa fabričkom ozvukom, mislim da moraš da odvojiš neku veću sumu. To je od prilike to, po mom skromnom mišljenju.

borden

Post by borden » 09 Apr 2010, 13:57

hvala ti...
ako mozes stavi neki sajt gde ja to mogu da nadjem i da vidim? :D

i jos jedno pitanje
ako uzmem ozvucenu, da l' je neophodno da uzmem i pojacalo za nju, ili mogu da je koristim sa pojacalom od elektricne gitare?
zanima me da l' se gubi kvalitet zvuka?
(posto imam 2 pojacala...da ne kupujem bezveze i trece)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Apr 2010, 16:15

Yamaha gitare imaš u Mitrosu i Lyra Style, nisam siguran ko ih još drži. Mislim, ima ih i na drugim mestima, ali sa daleko manjim izborom modela. Oscar Schmidt i Washburn drži Artist. D-Tar imaš u Music Trade (koji se povremeno zovu i Nota i Contro Sound :D ). Ovo Behringer predpojačalo imaš u Mitrosu i Artistu. Razne magnete za zvučni otvor drži Marić, Mitros, Music Media Centar, povremeno i Mix. Imaš ovde negde na forumu temu sa spiskom prodavnica i sajtova i tako to... Ma kad si iskopao forum, iskopaćeš i prodavnice :)

Da, gubi se nešto od kvaliteta zvuka ako koristiš pojačalo za električnu gitaru. Pojačalo za akustičnu gitaru je možda najsrećnije opisati kao kombo razglas, i radi drugačije od pojačala za električnu gitaru. Pojačalo za električnu gtaru je poželjno da ima neki karakter tona, da znaš šta od kog pojačala očekuješ, i kako ti menja opšti zvuk, dok pojačalo za akustičnu gitaru treba da bude transparentno, da prosto prenese ton onakav kakav je. Osim toga, piezo ozvuka, koja, kad je kvalitetna, daje vrlo lepu sliku akustičnog instrumenta, adi potpuno drugačije od magneta, i takođe transparentnije prenosi zvuk instrumenta, ima širi frekvencijski opseg, i ne favorizuje ni jedan sektor tonske slike, pa u tom pogledu piezo ozvuka i pojačalo za akustičnu gitaru predstavljaju dobar par. Ekvilajzer na akustičnom pojačalu je obično "bogatiji", nekad ima baš pravi band ekvilajzer, sa 5 ili 7 klizača, a kada je udešen i sa potenciometrima, obično je pored kontrole za srednje tonove tu i mid range potenciometar, koji je vrlo, vrlo korisna stvar za podešavanje tona akustične gitare.

E sad, to je kad pričamo o idealnim uslovima... Ako ne mlatiš ozbiljne pare od akustične svirke, vrlo je diskutabilno da li zaista moraš da imaš idealno pojačalo. Imaćeš manje poletne visoke tonove, i nešto drugačiji karakter basova, to je sigurno. Nezahvalno je davati tu savete. Ja znam šta jeste bolja varijanta, ali ne znam kakve su ti mogućnosti, i koliko je to tebi zaista korisno. No eto - recimo da pojačala za električnu gitaru koja su po zvuku bliža Fender pojačalima daju malo srećniju sliku akustične gitare, jer generalno daju nešto jako zanimljivo visokim tonovima. Takođe su upotrebljivija ona pojačala koja, kad je u pitanju električna gitara, obično imaju malo slabiji status zbog "manjka karaktera", odnosn generičkog zvuka, što je samo malo drugačije ime za transparentnije pojačalo, pojačalo koje "ne farba" ton previše. Nadam se da ti ovo koristi makar malo.

borden

Post by borden » 09 Apr 2010, 18:03

hvala... :)

Post Reply