kupio bih akusticnu gitaru do 15000 din totalni sam pocetnik
kupio bih akusticnu gitaru do 15000 din totalni sam pocetnik
video sam u mitros mjuziku jamahu f310p u paketu za 14800din i ibanez sgt120-vbs za 15400 i u music tradeu mi je prodavac preporucio epifon dr100
Re: kupio bih akusticnu gitaru do 15000 din totalni sam pocetnik
Za učenje ti je najbolje da kupiš, klasičnu gitaru Jamahu. Uči prstima i isti program trzalicom. Najkompletnije obrazovanje kako tehničko tako i teoretsko dobićeš na taj način. Zatim za opuštanje desne ruke što je veoma važno za kasnije sviranje roka, džeza isti program radi trzalicom. Za godinu dana sviraćeš sve ove smejurije od rok muzike.
A koja vrsta muzike te zanima? Šta želiš da sviraš?
stagg sw201 nije losa za pocetak, mada bi bilo mnogo bolje da povedes nekog(ko ima iskustva), jer prodavci uvek gledaju da ti uvale sto skuplju gitaru......sto se tice klasicnih gitara ne bih ih preporuio jer vecina ima siri vrat od akusticnih pa ces mozda imati problema(kao moj brat) kad predjes na akusticne
A koji su to problemi?vabafet wrote:stagg sw201 nije losa za pocetak, mada bi bilo mnogo bolje da povedes nekog(ko ima iskustva), jer prodavci uvek gledaju da ti uvale sto skuplju gitaru......sto se tice klasicnih gitara ne bih ih preporuio jer vecina ima siri vrat od akusticnih pa ces mozda imati problema(kao moj brat) kad predjes na akusticne
logicno je obrnuto rodjo!!vabafet wrote:stagg sw201 nije losa za pocetak, mada bi bilo mnogo bolje da povedes nekog(ko ima iskustva), jer prodavci uvek gledaju da ti uvale sto skuplju gitaru......sto se tice klasicnih gitara ne bih ih preporuio jer vecina ima siri vrat od akusticnih pa ces mozda imati problema(kao moj brat) kad predjes na akusticne
Akusticna gitara je akusticna gitara !Ove sa "uzim" vratom su western gitare(naravno akusticne),i uglavnom se na njima svira rock ili blues (rekao sam uglavnom) i imaju metalne zice,dok klasicne akusticne gitare imaju plasticne(najlon) zice,i na njima se svira klasicna muzika(uglavnom).vabafet wrote:......sto se tice klasicnih gitara ne bih ih preporuio jer vecina ima siri vrat od akusticnih pa ces mozda imati problema(kao moj brat) kad predjes na akusticne

kod nas se cesce kaze
klasicna-siri vrat,plasticne zice
akusticna-uzi vrat,metalne zice..
klasicna-siri vrat,plasticne zice
akusticna-uzi vrat,metalne zice..
bokicasa wrote:logicno je obrnuto rodjo!!vabafet wrote:stagg sw201 nije losa za pocetak, mada bi bilo mnogo bolje da povedes nekog(ko ima iskustva), jer prodavci uvek gledaju da ti uvale sto skuplju gitaru......sto se tice klasicnih gitara ne bih ih preporuio jer vecina ima siri vrat od akusticnih pa ces mozda imati problema(kao moj brat) kad predjes na akusticne
kume logicno je ovako ne obrnuto
posmatraj to ovako: ti si ptica i letis nasiroko, slobodno...ali jednog dana uhvati te neki cikica i stavi u kavez...imaces problema jer si navikao na sirinu, zar ne?
alo hahahahaha,pa zar nije lakse navici se na manji vrat,nego da ubadas kasnije i trazis pragove po 2 puta vecem vratu!??!pa zasto se u skolama krece sa klasicnom,ne akusticnom?!a i primer ti je dusu dalo...uopste nema zajednickih stvari sa ovime!nije malo logicno da ides sa lakse gitare na tezu,tj, sa klasicne na akusticnu!ti si prva osoba koju znam da nesto ovako govori,uvek su svi profesori,uceni gitaristi i gitaristi uopste u fazonu,ako kreces da ucis da sviras,a neces odma elektriku,obavezno idi na klasicnu jer je prelaz sa klasike na akustiku ili elektriku osetan,tj. osetna je razlika u tezini,tj. lakoci sviranja..
mozda si u pravu ali ja sam samouk nisam imao ni profesora niti sam isao u neku skolu, tako da ne znam...ono sto znam(na licnom primeru) je da je prelazak sa klaicne na akusticnu za***an
Ta priča o komplikacija prilikom prelaska sa klasične na western gitaru nema nikakvog smisla. Niti se sviraju na isti način te gitare, niti im je repertoar zajednički, namenjene su drugačijoj svirci. Startovao sam sa klasičnom gitarom, a sviram i western akustičnu i električnu, i nikad nisam imao utisak da mi se na bilo koji način "sukobljavaju" tehnike. Apsolutno nikad nisam sreo nekoga kome je teško palo da se prebaci na uži vrat, samo sam čuo da ima ljudi koji kažu da im je tako lakše.
E sad, s druge strane, jako se protivim toj doktrini da je jedini ispravan način početka učenja uz klasičnu gitaru. Meni je to bio lep početak učenja, ja sam to tako želeo, i srećan sam zbog toga. Međutim, gitara se koristi u toliko različitim muzičkim žanrovima, da postoji velika verovatnoća da neko, posebno ako nije startovao sa učenjem kao dete, već ima dovoljno izgrađen muzički ukus da u sviranju nikad neće proći nigde blizu klasične gitare. Da je jedini ispravan način učenja uz klasičnu gitaru, onda bi klasični gitaristi "počistili" sve ostale gitariste, a to se ipak ne dešava. Šta više, kao ljudi koji su navikli da reprodukuju notni zapis, klasični gitaristi se ne snalaze baš najbolje u situacijama kada treba bilo šta improvizovati (čast izuzecima, mada je takvih, realno, veoma malo), i ma kako lepu tehniku da imaju, vrlo često im sviranje zvuči za mrvu sterilnije nego što je podnošljivo kada sviraju nešto što nema veze sa klasičnom muzikom. U mnogim situacijama sam slušao kako klasični gitarista pokušava da svira blues. Tehnički, on to može da "pojede" kao laganu užinu, ali uglavnom ne zvuči dobro, mnogo je ispeglano. Ne kažem da je nemoguće svirati druge stilove ako kreneš sa klasičnom gitarom, ali ne treba biti toliki skeptik prema alternativnim načinima učenja.
Svakako je šteta u učenju se zaustaviti na sviranju akordića koji mogu da se odsviraju od 1. do 5. polja na vratu, ali to nema veze sa instrumentom, nego sa učenikom. Može da se stekne odlično znanje i odlična tehnika i ako se krene sa nekom drugačijom gitarom. Može da se lepo razvije tehnika desne ruke na bilo kojoj gitari, samo treba odvojiti vreme i pažnju za to. Na kraju krajeva, fingerpicking kakav sam naučio u muzičkoj školi samo je delimično upotrebljiv na drugačijim gitarama, jer sve druge gitare imaju jači sustain od klasične gitare, što posebno na sceni pravi problem ako se tehnika ne prilagodi instrumentu. Teorija muzike se svakako može naučiti i ako se ne krene sa klasičnom gitarom. Samo je volja i želja u pitanju. I kad sam već kod toga, vredi reći da je za uspešno učenje važna i konstantna stimulacija učenika, održavanje pažnje i volje. Ako stalno nudiš klasiku nekome koga klasika uopšte ne interesuje (što nije greh!), daleko je veća verovatnoća da će da odustane od učenja nego da će da zavoli klasiku.
E sad, s druge strane, jako se protivim toj doktrini da je jedini ispravan način početka učenja uz klasičnu gitaru. Meni je to bio lep početak učenja, ja sam to tako želeo, i srećan sam zbog toga. Međutim, gitara se koristi u toliko različitim muzičkim žanrovima, da postoji velika verovatnoća da neko, posebno ako nije startovao sa učenjem kao dete, već ima dovoljno izgrađen muzički ukus da u sviranju nikad neće proći nigde blizu klasične gitare. Da je jedini ispravan način učenja uz klasičnu gitaru, onda bi klasični gitaristi "počistili" sve ostale gitariste, a to se ipak ne dešava. Šta više, kao ljudi koji su navikli da reprodukuju notni zapis, klasični gitaristi se ne snalaze baš najbolje u situacijama kada treba bilo šta improvizovati (čast izuzecima, mada je takvih, realno, veoma malo), i ma kako lepu tehniku da imaju, vrlo često im sviranje zvuči za mrvu sterilnije nego što je podnošljivo kada sviraju nešto što nema veze sa klasičnom muzikom. U mnogim situacijama sam slušao kako klasični gitarista pokušava da svira blues. Tehnički, on to može da "pojede" kao laganu užinu, ali uglavnom ne zvuči dobro, mnogo je ispeglano. Ne kažem da je nemoguće svirati druge stilove ako kreneš sa klasičnom gitarom, ali ne treba biti toliki skeptik prema alternativnim načinima učenja.
Svakako je šteta u učenju se zaustaviti na sviranju akordića koji mogu da se odsviraju od 1. do 5. polja na vratu, ali to nema veze sa instrumentom, nego sa učenikom. Može da se stekne odlično znanje i odlična tehnika i ako se krene sa nekom drugačijom gitarom. Može da se lepo razvije tehnika desne ruke na bilo kojoj gitari, samo treba odvojiti vreme i pažnju za to. Na kraju krajeva, fingerpicking kakav sam naučio u muzičkoj školi samo je delimično upotrebljiv na drugačijim gitarama, jer sve druge gitare imaju jači sustain od klasične gitare, što posebno na sceni pravi problem ako se tehnika ne prilagodi instrumentu. Teorija muzike se svakako može naučiti i ako se ne krene sa klasičnom gitarom. Samo je volja i želja u pitanju. I kad sam već kod toga, vredi reći da je za uspešno učenje važna i konstantna stimulacija učenika, održavanje pažnje i volje. Ako stalno nudiš klasiku nekome koga klasika uopšte ne interesuje (što nije greh!), daleko je veća verovatnoća da će da odustane od učenja nego da će da zavoli klasiku.
Započeo si jednu veoma interesantnu temu. Po meni ko zna svirati gitaru njemu je sveijedno koja je gitara u pitanju. Da li klasična, akustična ili električna, gde se svirka sastoji od 80% elektronike. Zamisli program Jovana Jovičića na električnoj, taraba, gitari, a nije isključivo prstima? A veoma lepo zvuči!Kristijan wrote:Ta priča o komplikacija prilikom prelaska sa klasične na western gitaru nema nikakvog smisla. Niti se sviraju na isti način te gitare, niti im je repertoar zajednički, namenjene su drugačijoj svirci. Startovao sam sa klasičnom gitarom, a sviram i western akustičnu i električnu, i nikad nisam imao utisak da mi se na bilo koji način "sukobljavaju" tehnike. Apsolutno nikad nisam sreo nekoga kome je teško palo da se prebaci na uži vrat, samo sam čuo da ima ljudi koji kažu da im je tako lakše.
dopala mi se strasno takamine g220s m. imala je neverovatan zvuk. kao da izvire sa sviju strana . ploca od cistog drveta je cudo. medjutim kostala je 21000din. sto je bilo van mog domasaja a i trebao sam da idem sa ribom na more pa sam se na kraju odlucio za polovnu jamahu f310 za 8000din . odlicno ocuvana. hvala na sugestijama. a od muzike bih voleo jenog dana da postignem taj kvalitet kako bih mogao da sviram bluse .
Ja sam isto imo takav problemvabafet wrote:stagg sw201 nije losa za pocetak, mada bi bilo mnogo bolje da povedes nekog(ko ima iskustva), jer prodavci uvek gledaju da ti uvale sto skuplju gitaru......sto se tice klasicnih gitara ne bih ih preporuio jer vecina ima siri vrat od akusticnih pa ces mozda imati problema(kao moj brat) kad predjes na akusticne