Moje iskustvo:
Što se tiče akustičnih, iskustvo je tanko. Decenijama imam blizu sebe neke akustare ali nikad nisam gledao ispod haube, a naročito nisam uporedno upoređivao gitare, tako da će moji zahtevi biti napisani u vrlo slobodnom, opisnom stilu

Električnih gitara imam podosta, i tu sam mnogo upućeniji.
Oblik:
Dreadnought. Razlog: navika, gitara koja je dugo bila kod mene a sviđala mi se je bila ručno izrađeni dreadnought, solid cedar top, nekog majstora iz Nemačke. To ne znači da ću obavezno uzeti dreadnought (npr. nemam ni predstavu kako zvuče jumbo) ali dreadnought mi je definitivno reper.
Ozvuka:
Ne želim da bude ozvučena, to mi nije potrebno.
Brend:
Takamine mi se sviđaju estetski, headstock je baš lep, finiš mi se jako sviđa kod modela koje sam gledao. U principu, može biti i bilo koji brend.
Cena:
Ne tražim "gitaru za početnike". U tom smislu mi cena nije preterano bitna.
Sigurno zvuči čudno, ali moj glavni razlog zašto gledam jeftinije gitare je zato što želim da gitara zvuči pomalo..hm... jeftino? Bolje da kažem da želim da ima svoj karakter.

Uz to, ima mainstream pesama koje su prodate u milionskim tiražima a snimljene su na vrlo jeftinim akustarama (npr. Nirvana Nevermind). Svakako ima i pesama koje su snimljene na totalno krš akustarama, ali te pesme sigurno spadaju u neku alternativu. Hoću reći, želim da gitara štima i kotira

Pitanje: Da li Takamine ima neku oznaku u imenu za cedar top? Kako znati da li ima cedar top?