Da Capo W 701/w 801;Ibanez V72E ili mozda Oscar Schmidt OF2
-
Da Capo W 701/w 801;Ibanez V72E ili mozda Oscar Schmidt OF2
Pozdrav svima, procitao sam (skoro) sve teme u vezi kupovine akusticne gitare i zaista mi je pomoglo ali sam ipak hteo da postavim konkretno svoju dilemu pre nego sto odem u kupovinu.Imam 21 godinu i eto palo mi je na pamet da hocu da sviram gitaru.Slusam pretezno rock (razne varijante), pomalo kantri (Johnny Cash) i slicno i istu muziku bih voleo i da sviram (za sebe, drustvo...).Imam 12.000 dinara za gitaru i ne bih davao vise iako za jos malo moze mozda da se kupi dosta bolje:) Na sajtovima prodavnica u Beogradu sam nasao prva dva modela iz naslova topica (da capo i ibanez), a procitao sam da neko hvali oscar schmidt pa sam nasao i ovu trecu koja je u okviru mojih mogucnosti.Ako moze pomoc u odabiru i mozda neke stvari na koje treba da obratim paznju pri kupovini....hvala unapred...
Re: Da Capo W 701/w 801;Ibanez V72E ili mozda Oscar Schmidt OF2
Što se tiče Da Capo gitara, prava je retkost da se nađe model 801, češće se viđa 701. E sad, to je instrument koji za te pare daje pristojan ton, ali da podvučem još jednom - za te pare! Dakle nemoj da očekuješ neko čudo. Ja imam ozvučenu verziju ove gitare koja je kupljena specijalno za vucaranje naokolo bez stresa, dakle da se ne brinem mnogo šta će da se desi sa ovom gitarom, a da ipak daje pristojan ton, da mogu da napravim na brzaka nekakav snimak bez gluve sobe i tako to... Ali to je samo jedna od gitara koje imam, i to je vrlo bitno napomenuti. Jednostavno za tu namenu nisam našao da treba izdvojiti više para i to je to. Kvalitet od komada do komada varira, to treba odmah napomenuti. Svirao sam na pra njih koje imaju jako lepo balansiran ton, i na par njih koje imaju zaista ubijen ton, kao da nije isti model istog proizvođača. Dakle pažljivoj osluškuj. I imaj u vidu da je Fina i Da Capo ista gitara. Firma koja ih pravi je Fina, Da Capo je ime pod kojim se za nekog od naručioca pravio taj instrument, i to je to, ali da znaš da je to ista stvar. Dakle Da Capo W701 je isto što i Fina FD701.
Ibanez koga pominješ je isto pristojan instrument. Pristojan, ne spektakularan. Ono što mi se više dopada kod ove gitare u odnosu na Da Capo je to što za prednju ploču mogu bez dvoumljenja da kažem da se radi o smreki, jer na Da Capo gitari samo slepa vera pomaže da prihvatiš specifikaciju proizvođača, ko zna od čega im je gornja ploča... Bočna i zadnja ploča su od mahagonija, kod Da Capo gitare od agatisa. Obe gitare imaju čivije s poklopcima, obe gitare su na dnu skale proizvođača. Ibanez ima bolje šanse u preprodaji, i to treba imati u vidu. Radi se o instrumentima vrlo sličnih performansi, al bih blagu prednost dao Ibanezu, zbog toga što ne moraš da prekopaš pola interneta da dođeš do relevantnih podataka o instrumentu i poreklu istog, i zbog nešto urednije izrade.
Oscar Schmidt gitara koju si pomenuo je sasvim druga priča, nije dreadnought gitara. Ima nešto manji trup od Ibaneza i Da Capo, i malo tanji. Za Johnny Cash svirku bi delimično odgovarala, za neki rock... pa radije bih se tu opredelio za dreadnought tip gitare. Ali da me ne shvatiš pogrešno, to je između ostalog i stvar ukusa. Ja imam veliko poverenje u Oscar Schmidt instrumente, mada se ne bih kladio na izbor drveta za bočnu i zadnju ploču. Katalpa se sreće kao materijal za izradu gitare, ali jako retko. Ova gitara jedina ima livene čivije od sve 3 navedene. Mislim da bi ovu gitaru morao da probaš, pa ako si apsolutno siguran da ti tonski više odgovara od ostalih, onda vredi da je uzimaš, ne vidim neke druge bitne adute.
Ibanez koga pominješ je isto pristojan instrument. Pristojan, ne spektakularan. Ono što mi se više dopada kod ove gitare u odnosu na Da Capo je to što za prednju ploču mogu bez dvoumljenja da kažem da se radi o smreki, jer na Da Capo gitari samo slepa vera pomaže da prihvatiš specifikaciju proizvođača, ko zna od čega im je gornja ploča... Bočna i zadnja ploča su od mahagonija, kod Da Capo gitare od agatisa. Obe gitare imaju čivije s poklopcima, obe gitare su na dnu skale proizvođača. Ibanez ima bolje šanse u preprodaji, i to treba imati u vidu. Radi se o instrumentima vrlo sličnih performansi, al bih blagu prednost dao Ibanezu, zbog toga što ne moraš da prekopaš pola interneta da dođeš do relevantnih podataka o instrumentu i poreklu istog, i zbog nešto urednije izrade.
Oscar Schmidt gitara koju si pomenuo je sasvim druga priča, nije dreadnought gitara. Ima nešto manji trup od Ibaneza i Da Capo, i malo tanji. Za Johnny Cash svirku bi delimično odgovarala, za neki rock... pa radije bih se tu opredelio za dreadnought tip gitare. Ali da me ne shvatiš pogrešno, to je između ostalog i stvar ukusa. Ja imam veliko poverenje u Oscar Schmidt instrumente, mada se ne bih kladio na izbor drveta za bočnu i zadnju ploču. Katalpa se sreće kao materijal za izradu gitare, ali jako retko. Ova gitara jedina ima livene čivije od sve 3 navedene. Mislim da bi ovu gitaru morao da probaš, pa ako si apsolutno siguran da ti tonski više odgovara od ostalih, onda vredi da je uzimaš, ne vidim neke druge bitne adute.
-
Hvala puno na dobrim savetima.Otici cu da pogledam oba instrumenta pa cu napisati utiske i sta sam uradio.
Ja samo želim da se zahvalim Kristijanu u ime svih ljudi kojima je dao savete. Meni nije trebala tvoja pomoć nikada ali me oduševljava tvoj korektan stav prema svima i to što nesebično deliš svoje znanje koje evidentno poseduješ. Znam da je off-topic ali morao sam.
Još jednom svaka čast Kristijane
Još jednom svaka čast Kristijane

-
E evo da se pohvalim, kupio sam Ibanez V72E i to crnu za 12.065 dinara.Kao sto rekoh, tek pocinjem tako da ne bih mogao sad da dajem neko misljenje, na prvi pogled sasvim solidna gitara.Hvala jos jednom na savetima, idem sad da sviram obe ove melodije sto sam naucio 

Čestitam na kupovini i srećno sa učenjem!
Čestitam imenjače, srećno... 

Eh da sam se samo setio da proguglam malo pre kupovanja svoje prve gitare, sigurno bi mi dobro dosao Kristijanov savet...
Ja sam takodje apsolutni pocetnik i uopste se ne razumem u gitare (mada polako ucim u poslednjih par dana).
Elem, ja sam pre desetak dana kupio DaCapo W701 (crnu) jer mi je nju preporucio prodavac. Kao sto rekoh nisam se razumeo u gitare pa sam verovao prodavcu, mada da budem iskren nemam zamerki na instrument, i pretpostavljam da ce me dobro sluziti dok ne naucim solidno da sviram, a onda ce se vec naci kinta za neku bolju gitaru
eto, cisto da se javim... pozdrav svima!
Ja sam takodje apsolutni pocetnik i uopste se ne razumem u gitare (mada polako ucim u poslednjih par dana).
Elem, ja sam pre desetak dana kupio DaCapo W701 (crnu) jer mi je nju preporucio prodavac. Kao sto rekoh nisam se razumeo u gitare pa sam verovao prodavcu, mada da budem iskren nemam zamerki na instrument, i pretpostavljam da ce me dobro sluziti dok ne naucim solidno da sviram, a onda ce se vec naci kinta za neku bolju gitaru

eto, cisto da se javim... pozdrav svima!
Ma šefe, nisi se zeznuo, nemoj da se sekiraš. Sitne su razlike među gitarama te cene, ako imaš sreće i nekog iskusnog pored sebe, može da se desi da ubodeš bolji komad kod nekog nepoznatog proizvođača nego kod firmiranog, jer je za instrumente iz te klase kontrola kvaliteta onako malo traljava, pa izlaze svakojaki komadi. Dakle ne brini, sasvim lepo će da te služi ta gitara, jedino ne treba da se nadaš da ćeš jednog dana kad uznapreduješ u sviranju i dođeš dotle da treba da se kupi bolja gitara, moći da prodaš tu gitaru koju si sada kupio. Mislim, prodaćeš je ali za neke apsolutno smešne pare, više se isplati da je zadržiš kao gitaru za vucaranje naokolo. Dakle za te pare nisi mogao da kupiš nešto spektakularno bolje.
Zasto bih je ikad prodavao?
ipak mi je ovo prva gitara...
ok, drago mi je da se nisam zeznuo, hvala!

ok, drago mi je da se nisam zeznuo, hvala!