Izbor izmedju 4 akustična modela za početnika

Post Reply
Sijamski_Mrmot
Posts: 7
Joined: 04 Sep 2017, 08:29

Izbor izmedju 4 akustična modela za početnika

Post by Sijamski_Mrmot » 04 Sep 2017, 08:54

Pozdrav svima,

Posle pola godine sviranja na ukulele-u (kupljen za starijeg sina od, tada, 6 god, naravno završio kod matorog klinca čitaj mene...) rešio sam da i sebe (i njega akoBogda) prebacim na gitaru. Čitao sam već dosta postova na forumu pre nego što sam se odlučio za post :) Jasno mi je da totalno vlada poslovica "koliko para toliko muzike" ali, hej, vremena su takva. "fond" je trenutno 100 do max 120EUR a pošto je "na rate" otpada pokušaj kupovine polovnog instrumenta na oglase (iako mi je jasno da bi se tako mogao uzeti kvalitetniji).
Izbor spade na 4 akustične gitare (klasične otpadaju zbog malih ruku, i mojih a tek njegovih. evo nam je na pozajmici klasična, baš teško za dohvatiti C, G...).
Jasno mi je i da će akustična dovesti do drugih nelagodnosti na početku poput žuljeva ali... "man up!" što sam negde pročitao :)
Da ne dužim, budžet limitiran za sada a kad bude novog fonda uzeće se nekad i nešto bolje a ova prva će ostati, ionako imam 2 sina, "neće da se baci" :)
Modeli:
SX DG150K
SX DG1K
Epiphone DR-100
Fender CD-60

Jasno mi je da će sad svi da kazu "Fender" :) kao što rekoh, čitao sam forum :) ali bih voleo da čujem nešto i o ostale 3 gitare "za/protiv" jer su nešto povoljnije po ceni za ionako tanak budžet jer bih u isti da "uguram" i setup i druge žice (11 ako sam shvatio ipak malo lakše za sviranje zbog sina) a Fender je bukvalno na ivici (iskreno i preko) trenutnog budzeta.

Naravno, otvoren sam i za druge predloge u okviru budzeta, pod uslovom da to bude gitara koja nas neće "oterati" od svirke svojim zvukom.

Hvala unapred

Kristijan
Uvaženi član
Posts: 4347
Joined: 09 Aug 2007, 12:20

Re: Izbor izmedju 4 akustična modela za početnika

Post by Kristijan » 04 Sep 2017, 09:19

Баш никако не бих препоручио Фендер, свирао сам најмање 10 комада тог модела и ни једна ми се није допала. Има прилично врљав баланс тона и једноставно ме никад није допадала. За мене је велика мистерија на коју фору та гитара и даље представља популарну куповину кад је чак и скупља од инструмената тог квалитета. Она пословица "Ако не знаш шта је добро онда гледај шта је скупо" уопште не шљака кад су инструменти у питању.

Од ове 4 гитаре ја бих најпре одабрао Epiphone DR-100. Често сам са ученицима ишао да одаберу своју прву гитару и имам утисак да за те паре тешко можеш да нађеш пристојнији инструмент.

Коначно, преостала 2 модела по мени имају велики недостатак, избор дрвета је погрешан. једна има све три плоче резонатора од липе, друга највероватније има исту ситуацију или има бочну и горњу плочу од липе. То није дрво за акустични инструмент. наравно да може да се склопи гитара од безмало било ког дрвета али то не значи да је то паметно. Овде је одабран најјефтинији материјал због најнижих трошкова, а тих гитара са резонатором од липе сам се насвирао онолико и све звуче лоше, тон је муљав.

Sijamski_Mrmot
Posts: 7
Joined: 04 Sep 2017, 08:29

Re: Izbor izmedju 4 akustična modela za početnika

Post by Sijamski_Mrmot » 05 Sep 2017, 08:56

Hvala na odgovoru,

Ponesen istim, odslusah nekoliko poredjenja Fendera i Epiphonea na YT i mnogo mi se vise svidja Epiphone sada :) nadam se da je "blagonaklon" ka pocetnicima ;)

MIKI-DJORDJE
Posts: 1200
Joined: 25 Dec 2016, 20:52

Re: Izbor izmedju 4 akustična modela za početnika

Post by MIKI-DJORDJE » 06 Sep 2017, 02:50

Strava ti je ime Mrmote...Moram se složiti sa Kristijanom, čak šta više ja imam tu gitaru natural ''boja'' mislim na 220SCE, stvarno je odlična...ja sam imao budžet pri 3 puta 200e i birao pa godinu dana, preko Ovationa , Washburna itd Jedan model od Epifona mi se više dopao na oko ali ne i zvukom Jumbo Kind..LM ova je pobedila...zvuk na ''suvo'' je zaista prvoklasan ima oborena ramena prodorna, zvonka gitara...
Ozvučenje je super iznad te klase prilično kao i sama izrada gitare...Iskreno ja nisam fan tih pod brendova Squier i Epiphone ali što se tiče akustičnih Epiphone je zaista odličan pogotovo u tom rangu iznad 150e teško je nači bolju gitaru, ja nisam uspeo...Ej model je već bio osetno skuplji lepši na oko možda ali ne i po zvuku, ostalu konkurenciju je AJ 220SCE ostavila daleko iza sebe.....

Živa istina prva koju sam kupio bila je sunburst naštimovao sam i u radnji kod druga svirao ušao je momak čuo i pitao da kupi, nije moglo jer sam ja naručio LM kako je u pitanju isto prijatelj vlasnika itd i jako mu se dopala po zvuku ( a doašo je za prilično skuplju gitaru) ustupio sam mu moju gitaru nakon provere da ima još jedna natural na stanju- ja sam se i onako premišljao da je natural možda bolja vizuelno...kako bilo ljudi vole da vide pri te natural ali ipak ruku na srce sunbrst je ipak vizuelno prelepa, nijanse su u pitanju i stvar ukusa...kupi kao što ti je rečeno ako već nisi..za pa već ima 3 god nikakv problem nisam primetio na mojoj...Da mi je neko kazao pre 5 god da mogu da kupim takvu gitaru za pri 200evra ja ne bih verovao..a da ima i solid top jako jako bitno godinama će još lepše zvučati.....Neka ti je sa srećom.

Sijamski_Mrmot
Posts: 7
Joined: 04 Sep 2017, 08:29

Re: Izbor izmedju 4 akustična modela za početnika

Post by Sijamski_Mrmot » 06 Sep 2017, 12:46

Pozdrav jos jednom, Epiphone sam našao samo u jednoj prodavnici u BG koja, na žalost, ne prima čekove :(

Može li mi neko reći nešto o IBANEZ VC50NJP modelu? Trenutno mogu da biram izmedju nje u Fendera CD-60

MIKI-DJORDJE
Posts: 1200
Joined: 25 Dec 2016, 20:52

Re: Izbor izmedju 4 akustična modela za početnika

Post by MIKI-DJORDJE » 06 Sep 2017, 15:37

Sijmaski Mrmote izvini , ja ne znam kako sam uspeo da vidim u onom spisku Epiphone AJ 220SCE :O.o: ...Valjda kako sam pisao jednom hajd pri učeniku pa se to iszmešalo....LM nemoj da žuriš ako nema trenutno možda će biti, ako možeš uzmi baš tu AJ 220 SCE imaš odličnu ozvuku i zasečena je gitara košta okruglo 200e to je razlika 80e a u kvalitetu to je potpuno druga klasa već profi instrument koji će te služiti godinama ...
Ibanez nema neke gitare akustične u cenovnom rangu mada opet bolje nešto od njih nego Fender ja nisam nešto stekao utisak da su ti Fenderi ispod 500e vredni pažnje a vaćare na ime...
U glavnom uzmi šta ti se sviđa ti ćeš svirati, gledaj da nut i češalj kako ga zovu bude barem neka kopija kosti Epipfone to ima lepo urađeno a ima i Ibanez koriste već i na jeftinim modelima tzv ''ivorex'' ..VAŽNO čak i da nema to tvoj budući izbor posle kada budeš mogao odvoji 1000din i kupi u Mariću TUSQ - to je neki predlog za budućnost
Pazi SX te nisam probao ali jesam neke električne fine su gitare....
LM Epiphone bilo koji i taj DR zaista su dobri za novac su strava....mislim da tu Epiphone nema konkurenciju....Pošto si sve odabrao oblike da nisu cut away ovo ti je moj predlog mala je razlika mislim da su bile pri 15ak hiljada u Mitrosu ja sam preko njih naručio svoj AJ 220 SCE, a ova gitara ima isto solid top znači pravo drvo kvalitetno značiće ti to nema elektroniku/ozvučenje ali i šta će ti...čivije su dobre izrada 1 liga..koliko znam Mitros daj na rate.....LM MODEL JE AJ 200S

A ako ne možeš sačekaj možda tog DR ako će skoro...Fender Ibanez ja sam za Ibanez...
Ja bih pipnuo iza bridža da vidim kakako prenosi vibracije kada trzneš na prazno žice i pozadi, slušao bih zvuk da mi se sviđa, naravno pregledaj vrat i pragove- vrat da je ok da pragovi ne zvone...naštimaj je pa trzni koji akord ako znaš da zavrćeš žice zavrni koju pa vidi da li ostaje u štimu...pogledaj čivije die cast su prednost jer treba da ti lepo rade čivije..to su neke stvari..i da ja bih odabrao sa krupnijim pragovima sutra ako se potroše možeš da ih obrusiš..I ono naj naj najvažnije ti ćeš je svirati gledaj da bez obzira šta smo ti mi rekli ovde ipak slušaš neki svoj instikt u smislu ako imaš dvojbu biraj tu koja ti leži za koju osećaš da ti je lakša za svirku koja ti lepše zvuči...Toliko od mene.

Sijamski_Mrmot
Posts: 7
Joined: 04 Sep 2017, 08:29

Re: Izbor izmedju 4 akustična modela za početnika

Post by Sijamski_Mrmot » 06 Sep 2017, 16:14

Hvala na podugackom odgovoru :)

Mitros je upravo mesto gde danas licno dobih informaciju da ne daju na rate cekovima :( a em sto imaju DR100 em imaju skroz crnu kakvu sam i hteo... E sad, ako mi je prodavac dao losu informaciju - ostao je kraci za prodaju jer sam bio spreman odmah da ispisem cekove i ponesem gitaru...

Ima li jos neko iskustva sa Ibanjezom?

MIKI-DJORDJE
Posts: 1200
Joined: 25 Dec 2016, 20:52

Re: Izbor izmedju 4 akustična modela za početnika

Post by MIKI-DJORDJE » 06 Sep 2017, 17:14

nema na čemu, možda ne daju na čekove, nekad je bilo kao 10 % više tako neka fora..Ja sam svoje kupio za keš ..javiće ti se neko još mžda ili pogledaj po tetemama da li je neko spominjao gitare koje te zanimaju. Imaš i temu Mitros jave se i oni....pozdrav

Sijamski_Mrmot
Posts: 7
Joined: 04 Sep 2017, 08:29

Re: Izbor izmedju 4 akustična modela za početnika

Post by Sijamski_Mrmot » 08 Sep 2017, 13:11

Hvala na savetima,

Bio u radnji, probao Ibanez V50NJP , Fender CD60 i jos 2 druge gitare. Kupio Ibanez :) Najbolje mi je "legao" a i već je uradjen setup i spuštene žice pa je mekši za sviranje sto će značiti mom sinu od 7 god. Fender je malo prigušeniji , ima lepši bass zvuk (barem meni početniku) ali je baš baš tvrd za sviranje.

Ako neko nije imao prilike da vidi ovaj video, evo. Meni je pomogao:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LxOhDwxjW7g[/youtube]

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest