izbor akusticne ozvucene gitare
- sevastokrator
izbor akusticne ozvucene gitare
Posto sam pocetnik treba mi pomoc oko izbora ozvucene akust. gitare cena do nekih 300 evra, razmisljao sam o Squier Stratacoustic da li je to promasaj ili ne
Re: izbor akusticne ozvucene gitare
Mislim da jeste.
Niti zvuči dobro "na suvo" (malo telo pa je ton katastrofa) niti se "na struju" po bilo čemu izdvaja od mnogo jeftinijih gitara.
Jedina vrlina (po meni) je originalni izgled.
Sa 300e može se pazariti mnogo bolji instrument.
Niti zvuči dobro "na suvo" (malo telo pa je ton katastrofa) niti se "na struju" po bilo čemu izdvaja od mnogo jeftinijih gitara.
Jedina vrlina (po meni) je originalni izgled.
Sa 300e može se pazariti mnogo bolji instrument.
Apsolutno se slazem sa Videnom. Za sta ces tacno koristiti gitaru? Sviras u sobi, snimas tu gitaru, tezgaris...? Ovo te pitam cisto da znam zasto bas hoces ozvucenu. Ima tu mnoooogo finesa o kojima valja misliti, pa daj malo dopunskih infomcija.
- sevastokrator
razmisljo sam da uzmem nesto"slabije" dok ne naucim da sviram, pa sam doso na ideju da umesto el. uzmem akusticnu sa ozvukom, sta vi preporucujete
Washburn ili Yamahu, ili Takamine. Zavisi sta volesh, meni se najvishe od tih cheapest djasvi Washburn D10SCE ili DK20CET a opet sve zavisi kakav zvuk ti se dopada. I druge firme su manje vishe ok al eto sve je stvar ukusa.
Pre svega, ako te interesuje baš električna gitara, da znaš da ozvučena akustična nikako ne predstavlja zamenu za električnu.
Ozvuka na akustičnoj gitari može da bude mikrofonska, piezo, kombinovana... Mikrofonska ume da divlja sa mikrofonijom, piezo daje dosta "tvrd" zvuk, gotovo ni u tragovima nemaš prefinjenost akustičnog instrumenta. Naravno, postoje raaaaaazne piezo ozvuke, ali u gitari do 300 eura uglavnom imaš ove koje zvuče kako sam ti opisao. Piezo element je kristalna struktura izuzetno osetljiva na priisak, i vibracija koju piezo element kupi sa trupa gitare, i tretira je kao pritisak, onda pretvara u elektricitet... malo sam ovo "mesarski" objasnio... ali poenta je da piezo daje dosta "percussion" zvuk. Ako imaš neku ekipu s kojom ćeš povremeno da iznajmiš termin u studiju za probe onda ima svrhe da kupuješ ozvučenu austičnu, ali ako ćeš ugavnom svirati bez pojačala, onda mislim da ti ozvuka ne treba.
Ima nekoliko pristupa ovom problemu. Sam oceni svoje finansijske sposobnosti, i vidi da li te interesuje da kroz godinu ili 2 ulažeš još u opremu, da li smatraš da će biti višak da imaš i akustičnu i električnu gitaru... U slučaju da te interesuje da ulažeš kasnije još u opremu, ja bih preporučio da sve te pare uložiš u akustiku, mani ozvuku. Dakle kupi najbolju akustičnu koja može da se nađe za 300 eura, bez ozvuke. Uvek možeš kasnije da dodaš nekakav sistem ozvuke ako te baš to zanima, a nisam siguran da će to da te zanima osim ako ne pošneš da tezgariš u nekom akustičarskom sastavu. Za ozbiljno snimanje nećeš sigurno koristiti ozvuku kvaliteta kakav se obično nađe u gitarama do 300 eura, nego mikrofone.
Druga varijanta podrazumeva da te baš, baš interesuje električna gitara u budućnosti, i da nisi voljan da daješ pare na dodatne instrumente u narednih par godina. Onda odmah kupi električnu gitaru, i štedi za pojačalo, ili povezuj u prvo vreme gitaru na kompjuter. Za ovo drugo gledaj da nabaviš DI box, nekakvo predpojačalo, nekakav procesor koji odgovara po tehničkim specifikacijama ovoj nameni... Za te zavrzlame nisam dovoljno stručan, ali ovde na forumu imaš dosta tema koje se bave tom problematikom.
Konačno, ako si baš rešio da kupiš ozvučenu akustičnu, imaj u vidu da tih 300 eura predstavlja dosta nezgodnu cifru. Gitare iz tog cenovnog ranga imaju po meni dosta loš odnos cena-kvalitet. Imaš ozvučene gitare i za 150 eura, a ove od 300 nisu duplo bolje od ovih od 150. Da stvar bude gora, ove od 300 su po meni najčešće više nego duplo lošije od onih od 600... Dosta nezgodna kategorija... Znam da ti sada nisam baš konkretno pomogao, nego sam ti samo dao gomilu opštih smernica, ali donekle sam, nadam se, uspeo da ti suzim izbor, i dao sa ti nekakvu temu za razmišljanje.
Javi šta si smislio, pa da krenemo daleko konkretnije da pričamo.
Ozvuka na akustičnoj gitari može da bude mikrofonska, piezo, kombinovana... Mikrofonska ume da divlja sa mikrofonijom, piezo daje dosta "tvrd" zvuk, gotovo ni u tragovima nemaš prefinjenost akustičnog instrumenta. Naravno, postoje raaaaaazne piezo ozvuke, ali u gitari do 300 eura uglavnom imaš ove koje zvuče kako sam ti opisao. Piezo element je kristalna struktura izuzetno osetljiva na priisak, i vibracija koju piezo element kupi sa trupa gitare, i tretira je kao pritisak, onda pretvara u elektricitet... malo sam ovo "mesarski" objasnio... ali poenta je da piezo daje dosta "percussion" zvuk. Ako imaš neku ekipu s kojom ćeš povremeno da iznajmiš termin u studiju za probe onda ima svrhe da kupuješ ozvučenu austičnu, ali ako ćeš ugavnom svirati bez pojačala, onda mislim da ti ozvuka ne treba.
Ima nekoliko pristupa ovom problemu. Sam oceni svoje finansijske sposobnosti, i vidi da li te interesuje da kroz godinu ili 2 ulažeš još u opremu, da li smatraš da će biti višak da imaš i akustičnu i električnu gitaru... U slučaju da te interesuje da ulažeš kasnije još u opremu, ja bih preporučio da sve te pare uložiš u akustiku, mani ozvuku. Dakle kupi najbolju akustičnu koja može da se nađe za 300 eura, bez ozvuke. Uvek možeš kasnije da dodaš nekakav sistem ozvuke ako te baš to zanima, a nisam siguran da će to da te zanima osim ako ne pošneš da tezgariš u nekom akustičarskom sastavu. Za ozbiljno snimanje nećeš sigurno koristiti ozvuku kvaliteta kakav se obično nađe u gitarama do 300 eura, nego mikrofone.
Druga varijanta podrazumeva da te baš, baš interesuje električna gitara u budućnosti, i da nisi voljan da daješ pare na dodatne instrumente u narednih par godina. Onda odmah kupi električnu gitaru, i štedi za pojačalo, ili povezuj u prvo vreme gitaru na kompjuter. Za ovo drugo gledaj da nabaviš DI box, nekakvo predpojačalo, nekakav procesor koji odgovara po tehničkim specifikacijama ovoj nameni... Za te zavrzlame nisam dovoljno stručan, ali ovde na forumu imaš dosta tema koje se bave tom problematikom.
Konačno, ako si baš rešio da kupiš ozvučenu akustičnu, imaj u vidu da tih 300 eura predstavlja dosta nezgodnu cifru. Gitare iz tog cenovnog ranga imaju po meni dosta loš odnos cena-kvalitet. Imaš ozvučene gitare i za 150 eura, a ove od 300 nisu duplo bolje od ovih od 150. Da stvar bude gora, ove od 300 su po meni najčešće više nego duplo lošije od onih od 600... Dosta nezgodna kategorija... Znam da ti sada nisam baš konkretno pomogao, nego sam ti samo dao gomilu opštih smernica, ali donekle sam, nadam se, uspeo da ti suzim izbor, i dao sa ti nekakvu temu za razmišljanje.
Javi šta si smislio, pa da krenemo daleko konkretnije da pričamo.
- sevastokrator
Ovako, resio sam uzecu neku akusticnu neozvucenu za 100-150e, cisto da upoznam osnove, ako mi bude islo skupicu jos para pa cu preci na neku bolju elektricnu, tako ako ne naucim da sviram necu promasiti investiciju
Onda pogledaj sledeće firme: Washburn, Aria, Yamaha, Da Capo ili Fina (to je iz iste "ergele"). Postoji mnogo modela u ovoj kategoriji, biće ti potrebno dosta vremena da sve to isprobaš. Hmmm, kad malo bolje razmislim, možda u ovoj kategoriji da se ne vezuješ mnogo za Yamahu, mislim da možeš da dobiješ malo bolji instrument za iste pare kod ovih drugih firmi. Ne bih preporučio Stagg, sve jeftinije gitare koje sam video su jako lošeg tona, a i urađene su veoma aljkavo. Ako možeš da povedeš nekoga ko se razume koliko toliko u gitare kad budeš birao instrument - to bi ti bilo najbolje! Kod ovih jeftinijih instrumenata ume dosta da varira kvalitet od komada do komada, i ponekad se desi da neki komad bude vanredno dobar, a da uopšte nema jaku cenu, ali da bi to mogao da iskoristiš, treba da imaš pri kupovini sa sobom nekoga ko se u to razume. Ne bih se u takvim situacijama oslanjao na savete prodavaca, jako malo njih je zainteresovano da ti dobro pazariš, nego samo da oni dobro prodaju.
- sevastokrator
A kako bi bilo da krenem sa klasicnom umesto sa akusticnom gitarom?
A kako bi bilo da uopste krenes da sviras
:D Premisljas se evo vec 7 dana:DD:
Klasicna ce ti biti milosrdnija prema prstima zato sto ima najlon zice
,ja sam poceo sa akusticnom na kojoj su najlon zice i posle polako presao na metalne pa onda na kraju na elektricnu 

Klasicna ce ti biti milosrdnija prema prstima zato sto ima najlon zice

a ovationi? kako oni stoje sto se tice finansija, znam da im je zvuk otac i vratovi majka... xD
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Moje misljenje...kupi ASTER ozvucen za 9000din u MIX-u. Radi Kinez ubija. Naravno moje subjektivno misljenje. Nema mi neke potrebe za akustaru da bude neka specijalna...samo da je veliko telo i da je ok vrat...naravno isto kao i ja kad budes kupovao uzmi 5-6 istih gitara i zakljuci koja ti najbolje lezi...Ja sam pazario pre oko 6-7 meseci sunburst ASTER-a koji sam poredio sa 2-3 fendera (od oko 300-400E) ozvucena, i 2 yamahe (jedna placena 200, jedna 500E)...Iskreno, mozda sam malo ogluveo od elektrike, ali meni taj ASTER bolji od svega toga...jbg...stvar ukusa...A i svirao sam 3 unnpluged-a do sada na njoj i super. Truss Rod je standardan i solidan za namestanje. Stavis na nju 11icu ili 12icu...naravno fabricke zice bacis odmah. Stavis ELIXIR za akustaru (oko 1800din)...i eto miline...napominjem, ne mora se tebi svideti, ali meni je ova Kineskinja resila problem akustare...
Ili kasnije sakupis oko 800-900E pa kupi neki Ovation...to je vec vredno para... 

Ako te zanima klasicna muzika za gitaru, latino i mediteran, onda uzmi. Klasicna gitara je predivan instrument, ali takodje i instrument koji je "usmeren". Pre svega, plasticne zice imaju daleko manju tenziju, i mekse su pod prstima, sto jeste olaksica u startu, ali ce ti onda prelazak na celicne zice biti malo problem. Drugo, plasticne zice su gotovo neupotrbljive za bending, ali to u pocetku i nije toliko bitno. Jednostavno to je skoro pa neki sasvim drugi instrument u odnosu na western gitare. Ma samo kad je uzmes u ruke... daleko masivniji vrat, a solidno maji trup. Ton se mnogo razlikuje, sve se razlikuje.sevastokrator wrote:A kako bi bilo da krenem sa klasicnom umesto sa akusticnom gitarom?
Sviram klasicnu gitaru dvadesetak godina, ali imam i drugacije gitare, i koristim ih bas prema potrebi i nameni. Vrlo bitna stvar - ako nemas nameru da savladas tehniku desne ruke za klasicnu gitaru, gotovo da nemas nista od samog instrumenta klasicne gitare. Moze ona i da se "drombulja" trzalicom, ali ja smatram da to onda jednostavno nije to...
Osim toga, ako jednog dana odlucis da se prebacujes na elektricnu gitaru, treba da imas u vidu da grifplatna klasicne gitare nema radijus, dakle to je povrsina ravna kao lenjir, i da je vrat solidno siri nego na elektricnoj. Ima onih shredder gitara koje imaju nesto siri i "pljosnatiji" vrat, ali i dalje ni nalik klasicnoj.
Ne zameri, mislim da ti sam moras malo preciznije da odlucis sta hoces. I taj stav "ako ti ne bude islo..." Znas, imam ja drugara koji je manijakalno uporan. Pre mnogo godina, kad je prvi put otisao u plesnu skolu, rekli su mu da nema osecaj za ritam. Posle nekoliko godina se takmicio. Ja sam ga ucio da svira gitaru. Delovalo mi je u startu da ce mu tesko ici. Posle 2 godine presao je veci deo programa za klasicnu gitaru za osnovnu muzicku skolu. Ogranicenja su samo u nasoj glavi. Poenta je da kroz ucenje ides kao da se trudis da daleko ispred sebe odapnes strelu, pa ides da je pronadjes samo da bi je jos dalje napred odapeo. Sam sebi postavljas zadatke, sam sebe gonis. Ne pocinjes da sviras gitaru da bi mozda naucio da je sviras, ili da je ne bi naucio da sviras. Ne, pocinjes da sviras jer si odlucio DA SAVLADAS sviranje gitare. Svi moji ucenici su se smejali kad im kazem da cu da im citiram master Yodu, ali citat je dobar, nezavisno od toga koliko je geeky citirati likove iz Star Wars. Yoda kaze: "Try not! Do, or do not!"
Ako sam ne odlucis sta ces, ni 1000 dobrih saveta ti nec pomoci. Da ne pricamo o tome da ce ti trebati od 1000 do 10 000 godina da sakupis 1000 zaista dobrih saveta...

Sta mislite o fender woody acoustic john svenson http://3.bp.blogspot.com/_p6Vz1M71OX8/S ... guitar.jpg?
Ne znam koliko košta ova gitara, ali mogu da naslutim da da će ekstra da te oderu samo zbog crteža, koji je po meni ultimativni anti-cool dodatak, akustična gitara nije flashy instrument i ovakvi dodaci su po meni poprilična kičerica, i može lako da ti se desi da te slika posle par meseci smori. A inače je u pitanju Sonoran SCE, što je pristojna gitara. Ima vrat od javora, tako da zvuči drugačije od standardnih dreadnought gitara. Dešavalo se da kod nas obična Sonoran SCE bez sličica na popustu bude oko 200 evra, a ako je standardna šema da se kod cene u dolarima ne menja cifra, nego samo oznaka valute, pa ako košta 400 evra - onda ima i boljih gitara za te pare.