Yamaha cg201s

Post Reply
aleksandar_vs
Posts: 3
Joined: 09 Aug 2016, 12:16

Yamaha cg201s

Post by aleksandar_vs » 09 Aug 2016, 12:44

Pozdrav svima!

Nov sam na forumu (a i sa gitarom :) pa imam jedno klasično početničko pitanje: koju gitaru kupiti? :)

Šalim se, nije baš toliko početničko - naime svirao sam kao klinac gitaru (ima tome više od 20 godina), ali to više onako iz hobija i dobrog raspoloženja u društvu (imao sam neku jeftinu western gitaricu i znao dovoljno akorda da skinem Riblju čorbu i Balaševića), međutim sada pošto imam dve slatke devojčice voleo bih da im nekako prenesem tu ljubav prema muzici i sviranju uopšte, pa mi je palo na pamet da kupim klasičnu gitaru i počnem iz početka... Dakle zaista da učim da sviram (da uzmem časove klasične gitare) i naravno usput skidam i neke popularne melodije koje mi se sviđaju ( i meni i ćerkicama)...

Dakle, neki okvirni limit mi je oko 300e, i prvo sam pronjuškao po KP-u da vidim šta za te pare može da se nađe - kao preporuku dobio sam Yamahinu C i CG seriju, jer su lako svirljive, a relativno pristupačne, pa sam od svih tamo na oglasima izdvojio dve koje su trenutno u ponudi - cg201s i cg171s:

https://www.kupujemprodajem.com/Gitara- ... -oglas.htm
https://www.kupujemprodajem.com/Yamaha- ... _id=153278
https://www.kupujemprodajem.com/Yamaha- ... _id=153278

E sad, prvo što me kopka je to što su ove 171s znatno skuplje od 201s, a hijerarhijski su ISPOD pomenute - da li je 171 zaista bolja gitara (iz bilo kog razloga) ili je u ovom slučaju to samo procena prodavca? Ima li neko iskustva sa jednom ili drugom gitarom (ili najbolje sa obe, da ih je upoređivao?)

Takođe sam otvoren za bilo kakve druge predloge u tom cenovnom rangu, prevashodno mislim na polovne gitare koje se mogu naći kod nas, jer mislim da nove toliko variraju u kvalitetu da se prilično smanjuju razlozi za kupovinu u prodavnici... Naravno, ako neko ima dovoljno kvalitatan predlog i za novu u tom cenovnom rangu, biće mi drago da me demantuje...

Hvala unapred na savetima!

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4347
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: Yamaha cg201s

Post by Kristijan » 09 Aug 2016, 14:35

Једини разлог за разлике у цени које примећујеш код наведених гитара су у томе што различити људи имају другачији приступ у продаји инструмената. Некима се жури да што пре продају па понуде повољнију цену, другима није фрка за паре па су решили да држе цену док не наиђе неко ко може ту цену и да испрати. Друго, људи покушавају да извуку цену и са пратећом опремом, па ето овај човек нуди сасвим пристојан кофер уз CG171S, али рачунам да то теби не може да буде пресудно, и то свакако није оправдање за толику разлику у цени. Кад причамо о моделу CG201S важно је да знаш да си налетео на веома повољну понуду, па не би било згодно да се много предомишљаш. Будући да су и један и други модел које си нашао у огласима престали да се производе ја сада не могу да изршим директно поређење цена нових инструмената, али кад ти налети гитара која има све плоче резонатора од једнослојног (солид) дрвета за мање од 300 евра онда не треба много да чекаш. Свакако саветујем да гитару лично преузмеш, да можеш на лицу места да је осмотриш да нема неких недостатака.

Рачунам да је паметније да се купи половни инструмент. И кад смо код тога, претражуј огласе редовно па ако имаш недоумице можеш у овкиру ове теме да опет окачиш линк до огласа који те занима. То је ипак мало практичније него да се насумично дају предлози.

aleksandar_vs
Posts: 3
Joined: 09 Aug 2016, 12:16

Re: Yamaha cg201s

Post by aleksandar_vs » 10 Aug 2016, 10:15

Kristijane, hvala puno na odgovoru!

Tako nekako i ja razmišljam, ali eto čisto da se posavetujem sa ljudima koji imaju više (sviračkog) iskustva od mene - naime zbunila me je ta razlika u ceni a nakon malo istraživanja po netu i raznoraznim forumima našao sam i dosta kritika baš na taj Yamahin model, cg201s, tako da ispada da je na neki način ta Yamaha cg171s (iako niža po hijerarhiji) zaista boljeg zvuka od nje... cg201s (po nekim komentarima ljudi koju su na njoj svirali) nije najbolje isprojektovana ili šta već, tako da ima "tanak" zvuk, dosta tanji od cg171s...

Sve u svemu neću da žurim, poslaću neke ponude za cg171s i ako mi bude još nešto zanimljivo pitam za savet... :roll:

Hvala puno još jednom! :cao:

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4347
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: Yamaha cg201s

Post by Kristijan » 10 Aug 2016, 20:01

То је све индивидуални доживљај, немој превише да се ослањаш на то што читаш на интернету, јер не можеш да знаш тачно како ти људи користе гитару и шта од гитаре очекују. Рецимо, пре неколико година сам имао малу расправу са човеком који је тврдио да му једна класична гитара има сувише праштећи тон, а ја сам тај модел свирао толико пута да сам био апсолутно сигуран да свашта може да се каже за тај модел али никако да даје праштећи тон. Кад смо дошли у разговору до неких других модела скапирао сам да он посебно хвали гитаре које по мени имају врло мутан тон и не баш сјајан баланс тона, високи тонови су веома пригушени. Прво сам помислио да је просто у питању другачији укус, а онда сам човека видео како свира... Он је класичну гитару свирао трзалицом каква се користи за челичне жице. Наравно да је на тај начин из "мутавих" гитара извлачио тон који му одговара и да су му гитаре које имају раскошан виши регистар звучале праскаво. Искрено, ја никад нисам чуо да класична гитара звучи како треба када се жице окидају са трзалицом за челичне жице, али и то може да буде само питање мог укуса, не мора да значи да не треба тако да се свира. Зато немој много да се ослањаш на коментаре на интернету, него крени ти да испробаваш гитаре. Некад си свирао, то је довољно да можеш да чујеш како гитара звучи, па крени прво по продавницама да осмотриш чега има, и кад наиђеш на модел који ти звучи пристојно упамти које карактеристике има тај модел, и види да ли имаш нешто слично да нађеш на огласима. То наравно није гаранција да ћеш да убодеш исти тон, али имаћеш ипак неку идеју о томе шта те занима.

Шта знам, ја сам увек највише волео резонатор који има горњу плочу од смреке и бочну и задњу плочу од палисандра. Нисам одушевљен са горњом плочом од кедра, мада сам свирао гитаре које имају горњу плочу од кедра за које никако не могу да кажем да су лоше, просто нису за мене. Или вечне расправе око махагонија и палисандра... Ја не кажем да су лоше гитаре које имају бочну и задњу шлочу од махагонија, просто више волим палисандер, и приметио сам да ми код гитара различитих произвођача те неке опште смернице помажу. Није да на кеца знам шта ћу да чујем, али није ни да сам потпуно у мраку. Сваки музички инструмент је на своју руку, али неке опште смернице дефинитивно постоје.

Купити информације је добро, саслушати искуства других је у реду, али мислим да никад нећеш моћи да одабереш праву гитару за себе ако се ослањаш превише на утиске из друге руке.

А сад доста теоретисања. Конкретан савет: за половну гитару која има резонатор са само једном солид плочом немој ни под разно да дајеш више од 300 евра.

aleksandar_vs
Posts: 3
Joined: 09 Aug 2016, 12:16

Re: Yamaha cg201s

Post by aleksandar_vs » 11 Aug 2016, 14:35

Jeste teoretisanje, ali za mene vrlo korisno teoretisanje ;)

Zbunilo me je samo ovo na kraju sa jednom solid pločom, jel to konkretno znači da ova gitara (cg171s) ima samo jednu ploču od punog drveta (Top), a da ostale nisu?

Ili ovo što piše da je Back & Sides: Rosewood znači da su i one od punog drveta? :O.o:

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4347
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: Yamaha cg201s

Post by Kristijan » 11 Aug 2016, 14:41

aleksandar_vs wrote:jel to konkretno znači da ova gitara (cg171s) ima samo jednu ploču od punog drveta (Top), a da ostale nisu?
Управо тако, за једнослојне (solid) плоче резонатора то се посебно нагласи, а ако нема ту назнаку онда је ламинирани материјал.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest