Da li se vrednost klasicne gitare povecava sa brojem godina?
Imam klasicnu gitaru Melodija Menges tip mexico koja je stara 33 godine(u odlicnom stanju),pa me interesuje da li zna neko koliko ona vredi?Hvala
Imam klasicnu gitaru Melodija Menges tip mexico koja je stara 33 godine(u odlicnom stanju),pa me interesuje da li zna neko koliko ona vredi?Hvala
Re: Da li se vrednost klasicne gitare povecava sa brojem godina?

Da imas 33 god starog gibsona, fendera, martina da naravno..
Za ovu tvoju... ne verujem jbg ali se ne razumem dovoljno u klasicne gitare
Ukoliko je glasnica (gornja ploča) klasične gitare od smreke (čamovine),što je uglavnom slučaj na koncertnim gitarama, onda ona vremenom "sazreva", tj. ton postaje puniji, bogatiji odn. kvalitetniji. Zato takva klasična gitara vremenom postaje vrednija pod uslovom da se dobro čuva i održava.
Ako je glasnica od kedra ton se neće bitno promeniti vremenom pa i njena vrednost neće rasti (mislim na kvalitet-tržšište je nešto sasvim drugo).
Mislim da je gitara koju imaš kvalitetnija od većine gitara iz niže i srednje klase koje se danas prodaju (naročito ako je dobro očuvana).
E sad, što se tiče njene tržišne vrednosti lično sumnjam da je posebno značajna iz razloga što na njoj piše Melodija, a to na ovim prostorima nije posebno cenjeno (na žalost).
Lično mislim da je ne možeš prodati za onoliko novca koliko ona zaista vredi.
Uglavnom vremenom rastu cene majstorskih (ručno rađenih) gitara ili dobrih i retkih serija poznatih proizvođača.
Ako je glasnica od kedra ton se neće bitno promeniti vremenom pa i njena vrednost neće rasti (mislim na kvalitet-tržšište je nešto sasvim drugo).
Mislim da je gitara koju imaš kvalitetnija od većine gitara iz niže i srednje klase koje se danas prodaju (naročito ako je dobro očuvana).
E sad, što se tiče njene tržišne vrednosti lično sumnjam da je posebno značajna iz razloga što na njoj piše Melodija, a to na ovim prostorima nije posebno cenjeno (na žalost).
Lično mislim da je ne možeš prodati za onoliko novca koliko ona zaista vredi.
Uglavnom vremenom rastu cene majstorskih (ručno rađenih) gitara ili dobrih i retkih serija poznatih proizvođača.
Ja imam akusticnu staru nekih 40 ,50 godina . 

Koju?kljaja wrote:Ja imam akusticnu staru nekih 40 ,50 godina .
Isto melodija menges sad je na restauraciji tacnije na lakiranju ako hocete poslacu slike kada bude gotova.

Naravno.kljaja wrote:... ako hocete poslacu slike kada bude gotova.![]()
![]()
Ako si u mogućnosti.
Ne mogu sada jer je na restauraciji a neznam kad ce biti gotova jer covek kod kojeg je moja gitara ima mnogo gitara koje treba restaurirati . Tako da cu najvjerovatnije sliku poslati negdje na prolece jer je kod nas josh uvijek hladno za lakiranje . 

Ma bez brige.kljaja wrote: Tako da cu najvjerovatnije sliku poslati negdje na prolece jer je kod nas josh uvijek hladno za lakiranje .
Ovde su svi strpljivi

Ja imam Pro Arte gitaru staru najmanje 10 godina.Kakva je marka Pro Arte?
Imaš li još neki podatak: proizvođač, zemlja porekla...Novak wrote:Ja imam Pro Arte gitaru staru najmanje 10 godina.Kakva je marka Pro Arte?
Nekako mi je to poznato ali nisam siguran. Čini mi se radi o nekoj gitari iz bivše SFRJ ili iz istočne evrope.
Zaista nisam siguran. Da nisu žice na njoj Pro Arte?

Ako možeš stavi neku sliku da stvar bude jasnija.
Unutar rezonatorske kutije ima nalepnica na kojoj pise: PRO
ARTE
modell
GC-150
Ich bestatige,
daB dieses Instrument
nach deen Grundsatzzen
der Kunst des
traditionellen Gitarrenbaues
gefertigt wurde.
-odstampan je neki potpis-
Georg Walther, Mittenwald
P.S. Ovaj tekst je na nemackom a ja nisam znao kako da otkucam "a" sa 2 tacke iznad i sl. slova
ARTE
modell
GC-150
Ich bestatige,
daB dieses Instrument
nach deen Grundsatzzen
der Kunst des
traditionellen Gitarrenbaues
gefertigt wurde.
-odstampan je neki potpis-
Georg Walther, Mittenwald
P.S. Ovaj tekst je na nemackom a ja nisam znao kako da otkucam "a" sa 2 tacke iznad i sl. slova
izgleda da je metal kod civija pozlacen
Pa sad, nešto mi se čini da je moguće da je tvoja gitara ručni rad jednog nemačkog graditelja (Georg Walther Mittenwald), što će reći da se u tom slučaju radi o vrednijoj gitari.
Ajde baci koju sliku.
Ajde baci koju sliku.
cekaj 5 min. sace slika