U pitanju je Jack and Danny DG-10 ozvučena akustara (piezo, shadow preamp, neki jeftini LC4). Gitaru sam kupio posle mnogo probanja po beogradskim shopovima, tražio sam ozvučenu western gitaru, i probao sam dosta gitara u rangu oko 200e. Ova gitara je bila na nekakvom popustu, mislim da je originalna cena bila oko 300e (bar tako tvrdi prodavac), i fantastično mi je legla iz prve. Inače ton koji daje meni deluje dosta "skuplje" od toga koliko je plaćena, sve u svemu zadovoljan sam kupovinom.
Elem, kada sam pre neki dan počeo da se zezam nešto sa snimanjem i kačenjem gitare na komp, naišao sam na par problema. Prvi je bio što prva žica na ozvučenju nije davala skoro nikakav ton (mnogo slabiji od ostalih žica, magnet je skoro nije hvatao. Posle mnogo kopanja po netu, došao sam do toga da možda most ne leži dobro na piezu. Posle skidanja i brušenja kobilice turpijom da je dobro izravnam, sve je lepo naleglo i problem je rešen

Za drugi problem i pored mnogo kopanja po netu nemam pamentno rešenje. U pitanju je pomenuti BRUM. Elem, kada uključim gitaru preko line6 toneport, dobija se konstantan i neprijatan niskofrekventni brum, koji nestaje kada dotaknem džek gitare (i tako ga uzemljim). Koliko me sećanje služi, kada sam probao gitaru, nisam primetio takvu pojavu. Probao sam je na akustičnom pojačalu u radnji.
Brum sam primetio i kada sam je jednom prilikom probao na svom Marshall-u, i sada na toneport-u. Od rešenja na netu uglavnom sam našao idiotska (po meni) rešenja, da se kače nekakve žice na džek i sprovode do nožnog palca i tome slično. To bi rešilo problem bruma, ali nekako ja volim sistemska i praktična rešenja

Još nešto što sam našao na netu je da par razloga za to mogu da budu lošija izolacija na samom piezo pickup-u (ipak je ovo relativno jeftina gitara) kao i neadekvatan pritisak na samom magnetu (preopterećenje ili šta već) koje može dati brum i mikrofoniju.
Pošto se ne razumem mnogo u ozvučavanje akustičnih instrumenata (ni pojačala, sisteme, di boxove i sl.) da li mi neko može reći šta je problem? Da li je možda razlog što toneport npr. nije prilagođen akustičnim instrumentima i predpojačalima (možda pravo akustično pojačalo ima nekakvo dodatno uzemljenje?).
Gledao sam po netu i razmišljao čak o zameni pieza, možda čak i predpojačala, obzirom da je gitara već razbušena-prilagođena ugradnji istih, ako bi to pomoglo, mada te varijante nisu baš jeftine. Najjeftiniji piezo pickup koji sam našao na Thomann-u košta jedno 35e (ostali fishman-i su po skoro 100e samo za magnet bez predpojačala).
Možda bih mogao i da probam gitaru u nekom shopu na ponuđenim akustičnim pojačalima, da vidim da li se problem tamo javlja.
Any thoughts?