Klasična gitara do 70e za početnika (levorukog)

Post Reply
Antiprotivac

Klasična gitara do 70e za početnika (levorukog)

Post by Antiprotivac » 02 Aug 2008, 21:23

Pročitao sam sve teme na ovom forumu koje sam našao o kupovini klasične gitare, ali ja imam još jednu malu začkoljicu, levoruk sam, pa imam par pitanja više. :mrgreen:

Da li to uopšte ima neke veze, da li treba da kupujem gitaru koja je napravljena za levoruke osobe ili je dovoljno da okrenem žice na običnoj gitari? Koja je razlika osim što bi mi vrat stajao obrnuto?

I kad već otvaram novu temu da li biste mogli da mi preporučite neku gitaru za 60-70e (toliko imam trenutno a želim što pre da počnem). Ne treba mi ništa posebno ali ne želim da bude neka koja će mi doneti više muke nego koristi.

I da, kupio bih je najverovatnije u Beogradu. :)

Kristijan
Uvaženi član

Re: Klasična gitara do 70e za početnika (levorukog)

Post by Kristijan » 02 Aug 2008, 23:31

Klasicna gitara ima sve isto udeseno kako god da je okrenes, jedino za 3. zicu ima drugaciji greben na sedlu (zaboravi, za sada nije bitno...) pa po tome eventuaolno mozes da zakljucis da li je za levorukog ili nije... U svakom slucaju to ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem za pocetnika.

Mislim da treba da skupis jos malo para. Ovo je uvek nezgodno reci, ne znam kakva ti je finansijska situacija, ali bolje sakupi 100 pa kupi nesto na cemu ces moci nekoliko godina da ucis, nego da potrosis 70 i da sledece godine shvatis da si mogao bolje da pazaris. Kod tih jeftinijih gitara itekako je uocljiva razlika kod modela koji kosta 70 i koji kosta oko 100.

Ramirez

Post by Ramirez » 03 Aug 2008, 07:10

Mislim da ti je Yamaha C40 minimum ispod koga ne bi trebao da ides.Jedini problem je sto ces morati neznatno da pojacas budzet da bi dosao do ovog instrumenta.

Antiprotivac

Post by Antiprotivac » 03 Aug 2008, 13:59

Hvala Vam na odgovorima. :)

@ Kristijan

Koju bi mi onda klasičnu gitaru u tom cenovnom rangu predložio? Šta misliš o Yamahi C40 koju je Ramirez preporučio?

@ Ramirez

Da li možda znaš koliko ta gitara košta kod nas? :?: Na sajtovima Mitrosa, Lyre i Skymusica nema cene. :(

Ramirez

Post by Ramirez » 03 Aug 2008, 18:27

Cena joj varira od 9500 pa do 10500.Kako se gde zalomi.Provrti malo telefone,ne budi lenj.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 03 Aug 2008, 22:49

O tom modelu smo dosta pricali ovde, pretresi forum.

To je ok skolski instrument, nista posebno, ali sasvim korektno uradjena gitara. Za mene je bilo fascinantno kako tako jeftin instrument ima tako solidne civije, a i inace je to vrlo uredno i precizno uradjen instrument, lepo tonira. Po meni ima mrsav ton, ali za te pare ne mozes ocekivati bas zvuk rucno radjenog instrumenta. Meni se vise dopada C70, ali to ti je taj slucaj - u ovoj kategoriji instrumenata kad das 20 eura vise jos kako vidis zasto si potrosio tih 20 eura.

Ima jos jedna gitara koja po meni, ako ubodes dobar komad, ima bolji ton od Yamahe C40, mada na oko moze da deluje nekako neuglednije, mislim da je finalna obrada kod Yamahe bolja. Radi se o Aria AK30. Pocetnicki model, ali po meni ima bolje drvo korisceno za trup, i zato ima lepsi ton. Nije instrument za podcenjivanje.

Najbolje je da krenes po prodavnicama, pa lepo "Dobar dan! Dobar dan! Ja dos'o da kupim klasicnu gitaru..." pa isprobavas... Eto...

Antiprotivac

Post by Antiprotivac » 04 Aug 2008, 23:53

Hvala vam obojici! :mrgreen:

Sad mi ostaje da skupim još malo para pa da se bacim u kupovinu i učenje. ;)

Problem mi predstavlja što nemam nikog iskusnog da ide sa mnom u kupovinu, tako da isprobavanje gitare nema neku poentu kad bih je ja isprobavao. :(

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Aug 2008, 09:13

Slobodno trazi od nekog u prodavnici da malo zasvira. To bi svaki prodavac morao da uradi bez gundjanja. E sad, kako sam ja za sve ove godine sreo 2 prodavca u prodavnicama muzickih instrumenata koji nisu kivni na celu planetu, nije iskljuceno da ces dobiti svoju "porciju" gundjanja, ali navikavaj se - kad jednom kupis gitaru, moraces povremeno da se sreces sa ovim likovima ;)

Post Reply