Fret buzz samo na jednom pragu
Fret buzz samo na jednom pragu
Dakle, u pitanju je 8. prag 1. zice.. Jel to moze nekako da se popravi ili da nastavim da zivim sa tim? [Gitara je Aria, konkretni model ne znam, akusticna je u pitanju]
Re: Fret buzz samo na jednom pragu
Probaj malo da ga uguraš prstom (malo jače). Verovatnije je da ćeš morati da ga odneseš majstoru da ga ponovo lepo zalepi, ako ti baš toliko smeta. Ja to imam na 5. pragu na high E, i sve me mrzi da posetim Mirka povodom toga. Eventualno ume da mi zasmeta kad sviram neki bare pa ga zahvatim.
Hvala, probacu, mada, na prvi pogled sve deluje ok.. A sad, ne smeta mi toliko da imam potrebu da je nosim kod majstora, tako da ce biti ova opcija za prst, pa ako pomogne 

quote="Wook"]Hvala, probacu, mada, na prvi pogled sve deluje ok.. A sad, ne smeta mi toliko da imam potrebu da je nosim kod majstora, tako da ce biti ova opcija za prst, pa ako pomogne
[/quote]
Ako je osmi prag deveti fret je u pitanju.Uzmi parče tvrde plastike osloni na deveti fret i blago kucni čekićom,ako treba ponovi par puta .Plastiku stavljaš tačno ispod žice

Ako je osmi prag deveti fret je u pitanju.Uzmi parče tvrde plastike osloni na deveti fret i blago kucni čekićom,ako treba ponovi par puta .Plastiku stavljaš tačno ispod žice

Hvala kwiss, probacu sutra bas 

Opet ja, opet problem
Dakle, ono sto sa zakucavanjem praga je pomoglo, dakle, radilo je sve normalno do.. pa ne znam, evo malopre, sada 8. prag zvuci isto kao i 9., 10. i 12. se ne cuju uopste, 13. zvuci kao 14. a ostalo deluje okej.. Jel moze da bude da je do zice same?

Dakle, ono sto sa zakucavanjem praga je pomoglo, dakle, radilo je sve normalno do.. pa ne znam, evo malopre, sada 8. prag zvuci isto kao i 9., 10. i 12. se ne cuju uopste, 13. zvuci kao 14. a ostalo deluje okej.. Jel moze da bude da je do zice same?
Samo ti kucni jos malo 

Hocu, al prosto mi je neverovatno da se odjednom "izvuklo" 4-5 pragova 

Koliko su stare žice? Sa ovim naglim otopljenjem, posle relativno oštre zime, svašta može da se dešava sa instrumentom, a ako nije gitara iz neke jače klase to izvlačenje pragova nije uopšte isključeno. Osim toga, matore žice mogu da zvuče tako tupo, bez tona. Ponovi sa svim tim pragovima ono što si uradio ranije.
Usput, prag je isto što i fret. U Srba se prostor između 2 praga zove polje, bar je tako u zvaničnoj literaturi za muzičke škole. Ovaj termin polje se koristi da preciznije objasni položaj prsta. Iako prag prekida vibraciju žice na određenoj dužini, prst zapravo nikad ne pritiska na prag, nego tik uz prag, dakle pritiska polje. Ovo "Ako je osmi prag deveti fret je u pitanju" je isto kao da se kaže "ako je osmi prag deveti prag je u pitanju".
Usput, prag je isto što i fret. U Srba se prostor između 2 praga zove polje, bar je tako u zvaničnoj literaturi za muzičke škole. Ovaj termin polje se koristi da preciznije objasni položaj prsta. Iako prag prekida vibraciju žice na određenoj dužini, prst zapravo nikad ne pritiska na prag, nego tik uz prag, dakle pritiska polje. Ovo "Ako je osmi prag deveti fret je u pitanju" je isto kao da se kaže "ako je osmi prag deveti prag je u pitanju".
Pa sta znam, nisu nesto PRETERANO stare [mozda jedno mesec dana, uzimajuci u obzir da prve zice nisam menjao jedino godinu dana, i nikakav problem nisam imao sa njima, sem tupog zvuka ofc].. Probacu onda da ukuckam sve ove pragove, pa da vidim kako ce zvuciti 

E čekaj... Ako sa starim žicama nisi imao problem, a sada imaš, vrlo je verovatno da nemaš više istu debljinu žica, pa je i tenzija vrata drugačija. Vredi uzeti u obzir i šipku u vratu. Obično kada staviš tanje žice imaš i slabiju tenziju, malo ispravljeniji vrat, žice bliže pragovima, i veću mogućnost da dođe do zujanja. Ne smem da tvrdim sa totalnom sigurnošću, ali mislim da najveći broj gitara koje sam viđao kod nas u prodavnicama stigne sa .012 žicama. Ako si stavio tanje od toga, onda verovatno treba doštelovati šipku. Pogledaj i sedlo, može da se desi i neka banalna stvar tipa da nova žica nije sela u onaj mali kanal koji je prvi put postavljena žica usekla u sedlo. Ovo je malo verovatno, ali sve treba uzeti u obzir.
Hvala Kris na odgovorima
Pa ovako, kad sam uzeo gitaru, stavili su mi odmah i nove zice, 10-ke, i od tad samo njih i stavljam.. Al kazem, to se tek sad osetilo posle toliko vremena [evo, 4 godine, recimo, kako imam tu gitaru].. Inace, sto se tice kucanja pragova, nema efekta, sve isto
Videcu onda da je odnesem u servis ili nesto, ne znam..

Pa ovako, kad sam uzeo gitaru, stavili su mi odmah i nove zice, 10-ke, i od tad samo njih i stavljam.. Al kazem, to se tek sad osetilo posle toliko vremena [evo, 4 godine, recimo, kako imam tu gitaru].. Inace, sto se tice kucanja pragova, nema efekta, sve isto