Koje zice koristite?

Blue_
Posts: 26
Joined: 29 Nov 2014, 11:15

Re: Koje zice koristite?

Post by Blue_ » 26 Dec 2017, 13:52

Overdrive wrote:
26 Dec 2017, 12:52
Nema šta da se ti slažeš ili ne, to je tako.
Posteno .....
Samo sam hteo da kazem da se isti kompleti ponasaju drugacije, da se ponovim.
Narucicu par prevereno dobrih i svezih kompleta iz inostranstva da probam.

metalstringer
Posts: 852
Joined: 26 Apr 2015, 22:25
Location: Zajecar

Re: Koje zice koristite?

Post by metalstringer » 26 Dec 2017, 13:58

Negde sam procitao gde covek pita da li moz turi zicu od sajle posto mu pukla original...
Pre neki dan sam turio 12-ce, 4 presvucene, morao sam da odradim setup itd, iskoristio priliku da sredim gitaru, ocistim...
Namerno sam uzeo ove od 750 din, roto sound, i mogu da kazem da za sad zvuci ok. Cak i drop C zvuci prirodnije i nisu opustene, inace vecinom sviram D standard. Odlicno lezi pod prstima ta debljina za ritam mada ni za solo nije problem, naviknes se brzo ne vecu tenziju i lepo i punije zvuci. Dosta se cuje slajd ali to mi ne smeta, to je bre gitara i treba tako :) aj kad prodje neko vreme, ako ne pukne, javljam kako stoji stvar.

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4347
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: Koje zice koristite?

Post by Kristijan » 26 Dec 2017, 14:38

Свашта се продаје, има и код нас доста фалш жица, знам за пар проверених случајева код куповине жица у мањим продавницама, мада опет не знам за довољан број случајева да би могло да се извуче неко правило. На крају крајева, имао сам ружно искуство о коме сам овде на форуму писао, један мој ученик је хтео да мења жице и договорили смо се шта ће да узме како бих му на следећем часу заменио жице. Он је послао тату у Митрос, тата се у то разуме као магаре у кантар, продавци кад су га оверили да једва сриче са цедуљице шта му треба прво су му увалили деветке уместо десетки, а приде је комплет био увежен од прилике пре 8 година. Приликом монтаже пукла прва жица. Дакле ниси сигуран ни у великим продавницама. Ја сам као миран јер купујем Ерни Бол жице код Марића, који је и увозник за њихове жице, али се добро сећам да је он још скоро 2 године продавао њихове комплете жица у прозирној пластичној футроли иако је на сајту произвођача одавно сваки комплет био приказан упакован у заварену фолију. Истина, нисам имао ама баш никад никакво ружно искуство са тим жицама, гитара увек са тим жицама звучи исто, толике године имам идентичну рутину и никад нисам имао разочарење тог типа да ми један сет жица звучи добро и да ми други сет истих тих жица звучи лоше или да краће траје здрав тон...

Ван сваке сумње сам наилазио и на лоше жице, рецимо једном приликом сам због журбе пред свирку купио неке Дин Маркли жице које ми се нису допале од првог момента и приде су после 3 недеље страшно пропале, навој на 3. жици је на више места попустио, то ми се апсолутно ни са једним другим жицама у животу није десило. То уопште нису биле јефтине жице, дакле није било разлога да очекујем тако траљав квалитет.

По мени је главна ствар да овериш које се то жице доста користе, па се самим тим редовније и набављају у продавницама и онда да од тих жица одабереш неке које ти се допадају па то да цепаш редовно.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest