Pesme za sviranje - preporucite

Jynx

Pesme za sviranje - preporucite

Post by Jynx » 24 Jan 2007, 23:35

ajd, kad vec ima na svakom skoro forumu nek bude i ovde. Preporucite pesmu koja mislite da je dobra za gitaru (instrumental, sta god, ne znam sta spada sve pod "pesma"). Navedite ima, autora, tezinu od 1-10 (ovo je relativno, ali sta ces), tehnike potrebne, kojim povodom su dobre da se sviraju (uh koja recenica, svaka mi cast) i tako to. Ja sam poprilicno nov, ali me bas zanima koje pesme volite da svirate, kojim pesmama ste pocinjali da svirate...

Evo ja da stavim neke svoje (to je inace veoma mali repertoar pesama koje znam od pocetka do kraja)

Kansas - Dust in the Wind
tezina: ja stvarno ovo ne mogu da ocenim kao ni jednu drugu, ali poprilicno su lake sve, kad ih ja znam, sviram 5 meseci
tehnika: okidanje prstima (fingerpicking), i to Trevis stil

Eric Clapton - Layla (Unplugged)
tezina: isto
tehnika: pa, nemam pojma, smenjivanje strumminga i soloa (odlicno za showing off, posto je poprilicno lako, a tesko izgleda)

Metallica - Nothing Else Matters
tehnika: fingerpicking

Rolling Stones - Angie
tehnika: uglavnom strumming

Eric Clapton - Tears in Heaven (Unplugged album)
tezina isto

Led Zeppelin - Stairway to Heaven
tehnika: fingerpicking, strumming

? - Always look on the bright side of life (iz filma Life of Brian)
tehnika: strumming, veoma prost ritam, a super tekst, za poboljsavanje raspolozenja :)

Eric Clapton - Signe (Unplugged)
Tezina: pa malo teze, ja ne mogu bas sve da postignem

Nirvana - the man who sold the world
Tezina: isto kao ono pre onog od gore
tehnika: strumming, prosto okidanje zica (samo po cela skala)

Nancy Sinatra - Bang Bang
tehnika: pa kako god hocete, ali ja ovo nazalost ne umem da otpevam, vise odrecitujem

Opeth - Patterns in the Ivy

Ima jos nesto malo, ali to je bedno..

Inace, bilo bi lepo da naglasite da li je za pocetnika ili napredna ili sta vec...

svetskimegacar

Post by svetskimegacar » 26 Jan 2007, 13:13

Nisam siguran da moze sa pet meseci gitare u rukama da se savrseno skine na primer Dust in the wind pa cak i ta Layla.Po meni je jedna od najtezih pesma na akusticnoj gitari(makar sto sam do sada cuo u rock fazonu) je Fleetwood Mac - Big Love neka live verzija.Cista desetka za tezinu.Odlicna je i Extreme - Hole Hearted.Sva sreca da imam u notu precizne tablature iz magazina i knjiga pa znam koja je tu zavrzlama u pitanju.Veoma je tesko u notu skidati stvari,ali da se priblizno svira uopste nije tesko

Jynx

Post by Jynx » 26 Jan 2007, 20:11

Layla mi je stvarno omiljena pesma, stvarno se ponosim na to sto sam je naucio, a nije teska, a sto se tice dust in the wind, samo se naviknes na jedan pokret prstima i vrtis ga po akordima... a sad, na stranu sto ja ne znam da pevam uz to...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Jan 2007, 22:34

Ako bi da naučiš par pesama koje "pale" društvo... moje iskustvo - prilično veliko, nažalost - jeste da se držiš "ćirilice". Sve te zanimljive i mlade ljude na žurkama u suštini zanima neka pesma oko koje nema spora, koju svi znaju da otpevaju, koja (dakle) nema složen ritam ili složene harmonske promene... Zato se drži "oldies goldies" za takve prilike - Bitlsi ("Yesterday", tako nešto), Eaglesi ("Hotel California"), možda eventualno neki Doorsi i pre svega Bijelo dugme, Riblja Čorba ("Ostani đubre do kraja", "Nemoj da ideš mojom ulicom", "Dva dinara druže", tako to) i nastavi u tom pravcu.

Ovo ti govorim iz ličnog iskustva i sa suzicom u oku - drugarima mora da se prodaje kitsch. Devojčice vole da se raspekmeze uz, recimo, Idole ("Jedina... Malena... Trebam te..."), sunce-zvijezde-more, ja odlazim a Dunav teče, Dunave, moj Dunave...

A šta onda da radiš? Ne možeš - usred žurke, kada su svi spremni za romanse - da kažeš "slušaj kako ovo super zvuči" i raspališ 20minutni jam na "Light My Fire". I to ne možeš baš zato što voliš ljude, razumeš. Ti možda znaš bolje, i zanimaju te neke hiljadite stvari, ali - pokvariš svima raspoloženje. U takvim situacijama - ponovo, iz ličnog iskustva - ili stvaraš štimung i dobar vajb starom dobrom "komercijalom" ili ostavljaš gitaru jer će tebe da ostave i da, prosto, pojačaju CD plejer.

U isto vreme verovatno ne možeš da izvedeš neku distorziju čak i da imaš opremu (jer ti fali ceo bend, ali pre svega jer ljudi hoće da čuju jedni druge uz piće tj. da se bare međusobno), "veliki prezir" svega toga nije dobar odgovor jer ispadneš Patuljak Ljutko kojeg sledeći put neće pozvati na žurku, i tako dalje.

Dakle, pravac na http://www.2akordi.net i počni da spremaš "hej-jel'-znaš-onu..." repertoar. Znaćeš da si dobar kada je 9 puta od 10 odgovor na to pitanje "znam", hvaliće te deset puta više nego da si nabiflao ceo "Stairway To Heaven" sa svakom bogovetnom promenom, i s visine ćeš gledati na nekog dečka koji u prstima ima cele Rage Against The Machine, ali rulju boli uvo za njega jer ne zna nijednog Bajagu.

(Svemu ovome možeš da se smeješ... ali nemoj. Ili ćeš jednom skapirati koliko je dobro "plivati sa jatom" ili ćeš skontati da ti pre svega znači neka malecka koja te gleda zaljubljeno dok prebiraš po "Nothing Else Matters", svejedno, skontaćeš šta hoću da kažem i da hoću da pomognem.)

svetskimegacar

Post by svetskimegacar » 26 Jan 2007, 23:37

Vala u pravu si sto se zurki tice.Sad zavisi ko sta zeli od gitare.Ja vrtim isti (domaci)repertoar na svakoj zurci i uvek su iste reakcije.A za sebe i usko drustvo uvek sviram nesto ozbiljnije.Dobar je Blackmores Night,probaj Michael Schenker unplugged(moj no1).Takodje,teze je solirati na akusticnoj(pogotovo ako imas neku klasicnu prangiju,pa jos najlonske zice).

Jynx

Post by Jynx » 27 Jan 2007, 01:05

dobro je, prangija je sa metalnim zicama :D

sto se tice zurki, tacno znam na sta mislis... sviram bolje od svog druga koji je svira godinu i po dana sto se tice vecine stvari, ali on zna "cirilicu"... Ne mogu da ga nateram da nauci nasto ozbiljnije pa da pokusamo zajedno ista, sto ce dobro da zvuci na gitari, zato sto on voli da raspali masu.. arghhh... ali to mi svejedno ne gine... kad tad cu to morati da pocnem da ucim...

da ponovim: ARGHH

ali svejedno,

Tenebra

Post by Tenebra » 27 Jan 2007, 11:31

Meni je Layla fenomenalna pesma..prosto sam se istopila kada sam je cula prvi put x) ..a svirao ju je i pevao moj tadasnji decko na nekoj zurci ;)

toza
Urednik

Post by toza » 28 Jan 2007, 20:15

Uh ta Layla...poznata i psychodelicima! :D
Salim se...Pesma je bruka, obozavam je i dan danas...I mislim da nema ljudi kojima se ne svidja! :D

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 29 Jan 2007, 10:43

hmm....upravu si :) mada nikad nisam seo da odslusam pesmu na miru :)
Sto se tice skidanja pesama nemojte zanemariti ni Cannibal Corpse hihih :) (mislim na novije albume Gallery of Suicide pa nadalje...not that anyone cares)

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 20 Feb 2007, 19:48

stajaznam...

blind guardian - the bard's song
tezina, ne znam, prilicno lako koliko se secam (nisam svirao nekoliko godina ovo), tehnika razlazes s trzom, ali ja to prstima radije...

pink floyd - wish you were here
tezina - lako, samo sto je strumming pattern istripovan zesce, tehnika lupas akorde...

radiohead - street spirit
tezina - u principu lako, mene je jebalo to sto mi ne odgovara takvo razlaganje gde malo skakuces po zicama, ali to je individualno, tipa mozda je meni lako neko razlaganje koje je drugome tesko, sve zavisi od toga kakvo ti je 'signature' tj 'built-in' razlaganje:)
tehnika - razlaganje trzom, ja opet prstima:)

johnny cash - personal jesus
tezina - njegov cover je lak, duplo laksi od originalnog unpluggeda, ja ne mogu da pevam uz to zato sto me svaka sinkopa ili dilej ili sta god takvo izbaci iz tripa...
tehnika - jedan prost rif i malo strumma...

oasis - wonderwall
tezina - lako, pogotovo sto menjas samo baseve na akordima, ali je strumming pattern malo tezi. u svakom slucaju, ja poslednji takt nikako ne mogu da odsviram da zvuci kao original i ne mogu da izvalim zbog cega, a neke snimke nemam:)
tehnika - strumming

placebo - meds
tezina - relativno lako, mada mene oce da zaboli ruka od duzeg sviranja pratnji tog tipa...
tehnika - strummovanje power chordova

smashing pumpkins - disarm
tezina - akordi laki, ali strumming pattern nesto kompleksniji, treba da se pazi i koje zice se kad stramuju i tako...
tehnika - strumming

beck - loser
tezina - nemam pojma, moze da bude teze zbog slajda...
tehnika - strum - riffovi sa slajdom...

pink floyd - is there anybody out there
tezina - srednje tesko, rekao bih, najteze od pomenutih recimo...
tehnika - pretpostavljam da je razlaganje s trscom, ali ja to prsticima...

ne pada mi sada nista vise na pamet...

od ovih tvojih, meni je dust in the wind ubedljivo najtezi, znaci ne mogu da se sastavim s tom pesmom:))) eto, to je ono kad kazem da je individualno, jednostavno mi ne odgovara...

m@T@

Re: Pesme za sviranje - preporucite

Post by m@T@ » 12 Apr 2008, 15:58

a neke ok pesme koje bi mogle da se sviraju na klasicnoj ???

viden

Post by viden » 12 Apr 2008, 23:10

Sve možeš da sviraš na klasičnoj.
Ne zvuči kao original ali je interesantno (i originalno) :D .

ivanfromblace

Post by ivanfromblace » 14 Apr 2008, 14:45

jedna od meni najOK pesmi na klasicnoj je "Neke su zene pratile vojnike", od Riblje Corbe naravno.Cak mislim da lepse zvuci na gitari sa plasticnim nego sa metalnim zicama. Ako su nekome potrebne tablature poslacu, mada je bolje da skidate po sluhu :)
jako mi se dopada i "Nedostaje mi nasa ljubav" od Balasevica. A jako lepo zvuci i njegova "Lepa protina kci" itd.

Highlander

Post by Highlander » 18 Apr 2008, 15:57

Evo i ja da nešto preporučim kao početnik. :)

Seether - Diseased
Ovo je prva pesma koju sam naučio da sviram. Intro je lak i dobar za vežbanje prstiju. Svira se trzalicom.

Nirvana - Plateu
Stvarno laka pesmica za sviranje. Čak mogu i da pevam uz ovo. :)

My Dying Bride - Two Winters Only
Ovo je pesma za dve gitare i (još jednom) uopšte nije teška.

Godsmack - Running Blind
Lako. Strumming tokom cele pesme, a pred kraj solo koji se svira samo na jednoj žici.

Godsmack - Hollow
Samo se menjaju Em, C i Am, dakle - lako. :)

... :wink:

Dejvista

Post by Dejvista » 12 Jun 2010, 16:19

E, pa super je odgovor, Rocket Roll, i ja se slažem, pogotovu što sviram nekih 12 godina, a i dalje niko nije baš poskočio od oduševljenja kad bih u društvu svirao Classical Gas.

Što, dalje ne znači da mora da se svira samo Džej.

Znači treba napraviti neki kompromis između pesmica koje su nama gotivne za sviranje+pevanje, a da budu zabavne društvu (i ribama).

Prema tome, mislim da je tema odlična i da je dobro započeta, al' fali ono glavno, a to je Setlista koju vi svirate na kul i opuštenim sedeljkama.

Npr. ja sviram ovako nešto, a baš bih voleo da odgovori makar par vas, kako bih dobio ideju šta još da ubacim u svirku kako od stranih opštepopularnih do domaćih koje sam siguran da nisam dugo dugo svirao:

1. Suspicious Minds,
2. Lutka sa naslovne strane,
3. Kad sam bio mlad,
4. Lipe cvatu,
5. Nakon svih ovih godina,
6. Fa fa fa,
7. Godine prolaze,
8. Mornar,
9. U ljubav vjere nemam,
10. Tempera,

i tako dalje, ovo ne mora ovim redom, samo su mi nasumice pale napamet stvari koje sviram.

šta svirate vi u društvu?

Post Reply