Fender Tiki Femme Fatale

Post Reply
Blue_
Posts: 26
Joined: 29 Nov 2014, 11:15

Fender Tiki Femme Fatale

Post by Blue_ » 03 Feb 2017, 22:44

Pozdrav forumasi ,
Dobio sam od druga ovu gitaru i moram da priznam da mi je jako udobna za svirku.Cuo sam je preko pojacala i svidja mi se kako zvuci.
Imam sledeci problem , kada sviram tiho zvuci sasvim ok a cim malo jace trzalicom lupim akord , odzvanja nekako , "plehasto' nekako zvuci kao da nesto nije u redu , kao da ima neki mikro buz na svakoj zici.Tesko mi je da opisem recima.Na ozvuci taj osecaj nisam imao.Receno mi je da su zice najjeftinije moguce i da su lose.Hteo sam da pitam sta mislite da je razlog te koje zice da si kupim sutra.Ja sam bas gitarista i leze mi malo deblje zice, desetke recimo.Stvarno bih voleo da sredim ovu gitru.Deluje kvalitetno , vrat mi deluje jako dobro.Ja bih recimo da uzmem Ernie Ball 10 , Dakle pomoc !!!

Evo je , ne znam kom je palo na pamet da aplicira sliku devojke koja sedi na totemu ali ne smeta

https://www.youtube.com/watch?v=PM7URJNSeqU

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4347
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: Fender Tiki Femme Fatale

Post by Kristijan » 03 Feb 2017, 23:03

Кад је акустична гитара у питању десетке и нису баш дебље жице, није искључено да су то најтање жице које ћеш код нас да нађеш.

Ако су жице старе и лошег квалитета онда свакако треба да их промениш. У суштини је то први корак, замена жица. Ако проблем постоји и после тога онда је најбоље да се направи било какав снимак пролематичног звука па онда може да се разматра шта би друго било у питању. Ја бих ти саветовао да узмеш Мартин жице, јер су врло солидног квалитета а не коштају пуно, а будући да немаш много искуства постоји могућност да ћеш желети с временом да испробаш различите дебљине жица, различите произвођаче... па је по мени боље да почнеш са не тако скупим жицама. Такође саветујем да узмеш обичне бронзане, да за сада заобиђеш фосфор-бронзу јер та гитара коју имаш има комплетан резонатор од ламинираног материјала и сама по себи не може да има неки страшно распеван звук, а по мом искуству фосфор-бронзане жице имају неки дискретнији тон који на јефтинијој гитари може да звучи доста умртвљено.

Blue_
Posts: 26
Joined: 29 Nov 2014, 11:15

Re: Fender Tiki Femme Fatale

Post by Blue_ » 03 Feb 2017, 23:26

Hvala na odgovoru , Da zamena zica je prvi korak i to cu da uradim vec sutra.Potrazicu Martin zice , bronzu jel.Uh kako desetke jedne od tanjih zica , kako idu brojevi ? ne znam nista o zicama za akusticnu kao sto sam rekao hocu malo deblje zice

Nadam se da cu zamenom zica da resim problem.Ako i posle toga problem postoji snimicu , naravno.

Stvarno bih voleo da je sredim

Napisacu sta sam uradio ....

Blue_
Posts: 26
Joined: 29 Nov 2014, 11:15

Re: Fender Tiki Femme Fatale

Post by Blue_ » 04 Feb 2017, 23:36

O la la gitraaa zvuci odlicno ali bas.
Kupio martinke bronza 11.Super mi lezi debljina.Zvuce sjajno.
Kupio sam i pojacalo.Sve zajedno zvuci vise nego odlicno.
Hvala lepo
Eto , imate jos jednog clana medju uzivaocima akusticnog zvuka.

Inace Martin su super , koje i kakve bi zice jos trebalo da probam takodje mi interesuje sta mozete da mi kazete o Fishman ozvuci.

nenadg
Posts: 159
Joined: 06 Dec 2013, 15:42

Re: Fender Tiki Femme Fatale

Post by nenadg » 06 Feb 2017, 16:34

Ја цео живот користим за акустичну гитару 0.12. а последње две године само Еликсир Поливеб 012.

Осети разлику.

Blue_
Posts: 26
Joined: 29 Nov 2014, 11:15

Re: Fender Tiki Femme Fatale

Post by Blue_ » 07 Feb 2017, 20:50

Sasvim sam zadovoljan zicama.Siguran sam da ima sta da se proba tj eksperimentise ali necu za sad.

Ova gitara meni stvarno dobro zvuci na pojacalu.Dal je ozvuka bas dobra ili sta vec ne znam.Uzo sam neki Leni iz 85 , valjda ima zicani reverb , moz malo da se igras zvukom i bas mi se svidja.Neko je negde napisao da nema potrebe za pojacalom kad sviras akustiku kuci.Ja se ne slazem.Ne sviram glasno.
Ja bih cak i neki porcesor da dodam ili pedalu neku.Da se igram.
Pojacalo sigurno necu da menjam.Gitaru hocu ne zato sto je losa , bas naprotiv , vec mi porasli apetiti naglo.

Sta biste od pedala preporucili?

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4347
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: Fender Tiki Femme Fatale

Post by Kristijan » 08 Feb 2017, 07:23

Да ли је то појачало за електричну гитару? Будући да си поменуо жичани реверб и годину производње имам доста јаке разлоге да помислим да причаш о појачалу за електричну гитару

Наравно да је најбитније да си ти задовољан са тоном, али појачало за електричну гитару и акустична гитара онако генерално гледано нису добар пар. Ако будеш имао прилике иди негде да ослушнеш како ти гитара звучи кроз разглас или кроз појачало за акустичну гитару, па упореди то са тоном појачала за електричну гитару. Разлика је јасно уочљива, најбоље је да сам чујеш, а могу да поменем пар основних ствари. Пре свега, појачало за акустичну гитару, попут појачала за клавијатуру или разгласа, има прилично "раван" тон, није само по себи удешено да одређени део звучног спектра буде посебно наглашен. Тон је транспарентан, треба да пропусти звук инструмента без икаквих "фарбања". Друго, те справе су удешене тако да имају повећи headroom, тако да се избегне могућност изобличења тона на већој гласноћи, што није случај са појачалима за електричну гитару, која су удешена да им се раније или касније догађа изобличење, али га увек има, и генерално се од тога уопште не бежи код електричне гитаре. Звучници нису исти као у појачало за електричну гитару, такође су транспарентнији. Када бисмо сада ишли од модела до модела могао бих да набројим још доста техничких података, али капирам да је ово довољно илустративно за почетак. Као што рекох, јасно ћеш да чујеш разлику.

Ако вежбаш за наступе онда је врло битно да и код куће свираш кроз озвуку, јер озвука утиче на динамику, најчешће мораш суптилније да пипкаш жице него када свираш на суво. Ако не вежбаш за наступе онда ти појачало није посебно битно. Наравно, увек остаје и та варијанта да се теби заправо допада како ти тон боји појачало за електричну гитару, и да те то више привлачи од тона суве акустике.

Генерално за акустичну гитару може да се користи свашта од ефеката што може да се користи и за електричну гитару, али најбоље легну модулациони ефекти, посебно корус и фленџер. Реверб имаш на појачалу, ту немам шта да ти причам, а сасвим је употебљив и дилеј. Ако је човек вољан да експериментише може баш свашта да стави у ланац ефеката, али често ефекти умеју сасвим да "поједу" тон акустичне гитаре, па се препоручује здрава мера.

Blue_
Posts: 26
Joined: 29 Nov 2014, 11:15

Re: Fender Tiki Femme Fatale

Post by Blue_ » 08 Feb 2017, 10:24

Hvala na detaljnom odgovoru , sve je jasno .

Pojacalo jeste pojcalo za elektricnu gitaru.Zucalo mi je dobro u tom trenutku i uzo sam ga.Sviram i elektricnu gitaru tako da ce mi trebati.
E sad , verujem da akusticna gitara i pojacalo ze elektricnu gitaru nisu dobar par a razloge si izneo i sve je jasno.
Jedno je sigurno , meni ova losa kombinacija opet zvuci bolje nego suva akustika kao sto kazes.

Nije iskljuceno da uzmem pojacalo za akusticnu gitaru i jednu bolju akusticnu.Nemam nikakve ambicije da imam javne nastupe ali volim da se posle posla opustim uz svirku sa prijateljima i volim dobar zvuk i opremu.Iskreno ne znam gotovo nista o akusticnim gitarama a jos manje o pojacalima za akusticnu gitaru tako da ce mi mozda trebati pomoc oko izbora i jednog i drugog.
Vidim da se na sajtu KP vrte neka dva trace eliota neko vreme.Dakle trebace mi kvalitetno pojacalo za akusticnu , dajte mi preporuku molim i n apisite na sta bih kod pojacala za akusticnu gitaru trebalo da obratim paznju.

Sto se efekata tice , sve je jasno , reverb imam ostalo cu da probam , bilo da to budu pedale posebno ili da uzmem neki GT koji ce mi trebati za gitaru kasnije.Da verujem da efekti umeju da "pojednu" zvuk gitare te su trudim da ih koristim umereno.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest