plasticne zice?
- coa-nirvana
plasticne zice?
Imam klasicnu gitaru marke "Fina" platio sam 110 evra,i interesujeme koje su najbolje nylon-ske zice za nju??? tecnosti za poliranje, za odrzavanje pragova,i trzalice???? 

Re: plasticne zice?
Od najlonskih zica bih ti preporucio La Bella, one su jako dobre. Od ovih sredstava za odrzavanje prakticno svako radi posao, samo vidi sta ima da se nadje kod nas. Majstori-konstruktori gitara preporucuju razna ulja (orahovo, limunovo) za odrzavanje, pre nego sinteticke brand-name preparate, ali to je stvar licnih afiniteta...
Od La Bella žica preporučio bih ti Criterion (C-800 black nylon).
Nisu skupe a mislim da će zadovoljiti tvoje potrebe.
Možeš koristiti i D"Addario ali što god da staviš na gitaru gledaj da bude srednje tenzije (medium tension).
Hard i extra hard žice su pretvrde (naročito početniku) a kod slabijih gitara mogu da iskrive vrat.
U stvari, ako ćemo cepidlačiti svaka gitara (tj.kombinacija drveta) zahteva drugačije žice.
Zato je najbolje da probaš što više proizvođača (ali menjaj cele komplete) kako bi posle nekog vremena znao šta najviše odgovara tebi i tvojoj gitari.
Što se tiče trzalica tu ti ne bih mogao dati savet jer ja sviram prstima (tj.noktima).
Nije loše, kad već imaš klasičnu gitaru, da vežbaš i ovaj stil sviranja. Zabluda je da je on samo za "klasičnu" muziku i flamenko. Na ovaj način možeš svirati sve (bukvalno) jer imaš pet trzalica u jednoj ruci
.
A kad je održavanje u pitanju dovoljno je da jednom godišnje kaneš malo lanenog ili orahovog ulja na grifplatnu (deo gde su pragovi) malo utrljaš, sačekaš da drvo upije i onda obrišeš suvom krpom.
Nisu skupe a mislim da će zadovoljiti tvoje potrebe.
Možeš koristiti i D"Addario ali što god da staviš na gitaru gledaj da bude srednje tenzije (medium tension).
Hard i extra hard žice su pretvrde (naročito početniku) a kod slabijih gitara mogu da iskrive vrat.
U stvari, ako ćemo cepidlačiti svaka gitara (tj.kombinacija drveta) zahteva drugačije žice.
Zato je najbolje da probaš što više proizvođača (ali menjaj cele komplete) kako bi posle nekog vremena znao šta najviše odgovara tebi i tvojoj gitari.
Što se tiče trzalica tu ti ne bih mogao dati savet jer ja sviram prstima (tj.noktima).
Nije loše, kad već imaš klasičnu gitaru, da vežbaš i ovaj stil sviranja. Zabluda je da je on samo za "klasičnu" muziku i flamenko. Na ovaj način možeš svirati sve (bukvalno) jer imaš pet trzalica u jednoj ruci

A kad je održavanje u pitanju dovoljno je da jednom godišnje kaneš malo lanenog ili orahovog ulja na grifplatnu (deo gde su pragovi) malo utrljaš, sačekaš da drvo upije i onda obrišeš suvom krpom.
Ja koristim Pro Arte (hard tenziju) i odlicne su!
Jesu, koristim ih i ja na nekim gitarama.MrMoT wrote:Ja koristim Pro Arte (hard tenziju) i odlicne su!
Samo, ne zvuče dobro na svakoj gitari (što važi za bilo koje žice).