Magnet vs Piezo?

BluesBoy

Magnet vs Piezo?

Post by BluesBoy » 07 Jan 2011, 15:54

Pre par meseci sam kupio akusticnu gitaru, i od prvog dana razmisljma cime da je ozvucim? I razmisljanje se svelo na 2 resenja. Da li staviti kvalitetan magnet razmisljao sam o Fishman rare earth seriji i Fishman prefix seriji piezo plus mikrofon, pa sve to provuci kroz neki dobar preamp. Bitno mi je da sto vernije prenese ton akusticne gitare da ne bude hladan kako to obicno bude sa piezom. Neko je ovde pominjao i D-tar sistem ozvuke, gledao sam po netu i to bih uzeo u obzir, ako ima kod nas da se kupi. I preporucite nekog majstora koji bi mi to ugradio (ako budem isao na varijantu piezo sistem ozvuke) :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Re: Magnet vs Piezo?

Post by Kristijan » 07 Jan 2011, 17:48

Control Sound je držao D-Tar, ne znam da li sada imaju to. Music Media Centar već ima neke Schaller sisteme za ozvučavanje akustičnih gitara, a najavljuju i neke nove. Mene posebno zanima da na licu mesta pokušam da ocenim kakvi će da budu oni elementi koji se montiraju na samu gornju ploču, što spolja, što unutra. Fora je što piezo oslobađa elektricitet pod pritiskom, a svi piezo elementi smešteni u sendviču između kobilice i sedla moraju da daju malo "vreliji" izlaz jer su baš pod opakim pritiskom, i otud ta praštavost i hladnoća. Na forumima koji su baš posvećeni pravljenju akustičnih gitara sam video da ima ljudi koji postavljaju po 5 i 6 piezo elemenata na razne pozicije po gornjoj ploči, i da tako dobijaju veoma prirodan zvuk, vrlo blizak pravom zvuku akustične gitare. Inače, sa finim predpojačalom čak i ove najstandardnije "sendvič" ozvuke daju dosta pristojan rezultat, ton je obliji, prijatniji, topliji. Svašta sam isprobavao, a sam posedujem sirotinjsku varijantu - Behringer ADI 21, i mogu reći da to šljaka vrlo dobro, baš ozbiljno oplemeni ton gitare.

A magnet vs. piezo... Pa ja baš i ne marim piezo, bar kada pričam o tom najjeftinijem ozvučavanju, sa duguljastim piezo elementom smeštenim pod sedlom. Magnet naravno malo povuče ton na elektriku, ali nije magnet za akustičnu gitaru isto što i magnet za električnu, i po meni pristojan magnet ume da zvuči daleko prirodnije od većine piezo sistema, izuzev onih opasno skupih. Isprobavanje je ključna stvar - nema tu univerzalnog rešenja.

BluesBoy

Post by BluesBoy » 07 Jan 2011, 18:18

E vidis to i jeste najveci problem, magnet mogu lako da namontiram na svoju gitaru i probam kako to radi. Dok sa piezo sistemom to nije moguce, cak i ako ima ugradjen u nekoj gitari, to ne mora da znaci da ce to tako raditi i na mojoj. Zato sam ja i posle dosta vremena provedenog razmisljajuci na tu temu, i kroz razgovor sa iskusnijim kolegama resio da otvorim temu da razmenimo iskustva. Znam da bi bilo najlepse ozvuciti je mikrofonima, ali mi za to ovde nemamo uslova, a nije ni prakticno.

Cuo sam da kombinacija piezo plus mikrofon u telu gitare daje veoma zadovoljavajuce rezultate, procitao sam da su to ugradjivali u prvu seriju Yamaha Apx/Cpx gitara, sad Yamaha ima razvijen A.R.T. sistem koji mi se dopada kako zvuci. Cinjenica je da je to stvar licnog ukusa, ali najgore je to, da nismo bas u mogucnosti da to probamo pre nego sto kupimo. Dok je sa pedalama, pojacalima, procesorima dosta lakse, poneses gitaru probas i znas sta kupujes...

Palo mi je na pamte jos jedno resenje Fishman Aura pedala, dosta je hvale, ja nisam neki zagovornik simulacija ali to cu cim budem dolazio u Bg da probam, moze da se desi da je to resenje za svirke po klubovima.

Pogledacu i po netu da nadjem neku semu za postavljanje piezo elemenata na vise mesta o kome pricas, samo se plasim da ne ubijem previse ton gitare na suvo, jer ona na suvo radi veoma pristojno. Uglavnom cu eksperimentisati malo na tom polju pa cu ovde redovno pistati rezultate. A mislim da na tu temu moze da se pise u nedogled...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Jan 2011, 18:25

I to je tačno - mnogo dodavanja elemenata na gornju ploču može da izmeni zvuk gitare, da joj da drugačiju boju tona. Nedavno sam kod Marića sreo čoveka koji je na svoju gitaru ugradio Fishman sistem koji podrazumeva fiksiranje onog lučne predpojačalske jedinice na unutrašnjoj strani gornje ploče, odmah uz zvučni otvor, tako da možeš ekvilajzer i druge komande da napipaš kad malo zavučeš prste unutar otvora, i kaže da mu je to upropastilo ton gitare na suvo. Zato se mnogi opredeljuju da element koji lepe unutar gitare stave baš pod kobilicu, gde su i inače vibracije drugačije, gde već postoji jedno masivno parče zalepljeno za ploču, pa maleni piezo element neće stvar bitno da promeni.

DV

Post by DV » 09 Jan 2011, 09:45

Da ne otvaram novu temu...
Do nedavno sam koristio Aria el.klas. (najlon zice) koja ima Fishmanov piezo sistem i preamp (prefix pro) ali je sve to zvucalo tanko bez dodatka malo "duše" iz procesora Korg AX 3 A.
Nedavno sam nabavi sasvim jeftinu EL klasičnu gitaru VALENSIJA koja na suvo nije nista posebno ( čak bih rekao prilično loša) ali u razglasu zvuči neverovatno dobro. Ima SHADOW piezo sistem sa preampom (naravno) i jako sam bio iznenađen koliko je upotrebljiva za svirku preko razglasa. Jednostavno zvuči fantasticno što nikako nisam očekivao od gitare tog cenovnog ranga.
Sada sam izbacio sve između gitare i razglasa (nikakav procesor, pedala, DI-box...) i imam milion puta bolji ton (prirodan ton klasicne gitare).
E, sad.
Moje pitanje opet glasi. Kako mi moze pomoci taj cuveni DI-box (za koji znam da prilagođava izlaz gitare ulazu u mikser) jer me stalno savetuju da ga kupim (a inace nemam nista u blizini sto bih mogao isprobati)? Na kraju krajeva mikser ima i mikrofonske i instrumentalne ulaze pa mislim da nikakvo prilagođavanje nije potrebno.
Kakva su tu vaša iskustva?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jan 2011, 09:57

Za kopčanje u mikser je definitivno potrebno imati DI box. Izlazni signal iz gitare mora malo da se "obrije" pre nego što zvekne u miksetu. Nije da ne može nikako da se koristi i bez DI boxa, ali nije preporučljivo.

Inače, iako ne znam koji je model Aria gitare u pitanju, znam iz iskustva da jeftiniji Fishman sistemi uopšte ne služe na čast toj firmi, jednostavno se ne trude da u svim kategorijama ponude koliko toliko zadovoljavajući kvalitet. Meni su uvek bili draži B-Band piezo sistemi, mada ih kod nas ima retko ili nikad. A razni Shadow proizvodi su me obično prijatno iznenađivali, tako da mi se sasvim uklapa u ovo moje iskustvo i ova priča sa Valencia gitarom. I ono što je veoma bitno - gitaru treba isprobavati samo u onom kontekstu u kome će primarno biti korišćena. Retko se, posebno kod jeftinijih instrumenata, desi da gitara radi podjednako zadovoljavajuće i na suvo, i preko ozvuke.

BluesBoy

Post by BluesBoy » 09 Jan 2011, 11:00

Da, da Di box je odlicna stvar, cak i oni najjeftiniji dosta pomazu. Mislim da bi ti to dosta znacilo. Iz svog bas skromnog iskustva znam da sam piezo pa direktno u mikser zvuci lose, hladan je i ostar, nema definiciju, ako pricamo o jeftinijim varijantama. Ja sam se skroz opredelio za Fishman ozvuku ali sad kad sam ovo procito sam se dosta poklebao, i jednostavno ne znam sta da radim. Imam dobru aksticnu gitaru koju zelim da osposobim sto bolje za svirku na struju, i sigurno mi nije zao para koje cu uloziti u to, ali jednostavno ne znam u sta da ih ulozim... :?: Ponekad ne volim sto sam ovakav i volim da idem do najsitnijeg detalja...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jan 2011, 11:05

E pazi, Aura je cela serija proizvoda, a ona pedala Aura radi jako fino. Kad govorim o manjkavostima skromnijih Fishman piezo sistema, pre svega mislim na piezo element plus predpojačalo za ugradnju u gitaru.

Dakle, Aura Imaging pedala radi jako fino. A od korisnika čujem da Ellipse Aura koja se ugrađuje unutra pored zvučnog otvora nije sjajno rešenje.

Ako si već razmišljao o Rare Earth magnetu, idi pa probaj razne magnete, to je bar jednostavno, svi su napravljeni da se lako stavljaju i skidaju. Nisam konkretno ovaj magnet probao, ali da ti pravo kažem, neki Fishman magneti mi nisu zvučali bolje od duplo jeftinijih magneta manje poznatih firmi. Treba to imati u vidu.
Last edited by Kristijan on 09 Jan 2011, 11:13, edited 1 time in total.

BluesBoy

Post by BluesBoy » 09 Jan 2011, 11:11

Da mislim na Aura sixteen dreadnought, kosta 206 eura. Zao mi je sto nisam u mogucnosti da je probam neko vreme. Jesi li je probao Kristijane, ili slusao, bas bi mi znacio jedan mali review iz prve ruke? Koliko znam to samo radi sa piezo ozvukom?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jan 2011, 11:17

Eh, jesam je probao ali samo sa gitarama koje imaju ugrađen piezo, pa ne znam da li radi i sa gitarama na koje se stavlja magnet. Znam da ima magneta za akustične gitare koji sa tim predpojačalima za akustične gitare prve strašan bruuuuummmm, ali ne bih znao da li je to generalno pravilo ili nije. Tu bi sada dobro došao neki inženjer koji će odmah da nam kaže može ili ne može, i da lepo objasni zašto može ili ne može. Moja znanja se isključivo oslanjaju na iskustvo, na isprobavanje, pa nemam dovoljno precizne informacije.

BluesBoy

Post by BluesBoy » 09 Jan 2011, 11:29

Ok, nisam video edit u tvom predhodnom postu, veruj mi da mi mnogo znaci sve ovo sto si napisao. Evo mojih par konacnih pitanja...

Mozes li da napises na koje magnete si konkretno mislio? A kada budem dolazio u Beograd probacu razne, kao sto ti kazes to je bar prosto i znam sta dobijam a ako mi se to ne svidi idem na varijantu piezo.

Ako se odlucim na piezo, ako kazes da Fishman ne nudi dovoljno na tom polju, na koje druge da obratim paznju, i posle cu sve to da provucem kroz Aura pedalu.

Definitivno cu jedan od ova dva resenja odraditi. Magnet kad budem probao tacno cu znati da li mi treba ili ne, a dok sa piezom treba malo saveta od ljudi koji su imali iskustva i znaju iz prve ruke.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jan 2011, 11:34

Problem je što je roba tog tipa strašno neredovno u ponudi, i što trgovci tradicionalno imaju daleko više na sajtu nego u prodavnici. I drugi je problem što ovi jeftiniji proizvodi uglavnom dolaze iz iste fabrike, samo pojedine firme povremeno zakupe deo proizvodnih kapaciteta. Tako bih se skoro kladio da sam ovaj Artec soundhole pickup već probao, samo ne pod tim imenom. Da bar nije nedelja, pa da može da se okrene telefon i proveri se šta gde ima da se nabavi.

Ne znam da li ti ovo nešto znači, cenim da je koristan link:

http://www.dougyoungguitar.com/pickuptests/

BluesBoy

Post by BluesBoy » 09 Jan 2011, 11:40

Link je veoma koristan, kasnije cu ga detaljno pregledati i preslustai. Ostaje da odem u Bg, obidjem, i napravim popis sve sto kod nas moze da se nabavi, probam sta budem mogao, ako budem uzimao piezo tu cu dobro razmisliti pa sta mi Bog da. Hvala.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jan 2011, 11:45

Meni se dopao Seymour Duncan Acoustic Tube, i više mi se sviđa od njihovih Woody magneta. Za Woody seriju sam prilično siguran da dolazi iz iste firme kao i neki Fenderovi soundhole magneti, kao i razni no name magneti. Vizuelna sličnost je prevelika. Možda grešim, ali mislim da mi sumnje nisu bez osnova. Šteta je što ih više nema, u Music Media Centru je bilo soundhole magneta sa drvenom oplatom od javora ili oraha, to je radilo veoma lepo, po meni ništa slabije od single coil Woody magneta. Ali Acoustic Tube mi se najviše dopao od onoga što sam kod nas našao od magneta.

Ako imaš bilo kakvo predpojačalo za akustičnu gitaru, cenim da će ti biti korisno da ga poneseš kad budeš isprobavao, ili da cimaš prodavce da ti povežu neko zarad testa.

DV

Post by DV » 09 Jan 2011, 17:24

Kristijan wrote:Za kopčanje u mikser je definitivno potrebno imati DI box. Izlazni signal iz gitare mora malo da se "obrije" pre nego što zvekne u miksetu. Nije da ne može nikako da se koristi i bez DI boxa, ali nije preporučljivo.
Da, ali šta šta se tačno podrazumeva pod tim "brijanjem" signala? Ja dobijam ton kojim sam sada potpuno zadovoljan: odlično definisani i basovi i visoki, jako, jako dobar sustein (što je prilično retko kod gitara sa najlon žicama i što se ne čuje na gitari na suvo - mada meni treba isključivo za sviranje preko razglasa).
Da pojasnim stvari. Uvek se uključujem u miksetu sa snagom koja ima i mikrofonske i instrumentalne ulaze. Da li je moguće da su instrumentalni ulazi balansirani jer zaista vise nemam problema da podesim zvuk onako kako zelim (tim pre što sam gitaru, istina praktično novu, platio svega 120 evra).
Inače, do sada sam koristio ARIA 80 CE gitaru sa Fishman prefix pro ozvukom u kombinaciji sa procesorom KORG AX3A i ova VALENCIA je pravo (i to vrlo prijatno) otkriće za mene.
Naravno, na suvo Aria je daleko bolja ali meni ionako ne treba za "suvu" svirku.

Post Reply