Bone vs NuBone vs Tusq

Post Reply
User avatar
bancika
Posts: 4782
Joined: 14 Jun 2011, 16:41
Location: Nis

Bone vs NuBone vs Tusq

Post by bancika » 13 May 2014, 18:17

Nisam video da se diskutovalo mnogo o ovome...pa mozda koristi nekome. Moja nova GS Mini je stigla sa NuBone sedlom i konjicem. Cackao sam malo po netu i video da je taj materijal zapravo nus-proizvod koji prave tako sto tope Tusq otpatke i izlivaju NuBone koji prodaju proizvodjacima direktno za jeftinije modele. To me motivisalo da istrazim neke bolje varijante pa sam kupio po jedan sedlo/konjic komplet napravljen od koske i Tusq-a. Graphtech saradjuje sa Taylorom pa imaju bas model koji sigurno radi, ali sam se zeznuo malo za bone, pa je ispalo da je za 1mm niza kobilica. Na zalost, nisam mogao sve kombinacije da probam u gitari, ali sam se poigrao malo ovako, da probam da procenim kakve su im karakteristike.

Iznenadjujuce, koska zvuci najtuplje od sva tri. Probao sam da lupim srafcigerom svako sedlo na priblizno isti nacin i da ga bacim na sto sa iste visine i skroz su ocigledne (ili "ushislushne") razlike. Tusq je ubedljivo najsvetliji i "zvoni" vise od ostala dva. Nikad nisam cuo materijal koji se tako ponasa. NuBone je negde u sredini ali je primetno meksi od oba materijala. Nakon par nedelja su se zice vec malo urezale u sedlo. U gitari sam mogao da poredim samo NuBone i Tusq u gitari i ima primetnog poboljsanja, makar po mom ukusu. Za nijansu ima vise visokih i zvuk je nekako bogatiji. Nisam verovao u njihov sales pitch "increased harmonic content", ali stvarno se cuje razlika. Nije nebo i zemlja ali je osetno. Bedak sto nisam mogao da instaliram i kosku da probam, ali ne vidim kako bi bila svetlija od Tusq, ako je on ovako na "suvo" drasticno svetliji.

Eto, ako nekome zahvali malo visokih i kompleksnost tona, moze da proba. Nije skupo i lako se menja. Imaju puno modela, pa verovatno uz malo smirglanja mogu da se prilagode vecini gitara. Kod mene je sedlo upalo savrseno bez ikakvih promena, a konjic sam morao da smirglam malo. Konjic nije toliko krucijalan za ton kao sedlo, nisam primetio nesto puno razlike, ali sam vise hteo da kompletiram da budu oba ista.

:ziveli:

hipihill
Posts: 527
Joined: 20 Jan 2014, 12:24

Re: Bone vs NuBone vs Tusq

Post by hipihill » 14 May 2014, 10:44

bancika wrote:Iznenadjujuce, koska zvuci najtuplje od sva tri.
Iskustvo zasnovano na samo tri komada materijala nije dovoljno.

Prirodna kost je najbolji materijal za nut, kobilicu, ali ne bilo koja kost...
Na najskupljim instrumentima po pravilu je prirodna kost.

Postoji dosta materijala koji se koriste u ove svrhe - razne vrste plastike, aluminijum, mesing, priridna kost... Danas se uglavnom koristi plastika ne samo zato što je najjeftinija već zbog velike mogućnosti ponovljivosti. To znači da ako u praksi proizvođač instrumenta dođe do nekog materijala koji mu odgovara ponavlja ga na svim instrumentima. Da li je trgovački naziv Tusq, Micarta, Corian, Nylon itd. potpuno je nevažno, bitno je da je ponovljivo. Ti materijali su uglavnom sasvim dobri i po pravilu tkzv. saopodmazujući što znači da žica lepo klizi po njima bez upotrebe lubrikativnih sredstava čime je mogućnost raštimavanja instrumenta svedena na minimum.

Velika je zabluda da je kost kost! E pa nije! Jako je bitna vrsta kosti i njen način obrade. Kost mora da bude stara, od stare životinje i kvalitetno odmašćena. Najmanje mora biti goveđa kost i to tvrđi delovi nogu, nikako zglobovi. Najbolja i najskuplja je fosilna kost. To odmah navodi na zaključak da je prirodno odmašćivanje najbolje. Tako je. Najbolje je kada mikroorganizmi izvuku sve organske materije. Kuvanjem kost može brzo da se odmasti, ali sveža nikako sto posto. Još ako je juneća što je kod nas pravilo jer se goveđa teško nabavlja eto lošeg rezultata. Bitno je i šta se dodaje u vodu kao reagens. Takođe ne valja ni ako se kost prekuva. Recimo da su kosti sa Stewmaca koje sam video loše, uglavnom nedovoljno odmašćene. Takođe većina kosti koje sam video kod naših majstora su loše. Tonski nisu najbolje, mekane su i žice brzo upadnu. To je razumljivo jer je njima cilj da što brže dođu do materijala. Ne treba se žaliti jer za 1.000 dinara vam naprave, ugrade i podese kost. Toliko sam ja platio pa iako nije savršeno zadovoljan sam. Da sam uzeo Tusq morao bih naknadno da je podešavam, a alat za to nemam i jako je skup.

User avatar
bancika
Posts: 4782
Joined: 14 Jun 2011, 16:41
Location: Nis

Re: Bone vs NuBone vs Tusq

Post by bancika » 14 May 2014, 15:09

Tusq i Nubone imam jedan, ali kao sto rece, tu je svaki primerak isti, dovoljno je da imas jedan da formiras misljenje. Koske su mi prosle kroz ruke puno komada, ni jedan nije zvonio tako kao tusq. Zapravo, ni jedan prirodni materijal koji sam imao u rukama se ne ponasa tako. Zvuci kao staklo koje se lomi.

User avatar
Gagi
Posts: 756
Joined: 28 Apr 2011, 20:16
Location: Timacus regio

Re: Bone vs NuBone vs Tusq

Post by Gagi » 04 Jun 2014, 10:42

Off ili on topic (?) :)
Je l' zna neko gde može da se nabave dobri nut-ovi u Srbiji? Prevashodno od tusq ili kosti.

User avatar
Trooper
Urednik
Posts: 2340
Joined: 09 Oct 2007, 16:52
Location: Bg
Contact:

Re: Bone vs NuBone vs Tusq

Post by Trooper » 04 Jun 2014, 11:59

Za kost cimaj graditelje, mislim da Mirko pravi i ugradjuje nutove za okej pare.

User avatar
Gagi
Posts: 756
Joined: 28 Apr 2011, 20:16
Location: Timacus regio

Re: Bone vs NuBone vs Tusq

Post by Gagi » 04 Jun 2014, 21:42

Hvala! :ziveli:

kraki
Posts: 16
Joined: 28 Mar 2014, 10:26
Location: Kragujevac

Re: Bone vs NuBone vs Tusq

Post by kraki » 16 Sep 2015, 22:32

Ima li neko iskustava da li za ove namene može da se koristi slonovača.
Pitam jer imam jedno parče neke, bar 50 godina stare, slonove kosti.
Od neke stare slomljene pepeljare ali ima dovoljnu veličinu da se izvuče jedan nut i jedno sedlo.

User avatar
bancika
Posts: 4782
Joined: 14 Jun 2011, 16:41
Location: Nis

Re: Bone vs NuBone vs Tusq

Post by bancika » 16 Sep 2015, 23:05

Moze i navodno je odlicno. Probao sam skoro mamutove kljove za trze i super je.

teodorica
MF veteran
Posts: 300
Joined: 26 Sep 2007, 19:58
Location: Sremska Mitrovica

Re: Bone vs NuBone vs Tusq

Post by teodorica » 29 Jun 2016, 14:40

Propodne postar doneo paketic,nut i sedlo od kosti od Kineza.Blago receno uzas,Slotovi ukrivo useceni,D-slot usecen preduboko.Skidao sloj po sloj odgore da zadrzim radijus i skinem sve slotove sem D,srecom nut visok pa bilo mesa.Najfinijom trouglastom turpijom naceo nove slotove,a okruglom oblikovao,najbolje sto moze,razmak 0,55mm od dna svake zice do prvog praga.Namerno sam ostavio malo vise da se slot jos malo preoblikuje prema zici.
Srecom kost je kost,a ne plastika sto me ne bi iznenadilo sa Ebay-a,tako da cu im progledati kroz prste samo jer sam sredio stvar :D
Postovano samo da bi ljudi znali odprilike sta da ocekuju za 2$ sa vasrskih sajtova
Image
Image

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest